Частни училища -информативно - дискусионна тема- 65

• 45 572
  • 780
  •   2
Отговори
# 495
  • София
Ама аз бях писала някъде по-назад в темата. Кое училище, нали това, в което бяхме до миналата година? Ха-ха, то е доста алтернативно, както им казват тук,  Рьорих. Тогава се наложи да търсим място с възможно най-малък стрес - като отношение от учителите към децата и избрахме първото, което посетихме. Ей така - от раз с мъжа ми, много не сме го мислили.

# 496
  • София
Основният проблем на тия теми е, че хора с 1-2 до максимум там 3 деца, на база твърде частен личен опит, се опитват убедено да обобщават и да вадят генерални изводи.
А нищо не е такова строено и изрядно прошнуровано, колкото и да ни се привиждат спасителни общовалидни опорни точки.
Бих казала, че в гимназиален етап става ясно колко ужасно различни като личности и специфика са всички млади хора.
Та въпреки любовта към спора по принцип, най-правдиво е да си гледаме собствените деца и да търсим най-доброто за тях в конкретния контекст.
Всичко друго са просто празни приказки.

Последна редакция: пн, 02 дек 2024, 23:52 от Red

# 497
Добре казано.
То и образУванието е една химера, зависи от какъв ъгъл го гледа човек с личния си субективизъм.

# 498
Ето, дори и в Мечето (училището майпъл Беър, а не аз) едва ли часовете са само 5. Щом било Рьорих, то всичко е ясно. Точно то е от тези ЧУ, за които никога не бих плащал. Мисля на всички е ясно и за нивото на чуждия език там. Тук има хора, които го познават много добре.

Последна редакция: вт, 03 дек 2024, 08:16 от Татко Мецан

# 499
  • София
Е, не плащаме вече там, Мецане. Обаче ако знаеш пък детето как се научи да танцува всякакви стандартни и латиноамерикански танци - страшен беше. За читалище си давахме парите основно и заради голямото спокойствие там - беше много важно за детето след тормоза от началния учител в общинското.

# 500
  • София
Навремето във Френския лицей родители подскочиха като на сайта беше написано, че децата излизат с В2/С1 по френски. Това при положение, че учат като всяко френско дете във Франция. Но то повечето хора на такова ниво си владеят родния език.
Освен уроци си трябва четене, гледане на филми, разговори с хора, обогатяване на речник. Естествено, че ако това се случва в училище от първи клас нивото ще е много по-високо и няма какво да сравняваме тук 20 години държавни с частни училища. Едно е детето ти да обикаля по уроци след училище, друго е всичко да му е в рамките на програмата и то на прилично ниво. И отделно частните уроци не са безплатни. Един колега беше направил проучване и анализ на паралелната образователна система, т.е. без уроци, които месечно са на ниво такса за частно училище, все едно децата почти не учат и то не само език. Тъжно, но факт.

# 501
  • София
Бояна, добре, ама не е ли по-важно, когато е малко детето, да наблегне основно на родния си език, а не на чуждия (ако живее в България). Второ - аз не знам, защото съм учила  английски и немски (задължителният руски в у-ще не го броя), но мои близки ми казват, че френският е доста по-труден от английски. Съвременните деца са заобиколени от  много ранна възраст от филми, компютри и там всичко е на английски.
За паралелната образователна система - тя е в 6-7 клас заради идиотското НВО и тогава тъпотиите  са свързани не само с плащането на доста пари, а и с дъвкането на едни и същи неща в у-ще и после на допълнителни курсове.
От 1 до 4 клас големи разходи няма, курс по чужд  език - 80 лв. беше на месец, спортна школа - 90 лв. на месец. Логистиката за повечето хора е проблем в началното училище, не плащането за допълнителни занимания.

# 502
  • София
Бояна, добре, ама не е ли по-важно, когато е малко детето, да наблегне основно на родния си език, а не на чуждия (ако живее в България). Второ - аз не знам, защото съм учила  английски и немски (задължителният руски в у-ще не го броя), но мои близки ми казват, че френският е доста по-труден от английски. Съвременните деца са заобиколени от  много ранна възраст от филми, компютри и там всичко е на английски.
За паралелната образователна система - тя е в 6-7 клас заради идиотското НВО и там тъпотиите  са свързани не само с плащането на доста пари, а и с дъвкането на едни и същи неща в у-ще и после на допълнителни курсове.
От 1 до 4 клас големи разходи няма, курс по чужд  език - 80 лв. беше на месец, спортна школа - 90 лв. на месец. Логистиката за повечето хора е проблем в началното училище, не плащането за допълнителни занимания.
Естествено, че родният език е най-важен. На синът ми и френският му е роден, затова беше във ФЛ. Сега е трета и последна година в българско училище, защото и българският му е важен и ще учи в български университет.
Иначе френският е труден, но английският изобщо не е лесен. Струва се лесен на хора, които не го владеят добре и могат да си разменят пет приказки и да гледат филм. Повечето хора само си въобразяват, че знаят английски или че всички деца знаят английски. Това е друга тема.
За другото също не съм съгласна. Като е половин ден детето на училище и е малко нали някой трябва да го гледа, да му помогне с домашните, това не е безплатно. Да не говорим, че както у нас децата са с един учител 4 години после често се случва към 5-ти клас да се окаже, че детето нищо не знае и изкарва двойки.

