Стресът около матурите в 7 клас - нарочно ли се цели?

• 23 094
  • 449
  •   1
Отговори
# 255
Кети В, за спорта съм съгласна, че трябва да има. Трябва да има от всичко, което не натоварва твърде много детето. Като го натоварва - подреждат се приоритети и което е по-малко важно, отпада. Да, докъм 14 ч. са децата на училище. След това има време за всичко. Пак казвам - децата масово от първи клас ходят на английски, програмиране и не знам още какво. Ами съвсем спокойно може да отпадне нещо от седмичния график, за да се поосвободят малко.

Последна редакция: пт, 11 окт 2024, 13:14 от Мила Атова

# 256
Ами отвори справките на РУО между класиранията. Между другото, вече има и 5-то класиране. Щото е "лесно".

Пето класиране може да има по ред причини, вероятно и заради лошо попълнени документи от тъпанари, но по-скоро заради непрекъснато освобождаващи се места от деца, избрали друга опция и отписали се, в следствие на което други се отписват за да се пробват и освобождават пък своите места, за които други се пробват и така по веригата.

# 257
Ти, разбира се, си права, обаче думата "тъпанари", която използваш май за трети път (и трите пъти - с основание, според мен) някак си не е политкоректна😂😂😂 кефи ме как каза - който е тъпанар, не му е лесно 😂 или нещо от сорта - права си, ама нали така не се говори...
И във връзка с писаното преди - никак не се съмнявам, че си отличен инженер, но си завършила НЕГ, нали. И не помниш как се решават логаритми. Точно това съм казвал и аз. Инженерството почти няма допир с математиката, а доколкото го има, имаше преди таблици, а сега компютърни програми.

Последна редакция: пт, 11 окт 2024, 19:43 от Татко Мецан

# 258
Точно така, ако е за всички, това включва и тъпанарите.
За това не трябва да е за всички, а само за желаещите. За по-умните.

# 259
Ти, разбира се, си права, обаче думата "тъпанари", която използваш май за трети път (и трите пъти - с основание, според мен) някак си не е политкоректна😂😂😂 кефи ме как каза - който е тъпанар, не му е лесно 😂 или нещо от сорта - права си, ама нали така не се говори...
И във връзка с писаното преди - никак не се съмнявам, че си отличен инженер, но си завършила НЕГ, нали. И не помниш как се решават логаритми. Точно това съм казвал и аз. Инженерството почти няма допир с математиката, а доколкото го има, имаше преди таблици, а сега компютърни програми.

Така е, много рядко използвам обидни думи, но този път просто нямаше как, защото само тъпанар няма да схване толкова просто нещо. А и все пак обидата е безлична, към някои си, не към конкретен човек, камо ли участник в дискусията.

Прав си, че математиката няма много общо с инженерството, но то е все едно да кажеш, че стълбите нямат общо с това, че си на втория етаж. Да, веднъж стигнал там наистина вече не са важни, но без тях е нямало да стигнеш. Аз и по физика и електротехника не помня формули и сметки, но след като съм ги учила съм изтеглила есенцията и вече боравя с принципи, а сметките, както казваш, има кой да направи.

# 260
Точно така, ако е за всички, това включва и тъпанарите.
За това не трябва да е за всички, а само за желаещите. За по-умните.

Ама то не е задължително!

# 261
Вече смятам, че в България се върви към задължително средно образование. С безплатните учебници в гимназия, шофьорска книжка след матура в 10-ти клас. Само въпрос на време е.
В момента само официално не е задължително.

# 262
НВО не е задължително, образованието до 10 клас е.
В това има ли нещо лошо?

# 263
Стресът на кандидатстването в големите градове не бива да се омаловажава, но не е единственият проблем. Първо, НВО са крайно негоден инструмент за кандидатстване (както ясно е показано в статията за МГ, цитирана по-горе). И второ, децата са принудени на 13-14 г. да избират какво да учат до 18, а това понякога се оказва определящо и за по-нататък. Едни нямат ясни интереси, други имат, но пък изборът се оказва ограничен. Някои паралелки се броят на пръсти в цялата страна - напр. физика. Какво прави дете, което иска да учи това? В много градове изобщо няма такава възможност, а в София ще му трябват мнооооого добри резултати на НВО, за да успее, защото единствените такива паралелки са в СМГ и НПМГ. И с рисуването е същото - има 1-2 профилирани (не професионални) паралелки. Пълна илюзия е, че след 10 клас могат да сменят основния профил или да добавят какъвто желаят допълнителен. С професионалните, както са писали вече преди мен, е още по-зле. Всички изследвания показват, че ранното профилиране е вредно, да не говорим за начина, по който го правим - с университетски материал в профилираните паралелки, с тясна специализация в професионалните. (Вчера впрочем имаше много хубава публикация на Асенка Христова, показваща какви умения се търсят в момента - аналитично и творческо мислене, гъвкавост, любопитство, готовност за постоянно учене... Не мисля, че има в България училище, което набляга на тях.) Години наред обаче именно с НВО си образувахме един куп "елитни" училища и бетонирахме системата.   А всъщност целта трябва да е добро качество и разнообразни възможности за всички деца и навсякъде. Така че проблемът е страшно голям, навързан и многолик.

# 264
Не знам как е в другите градове, но в Пловдив "елитните" гимназии са си такива от 50 години, нво-то нищо не е променило в това отношение.

# 265
И в София са си все едни и същи. Добавя се някоя, някоя изпада назад, но са все те.

# 266
И частните уроци за тях датират горе-долу от същото време Grinning
За профилирането също не съм много съгласна, че им е рано в 8 клас. А кога? В 11-ти и те в 12-ти завършват? А пък и повечето училища са общообразователни, учи се всичко, детето може да набляга най-много на каквото иска и после кандидатства каквото висше пожелае (или му стигат възможностите).

# 267
Аз от както се помня, винаги е имало частни уроци, а не съм никак млада, уви.

# 268
Да, просто едно време малко деца ходеха. Имаше много кръжоци към училищата и читалищата. Със знанията от училище се влизаше в МГ макар и трудно и с решаване вкъщи. Задачите бяха 4 с разписване и даваха по 1 единица.

# 269
  • София
НВО-то никакви "елитни" училища не е образувало... И мнооооого преди него, понеже то все пак е само от 2010,   така наречените елитни бяха същите.  И по мое време, а това е в края на 80-те (тоест 20+ години преди НВО), кандидатстващите след 7 клас имаха апетити за 1 АЕГ, за НЕГ, за Френската, за НПМГ,  за Класическата.. Тогава СМГ беше  по-скоро резервен вариант,  в последните 15-20 години  палачинката се обърна, понамаля сякаш донякъде интересът към Класическата от изброените, Испанската (като самостоятелна гимназия, а не част от ФЕГ), 2 АЕГ като още един  вариант за английски  и 73-то (като трансформирало се от руско училище в такова с немски) станаха много желани,  но иначе в общи линии картинката е същата.  По-отскоро  в "елита"  е ТУЕС. Етикетът ''елитни"  е лепнат за тези училища още през соца и добри или  не  чак толкова, те си  се спрягат като топ вече десетилетия наред.. И НВО с нищо не е допринесло за това.

А профилите се избират  в доста училища чак в края на десети, че да се изучават в 11 и 12 клас. Дотогава все ще  се е поориентирало едно дете какво иска, какво му харесва,  с какво иска да продължи...

Последна редакция: ср, 23 окт 2024, 20:16 от Просто русалка

Общи условия

Активация на акаунт