Частни училища -информативно - дискусионна тема- 65

• 45 638
  • 780
  •   1
Отговори
# 360
Към питащата за местенето:

Скорошно странично наблюдение за преместено дете, от класа на моето в друго училище - съвсем случайно го засякох в коридора на училище, през което бях минал наскоро. Даже не знаех че е преместено. Беше му втори или трети ден там, и то сутрин. Съвсем щастливо си изглеждаше, и си играеше ухилено с другите деца в междучасието. Началните класове, от ДУ към ДУ.

Та не се замисляйте много над "стреса", колкото по-рано - по-добре. Наистина, както някой беше споменал по-горе, с годините децата стават все по-отвратителни във фрагментирането и ксенофобията. Simple Smile Живея близо до няколко училища, и при всекидневното разминаване със стада гимназисти и гимназистки ми изчезва всякаква надежда за бъдещето.

Понеже и пред мен стоеше/стои опцията за смяна на учебно заведение, факторът за адаптацията изобщо не ме притеснява. Дребните са корави, а в някои аспекти дори е много полезно - т.е. плюсовете са много повече от минусите. В началото на про-гимназиален или гимназиален етап местенията са много вероятни, така или иначе. Успехи!

# 361
Аз бих помолила за информация за приемните изпити за ПУК в Питагор и Архимед. Как протичат, какво питат децата, какви задачки им дават, като цяло върху какво се фокусират?

# 362
Благодаря на всички отзовали се и коментиращи.

нека да изясня някои неща - нали разбирате, че няма как в един пост да разкажеш цяла история (той и без това става дълъг.

- знам какво учат от това, което се носи у дома през уикенда - и да, Мовет или не съм сигурна как се чете - разглеждам папките - да Ви кажа - едни изрязвания и залепвания на пъзели и картинки. Математиката по английски е събиране на едноцифрени числа, нещо, което учеха миналата година. Именно защото знам как се учеше миналата година, затова сега се притеснявам, че има серизони изоставания. Не мога да приема, че 3 месеца след началото на годината, те все още преговарят материала от 1 клас. И не - лепене на картинки в час по английски не е ниво за 2 клас.

- говорила съм с учителите - имали програма, която следвали. За заместването - не знам как е в други училища, но в нашето не пускат до родителите уведомление кой учител кога е болен и кой ще го замества. Ако има такива училища - добре, ние не сме от тях. А да изтръгна информация от моето дете не е много лесно - на повечето въпроси, отговора е  - добре, скучно, нормално, нищо особено. Чак когато си дойде с 10 страници задачи нерешени в час, разбрах, че е отсъствала учителката му. Може би не съм успяла да изградя добра комуникация с детето - признавам.

- да уточня относно колебанията дали да го местя в средата на годината - това за мен е много краен вариант, поради: 1. местата в добрите училища са много ограничени; 2. не знам как училищата ще го приемат - все пак, за да местиш едно дете в средата на годината - нещата трябва да са много зле; 3. на самото дете няма да му се трази добре - в един ден ходиш в едно училище, носиш една униформа, градиш някаква принадлежност към него и хоп от понеделник отиваш в другия край на града. Моето е по-чувствително и ще го проеживее тежко.

- търся места за трети клас - започнах по-рано защото знам, че сега са приемите по училищата. Не искам да го правя през април или май, когато възможностите ще са много ограничени.  А колебанието ми е дали да пробвам да го оставя и в 3 клас тук с надеждата нещата да се променят.  Ами ако не се променят?

- за академичните училища - да, представата ми за тях е изградена само върху четения във форумите. Нямам никакви преки наблюдения или от познати. Затова реших, че моето дете, което не бих казала, че блести с някакви ярки таланти или пък желание да учи серозно, не е подходящо за тях. Затова и никога не съм ги гледала като възможност. Но се оказва, че и писанията за иновативно, холистично, насочено към детето и т.н. образования не са точно това, за което се опитват да се представят.

Относно мишочеството - аз не съм от тези, които си мълчат, напротив. Но тук става въпрос за детето ми - и не, никой никого не бие (надявам се). Но има и начини едно дете да му бъде оказван психологически натиск - изолация от общи мероприятия, етикиране, държане настрани, наттякване, че нищо не знае и т.н. Затова не желая да се разбира.

И Мовет - групата във ФБ е Частни училища в София, където една голяма част от пишещите са от самите училища - те не го и крият, защото има и официални профили. Няма лошо, но в моя случай, реших, че искам да спестя това на детето си - то не е от силните и не се бие, срамежливо е и може само да се затвори още повече в себе си.

Ето затова не пиша във форумите - не мога да пиша кратко,  винаги става малък роман.

Последна редакция: пт, 29 ное 2024, 12:49 от Sansa Stark

# 363
Напълно подкрепям мнението на Санака относно местенето и също смятам, че местене по средата на годината в добро ЧУ граничи с невъзможното, направо си е невъзможно.

