Частни училища -информативно - дискусионна тема- 65

• 45 598
  • 780
  •   1
Отговори
# 420
Здравейте! Има ли вече някакви първи отзиви от Архимед?
този следобед пращаха мейлите с резултати от приемния изпит

# 421
Материалът до 4-и клас всъщност изобщо не е лесен. Той полага основите за цялостното развитие до края на живота ни на практика и е много важен. Възрастните имаме склонност да възприемаме четенето, писането и смятането като нещо съвсем естествено и подразбиращо се, но всъщност изобщо не е така. За тези дейности мозъкът трябва да схване определени неща, примерно връзката звук-буква за четенето, и да започне да функционира по друг начин, а това си отнема време, усилия от страна на детето, повтаряне и упражнения. Нещата са елементарни за нас, възрастните. За малките деца изобщо не са елементарни.

# 422
  • в страната на чудесата
Дъждец,
Имам предвид домашни с целодневно обучение 8.30/16.30-17

# 423
  • София
Да, имам дете в ЧУ и то даже във второ. И не всички частни са с по 10 часа Мат, 10 Бел и толкова английски. По максимум 5 или 5,5  часа имаше и има по трите предмета - без домашни до 5 клас. Затова се чудя и то не за прогимназия, а за начален етап. За прогимназия го разбирам донякъде. Сега да поясня, че в момента има по 2 часа допълнителни за самодготовка в училище по първите два предмета и 2 часа допълнително нейтив английски. Напълно са му достатъчни - виждам му писмените работи, тестовете по Мат. Нормално дете с нормални възможности. Не се занимава допълнително вкъщи или на уроци, но вече пише домашни през уикенда като по два от трите предмета са съвсем кратки.

Последна редакция: сб, 30 ное 2024, 07:35 от Magenta2022

# 424
Аз наистина не разбирам какво трудно намирате в материала до 4 клас. Изключвам зубренето в трети и четвърти клас по ЧО, когато децата нищо не разбират от материала в учебника, защото нямат още житейски  опит и по-зрял мироглед и затова учат наизуст пропаганда, а не история. Иначе всичко е повтаряне по сто пъти на елементарни неща. Английският си го научават без проблем в днешно време и с 2-3 часа на седмица при добър учител, защото са в непрекъснат допир с езика още от много малки. Нашият знаеше повече думи на английски в 1 клас, отколкото на български.
Нищо трудно не намираме, намираме го за недостатъчно.
В часовете по математика освен задължителната са включени и задачите развиващи логика. Които реално имат по-голяма приложимост в живота и по-голяма стойност за децата.
В часовете по БЕЛ освен задължителните, са включени четене с разбиране, писане на съчинения и т.н. Пак неща с много по-голяма стойност.

