Частни училища -информативно - дискусионна тема- 65

• 45 577
  • 780
  •   1
Отговори
# 465
Ами, аз 10 пъти не съм писала, а 10 часа, което е сметнато от твоите думи:
..., а от 5 до 6 годишен беше всеки ден на английска занималня по 2 часа сутрин.
5х2=10
В ЧУ децата в пук са точно на 5-6г.
Ахаха, сега се оказва, че 2та часа били извън училище, а в училище е имало и друг английски макар и проформа. Английски по мон в ДУ в първи клас е 3 часа седмично, от втори са 4.

# 466
Ахаха, сега се оказва, че 2та часа били извън училище, а в училище е имало и друг английски макар и проформа. Английски по мон в ДУ в първи клас е 3 часа седмично, от втори са 4.

Нормално е да е така, обаче часовете в ДУ просто не бива да се броят, защото те са все едно да се слагат помощни колела на дете, което вече умее да кара колело. В СМГ например разрешаваха на напредналите деца да си четат книжка или да си пишат домашните по математика.

# 467
  • София
Леле, страшно любопитство, как, колко, къде, защо, кога - име и адрес на учителката по англ. да пратя направо, имена на детето, в кое общинско училище е учило (не е вярно това за 3-4 часа чужд език по задължителната МОН програма в 1-3 клас). То това минало заминало отдавна, какво е толкова важното на детайлите на 5 години колко е учило (песнички пееше на английски и някакви лесни думички учеше),  след това какво, и т.н...... 
Не е единственото дете научило английски без да е в частно училище от ПУК. Сега ще питате къде е било в ПУК, пък там какво е учило. А пък как така пишело на английски само от гледане на филмчета, ами не пише от филмчетата, а мис го научи да пише, но не на 5 години,  и другите деца в групата ги научи, ама това е защото всичките са супер надарени и учат по магически начин и методи. Не е възможно иначе без да имат 10 часа английски в частното. Сертификат за нивото да вадя ли.

# 468
  • София
Любопитство? Никой не се вълнува от вашето дете. Обсъждат се твърденията ви, че някой е научил език за 2 часа (учебни?) на седмица, което се оказа лъжа в крайна сметка.

# 469
Магента, изобщо не ме интересува детето ви, нито съм твърдяла някъде, че английски не може да се научи извън частно училище. Не само, че не съм, ами написах, че може изобщо и без двата часа от 1ви до 3ти клас, може без тях и до 7ми. Не си измисляйте. Колкото повече пишете, толкова повече се обърквате в собствените си твърдения и двата часа съвсем не се оказаха два часа.

# 470
Накрая и други неща ще се окажат неверни.
А личната родителска преценка, че детето е добре подготвено също може да се окаже илюзорна.

Към днешна дата схемата до 7 клас на повечето ЧУ се оказва най-удобна. Компромисна е и не може да удовлетвори всички нужди и изскавания. Но съчетава и по-задълбочено обучение с повече часове, и удобство за родителите, на които им е спестено да търсят баби, занимални или учители за прибиране и писане на домашни и т.н. На мен лично в 6 и 7 клас ми беше тегаво, защото тогава децата вече са по-осъзнати. И мисля, че в тези класове схемата на ПЧМГ е по-добра. Но пълно щастие няма. ЧУ не могат да организират транспорта в този случай и не им е рентабилно една част от учениците да свършват в 16.30 ч., а другата в 13.30 или 14 ч. примерно.  

Смехотоврно е да се твърди, че курс от 2 часа на седмица може да даде същите знания и ниво по език, както училище с 10 часа на седмица.

# 471
  • в страната на чудесата
Не знам колко е смехотворно и кое наричаме да научи език. Вероятно само едно от двете е така.
Моето дете учи втори език от нулата. Изключително куул метода в училище 😂 но два учебни часа седмично От м06 има с учител допълни два учебни часа. Седмично.
Покри А2, говори с разни хорица сравнително свободно, чете пресата и слуша новини. Ще му трябва още за академичност, литература и по-софистицирани теми. Но с това му умение да се потапя в езика след две години ще е като от старите езикови. Та вс е много относително. Много.
Възраст, качества,  Понятия, т.е. разбирането кое е научен език.
Впрочем повечето деца до гимназията (а много и след нея) имат супер беден речник и това не се оправя с десет часа седмично в ЧУ. То и на майчиният им език е беден де, независимо от десетте часа БЕЛ 😂😂😂

Абсолютно възможно е да се научи АЕ извън ЧУ и без десет часа седмично. Този език в нивата, на които го използват децата до гимназия е безкрайно лесен и банален…

# 472
Аз пак ще се пробвам са попитам: Има ли приети ПУК-чета  в Архимед?

# 473
Аз пак ще се пробвам са попитам: Има ли приети ПУК-чета  в Архимед?
Сега ли бил изпитът за ПУК в Архимед? Ще има ли втора дата като в СС? Все пак има деца, които няма да са навършили пет по време на приемния. Това взема ли се предвид? Малко повече информация за самия изпит имате ли?

