Частни училища -информативно - дискусионна тема- 65

• 45 608
  • 780
  •   1
Отговори
# 435
Аз също не бих плащала за училище, чиято програма не дава академично нищо над тази от МОН. А и детето няма да е вечно в първи или втори клас. Трябва да се гледа в перспектива и разбира се зависи кое родителите смятат за важно.
Относно целодневното обучение  ми се е искало да свършват по-рано, защото се изморяваше, но както писах и нагоре, не може хем да има всичко, хем да са до обяд, така че едни правят компромис с едно, други - с друго.
Най-глупаво ми се струва да стоят по цял ден на училище и да не използват времето за нещо полезно, както е в много занимални в ДУ, а явно и в някои частни.
Ами не. Даже и тези минималните часове по програма в държавното не ги посещаваше редовно, защото беше често болен до трети клас вкл. На английски при Мис ходеше 2 пъти седмично по 1 час в малка група от деца.    
И вкъщи нищо не наваксвахте от проуснатото?
За да се надгражда над МОН, трябва всичко по МОН да е усвоено отлично от всички. Как да стане това в училище без подбор с разнородни по умения деца? Един ще пише есе за благородния елен, а другите ще подчертават глаголи? По принцип е възможно и би могло да се случи, но не и в контекста на бг образователната система.
Ясно, че всички пишещи във форума са с деца, които са блестящи в академично отношение, но съществуват и други, които също така имат право на добро и качествено образование. А за мен добро и качествено образование е това образование, което помага на детето да постигне своя максимум със своето темпо. И ако за едни деца е да пишат есета в първи клас, за други ще е да започнат да четат и пишат гладко.

Последна редакция: сб, 30 ное 2024, 11:26 от mauvette

# 436
По повод четенето - едното ми дете е в трети клас и на моменти още срича някои по-трудни думи, с кански мъки се научи да чете. За сметка на това е състезател по математика, явява се на състезания и печели медали/грамоти. Тези резултати са благодарение на уроци и школи.  Учи в ДУ и нямам търпение да го преместя, за да може времето в училище да не е загубено, защото към момента е на 50% такова.

Последна редакция: сб, 30 ное 2024, 11:08 от sunflower_sunflower

# 437
Транскрипция на български сериозно ли учат децата във втори клас?
Иначе за тази възраст английски много лесно се учи по неМОНски системи.

Последна редакция: сб, 30 ное 2024, 11:29 от Spensa

# 438
Учат, да, точно във втори клас и започват още първия срок. Сега, че това вероятно е глупост, е друг въпрос, не знам глупост ли е или не, но го има в задължителния материал и трябва да се усвои. И това го дадох само като елементарен пример, същото важи за другите предмети и за други неща. Тоест, че не е нещата да се усвояват от въздуха и да се дивим какво правят по 10 часа седмично по трите предмета.
Английският го учат точно по неМОНски системи. Затова повечето деца от ЧУ пишат на английски по-добре и по-лесно, отколкото на български, че се и изразяват по-добре. Но и това става с 10 часа седмично. С 2 часа съм убеден, че е абсурд.

# 439
  • София
Мецане, сега видях за английския какво си писал - става дума за 2 часа седмично от 1 до 3 клас като детето от малко гледаше детски филмчета само на английски (такива канали имаше тогава), а от 5 до 6 годишен беше всеки ден на английска занималня по 2 часа сутрин. След това в частното започна да има по 5 часа седмично англ. и спря да ходи при Мис. Английският е много лесен за учене при децата. Сега пише есета на англ. без грешки и се изразява горе долу толкова добре, колкото и на български. Виж испанският с 2 часа седмично до никъде не го докара, а сега и спря да се занимава.

Последна редакция: сб, 30 ное 2024, 11:03 от Magenta2022

# 440
  • София, България
Magenta, очевидно детето ви е много умно и не може да сравнявате другите деца с него. На нас ни трябват по 10 часа по основните предмети, за да ви стигнем. Не бих плащала за ЧУ с по 5 часа БЕЛ и математика седмично.
Още една вметка, към момента в СС още не подчертават глаголи. Тази седмица точно са започнали с обясненията какво е глагол.

# 441

Че някой може да научи английски с 2 часа седмично за мен е смехотворно. Доста пъти съм чел подобни глупости и предизвикват у мен само насмешка.

"Има много неща по света, приятелю Хорацио, които нашите мъдреци не са и сънували."
Уилям Шекспир

Радвам се, че съм незабравима за теб, но все пак хората са се смели и на изказванията, че Земята е кръгла. Тоест това, че ти не си видял нещо, съвсем не значи, че то не съществува.  Но пък и явно нещо те гризе отвътре, иначе нямаше да си спомняш толкова стари неща Wink

# 442
Е, аз познавам дете, което говореше правилен английски с британски, американски и австралийски акцент без нито един час по английски. Нов град, сам вкъщи...
Родителите му дори не знаеха и бяха в шок, когато го чуха Simple Smile.

Аз се учудих за транскрипцията, защото съм сигурна, че не съм я виждала, а две от децата караха ковид 1-4 клас, т.е. всеки ден съм гледала какво се учи.

