Освещаване на дом и друг празник

• 612
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте! Отскоро се преместихме в нов дом и искаме да го осветим. Четох, че подходящ ден е 14-ти октомври, но няколко дни преди тази дата мъжът ми има рожден ден. До сега не сме посрещали гости в новият дом, но за рожденият ден ще поканим родителите ни и се зачудих дали денят е добър за освещаване, имайки предвид рожденият ден?
Има ли някакви по-специални дни, в които да се направи освещаване или такива, в които не е хубаво да се прави? Дали е добра идея да съчетаем двете неща?

И още нещо - прави ли се нещо по-специално на трапезата или в домът, какво се изисква от нас? Например питка, китка със здравец, икона… са нещата, за които се сещам аз.

Като цяло съм много религиозна и обичам да спазвам всички обичаи, затова не ме съдете за въпросите ми Blush Темата е по-скоро за подобни на мен традиционалисти Grinning

# 1
  • Down south
В България за нов дом имахме поканен свещеник и освещаване.
Помня, че чете молитва и освети икона за къщата.

Честит ви нов дом!

# 2
  • Melmak
Честит дом!

Говорете със свещеник и му задайте всичките си въпроси.

# 3
Честито!

Знам, че първото нещо, което се прави при влизане в нов дом (разбира се след като сте ремонтирали, оправили, ако има за ремонт), е да се освети дома.
Не чакайте - няма хубав/лош или подходящ/неподходящ ден. Изключвайки, разбира се, ден Задушница, разпети петък..

Свещеникът, който искате да ви освети  дома, ще ви обясни какво е необходимо - не е кой знае какво - нито е непосилно, нито трудно. Споразумявате се за ден и час, и това е.

После рожден ден или каквото и да е, си празнувате във вече осветения нов дом.
Аз така бих направила.

# 4
Честит дом!

Няма такова нещо като подходящ ден за освещаване, просто отидете в църквата, уговорете се за дата и час и попитайте какво Ви е необходимо. Много освещавания се правят на Богоявление и малко след това, но то е заради водата и малко избива към суеверие.

Общи условия

Активация на акаунт