Частни училища -информативно - дискусионна тема- 65

• 43 812
  • 780
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Имам познати, преместиха преди години и двете си деца в БШ от друго частно. Амбициозни хора са и държат много на образованието. Голямото дете е вече в прогимназията, поставило си е цели за след седми клас и работи по тях отсега. Мисля, че от пети клас всяко дете си избира какви часове да взима допълнително като подготовка - то си е избрало математика. Родителите са доволни от училището и не са от хората, които биха държали децата си там, ако имат пропуски.

# 661
За ЧУ Дружба някой може ли да даде мнение? Как е положението там?

# 662
Като гледам на сайта на Дидева резултатите от олимпиадата по математика, на 119 -то например резултатите на учениците са повече от слаби... едноцифрени резултати братче, в 4 клас, решаващия за кандидатстване...подобна картина в повечето ДУ, само в 105-то е друго...в другите ДУ поне има едноцифрено число деца, класирани за втори кръг... като е ясно, поне за мен, че ходят на уроци, на школи...
Ето затова плащам за частно.
Помня все още 4 клас, децата от КО всички бяха с двуцифрен брой точки и 7 от тях преминаха във втория кръг...от явили се примерно 10, че май бяха и 9...и на не преминалите не им стигаше половин или една точка, за да преминат...
От явилите се на втория кръг 4 деца отидоха в СМГ и една също беше приета, но се отказа...ето разликата между ЧУ и ДУ.
Не съм гледал резултатите на СС, но съм сигурен, че едва ли има деца с по 3 или 5 точки, което е масово в ДУ...

Последна редакция: ср, 18 дек 2024, 16:11 от Татко Мецан

# 663
Много малко училища са обявили публично данните на учениците.
Жалко.

# 664
  • София
А колко часа МАТ имат децата в 3-4 клас в общинско у-ще и колко в КО? По мой спомен в общинското бяха 3 или 4 часа седмично МАТ по задължителната програма. И най-много да има още 1 час допълнително ИУЧ - зависи от училището. И как сега ги сравни тези часове с двойно повечето часове в частното, като в  общинското часове по състезателна Мат няма.
А и на общински кръг на Олимпиада се явяват всякакви деца, не само кандидатстващи след 4 клас.

Последна редакция: ср, 18 дек 2024, 15:47 от Magenta2022

# 665
Ами именно, в добрите ЧУ има двойно часове на ДУ. За теб нали нямаше значение дали са 10 часа или 5😂

# 666
  • София
Абе честно казано и аз не съм за другата крайност - много малко часове по Мат и по Бел.

Миналата година в ЧУ часовете по МАТ ги орязаха на 4 седмично вместо 5 седмично, както беше по одобрения им учебен план. Били се объркали и станало недоразумение - направо ни бяха вбесили страшно с тая глупост, ама я разбрахме чак средата на втория срок.

# 667
Цитат
Да не говорим, че в последно време нещо ги предобрят задачите особено тези на НОМ, измислени от великите експерти математици от РУО

Направо ме е страх да отворя задачи  fот областните кръгове на НОМ, сигурно ще са някакви космически :O

# 668
  • София
Да, в МОН определено са така😀 Иначе, не виждам някакви космически резултати на СС конкретно на силните турнири като ИС. На СМТ и КМС имат няколко медала от общо всички випуски взети заедно. На НОМ едва ли имат интерес да участват. На Кенгуруто са пак със съвсем обикновени резултати. Има даже и посредствени. С останалите ЧУ е пак така. От Иззи се пънат много, но си остават само с пъненето. Та не знам какво точно се доказва с това. Да не говорим, че в последно време нещо ги предобрят задачите особено тези на НОМ, измислени от великите експерти математици от РУО.
Хъм, не че математическите състезания са ми критерий за нещо изобщо, но от любопитство отворих да видя резултатите от ИС от 2023г. /защото за 2024 още няма обобщени резултати и класиране/. Та в класове 1-4 клас включително, кое училище има повече медали от СС? Аз не видях такова. От 5-ти нагоре, естествено, че медалите се обират главно от математическите гимназии, СС не е математическо училище и интерес към математическите състезания, особено след 4-ти клас, имат единици.