# 503
Бояна, добре, ама не е ли по-важно, когато е малко детето, да наблегне основно на родния си език, а не на чуждия (ако живее в България).
Бояна ще си отговори, ама родният трябва да е пълен приоритет в семейство с едноезични (местни) родители. Аз лично съм много против ранното почване на чужд език. Първо, чисто по образователни причини, и второ - все емигранти и чуждопоклонници ли ще отглеждаме?
Изключението са естествено двуезичните семейства (камо ли тези в трета страна), и там вече това не важи по обясними причини.

Иначе френският е труден, но английският изобщо не е лесен.
Английският хич не е труден, релативно. Поне не се сещам от познатите ми езици да има по-лесен.
Може да има безумия (особено тези с исторически компонент, като произнасянето/записването), ама като цяло е песен.
Само това, че липсват родове на съществителните и спряженията на глаголите са прости, го прави изключително лесен на фона на познатите ми (чисто любителски) индо-европейски езици.

Струва се лесен на хора, които не го владеят добре и могат да си разменят пет приказки и да гледат филм. Повечето хора само си въобразяват, че знаят английски или че всички деца знаят английски. Това е друга тема.
Е тук съм много съгласен. Grinning
И това важи за доста мнения в говорилника - дали било за английски, математика, някакви професионални умения, или каквото и да е.

# 504
Е, ако гледаме на нещата от гледна точка на чуждопоклонничество... отиде конят в реката.

# 505
Бояна е права.
Интересно тези, дето твърдят колко лесен бил английският, колко го владеят... колкото до 80-те лв. на месец, бегла справка на сайта на Аво-бел показва, че цената на курса за деца е 2 бона годишно. При ниво примерно А2 в прогимназията, а в добрите ЧУ децата покриват В2. И при 4 часа седмично, т.е. 10 часа седмично само те струват 5 бона. Освен това езикът далеч не е единственото нещо в ЧУ.
Именно, Спенса, това с чуждопоклонничеството е много смешно.

# 506
Е, ако гледаме на нещата от гледна точка на чуждопоклонничество... отиде конят в реката.
Може ли разяснение?

Интересно тези, дето твърдят колко лесен бил английският, колко го владеят...
Към мен ли е насочено, или общо-инклузивно?

Именно, Спенса, това с чуждопоклонничеството е много смешно.
За мен слагането на език и някакви сертификати на преден план е смешно.
Но разни хора - разни идеали.

# 507
  • София
Мецане, само ми кажи, едно дете, което е учило по-малко часове английски до 7 клас и отиде в гимназия с първи чужд език английски, по-малко ли ще научи езика в гимназията от другото, учило 10 часа седем години преди това. Ами не е задължително, нали. И защо деца от частни училища с 10 часа седмично английски до седми клас избират английска гимназия като там се почва абсолютно от началото езика?

Последна редакция: вт, 03 дек 2024, 11:05 от Magenta2022

# 508
Моето си избра английски, за да може да обръща внимание на науките, които го интересуват.

След като питаш, AlphaCentauri, това е заучена фраза, без връзка с действителността.
Език се учи, за да имаш повече възможности, независимо дали за образование или начин на живот. Изобщо да не споменавам, че всеки език ти дава и различен начин на мислене, следователно друг поглед към действителността. И не, не е лесно (в общия случай), изисква усилия и мотивация.

На децата, на които българският им е труден, ще им е труден с/без чужд език.

Последна редакция: вт, 03 дек 2024, 11:16 от Spensa

# 509
Коя е заучената фраза? Изпуснах нишката.

Естествено, че познаването на английски се поражда като нужда за усвояване на научна информация. Ама да го слагаме на олтар с висок приоритет ли? Или си е просто утилитарност, която така или иначе се саморазвива? Всеки, който познава добре български (не просто го говори), не би трябвало да има проблем да го усвои плавно без много напъни, за целите на работа с науки. Ако ще и да почне по-сериозно чак в 7ми клас. Надявам се че не дискутираме филологически цели, нали?

И не знам какво четете, но аз разправям че английски е по-лесен, може би дори най-лесен. Иначе ходи дефинирай какво точно значи "лесен" и каква е единицата за измерване. Или споделете кой би бил "лесен" или "по-лесен".

На децата, на които българският им е труден, ще им е труден с/без чужд език.
Ще перифразирам, с позволение. Simple Smile
На комуто родният е труден, и чуждият ще е труден. Какво остава за език от съвсем друга езикова група, където съвсем няма прилики.

Общи условия

Активация на акаунт