Частни училища -информативно - дискусионна тема- 65

• 45 635
  • 780
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Сега го питах - категоричен е, че такова нещо не е учил. Колко звука и колко букви, да, но транскрипция - категорично не. Аз вярно, че никога не съм следила особено какво учат, но съм гледала тестове, които връщат и щеше да ми направи впечатление, ако е имало такава дивотия. Joy Те и по английски не са учили транскрипция.

# 451
  • София
Сигурно са ги минали и някакви такива странни неща като транскрипция на български, ама набързо. Надали нещо е запомнил, не е важно така или иначе, щом може да мине и без него.

Бе в КО я учиха. Мъка му беше 😂 Не вярвам в СС да не сте. По-вероятно е да не си разбрала 😀
И не е само Ю и Я. Например транскрипцията на "сграда" е [ЗГРАДА], а на "боб" е [БОП], т.е. и озвучаването, и потъмняването, се отразяват. И хич не е объркващо как се пише по правопис и как - по транскрипция. Направо от въздуха го могат 8-годишните деца, и 5 часа седмично са им много.

# 452
Просто може би някой по-умен даскал я е прескочил тая простотия.

# 453
  • София
Не са. Неща като ЗГРАДА И БОП  със сигурност щяха да ми избодат очите. Joy Няма значение, просто ми стана интересно.

# 454
По английски не са, наистина. Без никаква транскрипция, и пишат, и говорят правилно, факт. Но английският не е по МОН 😂

Може би разликата в годините, Санака, нали твоите са по-големи. Да не би пък тази идиотия да са я въвели за нашите набори, нямам представа. Но не мога да си представя в СС да не се учи нещо, което сме учили в КО. Не знам коя година е въведено, наистина, но минахме през това.

# 455
  • София
Или, понякога е по-добре да се учи по-малко.

# 456
Хиперактивен учител сте имали Simple Smile. Щях да го помня я от помагало, я от учебник иначе..

Между другото, качеството на учебниците е диаметрално противоположно. За съжаление най-лесно се разбира материала от най-подробния учебник.
Точно за звуковите промени, в Просвета пише Я-то се променя в Е, а в БГучебник е описано ясно правилото, по което да се определи дали е Я или Е. Според мен полза има във втория вариант. Така, че не ме учудва, че в различните училища има известни разлики в преподадения материал.

# 457
  • София
Нашият начален учител беше наистина хиперактивен. Слушах го за малко няколко пъти като бяха онлайн. Като кон препускаше през материала.

# 458
  • София
Здравейте, знае ли се колко деца приемат на ранния прием в Света София?

# 459
Здравейте, знае ли се колко деца приемат на ранния прием в Света София?
Днес бяхме на изпит, случайна жена ми каза, че приемат 70 деца, дали е достоверна информация не знам.

# 460
Приемат 70 деца общо на випуск, на ранен прием доколкото знам приемат 7 момичета и 7 момчета (което е един клас от пет общо).

# 461
Днес бяхме на изпит, случайна жена ми каза, че приемат 70 деца, дали е достоверна информация не знам.
Някакви отзиви от детето как е минало?

# 462
Някакви отзиви от детето как е минало?
Изобщо не е словоохотлив по темата. Влезе много притеснен, едва го отскубнах от себе си, излезе много щастлив и доволен и каза, че много му е харесало. На електронна дъска са им показвали условията на задачите. Самото естество на задачите не желае да сподели.

# 463
Мецане, сега видях за английския какво си писал - става дума за 2 часа седмично от 1 до 3 клас като детето от малко гледаше детски филмчета само на английски (такива канали имаше тогава), а от 5 до 6 годишен беше всеки ден на английска занималня по 2 часа сутрин. След това в частното започна да има по 5 часа седмично англ. и спря да ходи при Мис. Английският е много лесен за учене при децата. Сега пише есета на англ. без грешки и се изразява горе долу толкова добре, колкото и на български. Виж испанският с 2 часа седмично до никъде не го докара, а сега и спря да се занимава.
Значи се оказва, че хич не е така, както го написа първоначално. Първо, детето е ходело 10 часа седмично на английски, после гледало само такива филми, накрая учело по 5 часа седмично в училище и само в някакъв начален етап е имало по 2 часа вседмично в частното училище.
По тази логика може и никакви два часа да не учи от 1 до 3 клас и в пети или осми да иде в училище с интензивно изучаване и пак ще научи.
Мецан е напълно прав, че  с два часа седмично от 1ви до 7ми клас не е достатъчно за добро ниво. Всъщност дори в ДУ няма такова нещо като 2 часа седмично първи език. Още от 1-2 клас часовете са 4.
Иначе съм съгласна, че с английски се получава много по-лесно отколкото с друг език, но съм срещала и не един случай на деца, учили езика само от гледане на филмчета. Говорят и разбират чудесно, но писането и четенето са катастрофални. Буквално не можеха нищо да прочетат в 4 клас.

# 464
  • София
Е как ще е ходило на 5 години 10 пъти седмично на английски. Ходеше на детска квартална занималня с английски сутрин, в която пееха песнички на английски с Мис и си играеха на игри, през голямата част от времето бяха в кварталната градинка пред занималнята. На тази възраст какво да учат - някоя и друга дума и словосъчетание. Нито пишат, нито четат. Това ни беше алтернативата, за да не ходи в детска градина на тази възраст. Мис от занималнята правеше следобедни групи по английски за по-големи и със същите деца след като почнаха предучилищна и след това и 1ви клас имаха вече английски по два пъти седмично. Детски филмчета доста деца са гледали като малки - Никелодеон и Дисни Джуниър ние ги имахме само на английски. Сега не знам в частните училища какво правят по английски в 1-2 клас, ама надали е точно като в занималнята за 5 годишни. Може и да не обяснено ясно, но така или иначе от 6 годишен до 10 годишен английският му беше 2 пъти по 1 час седмично извън училище. А и 1-2 часа проформа имаха в държавното - там беше все едно нямат нищо - като за 3-4 годишни.

Последна редакция: сб, 30 ное 2024, 19:15 от Magenta2022

Общи условия

Активация на акаунт