Частни училища -информативно - дискусионна тема- 65

• 43 824
  • 780
  •   1
Отговори
# 690
  • София, България
Намесвам се в разговора да кажа за втори клас, СС. Децата ходят по абсолютно лично желание на състезанията, никой по никакъв начин не ги натиска от училището. Например моята дъщеря не ходи, защото не иска.
Не виждам някакво особено желание от съучениците й да кандидатстват в СМГ след 4-ти клас. Със сигурност има, но са единици. Както се каза, СС не е математическо училище.

# 691
То сякаш пък от другите училища насила карат децата да ходят по състезания.Ходи, който има желание. От СС е нормално да нямат интерес да кандидатстват в СМГ. Освен ако не са деца с изявени математически способности. От ДУ пък искат да попаднат в добро училище на всяка цена и борбата си е много сериозна. А това че не се готвели допълнително от СС за кандидатстване в СМГ е направо култово. Точно както не се готвят за АК и си влизат от само себе си.

# 692
Разбира се, че ходят по желание и никой не ги натиска! И в КО е така. Никой не кара никого да ходи на състезания, и дали е ходил или не няма абсолютно никакво значение за оценката по математика, която се определя единствено и само от работата в клас, контролните и класните.

Доп. Всеки, който се готви за влизане в СМГ в 5 клас, ходи яко на уроци и школи в 4 клас, а повечето и от трети и дори от втори. Независимо от училището. Кандидатстването в СМГ е една много нездравословна и вредна истерия. В СС над 90% от децата си я спестяват, защото учат в училище, по-добро от СМГ и защото родителите там са интелигентни. Същото важи и за 70% от децата и родителите в КО, просто там има само един клас.

Доп. Именно това с школите и уроците от 2 клас, а в 4-ти масово и задължително за кандидатстване, е абсолютно и напълно ненормално. Затова смятам, че СМГ в периода 5-7; клас е изключително вреден феномен в национален мащаб. Горките деца се побъркват, 90% от тях под ужасен натиск от родителите и само 10% наистина го искат.
На тези родители направо трябва да им отнемат деца, както в Норвегия 😂 те издевателстват над тях.

Последна редакция: ср, 18 дек 2024, 22:52 от Татко Мецан

# 693
  • София
По принцип истинските математици сред децата (съответно и тези, които влизат на челните места в СМГ и вероятно в НПМГ) са много мъничък процент; могат да са от всяко едно училище по трасето между най-престижните частни и училища от емнайста част крайни квартали.
Наистина умните родители не се увличат като част от стадо по моди, а идентифицират истинските качества и умения на децата си.
Абсолютно безсмислено е да се правят бакалски сметки колко деца от кое училище успяват на изпитите за СМГ след 4ти клас.
Пък и светът би бил ужасно тъжно място, ако някак магически преобладаващата част от децата се окажат единствено топ математици. Но за щастие това не може да стане, независимо от количеството нездравословни родителски амбиции.

# 694
То сякаш пък от другите училища насила карат децата да ходят по състезания.Ходи, който има желание. От СС е нормално да нямат интерес да кандидатстват в СМГ. Освен ако не са деца с изявени математически способности. От ДУ пък искат да попаднат в добро училище на всяка цена и борбата си е много сериозна. А това че не се готвели допълнително от СС за кандидатстване в СМГ е направо култово. Точно както не се готвят за АК и си влизат от само себе си.

Имаш ярката способност да четеш написаното, като дяволът Евангелието. Затова ще се самоцитирам. Това, като отговор кандидатстват или не

В СС след 4 клас кандидатстват за МГ много малко деца. Съответно логиката за допълнителна подготовка за изпит не важи. И затова такава статистика би била съвсем релевантна.

И да, аз лично познавам деца от СС, които без многогодишна подготовка влязоха в СМГ и ПЧМГ след 4 клас. Включително и от класа на дъщеря ми. Дъщеря ми на изпита на ПЧМГ в 7 клас имаше 90 или 91 точки(не помня точно) без специална подготовка за него, и можеше да влезе веднага. Това не значи, че всички деца в СС са на това ниво по математика, но 98% от випуска има достатъчно добро ниво, трайни знания без пропуски, което да им даде и добро крайно ниво.

