Частни училища -информативно - дискусионна тема- 65

• 45 463
  • 780
  •   1
Отговори
# 165
mauvette, аз споделя мои наблюдения и мнение, не се опитвам да ги налагам като общовалидни. Колко да проучвам училище? Отворени врати, разговори с персонала, с познати семейства - всичко ми се стори много добре. Не са длъжни да ми оправдават очакванията, но аз си ги бях споделила и бях уверена, че сме "на една и съща страница" за обучението на децата. Не съм искала да ми показват структура и план на учебен час по БЕЛ например. Ти как си правиш проучванията?

Не знам кой те е издирил, но звучи зловещо... Забелязваш ли съмнителни субекти около входната си врата вечер? (шегувам се)

О, и аз бях много притеснена да отидем в училище без подбор. Не сме се явявали на изпит в СС, а за Питагор имах съмнения предвид математическия профил. Иззи го отхвърлих поради лични причини. Другите училища ми се видяха като една идея по-луксозни държавни. Честно казано, бях наясно какво да очаквам и очакванията ми се припокриха с действителността. Но и бях готова да се намеся и да помагам на детето във всеки един момент. Абе, риск си беше, но в нашия случай (говоря за нашия случай само) позитивите са много повече от негативите. И честно казано, ми харесва развитието на училището. Учат се от грешките си и мисля, че ще им се получат нещата.

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 13:15 от mauvette

# 166
Аз пък бях загледала Иззи и му се чудех. Отказаха ме чудатостите на ръководството, за които четох тук и познати ми потвърдиха в реала.
Дано им се получат нещата. Децата не могат да бъдат "фира", прежалени и т.н. Всяко дете е ценно.

# 167
  • София
Всички ЧУ правят подбор, просто не всички имат достатъчно кандидати, за да направят реално отсяване. Иначе МБ прави абсолютно същото, което прави и СС:

Скрит текст:
During the session

Introductory sessions give children the opportunity to get to know the school environment and immerse themselves in our educational values. Within these sessions, our team provides the children with various engaging linguistic and mathematical games and activities in both Bulgarian and English. This helps us assess the kids’ approach to learning, including their ability to concentrate, follow instructions, and actively engage in the learning process. Additionally, we observe their social and soft skills, such as teamwork, empathy and patience.

After the session

We provide you with prompt feedback based on the observations of the teachers who interacted with your child, and inform you of our decision regarding the child’s admission to Maple Bear school.

ПП Мецане, няма ирония. Точно в редовните часове решаваха рачешки и т.н. задачи.

# 168
Всички ЧУ правят подбор, просто не всички имат достатъчно кандидати, за да направят реално отсяване. Иначе МБ прави абсолютно същото, което прави и СС:

Скрит текст:
During the session

Introductory sessions give children the opportunity to get to know the school environment and immerse themselves in our educational values. Within these sessions, our team provides the children with various engaging linguistic and mathematical games and activities in both Bulgarian and English. This helps us assess the kids’ approach to learning, including their ability to concentrate, follow instructions, and actively engage in the learning process. Additionally, we observe their social and soft skills, such as teamwork, empathy and patience.

After the session

We provide you with prompt feedback based on the observations of the teachers who interacted with your child, and inform you of our decision regarding the child’s admission to Maple Bear school.

ПП Мецане, няма ирония. Точно в редовните часове решаваха рачешки и т.н. задачи.

Това е не знам от кога е. Сигурно са им се увеличили кандидатите. По наше време нямаше такова нещо.

# 169
  • София
Еми нали това постоянно се пише тук. Ако са повече кандидатите от местата, няма как да стане без някакъв подбор. Освен ако не е, както беше по едно време в ДУ преди години, по ред на записване и родителите бяха принудени да спят в училищния двор от предния ден, за да имат шанс. Което пак си е някакъв подбор. Колкото по-рано си отишъл, толкова си по-мотивиран Joy Слава богу го промениха, че си беше очевидно безумно.

# 170
Еми нали това постоянно се пише тук. Ако са повече кандидатите от местата, няма как да стане без някакъв подбор. Освен ако не е, както беше по едно време в ДУ преди години, по ред на записване и родителите бяха принудени да спят в училищния двор от предния ден, за да имат шанс. Което пак си е някакъв подбор. Колкото по-рано си отишъл, толкова си по-мотивиран Joy Слава богу го промениха, че си беше очевидно безумно.
Ами явно се върви в тази посока. А ако, както е казала онази майка на силвиана, ти се падне “по-тъпо” дете какво правиш😀 Айви лигата ще я гледаш през крив макарон😀

