Осмокласници 2024/2025 - тема 3

• 37 561
  • 757
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Ох, rumka833, върна ме във времето, когато трябваше да прескачаме онова нещо - коза ли беше, магаре ли, кобила ли Joy Голям страх имах от "него", голям Joy

# 571
В 7 клас учителят по ФВС беше точно такъв- караше ги да правят по 20 обиколки на игрището, което си е доста голямо. Ако някой си позволеше да започне да ходи- наказателни обиколки на всички. Имаха по 2 часа слети. Връща се в нас почти неадекватен и реших, че е болен. Когато разбрах каква е причината, веднага сигнализирах на класната. Той беше нов в класа и класната много не ми обърна внимание за голямото натоварване. Но после започнали да се оплакват и др.деца и явно са разговаряли с него, та спря. Не стига натоварването, ами г-жата по математика точно след часовете му правеше голяма контролна по математика. Обърнах внимание и на това- те не могат въздух да си вземат след ФВС, че и контролна и после- резултатите били слаби.
Особено моето, което е с астма.
Сега в 8 клас са с друг учител😊

poly_mnt111, аз съм против наборът да ползва на ChatGPT в училище, но по литература с тези  старогръцки митове разрешавам.
Можеш да поставиш въпросът и имаш идеи. Може и на английски да пишеш prompt, дава по-добри резултати.

Последна редакция: вт, 22 окт 2024, 07:59 от i_nenova

# 572
  • София
Не мога да се съглася, че килограмите на повечето деца са от храна. И като цяло се въздържам от подобни заключения. Моля и вие да не го правите.
Имах този казус с голямата ми дъщеря и научих ценни уроци. Тя беше много слаба, ама много. И после й дойде цикълът и килограмите тръгнаха нагоре. Урочнявам, че по това време тя тренираше всеки ден между 2 и 4 часа, ходеше и на състезания. И се започна диетолог - аз подкрепящо ям същото като нея. Аз започвам да изглеждам като болна от анорексия, тя не мърда. Заведох я на какви ли не лекари, изследвахме всичко, което можеше да се изследва. Съсипах го това дете от лекари и изследвания. Поне разбрахме, че е напълно здрава. Гинекологът тогава каза, че хормоните й се наместват, тялото се променя и някъде след 17та, 18та й година всичко ще е наред. Факт. В 11 клас започна да сваля килограми. Виждайки се по-слаба, ограничи сладкото и хлебните изделия, започна да се храни сравнително здравословно и сега изглежда чудесно. Но в периода 8 - 11 клас си беше пълна. Убедена съм, че не е единствената, чиито хормони се намесват в този период. И съм убедена, че това не е само при момичетата.

# 573
В 7 клас учителят по ФВС беше точно такъв- караше ги да правят по 20 обиколки на игрището, което си е доста голямо. Ако някой си позволеше да започне да ходи- наказателни обиколки на всички. Имаха по 2 часа слети. Връща се в нас почти неадекватен и реших, че е болен. Когато разбрах каква е причината, веднага сигнализирах на класната. Той беше нов в класа и класната много не ми обърна внимание за голямото натоварване. Но после започнали да се оплакват и др.деца и явно са разговаряли с него, та спря. Не стига натоварването, ами г-жата по математика точно след часовете му правеше голяма контролна по математика. Обърнах внимание и на това- те не могат въздух да си вземат след ФВС, че и контролна и после- резултатите били слаби.

Последно по темата за спорта Wink
За да е активен мозъка, той има нужда от кислород (лаишки обяснено). Най - много кислород тялото набавя при движение на мускулите на долни крайници.
Тоест ако имаш тест и трябва да се справиш на високо ниво, клековете и тичането преди него само могат да ти помогнат. Simple Smile

Преди изпит аз лично клякам в тоалетната Simple Smile та да не ми се смеят другите (не просветени) или да ми се налагам да обяснявам защо го правя Wink

# 574
Етомира, тъкмо щях да го пиша същото. Невинаги е от храна и невинаги движението помага. А тази обществена стигма често води до хранителни разстройства при деца, на които и без това им е трудно.

# 575
  • София
Неправилното хранене е основен проблем за килограмите , заради захар, инсулин, реакция на организма, елементарно е, обяснено е от диетолози, това не съм го измислила аз де, деца , възрастни, основно е това. Сега има и куп други фактори , така е, при всеки е различно. Но храненето е особено важно. Баничка сутрин, пица на обяд. Спагети , плюс един шоколад вечер. Какво да стане ? Може дете да издържи години на това хранене но е вредно, много вредно и в един момент килограмите тръгват нагоре... иначе и аз обичам тези храни, но старее организма бързо и се трупат кг Confused

# 576

Последно по темата за спорта Wink
За да е активен мозъка, той има нужда от кислород (лаишки обяснено). Най - много кислород тялото набавя при движение на мускулите на долни крайници.
Тоест ако имаш тест и трябва да се справиш на високо ниво, клековете и тичането преди него само могат да ти помогнат. Simple Smile

Преди изпит аз лично клякам в тоалетната Simple Smile та да не ми се смеят другите (не просветени) или да ми се налагам да обяснявам защо го правя Wink

Едно е да клякате няколко пъти в тоалетната, друго е да тичате нон-стоп час и половина и после да правите изпит.
Това са някакви статистики, които не важат за всеки- аз например, бързо изчерпвам глюкозата и след физ.натоварване по-скоро се чувствам зле, какво остава да правя контролни след 5 мин.междучасие.

