Осмокласници 2024/2025 - тема 3

• 38 175
  • 757
  •   1
Отговори
# 180
Амнезия, на твое място бих говорила с ЛЛ да издава мед. бележка в такива случаи - не, че е длъжен, но може да прояви разбиране. Иначе може бързо да ви свършат дните по семейни причини и да не можете да ги ползвате по други по-приятни поводи.

# 181
  • при моите любими
На ортодонт ходя с голямата само когато трябва да се плаща. Тя си записва часовете и си ходи сама. Избрахме кабинет на път за училище. На зъболекар още ги водя аз, че кабинетът е далеч и на неудобно място. Като цяло много искам да намаля нуждата да съм шофьор, че вече 13 години нон стоп карам някой напред назад и почва да ми идва в повече (от както голямата ходи на детска градина).

# 182
По този повод убедих набора сам да отиде на зъболекар. Само трябва да му запазя час.  Simple Smile

# 183
cydonia, и аз от това се оплаквам, но пък нашите лекари (стоматолог и ортодонт) настояваха да има родител, до скоро поне. Те де факто не са ми кой знае колко далече (за софийските мерки), но си е все шофиране в гювеча и време, което да отделя.

# 184
  • София
И наборът ходи сам на ортодонт. Вече никъде никого не карам

Bibi, клиниката на ММ също не работи със здравната каса, но могат да издават електронни бележки. Двете неща не са свързани.

# 185
Моята дъщеря си ходи сама още след поставянето на брекетите. Ходи веднъж на 3 или 4 седмици, но сигурно зависи и от конкретната ситуация. В момента дори не й следя кога са й часовете, тя си има ангажимента. От вкъщи е на 40 минути с градски транспорт. Нашият ортодонт също преподава в Стоматологичния факултет, но дъщеря ми ходи в частната му практика. Едва ли има ортодонт, който да няма такава, вариант е и да го помолите да издава електронни бележки от нея.

# 186
Благодаря, че споделихте. Сега мога да кажа "Ето, другите деца едикакси" Simple Smile Ще има бунтове, ама няма как.

# 187
  • Sofia
Вече две такива бележки от същия факултет получих като класен р-ел и още при първата питах ръководството как да процедирам (нова съм в това училище Grin). Извиних ги като "Други" и в пояснение написах "посещение при ортодонт". Важно е да кажа, че отсъствията бяха 1-2 часа, а не цял ден.

А какво е това чудо с тия ортодонти - 50% от децата са с брекети. При някои, които вече ги свалиха, забелязах промяна в посока издаване на зъбите напред. Обяснявам си, че не е имало място за всички зъби и след като са се подредили един до друг, се е наложило това изпъкване напред. Само си разсъждавам... Разбирам, че при някои деца има нужда, но е и една голяма касичка (доста ортодонти се навъдиха).

# 188
При нас хартиените бележки, колкото и рядко да се появяваха миналата година се входираха и се попълваше бланка подобна на тази по семейни причини. Тази година всички до момента са с електронна бележка, другия вариант е с амбулаторен лист. Така че амнезия прегледай какво е записано в правилника на училището.
aniK проблем има с малките челюсти. Моята е такава, на дребното също. Вариант който ми предложиха преди години е да се извадят зъби за да се намесят. Мерси предпочитам да са криви, но всички, не да губя без причина. На дребното разширяваме челюстта, ама там и други проблеми има.

# 189
Anik, и при нас става въпрос за последните час-два.
Още веднъж благодаря за споделеното.

# 190
Oф, ние с ортодонта поприключихме и ходим само за контролни през годината, но има да се вадят 2 ретинирани мъдреца и реших в 7 клас да си спестим забавлението. Сега се чудя кога да планирам тази интервенция.
Иначе беше голям ангажимент, както и стоматолога, който се посещаваше на 3 месеца вместо на 6. Изобщо, тийнейджърът си е account на full service.
На каката вадиха ретиниран зъб. Не можаха да го намерят, пробиха й междувременно челюстта, спешно им носиха костопълнител, накрая я шиха без упойка. Голяма драма и месеци наред проблеми и тревоги, защото бяха разкрили и съседни зъби. Пиша го, за да внимавате, снимки и всичко, за да видят разположението ПРЕДИ да започнат да пробиват. Не снимки отпреди месец.

# 191
i_nenova, аз разбирам защо е препоръчана интервенцията и в същото време не съм убедена, че трябва да я правим сега. Благодаря много, че сподели!

# 192
  • Пловдив
Добро утро, девойки Simple Smile
Попълвам декларация за стипендия по успех. По регламент за осмокласниците се взима оценката от НВО. Събирам точките по БЕЛ+МАТ, деля на две и изчислявам по формулата:
 Оценка = 3+[(k - 18)/82]*3
Нали не бъркам?
Същото е и да сметна по формулата оценката от точките по БЕЛ и оценката от точките по МАТ и да направя средноаритметично на двете оценки!?

# 193
ilik123, защо не ползваш направо таблицата с вече сметнати оценки по точки?

# 194
  • Пловдив
ilik123, защо не ползваш направо таблицата с вече сметнати оценки по точки?
Защото в таблицата стъпката на точките е цяло число, поне в тази която открих. А моите имат стойност и след десетичната запетая.
Та, да сме точни и да не се излагаме Wink

Общи условия

Активация на акаунт