# 171
От опит ще ви кажа, че в частните училища изискват много от децата. Синът ми кандидатства в св. София, приеха го на първо ниво, второто също, но са го питали примерно с какво се занимават родителите му .. и след срещата с психолога ни казаха, че не покрива критериите им, Имам познати, чието дете дори не е било на изпит, директно са им предложили място, хоарат имат огромен бизнес.
В св. Георги - училището е с много езикова насоченост - всичко е на англисйки, преподава се на агнлийски, говори се на английски, изпитите са на английки, в първи клас вече четат и пишат и то не просто думички ... а таксите са ... двойни на всички остаали училища, в което няма лошо, базата е супер, но ... средата е потресаваща. В Еспа ... базата е ужасна !!! Една малка тъмна сграда, няма двор, децата ходят на физическо в гората отсреща, нямат спортове след училище и трябва да се вземе детето в 16:00 и какво правим, ако родителите сме до 17:00 в офиса ... Приемните дни са 3, као искаш да го запишеш пробно да го "оценят" ти струва 600лв. или малко повече беше, и след три дни ти пращат мейл с иформация, че детето не им покрива стандартите  .. примерно ,.. а той чете и пише нна два езика и смята на ум с трицифрени числа в предучилищната ... оабче не покрива стандартите, защото не четял гладко, а му отнема време да осмисли, кои букви вижда ... нали

Като цяло навсякъде изиксват прекалено много от толкова малки деца ... Моето дете го зпаисах в Петър Берон, първо има опция за спорт след училище всеки ден до 17:30 е ангажиран. Второ англисйкия им е на също толкова добро ниво, като във всички други частни училища, нивото им на образование като цяло е ужасно добро ... трето имат си собствен кухня и храната се приготвя там, не поръчват от кетъринг, всичко е включено в годишната такса , освен транспорта и спортовете. Два пъти седмично играят тенис здължително, имат си корт и собсвена тенис академия, от която излизат вече няколко състезатели ... страхотни са и базата и учителите и психолога и директорката и целия екип единственото неудобно е, че около училището се строи, улицата е тясна и понякога от светофара на Вита, до входа на училището отнема повече време, отколкото да стигнеш от центъра през цялото задръстване на черни връх до въпросния светофар.
И там има изисквания и там има забележки, че примерно не се храни по етикет или има липса на авторитет, става и се разходжа по време на час, не знам какво очакват от деца, които до вчера са сбили в детска градина ... но ... ги има тези забележки, могат да ви изключат по всяко време, даже си ви казват, че при три четворки си аут ... Обаче училището си напомня на възпитанието, което аз съм имала и образованието и аз лично съм много доволна...

Записвам се в новата тема. Имам дете, което догодина ще е предучилищна и обмисляме ЧУ поради 2 причини - търсим добра среда за него И прилежащото ни ДУ е трагедия от голям калибър. Граничните не са вариант, защото се пълнят с деца от 1-2 група, а до 4-та въобще не стигат. Имаме резервен вариант с адреса ни в друг квартал (не сме го сменили, но можем), но обикалянето и логистиката са ми доста нежелани.
Без да имам никакви очаквания, ще заведем детето в СС, но нито я подготвяме по някакъв начин, нито сме си го поставили като абсолютна цел. Тя още от преди прави някоя задачка в Крокотак от дъжд на вятър и когато й е много скучно 😄 Абсолютно по никакъв начин не я караме да прави нещо насила, да учи числа и букви, да чете или каквото и да е. Искаме да следва своето темпо и интереси (напр. на нея са й интересни танците в момента и е записана на балет). Ако прояви интерес към буквите и четенето - добре дошло. Ако не - има предостатъчно време да се научи. Въобще дори не сме й казвали, че догодина ще ходи в училище. Камо ли пък, че ще я водим на “изпит”. Не съм и сигурна дали знае какво значи това всъщност. Когато я запишем за пробен ден, ще я заведем “на ново място да разгледа и поиграе”.
Мъжът ми плува в Св. Георги и му харесва, това е следващото училище, което обмисляме и ще идем да видим. Третото е Увекинд, основно заради моето желание да се запозная с тяхната система и идеи. Мисля, че ще пасне чудесно на нашето дете.
Не съм предубедена към нито едно от тези частни училища предварително. Чета мнения и се подготвям да се запозная с детайли.
Темата е безкрайно полезна, не разбирам защо се залита в ужасни крайности…

# 172
  • София
Най-зле е ситуацията, когато приемаш, които и да са нови деца във вече съществуващ клас и особено, когато знаеш много добре, че тези деца създават проблеми в училище. При нас така идваха деца, които повтарят, които са с неподновени договори от други училища и пр. От един нормален клас с ученолюбиви и възпитани деца стана съвсем друг клас с друго ниво на децата и трагична дисциплина. Тези, които учеха и спазваха дисциплината вкл.и нашето дете, си тръгнаха един по един, че и накуп.

