Дъщеря ми на 3.5г. иска да е момче

• 3 313
  • 60
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Аз не съм чула за психолог да оправя полова ориентация, камо ли пък на тригодишно, ама добре, щом казваш. 🙄
Детето си ок, ама по-лабилните възрастни явно развиват параноя от толкова плашене с джендъри. За този проблем - да, психолог наистина може да помогне.

# 31
Тук изобщо не става дума за полова ориентация. Може да става дума за полова дисфория: https://www.arsmedica.bg/psihichno/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B … D0%B0%D1%82%D0%BE.

Психолог може да определи дали има проблем.

Последна редакция: нд, 06 окт 2024, 17:40 от Radilena

# 32
  • София
На тази възраст обикновено няма общо с това.

# 33
  • София
Според мен детето още е много малко, за да се приема това като индикация за реален проблем или различна ориентация.

Като малка и аз бях голяма мъжкарана и не понасях момичешки дрехи и игри. Имах само момчета приятели и по цял ден играехме на фунийки и карахме колела, а аз ходех с къса коса, панталони и ожулени колена. Сега съм руса кифла с грим и рокли Grinning

Синът ми пък като 3-4-годишен обичаше да се увива в моите цветни шалове, да се върти и да вика "Аз съм принцесаааа!". Той пък си играеше най-много с момиченца и всичките му снимки от парка в тази възраст са с момичета.
Сега е на 15 и се вълнува само от коли, скейт и момичета и нон стоп е влюбен в поредната мацка. Grinning

Наблюдавайте детето внимателно и ако усещате, че наистина има проблем и нещата се задълбочават, може да потърсите мнение на психолог и съвет какво да предприемете.

# 34
Като малка и аз бях същата, но ето ме сега - нормална жена със семейство. И до днес обаче не нося рокли и грим, мразя розовия цвят, с къса коса съм била много пъти, но все пак през по-голямата част от живота си съм била с дълга. Тези неща така или иначе нямат нищо общо с природата, те са насадени от обществото и не са задължителни, не определят биологичния или социалния пол. Да водите 3-годишно на психолог за това? А следващият път за какво - за това, че ще поиска за домашен любимец енот, вместо куче? Че ще поиска да тренира карате, а не художествена гимнастика? Че ще харесва жълтия цвят, а не любимия на майка й зелен примерно? Всяко отклонение от обществените очаквания ли ще трябва да се "поправя"? И без това, ако е онова, за което майката се притеснява, няма да може да го промени, най-много да постигне прикриване и нещастие цял живот.
За мен по-отблъскващото е 3-годишно цяла нощ да слага червило.

Последна редакция: нд, 06 окт 2024, 10:25 от Мила Атова

# 35
"Това" не е като енота, или като жълто, зелено...
Детето иска да играе мъжки роли. Това е притеснителното.
И никъде не е доказано, че в тази ранна възраст не може да се направи.
Едва ли на това отклонение стана нормално, а не е. "То си му е вродено, какво да се прави, ще си го обичаме такова".
Без грам мисъл, че в при българите такива случаи нямаше доскоро.
То не, ние сме модерни и толерантни.
Колко толерантни сме, ще разберем утре кото изтърси  тово дете, че като порасне ще се ожени за Марийка от трета група.
Особено пред родителите на Марийка.

# 36
  • София
Скрит текст:
Аз не съм чула за психолог да оправя полова ориентация, камо ли пък на тригодишно, ама добре, щом казваш. 🙄
Детето си ок, ама
по-лабилните възрастни явно развиват параноя от толкова плашене с джендъри.
Скрит текст:
За този проблем - да, психолог наистина може да помогне.
Точно.

# 37
  • София
Има два варианта.

Първият е, че това е фаза, която детето ще израсте. Дали са безброй примери за такива деца.

Вторият е, че това не е фаза, а същността на детето, която ще си остане с времето. Имам приятелка с дъщеря, която си беше точно такава от малка – но си остана такава и до ден днешен, все още е с момчешката визия на тридесет години и да, официално харесва момичета.