# 474
Моето дете беше на изпит в Архимед. Резерва е. Онзи ден стана на 5. Отиде за спорта, за да видим чисто информативно къде се намира в момента. Не сме правили нищо предварително, понеже е в кофти период на отрицание.
На няколко места четох, че уж ще е само събеседване, в крайна сметка са били задачи. Изпита беше около 30мин. Знам, че са се явили 120 деца за 20 места.

# 475
Моето дете беше на изпит в Архимед. Резерва е. Онзи ден стана на 5. Отиде за спорта, за да видим чисто информативно къде се намира в момента. Не сме правили нищо предварително, понеже е в кофти период на отрицание.
На няколко места четох, че уж ще е само събеседване, в крайна сметка са били задачи. Изпита беше около 30мин. Знам, че са се явили 120 деца за 20 места.

Имате ли друго училище за план Б? Моето дете също няма да е на навършени 5г, като се пробва. Някакви подробности за задачите сподели ли детето? Пише ли коя резерва или просто резерва?

# 476
Задачите каза, че са били много лесни и имало само една, която не е виждал до сега и не е успял да направи. Предполагам тя го е оставила като резерва. Grinning Карали да го да брои от 1 до 10 и обратно. Въпроси от рода на кой месец е роден и т.н. Нищо нестандартно.
Ако някой се откаже от мястото, предлагат на резервите. Предполагам има вид точкуване, но то не е упоменато в информативния имейл. Спекулирам също и, че вероятно и резервите също не са много на брой, имайки предвид колко малко деца прием имат.

# 477
  • София
Анси, писала съм в отговора си на Мецан - 2 часа англ.на курс седмично от 1 до 3 клас, когато учеше в общинско у-ще. А в частно е от 4 клас,  тоест вече повече от 2 години и там имаше/има 5 часа седмично, а от тази година плюс два часа с нейтив. Когато отиде в частното, го сложиха в групата на напредналите и беше на нивото на най-добрите в трупата. Научил се е да пише, да чете гладко, да общува на разни теми за неговата възраст, граматика за възрастта.  Какво повече да знае на 12.  Като поотрасне още много ще научи, то е ясно.
Моята преценка не е меродавна в случая. Дава се  от учителите обратна писмена връзка за развитието на детето от всеки учител в частното, та получих такава миналата седмица, учителят по английски все трябва да може да прецени - завэршил  е английска литература във Великобритания.
И не знам сега другите деца вкъщи какво правят , ама компютърните игри, стрийминг филмите, които гледат децата, са все на английски.

Накрая и други неща ще се окажат неверни.
А личната родителска преценка, че детето е добре подготвено също може да се окаже илюзорна.

Към днешна дата схемата до 7 клас на повечето ЧУ се оказва най-удобна. Компромисна е и не може да удовлетвори всички нужди и изскавания. Но съчетава и по-задълбочено обучение с повече часове, и удобство за родителите, на които им е спестено да търсят баби, занимални или учители за прибиране и писане на домашни и т.н. На мен лично в 6 и 7 клас ми беше тегаво, защото тогава децата вече са по-осъзнати. И мисля, че в тези класове схемата на ПЧМГ е по-добра. Но пълно щастие няма. ЧУ не могат да организират транспорта в този случай и не им е рентабилно една част от учениците да свършват в 16.30 ч., а другата в 13.30 или 14 ч. примерно.  

Смехотоврно е да се твърди, че курс от 2 часа на седмица може да даде същите знания и ниво по език, както училище с 10 часа на седмица.

# 478
Ами възрастта 12 не е ограничител. Едни са на ниво A2, други на ниво B2 на тази възраст.
И от училище до училище има огромна разлика. Както и от учител до учител.

И не това е точката на разговора. А какво всеки влага в "научен" език. За мен лично това не значи елементарни разговори на ежедневно ниво с активен речник от 200-300 думи(Примерно). А значи ниво на език, което позволява обучение на езика по други предмети, или в университет, или подобно.
Ако с два часа на седмица на курс в училището после са го поставили в напредналите....хм. Бих поисмислила какво е общото ниво на обучението по език в ЧУ.

Последна редакция: пн, 02 дек 2024, 17:08 от Аncy

# 479
  • София
Е откъде се взе сега този "научен език", раничко е още в прогимназията. Неговото ниво е повече от А2, учебникът му сега е Б1 или Б2 (в училище му е), дотолкова и аз мога да преценя. Речникът му също е богат, говори свободно, пише съчинения. Книги на английски не му купувам, смятам, че е по-добре да чете на български до някакъв момент. В предишното частно не бяхме доволни от много неща, едното е, че втората година нивото на английски драстично спадна, тъй като всички напреднали деца без нашето се махнаха оттам и той една година си скучаеше в часовете по англ.

Общи условия

Активация на акаунт