Стресът около матурите в 7 клас - нарочно ли се цели?

• 22 839
  • 449
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Мецане, в английската ЕГ в София през 80те  учеха основно деца на партийни функционери. Никой не казва, че само такива са били  там - но основно, да.
Шанс винаги е имало и за другите, никой не отрича.
Ама сега гледаме настоящата ситуация.
PS. Ей ама ти си бил по-голям от мен😀

Последна редакция: нд, 12 яну 2025, 19:52 от Magenta2022

# 421
Настоящата е като предишната, но все пак по-добра. Ако баща ти не е висш партиен функционер или богат бизнесмен, пробваш да се пребориш със знания.
Нали знаете вица?
Милионер вечеря в ресторант и оставя според келнера малък бакшиш. Келнерът казва:
- А вчера синът ви какъв бакшиш остави.
Милионерът отговаря:
- На него му е лесно, баща му е милионер, а аз съм сираче.

# 422
Прадядо ми е имал малка фабрика, експроприирана след 9.9.1944, а пък другият ми дядо, макар и бръснар, е имал собствен бръснарски дюкян, също конфискуван. Естествено никой от родата ми никога не бил член на БКП. Те дори и да са искали, е било невъзможно, а естествено не са искали.
Но в интерес на истината никога никой не ми е пречил през комунизма да вляза никъде. Никой не ме е прецакал. В разгара на "развития" соц 1981 г. си влязох в математическа гимназия, изкарах си 5,88 на изпита, никой не ми е рязал оценката, приеха ме. 1985 влязох в МЕИ, 6,00 на изпита, никакви проблеми не съм имал. И в казармата бях в елитно поделение, не ме пратиха на гадно място, имах лека служба и даже и ефрейтор ме направиха.

Ти си млад все пак. И през късния соц нещата бяха по-различни - вече наистина не се пречеше на обикновените ученици да влизат ако се класират. Обаче се помагаше на специалните също да влизат макар и без качества. С други думи за 80% от местата има честна борба, но за останалите 20% (не знам точно колко, може и 10% да са били) всичко се уреждаше по втория начин.  Да си чувал за дете на някой от ЦК и подобни да е останало неприето?

# 423
Имаше си за деца на активни борци съвсем ясно определени места. Вярно в късния соц беше по-различно, в началния се е искала бележка, че си надежден да следваш.

# 424
Вчера гледах население по градове и области на сайта на нси за 2024г. София е дори под 1 200 000, далеч от 2 милиона.

# 425
Плюс още поне половин приходящи.

# 426
Населението май се брои по постоянен адрес. Аз имам познати, които живеят в София от повече от 20 години, работят тук, имат имоти, но си имат постоянни адреси не тук.

# 427
В старата ми работа всички бяха от провинцията, никой не писа адреса си в София при преброяването. Страх ги беше, че ще ги "хванат".

# 428
Какво означава ще ги "хванат"? Ако имаш жилище в София, нали при покупка те знаят, ако го декларираш като основно, плащаш по-малък данък. По-добре софийското да ти е основно, вместо това в Симитли да кажем. Или има друга причина да не си сменяш адрес? Не ми е ясно.

# 429
Ако са на квартира, може да не са сменили настоящ адрес. За друго не се сещам.

# 430
А не получават ли някакви точки за ясли, градини, ако са със софийски адрес, отстъпка за място за кола?

# 431
  • София
Какво означава ще ги "хванат"? Ако имаш жилище в София, нали при покупка те знаят, ако го декларираш като основно, плащаш по-малък данък. По-добре софийското да ти е основно, вместо това в Симитли да кажем. Или има друга причина да не си сменяш адрес? Не ми е ясно.

Оф топик: за да си смениш постоянен или настоящ адрес, собственикът на жилището трябва да е съгласен. Преди искаха от общината копие от нотариалния акт или в краен случай - бележката за платения данък на жилището за последната година - все неща, които наемателите няма откъде да сдобият. Освен това, се иска личното присъствие на собственика, който да подпише съгласие на място.
И понеже много собственици наемодатели не са регистрирали договорите си, за да не плащат данъци, сам(а) прецени колко е лесно за човек от провинцията да си смени настоящия адрес.
А, забравих, има още един аспект - веднъж регистриран, няма начин наемател да бъде отписан от собственика. Е, сега сам(а) прецени трябва ли му на наемодателя на баир лозе. Simple Smile

# 432
За градини и ясли, да, за кола - не.

Ако нямат деца или са им в частни училища, не им пречи.

Все по-малко наемодатели разрешават регистрация на техен адрес, понеже после няма как да накараш тръгналия си да се отпише. Може и 10 години да ти "виси" на адреса, а има макс.брой хора, които може да регистрираш. Докато не се намери решение на този проблем, ще е трудно с настоящия адрес.... В сегашния ни апартамент сме повече от 10 г. и все още получавам някакви писма за някоя си госпожа, която не съм я чувала, нито виждала, не е стария собственик. Идея нямам коя е......

# 433
Ако столицата беше с население, колкото е по статистика, щеше да цъфти и връзва ..

Аз се опасявам, че и над 2 милиона сигурно има пиково, ако се съди по трафика и броя на МПС-тата изобщо.

И, да, масово няма адресни регистрации. Може и по-зле да стане за в бъдеще, знам ли.

# 434
  • София
Е, да, ама не  се ли включват в преброяването и хора, които са със софийска регистрация, но трайно живеят извън БГ (като имат само  бг гражданство)? Ако да, те  не са хич малко в столицата, от деца до възрастни.. 

Общи условия

Активация на акаунт