Термин Март 2025 Тема 2

• 33 980
  • 838
  •   1
Отговори
# 780
Вземи си от тези, които ги дават за йога/пилатес. Те не са толкова стегнати като моделите за кардио тренировки.
Аз също не смятам да купувам яке за бременни. Имам едно, което е малко по-широко в корема и все него нося. Тези, които са ми тесни не ги нося. Канех се да отида да си купя още едно по-широко яке, не за бременни, ама май ще си изкарам още 3 месеца със старото Smile После вече ще си купувам нови дрехи.

Винаги съм носила само сутиени, но покрай нарастващото коремче и аз си купих спортни бюстиета. Това беше към 3-ти месец. Тогава ми бяха супер удобни, но вече ми утесняха в долната част под гърдите, а нали понякога ме болят и ребрата горе и съвсем не са ми удобни вече.

# 781
  • София
Аз си взех яке още през ноември, и то конкретно трансформиращо се, след бременността ще махна средната част и ще го ползвам като нормално.
https://e-shop.izamama.com/product/10962/yake-za-bremenni-mama-licious-2-v-1.html

Оказа се много разумна покупка, доста удобно е, а и се ползва ежедневно.

За сутиените съм в пълна драма от размер B минах на D вече, а съм в края на 6-ти месец и вече ми малее Sad

Няма много опция за по-големите размери Sad(

# 782
Момичета, някоя правила ли е обременяване с глюкоза? Аз преди доста време правих, но съм забравила абсолютно на гладно и жадно ли се правеше? И мога ли да бия клексана преди това или по скоро да го забавя с няколко часа и да го сложа след изследването? По спомен се стоеше два часа в лабораторията и се взимаше кръв на 60-та и 120-та Мин?

# 783
Аз правих обременяване миналата седмица.
Гладна и жадна се ходи. Взимат ти кръв преди да изпиеш глюкозата, след което два пъти през един час. Докато трае изследването не може да се приемат течности и храна. Лекарствата ще ги приемеш след това.
Успех!

Момичета, някоя правила ли е обременяване с глюкоза? Аз преди доста време правих, но съм забравила абсолютно на гладно и жадно ли се правеше? И мога ли да бия клексана преди това или по скоро да го забавя с няколко часа и да го сложа след изследването? По спомен се стоеше два часа в лабораторията и се взимаше кръв на 60-та и 120-та Мин?

# 784

На гладно задължително, вода може да се пие ,но без кафе , сокове и такива неща. Клексан може да се бие, той само кръворазрежда, на мен ми казаха да го забавя само при вземането на кръв за генетичния тест ( за да има достатъчно фракция за изследването), за всички други кръвни изследвания не влияе. За всеки случай може да питаш и конкретната лаборатория за потвърждение, както и дали те ще ти дават глюкоза ( обикновено вече го правят) . Кръв се взема на 60 та и 120, а понякога и на 180- та минута.

На мен днес моята АГ ми каза да не правя обременявянето , макар да имам направление по каса, което сама си поисках и аз не знам защо и явно ще "изгори". Прегледа ме и каза , че ако не са завишени околоплодните води , ако не расте по - голямо бебето ( гледа само АС показателя за корема , за да потвърди това), то няма смисъл и е излишно товарене на черния дроб, а моят и без това е натоварен от клексана. Освен това каза, че понякога се дава фалшив резултат , ако например един- два дена преди изследването си се хранил здравословно, може да не покаже отклонения. Така че се гледат и кръвните показатели ( глюкоза , инсулин) + мнение от АГ , ако има съмнение и той.

# 785
И моят АГ каза, че няма смисъл от натоварване, щом бебето не върви напред, нямам завишени води, кр захар на гладно е добре и самата аз не качвам килограми излишни килограми.

# 786
Включвам се за обременяването.
Аз не съм го правила също, не са ми го искали. Бебето върви с малко по-напред, но околоплодни води и моите кг не са извън норма (към момента 27гс)
За обременяването, което знам, е че наистина може да даде фалшив резултат. На мен ми дадоха следния пример: 3 дни поред ядеш сладко и всякакви храни вдигащи захарта. И отиваш на обременяване - нормално ще излезе висока. И в същото време 3дни се храниш здравословно - глюкозата ти ще излезе в норми.
Доколкото разбрах е резултат, който можеш да манипулираш по този начин и не само.