Последна редакция: пт, 29 ное 2024, 13:23 от Татко Мецан

# 364
Благодаря на всички отзовали се и коментиращи.

нека да изясня някои неща - нали разбирате, че няма как в един пост да разкажеш цяла история (той и без това става дълъг.

- знам какво учат от това, което се носи у дома през уикенда - и да, Мовет или не съм сигурна как се чете - разглеждам папките - да Ви кажа - едни изрязвания и залепвания на пъзели и картинки. Математиката по английски е събиране на едноцифрени числа, нещо, което учеха миналата година. Именно защото знам как се учеше миналата година, затова сега се притеснявам, че има серизони изоставания. Не мога да приема, че 3 месеца след началото на годината, те все още преговарят материала от 1 клас. И не - лепене на картинки в час по английски не е ниво за 2 клас.

- говорила съм с учителите - имали програма, която следвали. За заместването - не знам как е в други училища, но в нашето не пускат до родителите уведомление кой учител кога е болен и кой ще го замества. Ако има такива училища - добре, ние не сме от тях. А да изтръгна информация от моето дете не е много лесно - на повечето въпроси, отговора е  - добре, скучно, нормално, нищо особено. Чак когато си дойде с 10 страници задачи нерешени в час, разбрах, че е отсъствала учителката му. Може би не съм успяла да изградя добра комуникация с детето - признавам.

- да уточня относно колебанията дали да го местя в средата на годината - това за мен е много краен вариант, поради: 1. местата в добрите училища са много ограничени; 2. не знам как училищата ще го приемат - все пак, за да местиш едно дете в средата на годината - нещата трябва да са много зле; 3. на самото дете няма да му се трази добре - в един ден ходиш в едно училище, носиш една униформа, градиш някаква принадлежност към него и хоп от понеделник отиваш в другия край на града. Моето е по-чувствително и ще го проеживее тежко.

- търся места за трети клас - започнах по-рано защото знам, че сега са приемите по училищата. Не искам да го правя през април или май, когато възможностите ще са много ограничени.  А колебанието ми е дали да пробвам да го оставя и в 3 клас тук с надеждата нещата да се променят.  Ами ако не се променят?

- за академичните училища - да, представата ми за тях е изградена само върху четения във форумите. Нямам никакви преки наблюдения или от познати. Затова реших, че моето дете, което не бих казала, че блести с някакви ярки таланти или пък желание да учи серозно, не е подходящо за тях. Затова и никога не съм ги гледала като възможност. Но се оказва, че и писанията за иновативно, холистично, насочено към детето и т.н. образования не са точно това, за което се опитват да се представят.

Относно мишочеството - аз не съм от тези, които си мълчат, напротив. Но тук става въпрос за детето ми - и не, никой никого не бие (надявам се). Но има и начини едно дете да му бъде оказван психологически натиск - изолация от общи мероприятия, етикиране, държане настрани, наттякване, че нищо не знае и т.н. Затова не желая да се разбира.

И Мовет - групата във ФБ е Частни училища в София, където една голяма част от пишещите са от самите училища - те не го и крият, защото има и официални профили. Няма лошо, но в моя случай, реших, че искам да спестя това на детето си - то не е от силните и не се бие, срамежливо е и може само да се затвори още повече в себе си.

Мога ли да помоля само дамата, която беше писала, че детето й е било в двуезичното училище и го е преместила, да ми сподели в кое точно училище го е преместила? Много благдоаря предварително (може и на лични).
Е, сега, не искате да лепят етикети на детето, а вие му лепите. Не блестяло с таланти, мързеливо било. Недейте така.
Наистина не се разбираха доста неща в първия пост. Явно ви притеснява, че учат елементарни неща по английски, математика и български. Не знам за английски, но по математика и български по програма си учат елементарни неща освен ако не са в някое училище, което сваля материал в по-преден клас.
Относно невзетия материал, говорихте ли с учителя? Не са им го предали ли, не са успели да попълнят учебника ли?
Иначе, препоръчаха ви доста училища. Свържете се с тях още сега и проведете срещи. Ако някое ви допадне, се преместете.
Може да погледнете и общински училища.
Относно мишочеството, съжалявам за начина, по който е прозвучало. Имате ли наистина основание да смятате, че ще тормозят детето (предполагам, не е единственото, което някога е напускало училището) или това е някакво Ваше притеснение? Защото отстрани изглежда като страх да си отстоявате правата за услуга, която плащате.

Последна редакция: пт, 29 ное 2024, 13:00 от mauvette

# 365
Учителите други ли са тази година?
От моите драми, разгледайте сайтовете на училищата, които сте набелязали. Приемната процедура при някои за следващата година започва от началото на  календарната.

# 366
Благодаря за препоръките,

вече си направих списък с препоръчаните училища и ще ги прегледам отново. Някои от тях сме гледали преди  сегашното ни кандидатстване, така че имам някакви впечатления, макар и от преди няколко години.