Последна редакция: ср, 18 дек 2024, 20:59 от sanaka

# 669
Може ли да се види някъде какви са резултатите тази година на учениците 4 клас от КО на Олимпиадата? Не е правилно да се сравняват различни години, задачите са различно трудни. Да не говорим за миналата година, че дадоха 7 точки за трета задача за всички в 4 клас.
Не мога да разбера каква е тази велика тайна за резултатите и защо не се публикуват за олимпиада така както за толкова много други състезание?

# 670
  • София
Че тя олимпиадата тепърва започва. Засега е минал само общинския кръг.

# 671
В ДУ задачите се проверяват от начален учител. А решението не е по критерии, а заминаха точките. Да не говорим, че се чуваше как сменят на някои места задачите като има по-завъртяна, пък на някои места миналата година си бяха признали две задачи за 7 т. Заради некоректно задание, а МОН признаха за една.
 С НОМ проблемите са много.

# 672
В ДУ задачите се проверяват от начален учител. А решението не е по критерии, а заминаха точките. Да не говорим, че се чуваше как сменят на някои места задачите като има по-завъртяна, пък на някои места миналата година си бяха признали две задачи за 7 т. Заради некоректно задание, а МОН признаха за една.
 С НОМ проблемите са много.
Всичко организирано от МОН е с проблеми. Няма ясни критерии за оценяване на задачите, в различните области задачите са различни (все едно едни да тръгнат от старта, а други да са вече на средата на пистата). Всичко е едно такова тайно и конспиративно покрай тази олимпиада, а и не само. И предвид сложността на задачите съм малко скептична относно подготовка само в клас с тези допълнителни часове по математика. Децата с интерес към математиката си се готвят с много часове допълнителна подготовка вкъщи или в школа. Освен ако не са докоснати от Бога на математиката и не им идва свише.
Относно множеството медали на СС, всички можем да броим. Специално за трети клас отворих на случаен принцип класирането на ИС. Няма златен медал за СС. Има два сребърни и два бронзови. Грамотите не са ми интересни както и всичко след тях. Без допълнителна подготовка и само с такава в училище с допълнителни часове се постигат под 26 точки максимум освен ако детето не е някакъв свръхматематически талант и решава задачите от въздуха. И повечето ЧУ с предни места в класирането също не са математически.

Последна редакция: ср, 18 дек 2024, 18:55 от mauvette

# 673
Оф, пак някакво дежа вю с това броене на медалите на СС. Ахахахах. Това училище продължава да е трън в очите.
И пак се трие на поразия. Добре, че има цитати, за да схвана за какво иде реч. И пак не е ясно защо е изтрито.

В СС никой и никога не ръчка децата да се подготвят и да ходят на състезания. Т.е. масовото участие, особено до 4 клас си е чиста инициатива на деца и родители. После интересът спихва до няколко деца с твърди математически интереси. За други училища се чува точно обратното.

В 4 клас пък имат 1 златен, 1 сребърен и 4 бронзови. LaughingLaughingLaughingLaughing Дори Питагор нямат толкова.

Последна редакция: ср, 18 дек 2024, 19:16 от Аncy

# 674
Оф, пак някакво дежа вю с това броене на медалите на СС. Ахахахах. Това училище продължава да е трън в очите.
И пак се трие на поразия. Добре, че има цитати, за да схвана за какво иде реч. И пак не е ясно защо е изтрито.

В СС никой и никога не ръчка децата да се подготвят и да ходят на състезания. Т.е. масовото участие, особено до 4 клас си е чиста инициатива на деца и родители. После интересът спихва до няколко деца с твърди математически интереси. За други училища се чува точно обратното.

В 4 клас пък имат 1 златен, 1 сребърен и 4 бронзови. LaughingLaughingLaughingLaughing Дори Питагор нямат толкова.
Изобщо не ни е трън в очите. И не ме е интересувало колко медала има. Просто се повдигна темата, че видиш ли, с тези 10 часа математика в училище печелели купища медали. Ми не, не са купища. Това са пет медала от колко участвали, че не съм броила. И понеже стана въпрос за медали в 4 клас, нали не мислите, че това са деца, които така си се явяват, защото си нямат друга работа и искат да си уплътнят свободното време. Тези ги разправяй на някой друг, Енси.
Сигурно ще кажеш, че в другите ЧУ ги ръчкат да се явяват на състезания и не е инициатива на децата и родителите.

Общи условия

Активация на акаунт