Осмокласници 2024/2025 - тема 3

• 37 748
  • 757
  •   1
Отговори
# 150
Болните да оздравяват! И моето се включи в тези редици с висока температура и гърлобол. Sad

# 151
И моето май натам отива, като чувам как подсмърча

# 152
Нищо не оптимизират, това си е разхищение. Ако отпечатват на хартия за книги, намалят размера и преосмислят съдържанието учебниците няма да са лъскави и шарени, но ще са в пъти по-леки и евтини. Учебниците ми бяха формат А5, част от тях - с твърди корици и тежаха много по-малко.

# 153
Мисля, че гланцираната хартия е по-тежка и определено е по-скъпа от другата и понеже учебниците се плащат от държавата, защо издателствата да не намажат.... По скоро това е логиката да правят такива учебници, според мен, а теглото им и как се четат е последна грижа. И мен ме притеснява тежестта на раницата, моя мъкне и хромбук (който не ползват всеки ден, но и не знаят кога ще им потрябва Rage), а е много слаб и нисък, колкото шестокласник.
П.П. Дано да минат лесно болестите на всички набори и пак да са готови за подвизи.

Последна редакция: нд, 06 окт 2024, 09:51 от чудовище

# 154
МОН могат да вземат отношение към съдържанието. На каква хартия, шрифт и цвят ще се отпечата, според мен, зависи от издателството и съответно всяко от тях минимизира/ оптимизира разходите.
Със сигурност в заданието на МОН към издателства, освен съдържание на учебника, има и технически изисквания, като графично оформление, полиграфическо изпълнение. Там са включени вид на хартия, големина, шрифт, ясен и четлив рисунък, читаемост на текст. А може просто комплектът на моето дете да е дефектен. Лошото е, че е нечетим.

# 155
Лорентин, защо не проверите друг учебник на същото издателство дали е четим или е пак със сив текст? Наистина може да има дефектна партида, вероятно не е един дефектен учебник само, и да са го пробутали - ако мине номерът мине. Училищата получават учебниците на палети и опаковани по 10-20 броя в найлонови пакети. Броят излиза ли им бройката, никой не е гледал за дефекти вътре.

Последна редакция: нд, 06 окт 2024, 09:03 от Mama Ru

# 156
Ще има родителска среща във вторник и ще коментирам с учител.

# 157
Мама Ру, не се притеснявай, терапията за хипофункция на жлезата е сравнително достъпна, евтина и ефективна. По-трудно е да се намери свестен ендокринолог. Но когато жлезата се компенсира с лекарство, се оправя метаболизма, усвояването на храна, енергията, работоспособността и много други. Хубаво е да огледат на ехограф и структурата на жлезата. Т3 и Т4 по принцип трябва да са в горната половина на скалата.
Някой беше питал за добре обяснени уроци по БЕЛ - в Storytel са разказани и анализирани много приятно произведенията. Изслушах ги с удоволствие до номер 11 (Антигона), сега остава да убедя и детето да ги чуе поне до там, докъдето са стигнали - Прометей и Едип. Христоматията на Просвета не е лоша също. Имаме и едни анализи за 8 клас на Пролет Каменова, но май се изсилих с тази покупка... едва ли ще ги докосне.

# 158
Лена, и аз съм с хипофункция, при мен хормоните са в норма, но ТАТ и МАТ са завишени и пречат на усвояването им. Въпреки терапията при мен проблемът си остана. Надявам се при детето да има ефект, въпросът е да проумее, че ще трябва да пие хормон (евентуално), да яде или да не яде определени храни, да спазва режим, ако щеш. И това при нейния характер е най-трудно. Баба ми беше така - почувства ли се по-добре спира лекарствата, дори за сърцето, защото "Добре съм, нищо ми няма". На доктор ходеше като я заведе леля, когато вече е много зле и трябва да влезе в болница...

# 159
  • София
Те възрастните хора са като децата, като опре до доктор ...

# 160
Имаме от племенника тези учебници. Много са хубави. На моето дете са но Focus. Тук се оплаквах от тях. Освен, че са печатани със сив цвят буквите, не с черен, са и с по-малък шрифт. Детето се измъчва, то не се вижда. Скоро ще имаме родителска среща, ще се оплача, въпреки че без полза ми е ясно. Обаче съм решила да пиша писмо и до МОН. Има ли изобщо изискване за цвят на букви по учебници? Не че ще има полза, но да направя нещо.
Аз пък много харесвам  фокус.Прекрасни учебници са.Моето дете е с голям диоптър  и с очила и не е леко за четене, но пък системата е добра.

# 161
Ани2010 като съдържание сме без претенции, проблемът е, че текстът е много блед. Все едно ви е свършил тонерът на принтера, но вие си отпечатвате.

# 162
Ани2010 като съдържание сме без претенции, проблемът е, че текстът е много блед. Все едно ви е свършил тонерът на принтера, но вие си отпечатвате.
Да не е дефектна партида? При нас всичко е наред.

# 163
И аз си мисля, че може да се е паднала дефектна партида или дори един-два дефектни учебника. В такъв случай от издателството би следвало да ги заменят.

# 164
Малко страничен въпрос, но ще съм благодарна да прочета мнения/съвети.
Децата ми ги водя на ортодонт, откъдето издават само хартиени медицински бележки(става въпрос за факултета по дентална медицина към МУ) Съответно едната класна не приема такава бележка, а другата е извинила отсъствието, но го е отбелязала като домашни причини. По темата намерих само тази информация, но не е същото.

Лекарите от центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП), както и досега, не са ангажирани с провеждането на лечебна дейност и няма да издават медицински бележки за извинение на отсъствията.

Някой имал ли е подобен казус? В краен случай мисля да  пусна официално запитване до директора и мон.

Общи условия

Активация на акаунт