Частни училища -информативно - дискусионна тема- 65

• 45 464
  • 780
  •   1
Отговори
# 600
Единственото училище в централна София за което аз се сещам е ЧСУ “ Роналд Лаудер”.
Въпреки, че центъра на София е на съвсем друго място Wink

# 601
Е, то и аз се учудих, че Дорис Тенеди се води в центъра та затова питах какво се има предвид под център точно. Иначе, да, в баш центъра на центровете в трудно да вземе сграда някое ЧУ освен ако не е споменатото от Хоуп😀

# 602
  • София
СГ и Петър Берон са близо до центъра, но зависи откъде идваш и какъв е трафикът по конкретния маршрут сутрин и вечер.

# 603
  • In the shadows of my mind
Здравейте,
Детето ми е прието на ранен прием в Св. София.
Преди да го заведем там бяхме на ден на отворените врати, както и четохме доста (от суха статистика с числа за успехите им на НВО, така и мнения тук). За съжаление последните 10+ теми основно коментарите са от хора, чиито деца са преминали през училището преди години, само тук-там са мнения на родители с деца в начална степен (вкл. ПУК). Бих искала да попитам за актуални отзиви - най-вече за ПУК. Колебанията ми са дали натоварването няма да е прекалено за детето ни (и да знам, че всичко е индивидуално и няма универсален отговор), но все пак това ще е 6-годишно дете, което до скоро е било в (държавна) детска градина, в която много се играе, а “ситуациите” (както наричат в момента учебните занимания), не са били кой знае колко и като количество, и като трудност. Имало ли е родители, които са срещнали трудност в адаптацията на детето от детска градина към училищен формат? Естествено, че има нормални сътресения свързани с промяната и прочие, но все пак… знам ли, задавам си въпросите дали не избързваме? Да, знам, че това далеч не е тема на тук дискутираните неща, но все пак го вкарвам в разговора.
Прочетох мнения, че агресия и булинг не се толерират, но мненията бяха от преди 5+ години. Какво е положението в момента? Далеч не живея с мисълта детето да расте под похлупак и да не се среща никога с лошо отношение, отхвърляне и т.н. Ясно е, че трябва да се научи да се справя със ситуации, хора, и т.н. Но някак не ми се ще да е когато е на 6-7.
Благодаря предварително за всяко споделено мнение по въпросите ми.

# 604
  • София
Joss, на всички тези въпроси ще можете да си отговорите едва когато детето посещава съответното училище поне няколко месеца. Никой тук не познава вашето дете, както и вас, за да знае какви са ви вижданията за много/малко натоварване. Лошо отношение от учители към деца е недопустимо да има и надали има в ЧУ. За лошо отношение от деца към деца - никой не може да знае предварително, нито пък може да се дефинира какво точно е лошо отношение. Щом сте избрали и отишли на прием в това училище, давайте смело, няма какво да го мислите толкова, животът е риск.

Последна редакция: ср, 11 дек 2024, 09:31 от Magenta2022

# 605
Накъде четох много мнения и не особено позитивни за Maple Bear. В последствие се оказа, че ни е много близо до вкъщи и рязко добих интерес и към него. Не мога да открия обаче къде четох и посмъртно няма как да се оправя с търсачката заради глупавото съкращение МБ.

Така че, ще помоля, ако има впечатления и за там. Много ми хареса това, че явно насърчават децата да търсят, задават въпроси и като цяло тази гъвкавост, която сегашното “академично” обучение не предлага.
Аз също съм на линия да споделя впечатления, но само за първи клас. Ако Ви интересува нещо конкретно, пишете на лично. Ние засега сме доволни от всички съществени аспекти - програма и методи, учителски екип и среда. Детето е ентусиазирано след училище, което не се случваше с батко му в академичното. Но както се каза по-горе, има много фактори при избора на училище и се иска сериозно проучване, за да верифицираш максимално ситуацията спрямо всеки един от тях. Такъв фактор е начинът, по който детето ще изучава чужд език,  както и доколко сте склонни да 'жертвате' часове за надграждане по МОН в полза на канадската програма и т.н. За инфо, по мои изчисления, хорариумите са 8-9 ч БЕЛ, 6-7 - МАТ, отделно имат Math, ELA and Science по канадската. Същевременно, домашните по българската за уикенда са доста, а понякога има и нещо кратко през седмицата, плюс ежеседмична книжка за четене.  Това донякъде адресира притеснението ми какво губим от липсата на максимален (10/10) хорариум по МОН. Но всичко това е в първи клас. За по-нататък нямам представа. Само мога да се надявам пак да попаднем на такъв учителски екип като сегашния ни.