Последна редакция: чт, 19 дек 2024, 00:00 от Аncy

# 695
  • В офиса
Изгубих се аз. Mauvette, нещо изтървах тезата ти?
Да, 10 часа математика в СС, без външна подготовка, или решаване вкъщи, са достатъчни за медал в 1-4 клас. Не са достатъчни за медали във всички състезания, но за равномерно количество медали и посредствени представяния са напълно достатъчни.
И да, в СМГ може дете от СС да влезе без дългогодишни курсове. Моето например влезе след като за 1 месец изреши Математика за таланти. Съвсем без решаване, ще е дива случайност, има типизирани задачи, за които се иска техника и бързина.
Тези резултати са комбинация от подбрани деца, амбициозна среда, добри преподаватели и добра методика и организация.

# 696
След като дете е влязло в ПЧМГ след четвърти клас, явно има подготовка. Училищната математика и за 10 т. няма да стигне, дори и детето да е математик, тъй като времето е малко, а темите не се учат в задължителните часове.

# 697
  • София
Айде сега да се мине на Питагор с десетте часа Мат седмично  - влизат ли/не влизат ли в СМГто без допълнителни школи и уроци, колко кандидатстват, пък какъв процент влизат, пък колко медала имат по състезания ....... ... , и  още малко да се изпише по тая тема......

# 698
Изгубих се аз. Mauvette, нещо изтървах тезата ти?
Да, 10 часа математика в СС, без външна подготовка, или решаване вкъщи, са достатъчни за медал в 1-4 клас. Не са достатъчни за медали във всички състезания, но за равномерно количество медали и посредствени представяния са напълно достатъчни.
И да, в СМГ може дете от СС да влезе без дългогодишни курсове. Моето например влезе след като за 1 месец изреши Математика за таланти. Съвсем без решаване, ще е дива случайност, има типизирани задачи, за които се иска техника и бързина.
Тези резултати са комбинация от подбрани деца, амбициозна среда, добри преподаватели и добра методика и организация.
Какво искам да кажа ли, Тинкърбел? Твърдението, че деца от СС без грам подготовка влизат в СМГ и че това било по силите на едни 98% от децата в това училище, е дълбоко невярно и омаловажава усилията на стотици деца, които се борят с истерията по прием в МГ. С училищна подготовка може да се върже медал от МБГ, но за сериозни състезания като ИС, ПМС и Математика за всеки се изисква някой да ти покаже типа задачи и да решиш поне десет такива, за да си гарантираш добър резултат. И ако смятате решаването на Математика за таланти за липса на подготовка, всъщност на кое точно му викате подготовка? Съвсем сигурна съм, че и другите деца “не се подготвят” по този начин. Училищната подготовка я виждаме в масовката след 20-те точки. За нещо повече, децата се подготвят и решават задачи и е смешно да наричате това “без грам подготовка”.

# 699
  • София
Набързо да попитам - как се стигна отново СС срещу другите училища? Пак сравнения на ягоди с круши- брой медали, ми има училища с по една паралелка.
Вкарахте се в тематиката на МГ, ама да видях в темата на кое училище сте се изнесли повечето, та ми е ясно Simple Smile
Не изкривявайте тази моля, състезанията са състезания, МОНската математика е на по-друго ниво.

# 700
След като дете е влязло в ПЧМГ след четвърти клас, явно има подготовка. Училищната математика и за 10 т. няма да стигне, дори и детето да е математик, тъй като времето е малко, а темите не се учат в задължителните часове.

Абе хора, нали точно това казваме..., че 10-те часа мат дават възможност не само да се преподаде урока, но и да се упражни задълбочено със задачите от сборници. За децата в СС това е училищна математика. За други, като теб училищна математика е само преподаване и стандартните 4 часа мат. Кое не се разбира?

Наистина е мега досадно пак да говорим едни и същи неща. СС никога не си е поставяло за цел да има слава на математическо училище. Има деца с изявени наклонности и на тях се опитват да помагат до колкото им стигат силите. Показателно е, че доста от тези деца дори остават в СС след 4 клас, въпреки възможностите си. До 4 клас явяването на състезания е масовка, и никой не му отдава чак такова значение. Хвалят си децата на сайта, защото е тъпо на не ги поощрят, но фокусът на училището е на друго място и си работят за него.

