Шестокласници 2024-2025 - тема 2

• 21 342
  • 786
  •   1
Отговори
# 720
Ние бяхме наскоро в Истанбул, където по принцип няма проблем с английски, но в едно заведение ударихме на камък. Попитаха ни знаем ли руски, зарадваха се и веднага беше извикан рускоговорящи сервитьор.... После ни поздравиха с Катюша беше много нереално...

# 721
  • shumen
Някои знае ли кога ще излязат резултатите от олимпиадата по Математика?

# 722
Моят син не е ходил на олимпиадата. Учителката изрично ни писа, че явяването не е обвързано със срочната оценка.
То и без олимпиада едва му стигат два дни да си подготви уроците, какво остава половин ден да  отмине в задачи.
От друга страна, като Ви чета, малко съжалявам, че не го насърчих. Тази година се справя по-добре от миналата.
Между другото през втория срок някои школи може да обявят примерни изпити и за 6 клас по математика. Ако искате, може да си споделяме информация.

Не съм съгласна, че с руски хич не се изкарват пари. Ами дипломат да си в Русия? Примерно. Сигурно и от частния сектор има примери, но не се сещам Simple Smile

Нашите контролни по литература са формат първа част на НВО. Винаги има четене с разбиране и въпроси като по текста, така и от граматиката, така и от изучени произведения. Има и въпрос, подобен на теза, който се оценява различно.
На преразказ не се акцентира толкова много.

Дописвам се, по примера на Гиги, моят мъж априлската ваканция също kd руски си говори с една сервитьорка в Рим (от Украйна беше жената).  Италианците английският много, много не го признават.  В друг случай сервитьорите бяха само италианци и обедното меню беше само на италиански и макар уж само хранителни продукти, аз не разбрах всичко. Любезно питах възрастен италианец какво е менюто и той любезно пак на италиански ми обясни Simple Smile
А като се опитах да задам въпрос Това ли е спирката за еди кое си,  ами той автобусът потегли, без да ми се реагира.

Последна редакция: пн, 09 дек 2024, 09:27 от blueeyes

# 723
Някои знае ли кога ще излязат резултатите от олимпиадата по Математика?

Дани, чети регламента, бе човек 😂:

"В срок до 7 работни дни от състезателния ден училищната комисия за проверка и оценка на писмените работи на учениците от общинския кръг на олимпиадата по математика изготвя:

– протокол с явилите се ученици на общинския кръг на олимпиадата по математика и техните резултати;

– протокол с класираните за областния кръг ученици, съдържащ трите имена и техните резултати."

Значи до другия вторник.

# 724
  • София
Blueeyes, аз затова се интересувам къде в София може да научи детето добре италиански, а не руски. В Испанската гимназия имало страхотен учител по италиански, ама още два чужди езика освен английския, мисля че ще му дойдат доста на този етап - нищо, че испански и италиански са близки.

# 725
И аз доколкото знам, само в Испанската може. Чувал съм, че в НУКК почти нищо не научават, макар и да се води "Италиански лицей".
Аз пък не съм имал проблеми да се оправям на английски в Рим, и в Милано, и във Верона, и във Венеция... винаги се намира някой да знае. Във Верона дори шофьорът на автобуса от градския транспорт говореше много добре английски.

# 726
  • София
Мецане, сигурно има добри курсове някъде, ама диването трудно ще го накарам да ходи допълнително на още един език, затова ми се искаше италианският да е в училище. Ех, защо няма добра Италианска гимназия, да не е само лицеят.....

Милано, Верона, Венеция - в северната част на Италия са, затова си се оправял на английски 😊

# 727
Е Рим е доста на юг 😂 това са космополитни градове, постоянно пълни с туристи от цял свят, затова повечето местни служители говорят английски.
Даже и за курсове съм гледал, но не бях намерил подходящи.

# 728
  • София
В 23-то има италиански и мисля в Дианабад някъде. Но нищо повече не съм се задълбавала да проверявам.

# 729
Мисля , че и в 105 има.

# 730
Аз също съм чувала, че в Италианския лицей не научават много италиански. Дори миналата година в Рим в нашата група имаше момче Соколов 16-17 годишно от първи клас учи италиански и навсякъде се оправяше на английски. Майка му обясни, че му било трудно да се отпусне, но ние бяхме седмица и си личеше, че много-много не знае и не разбира.... Обаче, това е единичен случай може другите да са учили по-добре.

# 731
  • София
Аз преглеждах опции, но няма в София, за съжаление, качествени възможности за италиански на ниво първи език в езикова. На моя човек би му било лесно след основите на френския, пък и латински учат в училище. Вашите деца ориентирали ли са се за училища след 7 клас вече?

# 732
  • София
Изборът засега при нас е ЕГ - английски с втори испански, или испански с втори английски. Първият вариант му е много по-удобен като локация, а и е учил английски досега, та няма да си дава много зор, поне първата година. Освен това много харесва да учи английски.

# 733
  • Sofia
Здравейте, аз съм от петокласната тема. Интересувам се от миналогодишна тема от олимпиада по БЕЛ. Ако на някой детето му се е явявало, ше бъда благодарна да ми каже. . Няма значение от коя област.Доколкото разбирам, е преразказ на непознат текст Искам да се ориентирам какви текстове дават-

# 734
Десив, не мога да ти помогна, но те помня от осмокласната не тази, а миналогодишната. Нали "вие" бяхте с инфарктното приемане НПМГ? Blush

Общи условия

Активация на акаунт