# 425
Нединка, +100. Точно това е.
Аз не бих плащал за ЧУ, в което има по 5 часа по трите основни предмета. От добрите ЧУ такова НЯМА.
За възрастта им материалът не е елементарен. Примерно в началото на втори клас се учат звук и буква, това са абстрактни понятия, които за тази незряла възраст не могат да бъдат усвоени и разбрани от въздуха, без упражнения. Как например в думата "дюля" са 4 букви, 5 звука, а в думата "ютия" са 4 букви, 6 звука и особено фонетичната транскрипция, която трябва да могат да изписват - в средни скоби- в случая [Д'УЛИА] и [ИУТИИА]. Те още нормалният правопис не са съвсем усвоили, а това в скобите и с главни букви съвсем ги обърква, че може и някой възрастен да се обърка. Да, не е ядрена физика, но си трябват упражнения. И това е само един елементарен пример. 10 часа хорариум значи по 2 часа на ден, които във втори клас са по 35 минути, 5-10 от които отиват само докато седнат, отворят си тетрадките и спрат да шумят и да се въртят. При положение, че са цял ден на училище, като всеки ден имат поне 3 часа като музика, физическо, рисуване и подобни.
Че някой може да научи английски с 2 часа седмично за мен е смехотворно. Доста пъти съм чел подобни глупости и предизвикват у мен само насмешка.
Не бих плащал и за ЧУ, което е само до обяд. Има си безплатни ДУ, а и там вече от първи клас имат по 6 часа на ден. Пак не свършват в 12,30, а поне в 13,30 и започват в 7,30, което за мен е нечовешко. Ние започваме в 8,40, а един час сутрин е просто безценен.
Никой не усвоява материала от въздуха. Който има такива малки Леонардовци, е, да не плаща за ЧУ, и пак по-добре да ходи в ДУ, че поне безплатно, а най-глупавото ми се вижда да плаща за ЧУ до обяд или за такова с по 5 часа хорариум по трите основни предмета.
Не случайно ЧУ до обяд не знам да има.
И резултатите са видими. С просто око. Както и Санака, и Анси обясниха, първо, не стоиш след работа с детето да ставаш втори учител и да се потите над домашните му, и най-вече, виждал съм много пъти разликата между децата от класа ни и децата от кварталното, ами разликата е огромна.
Всеки е свободен да мисли и прави каквото иска. Дразни само, когато си пробутва ограниченото мнение като единствено правилното, като при това иронично се учудва на различния опит и практика.

Последна редакция: сб, 30 ное 2024, 09:36 от Татко Мецан

# 426
  • София
Е, добре де, на английски, който не им е майчин език, как ги усвояват букви и звукове още на 7-8 години. Там какво се пише, пък какво се изговаря - нямат много общо. Универсален подход за всички деца няма, има осредняване в обучението и презастраховане с повече часове в много частни училища, за да може всички да постигнат по-високо ниво по основните предмети. Ние сме доволни досега, когато възникваха по-сериозни проблеми, сменяхме училището и дотук всичко е наред с нивото на детето. Когато то се връща след  цял ден в училище и ни каже - днес беше много хубав ден и имахме много интересни часове, това ми е по-важно от останалото. Разбира се,  това не се случва всеки ден.

Последна редакция: сб, 30 ное 2024, 09:30 от Magenta2022

# 427
Ето, за срамотиите и аз съм се изложил, ама съм се изложил като кифладжия, и се засилих да се редактирам, но реших да го оставя, макар и да е голям срам за мен, като нагледна илюстрация как и възрастен с претенции може да сгреши. Става въпрос за глупостите, които съм написал за думата ДЮЛЯ. Всъщност, 4 звука са, а не 5. И транскрипцията е Д'УЛ'А. Ето че и аз сбърках, от бързане, ама сбърках. Представете си за дете на 8 колко от въздуха се усвоява това 😂

10 часа седмично са си съвсем добре. Не случайно това е практика във всички водещи ЧУ, плюс -минус един час разлика.

# 428
Ако ги няма тези часове в повече /по БЕЛ Математиика и АЕ/, това автоматично значи, че от втори или в най-добрия случай от трети клас започват частните уроци и школи. Това разбира се важи за деца, които гонят добри академични резултати. Вероятно има и училища, които в името на таксата казват, че всичко е наред, въпреки че не е Simple Smile

# 429
  • София
Ами не. Даже и тези минималните часове по програма в държавното не ги посещаваше редовно, защото беше често болен до трети клас вкл. На английски при Мис ходеше 2 пъти седмично по 1 час в малка група от деца.   

Ако ги няма тези часове в повече /по БЕЛ Математиика и АЕ/, това автоматично значи, че от втори или в най-добрия случай от трети клас започват частните уроци и школи.

