Осмокласници 2024/2025 - тема 3

• 37 646
  • 757
  •   1
Отговори
# 510
Хайде сега шунка. Шунковара си стои в шкафа повече от 4-5 години не ми е идвала музата, че на газта трудно се нагласяше температурата, ама сега в пота на соте може би ще я поддържа?
Тези които тепърва ще купуват по-добре май такива метални, които и са че можеха и във фурната да се ползват.
Моето като подкара шестица след шестица и на последното изпитване 5,10 да видим днес какви ги е свършил.

# 511
Second, благодаря!

# 512
Моето пък още кашля... AnguishedТози уикенд ще наваксваме по МАТ.

# 513
Положението при нас е лежерно, струва ми се, че не учи изобщо и само излизане ѝ е в главата. Вярно, че с английски е по- лежерно в началото, ама на мен твърде лежерно ми се струва. Явно имам изкривени очаквания след МГ и темпото там. А и в ЕГ ми се струва, че математиката направо ще бъде забравена, давам задачи вкъщи, че домашни грам нямат и не знам как се разбира и помни този материал без решаване на задачи.

# 514
И при нас няма много домашни.
По математика има всеки път. По АЕ си я пише в часа или в междучасието след него. По БЕЛ основно ги карат сега да четат гръцка митология. Виж по ИИ имат за домашна да нарисуват борче, есенен пейзаж, широколистно дърво.
Мисля, че вече мога да споделя с вас- наборката е много щастлива и спокойна в новото училище. Личи си даже по външния вид и усмивката. Всички били много мили, отзивчиви и усмихнати- и децата в класа и учителите.
Чак съм изненадана, че до сега не се е пазарила да не ходи на училище, при все, че до миналата година го правеше всеки ден. Не ме разбирайте, че изведнъж е заобичала ученето, просто е щастлива с класа, атмосферата и обстановката. Радвам се, че след всички драми най-сетне нещата си дойдоха на мястото.
Пу пу, дано все така да е!
Бързо оздравяване на всички!
Аз уж оздравях, но вече 2 седмици не спирам кашлицата. На моменти имам чувството, че ще ми се пръсне главата от кашляне.

# 515
При нас имат доста домашно  , по АЕ учителката ги юрка.Думи, учебна тетрадка, отделно листи с граматика за домашно, всяка седмица правят тест и отделно контролно за думите.Впечатлена съм.Моят младеж обаче среща затруднения с математиката.😔

# 516
Усеща се, че му е доста по-лежерно от миналата година и двамата сме доволни, че е записан и на школа по втори език. Спортът леко куца, но ще го донагласяме тепърва.
Много интересна ми беше информацията за шунковара. Като се пенсионирам, може би ще намеря време и за това.

Последна редакция: нд, 20 окт 2024, 18:20 от faviana

# 517
Исках да питам в темата за помощ по всички предмети, но била много стара, затова ще се консултирам тук с вас. В "head" при произнасяне се изговаря "h" -хед. Във "forehead" транскрипцията е дадена "форид". Гледах речник от 1987г. и ае-бел речник на телефона,  звук "х"  не се произнася. А като питам google и слушам произношение се чува "х", нещо като "фохед". И моля, просветете ме! Как се изговаря "forehead"?

# 518
Мисля, че и двете произношения са верни.
https://www.oed.com/dictionary/forehead_n?tl=true

# 519
според транслейта се чува х

и според Кембридж : https://www.youtube.com/watch?v=mH04DEfmgTY

# 520
  • София
Произнася се звук х, просто английското х се произнася по-различно от българското - по-дълбоко от гърлото е. Не само в тази дума, а по принцип.

Последна редакция: пн, 21 окт 2024, 13:19 от sanaka

# 521
  • Sofia
Сверявам произношение с Cambridge речник - който не разбира транскрипция, може да чуе. Х-то се чува в American English, но както е писала sanaka, то е като издихание - все едно си топлим ръцете при студено време.

# 522
  • София
Нямаше да се сетя да го обясня така, но е много добро обяснение. Simple Smile

# 523
Много ви благодаря! Бляла е моята в час, кисела е днес, аз да знам, наготово, но като не знам? Има откликващи мами!

# 524
Има ли някой набор по литература да използват работните листа на Булвест? Моля ви, ако има да ми пише на лично за сравнение на някои неща, че нещо закъсахме на " Илиада " ...
Ще сложа корицата им.
Много благодаря предварително 💝

Общи условия

Активация на акаунт