# 577
  • София
Cabo, не съм казала, че неправилното хранене не е причина за нездравословно тегло. Само помолих да не правим заключения. Защото не сме в кухните на хората и не знаем какво се случва.  Коментирах следния цитат:
Неправилно хранене, пици, спагети, баници и сладко, това най- често са причините за килограмите при децата.

Аз имам късмета, че дъщеря ми е с изключителна психика и се справи с "Дебел хипопотам" и "Свиня, застреляй се" брилянтно.  Както и с всичко на което аз я подложих. Давам си сметка за грешките, които направих и как моите комплекси за теглото можеше да й навредят. Определено имах късмет. Други може да нямат.

# 578
За каквито и хормони да говорим, храненето си е основния проблем. В момента има много пухкави деца с излишни кг. Не е до хормони. От малка възраст започва този процес, преди пубертета. Самата аз имам 4 деца, от които три са много слаби. Но едно от децата ми е наедряло, а спортува. Няма как да не е най-вече от храната. Не е само до качество, ами и количеството и т.н. На мен това ми е сложна и трудна тема. Огледайте се - много деца в 1-2 клас са по 40 кг. Аз толкова бях в 7 клас. Голяма борба очаква родителите занапред в тази насока (и себе си включвам).

etomira, какъв кошмар, какви са тези деца с такива изрази?? В шок съм!

# 579
  • София
А тази обществена стигма често води до хранителни разстройства при деца, на които и без това им е трудно.
Точно вчера дъщеря ми сподели, че психоложката и няколко по-големи момичета са влизали в час и са говорили за анорексия и булимия. Приветствам такива мероприятия, защото не знаем какво се върти в главите им, особено на момичетата. Моята дъщеря е слабичка засега, но виждам как не е удовлетворена от това, което вижда в огледалото. И съм нащрек, защото всъщност изглежда прекрасно.

# 580
Моите и двамата се хранят еднакво, но единият е поднормен (40 кг в 8ми клас), а другият клони към наднормен и на еднаква височина е с 20 кг по-тежка девойката. Факт е, че хормоните я тресат и от 6 месеца е с цикъл. Внимава какво яде, плува 2 пъти седмично, играе футбол с момчетата, кара колело. Радвам се, че поне за сега не се влияе или няма подигравки, че се окръгли. Брат й яде всеки ден шоколад, тя се ограничава. При нея всичко се обърка след  почти 3 месеца лечение с големи дози кортикостероиди и имуноглобулин. Направи Кавазаки синдром към вируса на ковид.

# 581
Храненето е от огромно значение, но далеч не е само то при подрастващите. Имам познати деца, които са злояди, но в крайна сметка се прехранват основно с джънк, тъй като поне на това склоняват от време на време. И при все това са много слаби. И други, за които родителите им внимават много с храненето, тъй като са склонни на пълнеене, но въпреки това имат трудности с поддържането на килограмите.

Моята дъщеря почти не е спирала да спортува, макар че изреди доста спортове. Сега тренира баскетбол, обича да играе и волейбол, и бадминтон, силна е и много издръжлива. Бяга добре, няма проблеми с лицеви, планк или коремни преси. Но не може да скача от място.
Учителят им по ФВС от първия час ги стресна с тези нормативи. Милата се опитва да тренира скок в коридора вкъщи. Не се получава, разбира се. Предполагам, че и с хвърлянето на топка няма да се справи добре. Ами вместо да ги плашиш тези деца, направи им по някоя друга тренировка, преди да ги изпитваш. Виж къде грешат, как могат да си подобрят техниката.
Ама, не, щом са физически активни, няма проблем да им бутнем по една топка 3 кг в ръцете и да я метнат на 6 м., какво ще му е.

# 582
А тази обществена стигма често води до хранителни разстройства при деца, на които и без това им е трудно.
Точно вчера дъщеря ми сподели, че психоложката и няколко по-големи момичета са влизали в час и са говорили за анорексия и булимия. Приветствам такива мероприятия, защото не знаем какво се върти в главите им, особено на момичетата. Моята дъщеря е слабичка засега, но виждам как не е удовлетворена от това, което вижда в огледалото. И съм нащрек, защото всъщност изглежда прекрасно.

Даже след това наследникът ми се караше, че не закусвам сутрин, било много важно да имаме три основни хранения на ден. Радвам се, че говорят в училище за тези неща, важно е да са информирани.

# 583
Лутиен, аз също не мога да скачам от място. Ама хич. Не съм ниска, а и пълна никога не съм била, обаче за повече от 3 така и не можах да скоча ( според нормативите). Другите винаги ги покривах Grinning А мятането на топка си ми беше любимо.

# 584
  • София
Залитането по болезнена слабост, провокирана непрекъснато от разни "звезди", е също толкова опасна, колкото и наднорменото тегло. И да, доста деца са ужасни и се подиграват на пълните деца, а и на такива с нормално, но не моделско телосложение. Заради тези подигравки немалко деца стигат до крайности като анорексия и булимия. Така че дайте да сме по-толерантни, всеки си знае какво му е.

Общи условия

Активация на акаунт