Когато обаче нивото ти на обучение не отговаря дори и в малка степен на претенциите ти за "обучение на световно ниво", които греят гордо на сайта ти и които повтаряш непрекъснато в комуникацията си с родителите, умните деца си тръгват и си принуден да не подбираш, за да може да събираш някакви такси за обучение все пак.

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 15:10 от Magenta2022

# 173
От опит ще ви кажа, че в частните училища изискват много от децата. Синът ми кандидатства в св. София, приеха го на първо ниво, второто също, но са го питали примерно с какво се занимават родителите му .. и след срещата с психолога ни казаха, че не покрива критериите им, Имам познати, чието дете дори не е било на изпит, директно са им предложили място, хоарат имат огромен бизнес.

Това са такива глупости..... Какво значи: "приеха го на първо ниво, второто също, но са го питали примерно с какво се занимават родителите му .. и след срещата с психолога ни казаха, че не покрива критериите им..."?
Изпитите са само два, ако са го приели след "второ ниво", на детето се предлага място, няма повече срещи.
А това за професиите.... Приятелско дете беше прието от държавна градина в Люлин. Мъжът е автомонтьор, майката работи в администрацията на хотел.
В класа на дъщеря ми има хора с всякакви професии. И с бизнес, и обикновени служители. Каквито сме и ние, всъщност.

# 174
  • София

Това са такива глупости.....

... и така се подклаждат дългогодишните легенди за "Света София". Както и другата класическа за прекомерния гърч с учене.
Майка от класа на дребната сподели във втори клас, че е преместила дъщеря си в СС (и брат й, две години по-голям) от "Петър Берон" заради ниското ниво на обучение според нея. А детето после споделяше, че им давали кисело мляко с мухъл, което майката потвърди с обобщението, че като цяло кухнята е била зле на фона на сумата за храна. Случката е от 2020 г. Може пък да са се коригирали. Макар че една търсачка с името на училището в темата показва друго.

# 175
  • София
Е те това е училище - първо учат на "англисйки", второ се преподава се на "агнлийски", трето се говори на "английски", и накрая изпитите са на "английки"....

Допълвам се, ама сега видях, че то е защото училището е с  "много езикова насоченост" - изброени са всички езици.

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 15:45 от Magenta2022

# 176
Значи, толкова да е гадна храната в тези училища, че за малкото дете ще избирам училище по критерий “храна”. То и без това е волна птица и няма да се добере до академично училище, та поне на храна да случи😀 Споделете, моля, училище с добра кухня. Да готвят на място, ако може, и да не е гурме🙂

# 177
Санака, аз пък си помислих, че се подиграваш. Всъщност сега си спомних, че поне до трети клас и другата група също решаваха състезателни задачи. Да, със сигурност си спомням сега.

# 178
  • София
mauvette, с риск да прозвучи... знам ли, ама в СС имат най-хубавата храна от навсякъде, където сме били. Готвят на място. Всеки ден имат постоянно меню - избор от 5-6 вида салати и плодове, таратор. Отделно избор на супа, две основни, десерт. Когато синът ми се премести там, това беше първото, което разказваше на старите си съученици и всички ахкаха и въздишаха "няма ли СС гимназия", че си бяха умрели от глад в старото. Вярно, и в СС има деца, които мрънкат от храната, ама това е защото н са видели какво е другаде Joy

# 179

Това са такива глупости..... Какво значи: "приеха го на първо ниво, второто също, но са го питали примерно с какво се занимават родителите му .. и след срещата с психолога ни казаха, че не покрива критериите им..."?
Изпитите са само два, ако са го приели след "второ ниво", на детето се предлага място, няма повече срещи.
А това за професиите.... Приятелско дете беше прието от държавна градина в Люлин. Мъжът е автомонтьор, майката работи в администрацията на хотел.
В класа на дъщеря ми има хора с всякакви професии. И с бизнес, и обикновени служители. Каквито сме и ние, всъщност.

Вижте сега, за едни са глупости, за дтуги не. Всички сме на различно мнение тук и сме свободни да го дадем, платформата е създадена за това. Аз не съм тръгнала да оспорвам мнението на когото и да е било, а просто изказвам своето и своят опит. Ние също сме обикновени хора и имаме обикновени възможности. Фактът е, че го питаха с какво се занимават родителите му и факт е, че на моите познати им звъннаха да им предложат място без да са кандидатствали, пък чието и да е детенце да учи там и всичко е наред и всички са доволни  - супер, много се радвам и подкрепям с две ръце ...

Общи условия

Активация на акаунт