# 430
Това с транскрибирането не знам от къде дойде, честно казано.  В повечето случаи просто обърква децата и масово пишат “ходиа” и “молиа”. Не знам клетите французойчета какво правят като с осем букви трябва да изпишат четири звука.
Не знам и ние как изобщо можем да си помислим, че сме грамотни като сме ходили на училище до обяд, без занималня и с по страничка домашно за вкъщи.
Проблемът не е в количеството, а в качеството и в скоростта, с която всяко дете усвоява. Ако детето усвоява бързо, едно монотонно писане и попълване на сто помагала, ще го отегчи и отврати. Ако усвоява по-бавно, има нужда от време и постепенно вдигане на сложността. И учителят е този, който трябва да прецени какво и колко да даде на всяко дете. Моделът на СС би работил и в училище с неподбрани деца, защото учителят ще знае кой докъде е стигнал и на какво трябва да наблегне. В момента, в ДУ до обяд е един учител с малко часове. На занималнята е друг. Всички деца пишат еднакви домашни. Едни се отегчават, други затъват. Ама поне има кой да ги гледа да не се избият докато мама и тате са на работа. В ЧУ поне има повече часове по основните предмети (и английският вече влиза към основните) и не са така разпокъсани като в ДУ. Та време има и ако се разпредели правилно, ще има нужда от домашни само колкото децата да се научат да си следят ангажиментите и да са отговорни към поставените задачи. Ако има много и сложни задачи за домашно, ще се запитам какво детето ми прави в това училище. Специално материалът за първи и втори клас предполага повече повторения и упражняване, за да може всяко дете с различен темп да усвои четенето, писането и смятането и да ги усвои трайно и качествено. Вече в академичните училища с по-напреднали деца могат да си позволят да надграждат и ако искат и есета да пишат във втори срок на първи клас. За останалите е важно да поставят здрави основи, без които не може да се продължи. Вече колко яки са тези основи го виждаме всички и навсякъде.

# 431
  Когато то се връща след  цял ден в училище и ни каже - днес беше много хубав ден и имахме много интересни часове, това ми е по-важно от останалото. Разбира се,  това не се случва всеки ден.

То защото тези които учат са нещастни.
Аз чак сега схванах защо чистачката в офиса е по-щастлива от мен. Wink

# 432
  • София
Ами то учи детето и се старае дори, не съм казала обратното. И много добри резултати и умения в различни области има. Нито пък твэрдя, че другите деца са нещастни. Казвам, че усещането за хубави преживявания в училище е важно за нас като родители.

Когато то се връща след  цял ден в училище и ни каже - днес беше много хубав ден и имахме много интересни часове, това ми е по-важно от останалото. Разбира се,  това не се случва всеки ден.

То защото тези които учат са нещастни.
Аз чак сега схванах защо чистачката в офиса е по-щастлива от мен. Wink

# 433
Аз също не бих плащала за училище, чиято програма не дава академично нищо над тази от МОН. А и детето няма да е вечно в първи или втори клас. Трябва да се гледа в перспектива и разбира се зависи кое родителите смятат за важно.
Относно целодневното обучение  ми се е искало да свършват по-рано, защото се изморяваше, но както писах и нагоре, не може хем да има всичко, хем да са до обяд, така че едни правят компромис с едно, други - с друго.
Най-глупаво ми се струва да стоят по цял ден на училище и да не използват времето за нещо полезно, както е в много занимални в ДУ, а явно и в някои частни.
Ами не. Даже и тези минималните часове по програма в държавното не ги посещаваше редовно, защото беше често болен до трети клас вкл. На английски при Мис ходеше 2 пъти седмично по 1 час в малка група от деца.   
И вкъщи нищо не наваксвахте от проуснатото?

# 434
  • София
Дъждец, не се наложи, слава богу, пишеше учителят какво са взели и  детето го правеше само, ако беше нов урок му го обяснявах и исках да направи  няколко задания, за да видя, разбрало ли е. То е от тези, които се отегчават да правят едно и също много пъти и се концентрира да схване още от началото. Обаче по ЧО го беше закъсало - там не съм и обяснявала нищо, че темите по история в учебника бяха ужас. Дадох му някаква книжка с легенди за българските ханове и царе да чете.

Последна редакция: сб, 30 ное 2024, 10:41 от Magenta2022

Общи условия

Активация на акаунт