По-интересно ми стана как отново първоначалния ми списък с училища не съвпадна с препоръчаните - явно все още не съм преодоляла стереотипите, които съм си изградила за т.нар. академични училища. Май ще трябва да поработя над това Smirk

За СС, Питагор и т.н. математически училища, едва ли ще се пробваме - няма как детето да догони допълнителното ниво математика. Но сега като Ви чета, си възвърнах надеждите за Азбуки , ако имат места. Аз много го харесвам, навремето кандидатствахме и приеха детето там, но баща му се наложи и избрахме сегашното училище.

Българско школо го бях забравила - много благодаря за припомнянето. Томас Едисон също ще го видя - там не сме кандидатствали и нямам впечатления.

Преди ПУК ходихме в Петър Берон, но там нещо ме притесни - не съм сигурна какво и се отказах. Дали пак не съм си въобразила нещо?

Пак благодаря - и за съветите, и за препоръките, и за това, че ме окуражихте, че не бъркам изцяло.

Spensa - да , учителските екипи всяка година се сменят.

mauvette - да, имам много конкретни основания, затова се притеснявам. Не бих искала да давам подрбности, не е нищо супер сериозно, просто моето дете е изключитлено чувствително и със страх от отхвърляне от група, затова се старая да  му спестявам каквото мога.

извинявма се за 3-та поредна редакция, не ми дава да пиша нови мнения Simple Smile

Последна редакция: пт, 29 ное 2024, 13:12 от Sansa Stark

# 367
Не Ви пречи  да изпратите детето на един изпит в СС, ще видите нивото и по БЕЛ, и по МАТ.

# 368
Благодаря за препоръките,

вече си направих списък с препоръчаните училища и ще ги прегледам отново. Някои от тях сме гледали преди  сегашното ни кандидатстване, така че имам някакви впечатления, макар и от преди няколко години.

По-интересно ми стана как отново първоначалния ми списък с училища не съвпадна с препоръчаните - явно все още не съм преодоляла стереотипите, които съм си изградила за т.нар. академични училища. Май ще трябва да поработя над това Smirk

За СС, Питагор и т.н. математически училища, едва ли ще се пробваме - няма как детето да догони допълнителното ниво математика. Но сега като Ви чета, си възвърнах надеждите за Азбуки , ако имат места. Аз много го харесвам, навремето кандидатствахме и приеха детето там, но баща му се наложи и избрахме сегашното училище.

Българско школо го бях забравила - много благодаря за припомнянето. Томас Едисон също ще го видя - там не сме кандидатствали и нямам впечатления.

Преди ПУК ходихме в Петър Берон, но там нещо ме притесни - не съм сигурна какво и се отказах. Дали пак не съм си въобразила нещо?

Пак благодаря - и за съветите, и за препоръките, и за това, че ме окуражихте, че не бъркам изцяло.

Spensa - да , учителските екипи всяка година се сменят.

mauvette - да, имам много конкретни основания, затова се притеснявам. Не бих искала да давам подрбности, не е нищо супер сериозно, просто моето дете е изключитлено чувствително и със страх от отхвърляне от група, затова се старая да  му спестявам каквото мога.

извинявма се за 3-та поредна редакция, не ми дава да пиша нови мнения Simple Smile
Насърчавайте детето и му помагайте да открие талантите си. Със сигурност е едно чудесно малко човече с блестяща индивидуалност. Вярвайте в него и не му лепете етикети като неталантливо или мързеливо.

# 369
Всички са мързеливи. Важното да е полезният мързел.

# 370
  • София
СС не е математическо училище. В КО състезателната математика си е в отделни часове и далеч не всички деца са "математици", но това не пречи да се запознаят с нещо по-разчупено. Само ще им е от полза. И изобщо...за мен, в  което и да е ЧУ някъде, да се придържат само към задачи от А група, при положение, че имат повече часове, целодневно са и съответно имат повече време за упражнения....е абсолютна подигравка и злоупотреба с парите на родителите.

# 371
Аз пък мисля, че докъм 5-6 клас образованието няма голямо значение, в крайна сметка всички се научават да четат, да пишат, да смятат и да говорят английски.
Имат значение обстановката, средата и как се чувства детето.

# 372
СС не е математическо училище. В КО състезателната математика си е в отделни часове и далеч не всички деца са "математици", но това не пречи да се запознаят с нещо по-разчупено. Само ще им е от полза. И изобщо...за мен, в  което и да е ЧУ някъде, да се придържат само към задачи от А група, при положение, че имат повече часове, целодневно са и съответно имат повече време за упражнения....е абсолютна подигравка и злоупотреба с парите на родителите.
Имате ли впечатления от КО за
периода 5-7 клас?

# 373
  • София
Не, нямам лични впечатления.

# 374
  • София, България
СС не е математическо училище.
На ваше място бих търсила възможност да прехвърля детето на секундата в някое от препоръчаните училища, може би само без ОТ. Най са ми на сърце ТЕ и КО.

Общи условия

Активация на акаунт