Последна редакция: чт, 19 дек 2024, 10:59 от Аncy

# 701
Набързо да попитам - как се стигна отново СС срещу другите училища? Пак сравнения на ягоди с круши- брой медали, ми има училища с по една паралелка.
Вкарахте се в тематиката на МГ, ама да видях в темата на кое училище сте се изнесли повечето, та ми е ясно Simple Smile
Не изкривявайте тази моля, състезанията са състезания, МОНската математика е на по-друго ниво.
Няма как да не се стигне до СС срещу другите, защото се разпространяват твърдения, че едно 98 процента от СС могат да си влязат от раз в СМГ без грам извънучилищна подготовка само с едни 10 часа на седмица в училище. Всъщност, не влизат, защото не са решили, но пък печелят медали на поразия😀 Оказва се, че нито медалите са толкова много, нито пък е съвсем без подготовка. Ама, нейсе🙂
Анси, да разбираме ли, че в тези десет часа всички деца освен стандартната математика,
решават задачи от Математика за таланти? И това в нематематическо училище? Интересно, ако е така.

Последна редакция: чт, 19 дек 2024, 11:03 от mauvette

# 702
  • София
Ами всичко тръгна от пост за слабите резултати на общинските училища на училищния кръг на олимпиадата по Мат в 4 клас, сравнени с резултатите на частните. Ами нормално, в държавните на училищен кръг децата се явяват без да знаят какво е - ей така, учител им казал, родител им наредил, чули, че съученик ще се явява и т н. С 4 часа Мат седмично повечето въобще не знаят за какво иде реч. И това е училищен, не областен кръг. И също е Олимпиада, а не състезания по Мат в 4 клас, на които ме съмнява да ходят масово децата от всички училища.

И накрая всички така или иначе се явяват на елементарното НВО по Мат в 7ми клас, което се оказва с най-голямо значение за приема в гимназия.

# 703

Абе хора, нали точно това казваме..., че 10-те часа мат дават възможност не само да се преподаде урока, но и да се упражни задълбочено със задачите от сборници. За децата в СС това е училищна математика. За други, като теб училищна математика е само преподаване и стандартните 4 часа мат. Кое не се разбира?

Наистина е мега досадно пак да говорим едни и същи неща. СС никога не си е поставяло за цел да има слава на математическо училище. Има деца с изявени наклонности и на тях се опитват да помагат до колкото им стигат силите. Показателно е, че доста от тези деца дори остават в СС след 4 клас, въпреки възможностите си. До 4 клас явяването на състезания е масовка, и никой не му отдава чак такова значение. Хвалят си децата на сайта, защото е тъпо на не ги поощрят, но фокусът на училището е на друго място и си работят за него.
Това казвам, подготовка по извънкласна математика е имало. Дали в 10-те часа или извън тях, но такава подготовка е имало. За мен е логично в СС ( и всяко друго с 10 часа) да се работи и в училище по тези теми, тъй като си има часове за това.

Вместо училищна математика е трябвало да напиша "темите от задължителната подготовка".

# 704
Няма как да не се стигне до СС срещу другите, защото се разпространяват твърдения, че едно 98 процента от СС могат да си влязат от раз в СМГ без грам извънучилищна подготовка само с едни 10 часа на седмица в училище. Всъщност, не влизат, защото не са решили, но пък печелят медали на поразия😀 Оказва се, че нито медалите са толкова много, нито пък е съвсем без подготовка. Ама, нейсе🙂

Ти когнитивни проблеми ли имаш? За втори път изменяш смисъла на написано. Къде е написано, че 98% от децата в СС могат без допълнителна подготовка да влязат в СМГ? Покажи моля!!!!

И да, аз лично познавам деца от СС, които без многогодишна подготовка влязоха в СМГ и ПЧМГ след 4 клас. Включително и от класа на дъщеря ми. Дъщеря ми на изпита на ПЧМГ в 7 клас имаше 90 или 91 точки(не помня точно) без специална подготовка за него, и можеше да влезе веднага. Това не значи, че всички деца в СС са на това ниво по математика, но 98% от випуска има достатъчно добро ниво, трайни знания без пропуски, което да им даде и добро крайно ниво.
Енси, не ми се връща да ти цитирам писанията за едно дете на една форумна майка, което влязло в СМГ без грам външна подготовка. Нивото на децата може да е добро, но е под необходимото за състезателна математика без допълнителна подготовка, която може да е под всякаква форма от решаване на сборници до работа с родител, учител, баба, дядо. НО категорично не е без подготовка. Та твоите проблеми освен когнитивни са и с с твърде голямо его, което непрестанно търси публика из форумите. Само на билборд още не съм видяла, че детето ти е било прието в ПЧМГ и е отвяло с колко точки бяха един състезател по математика😀

Общи условия

Активация на акаунт