Частни училища -информативно - дискусионна тема- 65

• 45 572
  • 780
  •   2
Отговори
# 270
  • София
От моя личен опит - тръгването на 6 години в първи клас е съвсем ОК, даже и за предпочитане понякога. Но си е до дете.
За 5 и ПУК не мога да преценя, но каквото видях като ПУК на моето дете е пълна скръб - абсолютно загубена година. И с доста негативни последици. Може би пак е индивидуално.
Какви негативни последици?

# 271
Спиране на развитието с елементи на деградация. Simple Smile Ползи или напредък в каквото и да е - нулеви.
Самото хлапе се изразява също много негативно за тази си година.
Единствена "полза", която мога да измисля, е честото боледуване и евентуалното поукрепване на имунитета.

Но виждам че имаме що-годе консенсус, че е силно индивидуално. Ако си познавате добре децата, не би трябвало да имате проблеми да прецените дали по-рано или по-късно е правилно да се пускат в ПУК, 1-ви клас и т.н.
За малка част от хлапетата с малко по-напреднало развитие, дори не е толкова невероятно да бъдат питани за лично предпочитание, като пореден фактор за взимане на решението. Не ги подценявайте.

# 272
  • София
Е да, понеже като ги питаш на 5 год. искат ли на училище и те ти кажат 'да" много знаят за какво става дума. Струва ми се, че повечето ще кажат "не' - на кого му се учи чак пък толкова.

# 273
Това е идеята - да питаш, и да знаеш как/доколко да използваш отговора.
И все пак чат-пат има и много осъзнати деца на възраст 5-6 години - не бива да бъдат игнорирани.
Както има и доста по-големи, които няма смисъл да бъдат питани. Simple Smile

Отговорността е в родителя, и най-вече да си познава отрочетата.

# 274
  • София
От моя опит като че ли повечето деца биха казали "да", защото много искат да са големи и да ходят на училище. Но това не значи, че знаят какво им предстои.

За някои училища (аз само за СС мога да говоря от опит) натоварването не е малко дори в ПУК - и тук нямам предвид, че ги мъчат или връзват по цял ден на стола, имат си време за игра, за изкуство и спорт, за гледане на детски дори понякога, но си искат и дисциплина и старание. Моите деца не биха били готови за това година по-рано, пък дори да им се е искало.

# 275
  • София
То не е само до готовност на детето, но и до това на колко готови деца ще попадне.
И аз пишех още в края на 4, четях. Обаче бяхме 37 деца клас, които са били и те масово толкова готови на 6, но са ги пуснали на 7. За тях не беше никакво усилие, за мен е било. Не че съм изстрадала, не съм имала по-ниски резултати, даже напротив. Но същото на 7 е щяло да ми е песен.
Училището беше с доста високи изисквания и с чужд език от 1 клас. За времето си - трудно за влизане и трудно за излизане.

# 276
Ето го и отговорът - комплексно е.

В едната посока е отегчаването и вероятно демотивирането на деца с напреднало развитие, в другата - задъхване и изнервяне от догонване. И трябва добре да се помисли.

# 277
  • София
Някой, ако ми беше казал да си пратя детето по цял ден на училище, когато е на 5 години, не знам какво щях да му кажа.... Нито можеше да чете, нито да пише, нито да смята, когато тръгна на седем години в училище и въпреки това след един месец се справяше най-добре от всички в класа. А тези, които пишеха с ръкописни букви и пр. преди 1 клас, не напреднаха нещо особено, но пък им беше страшно скучно. Толкова е лесно това, което се прави и учи в 1, 2, 3 и даже и в 4 клас. Не разбирам какъв е големият зор въобще с ПУК, когато и да е.

# 278
При нас проблемът беше, че искахме да кандидатства. От 20 задачи, 20 решени. Правилен отговор посочен в 30% от задачите. Паника, не проверява какво питат. Ей, такива неща. Иначе с училищен материал се справя. С едно прочитане помни урока с подробности.

# 279
  • Пловдив/София
С първото дете бях супер амбициозна, обезателно ПУК в училище, два чужди езика преди първи клас, развиващи занимания. То пък се оказа мега не-акедемично и се радвам на петици вече.
С второто дете никакъв зор не си давам. Иска ми се да е по-дълго дете, не го пъна с езици и извънкласни занимания. По закона на Мърфи е старателно и концентрирано, но срамежливо и интровертно.

Ами все повече ми се иска да си остане в общинската ДГ за ПУК. Да, анатема за повечето тук, включително старото ми аз. Но детето се чувства спокойно, има приятели, излиза да играе два пъти на ден, разреди боледуванията.

В пук в училище- айде пак болни половината време, стрес няколко месеца при адаптация, тежък режим за шестгодишно.
Защо да не изчакаме една година с всичко това…

# 280
Ами все повече ми се иска да си остане в общинската ДГ за ПУК. Да, анатема за повечето тук, включително старото ми аз. Но детето се чувства спокойно, има приятели, излиза да играе два пъти на ден, разреди боледуванията.

То и аз съм на същото мнение. Моето дете беше в общинска градина - близко, спокойно, евтино и с нищо не изостана.

# 281
Темата е за ЧУ. Феновете на общинското образование, които са много и имат своите аргументи, моля да не коментират тук.

# 282
  • София
Нот, ква е тази цензура? Да не са ти хакнали профила? Joy

# 283
Не са. Записаха внучката в 20-то и съм раздвоен😀

# 284
  • София
Милият

Общи условия

Активация на акаунт