# 787
При мен беше назначено като изследване, но реших да го пропусна, защото всичко си е в норма и ми се струваше, че просто така го изписа, понеже вече си е станало нещо като задължително при всички бременни. Браво, че има лекари, които не го предписват, когато наистина няма реална необходимост от него. Доколкото съм чувала не е особено приятно, пък и ако не ти се налага, не знам защо е нужно да се прави…

# 788
Аз от сега съм със сутиени за кърмене от h&m, много е удобен и не се усеща, но май се поотпусна та се чудех от къде другаде да си купя. Яке по-голямо ми даде майка, скоро ще почна него да обличам💐
Преди обременяване с глюкоза е хубаво да не сте яли 12 часа.
Иначе тази сутрин се зачудих в леглото дали не хълца бебето, усещах много леки вибрации като ритничета, но на често и с еднакъв ритъм така да кажа...

# 789
  • Варна
А колко ви излиза глюкозата на гладно при рутинните изследвания? Аз пусках днес и е 5.26. Като гледам границите в perinatology пише че за втория триместър е 4.2-4.4, което означава че съм над нормата. Миналия месец ми беше 5.16......
За околоплодни не са ми казвали нищо, но бебето си върви напред още от първия месец, защото съм с ранна овулация. Не знам в кой момент тази кръвна захар на гладно започва да става притеснителна.

# 790
На гладно трябва да е до 5.1 захарта според д-р Начев, обременяване правихте ли? Може да пуснете пак скоро да видите дали няма да е по-ниска, без ядене 12 часа преди това, но ако е все така се консултирайте с ендокринолог🍀 Моята е под 5, но правих ОГТТ.
Има и тема Гестационен диабет, там може да намерите повече информация относно изследвания и т.н.

# 791
  • Варна
Не съм правила обременяване.
Странното е, че избягвам въглехидратите, особено вечер. Хапвам през деня минимално количество въглехидрати - бяла захар и брашно. Позволявам си повече ядки, плодове и зеленчуци в които ми е ясно че пак има въглехидрати, но имам предвид че не ми преобладават в менюто пици и банички. Не знам защо се покачва, просто с тази бременност всичко върви зле.

# 792
Някои хора им се вдига кръвната захар от домати - проверено, аз съм от тях. Нищо, че във интернет казват, че не е така. Всичко е до организъм. И всяка храна на всеки влияе различно.
Правила съм си експеримент с мен самата замервайки вкъщи - изяждам парче торта, и след 1ч захарта ми е 6 и нещо. След 2 часа е вече под 5.1.
Обаче хапна ли 1 сандвич - след 1ч е 8, а след 2 часа е към 6.

# 793
  • Варна
И аз бях започнала в началото с домашния глюкомера да меря и да експерименирам, но резултатите изглеждаха добри известно време и спрях.
Просто реших да не истерясвам постоянно - мерене на кръвно, мерене на кръвна захар, но явно..... трябва пак да започна.
Когато я меря с домашния глюкомер сутрин на гладно ми излиза в нормите, които са изписани на лентичките.

# 794
Благодаря ви момичета Simple Smile на мен ми го назначиха заради леко завишени води, факт е че не се храня много здравословно, хапвам си и сладичко и тестени изделия но твърдо съм решила да внеса промени. От началото бременността ми тръгна така че само такива неща ми се ядяха, даже се шегувах че с това ядене на сладко със сигурност бебето е момиче и така се и оказа. Не съм по сладките неща по принцип но наистина девойката това показваше че и се яде Simple Smile
Стискайте палци да излязат в норма резултатите, по спомен преди време като правих изследването ми беше голяма гадост да изпия глюкозата, дано мине по леко този път.
На всички ви пожелавам лека бременност и здрави бебчета на термин!

Общи условия

Активация на акаунт