И в двата случая, едва ли ще обичате детето си по-малко. Приемайте го и го подкрепяйте такова, каквото е. Всичко останало само ще го отблъсне от вас (както стана с приятелката ми, която и до ден днешен не успява да се примири с реалността, но реално и нейното дете е супер интелигентно, артистично, чувствително и дори вече преуспяло в кариерата).

# 38
Не че не е имало, просто тези хора се криеха. Пак казвам - това поведение в тази ранна възраст не е показателно за нищо.

# 39
Има два варианта.
Първият е, че това е фаза, която детето ще израсте. Дали са безброй примери за такива деца.
Вторият е, че това не е фаза, а същността на детето, която ще си остане с времето.

Много истина.

Познато семейство с две големи дъщери, двете от ранна детска възраст подчертани мъжкарани. Бащата тип авторитарен родител - цял живот мечтае за син и го вокализира ... Едната дъщеря на  в тийнейджърството, след дългогодишно залитане към момчешката визия и поведение, "се върна" към женския свят и стана млада жена с подчертана женска визия , поведение и предпочитания към половете. Втората, вече е извън тийнейджърството и ако човек не знае че е момиче, няма и да разбере. Не мисля че семейството е причинило случващото се  на децата нарочно - културни, интелигентни, с добро благосъстояние, явно понякога нещата се случват ей така , защото се срещат няколко предпоставки.

Последна редакция: нд, 06 окт 2024, 19:25 от _re_ge

# 40
Не се тревожи, на тази възраст обикновено децата имат интерес към пола, но не осъзнават, че пола не може да се сменя. Това е просто нормален интерес. Като иска момчешка прическа - направи и такава, сигурно ще е много доволна и ще има да се фръцка. Simple Smile

# 41
  • София
То не, ние сме модерни и толерантни.
Колко толерантни сме, ще разберем утре кото изтърси  тово дете, че като порасне ще се ожени за Марийка от трета група.
Особено пред родителите на Марийка.
Намали малко паниката, поне 4-5 жени писаха, че са имали такива фази като малки, които нищо не значат. След това, дори и да има такива "отклонения" както ти ги наричаш, на тази възраст е лудост някой да постави диагноза, камо ли пък да тръгне да го "оправя" (това последното аз не знам как  става), и последно, някои родители обичат децата си без да им поставят условия да бъдат едни или други, стига им децата им да са щастливи. А какво ще каже комшийката Пена и някой от бг мама, няма значение.

# 42
  • Countryside
Не съм експерт, но както са ви казали вариантите са два - или е фаза и ще отмине или не е фаза и няма да отмине. Естествено, вие не желаете втория вариант и напълно ви разбирам. Но все пак подкрепяйте детето, водете разговори за момичета, какво правят, колко е интересно, отидете на някакво женско занимание заедно. Апропо, сега се сещам, че имаше една книга с истории за безстрашни момичета, ако прецените че си струва я купете и четете заедно, може да иска приключения и действие детето, вместо да чака принца. Ето я:

Все пак, опитайте се да разберете, най-добре под формата на игра защо дъщеря ви иска да е момче. Мисля, това ще ви насочи дали и какъв проблем има или е просто някаква фантазия.

# 43
Психологът може да помогне със съвети към родителите как да говорят с детето си по въпросите за пола; може да помогне и на детето да приема по-добре собствения си пол. Нищо страшно.

Психолозите не лекуват, а констатират проблеми в поведението и предлагат начини за решаването им. Те не поставят и диагнози. Диагнози се поставят само от лекари. Психологът, ако прецени, може да насочи детето към лекари, например детски психиатър и др.

На мястото на родителите бих го наблюдавала още известно време и ако видя, че проблемът се задълбочава, бих потърсила специалист. Детето все пак има и социални взаимодействия. Ако например започне да говори и на децата от детската градина, че иска да е момче, а не момиче, да речем: „Викайте ми Мишо, а не Михаела",  или търси все мъжки игри - това може да предизвика недоумение и подигравки сред децата. Родителите на момичета пък може да я отбягват, защото си мислят, че влияе зле и на техните дъщери.

Затова не е лошо да се говори със специалист, ако такива проблеми възникнат.

Последна редакция: нд, 06 окт 2024, 17:37 от Radilena

# 44
Най-накрая едно "немодерно" мнение.

Общи условия

Активация на акаунт