# 606
  • София
Здравейте,
Детето ми е прието на ранен прием в Св. София.
Преди да го заведем там бяхме на ден на отворените врати, както и четохме доста (от суха статистика с числа за успехите им на НВО, така и мнения тук). За съжаление последните 10+ теми основно коментарите са от хора, чиито деца са преминали през училището преди години,
Е, чак пък преди години. Simple Smile Синът ми завърши тази година. А ръководството си е същото от 30 години, повечето учители са там от години, програмата и концепцията са си същите, та кой знае какви промени не могат да се очакват. В темата има родители с деца в начален етап и сигурно ще се включат. Личният ми опит с три много различни деца е, че децата не се чувстват натоварени в ПУК. Денят е балансиран откъм занимания, няма домашни и няма трудна адаптация от детската градина. Щом детето Ви е прието на ранен прием, вероятноста да не се справи с натоварването е малка. Булинг, агресия, лоша дисциплина със сигурност не се толерират.

Последна редакция: ср, 11 дек 2024, 16:25 от sanaka

# 607
Някой чувал ли е нещо за това училище: Change the world school

https://www.ctwschools.com/

?

Видях го за пръв път докато ровех в нета - имат сайт и фейсбук страница, но не намирам никакви отзиви, откога е създадено и т.н. (да не говоря за акредитация по МОН- нищо не намерих).

# 608
  • София
На сайта им пише откога са:
"We are so proud to be opening our international school for the 2023-2024 school year"

Някой чувал ли е нещо за това училище: Change the world school

https://www.ctwschools.com/

?

Видях го за пръв път докато ровех в нета - имат сайт и фейсбук страница, но не намирам никакви отзиви, откога е създадено и т.н. (да не говоря за акредитация по МОН- нищо не намерих).

# 609
  • София
Според информацията в сайта им стартира за учебната 2023/2024г. Не го намирам в регистъра на училищата, така че няма акредитация от МОН.

# 610
Пак не съм дочела всичко до край - извинявам се.

# 611
Написала съм близо до центъра, а не в центъра. Имам предвид да не е на 40мин в трафика, да не е в крайните квартали, Банкя и тн.
Благодаря за препоръките, ЧСУ Роналд Лаудер даже не го бях чувала, ще го погледна.

# 612
При всички случаи ще е повече от 40 минути в трафика, ако ползва транспорт, освен ако не го карате вие или не сте на пешеходно разстояние. Ако ДТ ви е близо, според мен и СС ви е близо, вероятно и ТЕ.

# 613
СС е страхотно училище и никой отишъл там няма да съжалява. Били сме там, та лично сме видяли.
Бих посочил и КО, малко по-скромно е, но също е страхотно.
Питагор и то беше, ама май отиде у ряката😀 Чакаме сега да видим за Архимед, досега сериозни отзиви просто не съм прочел. Е то си е рано още, има време...

# 614
СС е страхотно училище и никой отишъл там няма да съжалява. Били сме там, та лично сме видяли.
Бих посочил и КО, малко по-скромно е, но също е страхотно.
Питагор и то беше, ама май отиде у ряката😀 Чакаме сега да видим за Архимед, досега сериозни отзиви просто не съм прочел. Е то си е рано още, има време...
За КО има оскъдна информация за 5-7 клас. Държат ли нивото от началния етап? Остават ли ученици, защото съм чувала, че имат много силна подготовка по математика и масово децата отиват към СМГ?

Общи условия

Активация на акаунт