Последна редакция: сб, 30 ное 2024, 11:29 от Spensa

# 443
  • София
Аз пак не разбрах с какво си запълват хорариумите училищата с по 5 часа по основните предмети. Това е по един час на ден бел, мат и англ. Какво правят в останалото време от деня?

Ако искате да видите какво и в каква дълбочина трябва да са усвоили децата в съответния клас по БЕЛ, отворете един тест на Любословие. Иначе всички знаем, че зад шестицата в различни училища могат да стоят съвсем различни като ниво знания.

# 444
Транскрибирането е нововъведена глупост, която само обърква децата. Навлиза под влияние на нефонетични езици като английския и вместо да помогне повече пречи. В българския по принцип нямаме много проблеми с изписването, защото си е фонетичен език и има всичко на всичко да се запомни, че си имаме ю, я и щ, които са съчетание на два звука и ако чуят някъде шт, иу или иа просто трябва да си пишат съответната буква.  Не помня ние да сме учили транскрипция в началните класове.

# 445
  • София
Мона Лиза, и в двете частни училища - без подбор, на едно ниво с нашето бяха/са 4-5 деца, доколкото мога да преценя по резултатите. От 9 до 12 деца са му били класовете. Справя се толкова, колкото и половината деца в класа, не смятам, че е много по-умен, но е бърз - и в ученето и в спорта.

Санака, аз затова исках да има частно училище напр.  от 9 до 13.30, а не цял ден. За миналата година в частното казвам: вторник следобед - избираем предмет (нашето избра сладкарство😄), четвъртък следобед - плуване, в петък почти през целия ден - я в планината, я в музей или прочие.   Е това дори за нас беше прекалено. Отделно и часове по танци, театър и втори чужд език.
За шестиците - нищо не говорят,  не само за сравняване на уменията на деца от различни училища, а въобще.

Последна редакция: сб, 30 ное 2024, 11:30 от Magenta2022

# 446
ЧС, извинявай, но изобщо не съм се сетил за теб, нито за някакви стари неща. Говоря по принцип. А кой къде се разпознава, нямам идея, нямал съм конкретно никого предвид, най-малко теб.

Транскрибирането е нововъведена глупост, която само обърква децата. Навлиза под влияние на нефонетични езици като английския и вместо да помогне повече пречи. В българския по принцип нямаме много проблеми с изписването, защото си е фонетичен език и има всичко на всичко да се запомни, че си имаме ю, я и щ, които са съчетание на два звука и ако чуят някъде шт, иу или иа просто трябва да си пишат съответната буква.  Не помня ние да сме учили транскрипция в началните класове.
Абсолютно вярно, и не само, че не сме я учили, но сме учили точно както ти пишеш, че Ю и Я са два звука.
Но сега не учат така. Не винаги са два звука. Когато Ю и Я са след съгласна, били един звук! Омекотен, моля ти се, което се отбелязва в транскрипцията с апостроф преди него. В "люлка" ю е един звук. А когато са след гласна или в началото на думата, тогава са два звука. В юни например - ИУНИ. А Люлка било Л'УЛКА - 5 букви, 5 звука. Въпросът е, че трябва да го знаят това, даскалите не са виновни, това са длъжни да ги учат. За МОН е ясно всичко, няма какво да го коментираме 😂

И стига с тази транскрипция, за десети път пиша, че я дадох като елементарен пример как има абстрактни и трудно разбираеми за възрастта неща, които се упражняват в тези 10 часа и за които 5 часа не биха стигнали за повечето деца, освен за тези на Магента и Черна Станция. За ЧС и 1 час седмично би стигнал. Това е ясно.

Последна редакция: сб, 30 ное 2024, 11:32 от Татко Мецан

# 447
Magenta, очевидно детето ви е много умно и не може да сравнявате другите деца с него. На нас ни трябват по 10 часа по основните предмети, за да ви стигнем. Не бих плащала за ЧУ с по 5 часа БЕЛ и математика седмично.
Още една вметка, към момента в СС още не подчертават глаголи. Тази седмица точно са започнали с обясненията какво е глагол.
Мона Лиза, в началния етап и в ДУ си имат доста часове български. Мисля, че са седем задължителни плюс един избираем. Математиката е по-малко. И английския, ако някой го интересува. Това са часове, които по преценка на МОН са достатъчни, за ограмотяването на едно средностатистическо дете. Проблемът е в различната скорост на усвояване на всяко дете. Ако при вас в СС го няма този проблем, в много други училища го има.
И ако едно дете вече чете гладко в края на първи срок в първи клас, друго може да срича още. Идеята е накрая всички да се докарат до едно ниво на грамотност и да не пишат диулиа като им потрябва компот🙂 Което си е предизвикателство.

# 448
  • София
Почти съм сигурна, че моите деца не са учили траскрипция.

# 449
Бе в КО я учиха. Мъка му беше 😂 Не вярвам в СС да не сте. По-вероятно е да не си разбрала 😀
И не е само Ю и Я. Например транскрипцията на "сграда" е [ЗГРАДА], а на "боб" е [БОП], т.е. и озвучаването, и потъмняването, се отразяват. И хич не е объркващо как се пише по правопис и как - по транскрипция. Направо от въздуха го могат 8-годишните деца, и 5 часа седмично са им много.

Последна редакция: сб, 30 ное 2024, 11:44 от Татко Мецан

Общи условия

Активация на акаунт