Термин Март 2025 Тема 2

• 38 659
  • 838
  •   1
Отговори
# 660
Сега да разведря малко, но аз много внимавам какво ям и заради редовната рутина сутрин, че не знам как по-деликатно да се изразя.
Особено след като увеличих желязото 2 х 1, ми няма как без фибри.

Иначе всеки си има болки, през които пречупва и реагира. Ето ме мен, на 37 години, стартово тегло 56-57 кг. преди бременност, така и не знам колко е било, ръст 162, с ИР и СПКЯ. Нали ако кача 20 кг., колко време ще ги свалям после. Каквото и да си говорим, възрастта също има значение. Яде ли ми се всичко, яде ми се. Ама ще си направя крем супа от моркови за обяд с 2 яйца и това ще е.

# 661
  • София
Относно личният лекар за бебето, оптималният вариант е да бъде педиатър.

Първата година след раждането ще сте си благодарни, че не е обикновен общопрактикуващ, а конкретно педиатър, защото в случай на специфика, ще има много повече опит, познания и ще е "в час" с по-щадящи и ефикасни методи за справяне с всякакви драми.

За дъщеря ми сме с педиатър от Вита, от както се роди, вече 10 години. Няма никаква прилика в подхода и лечението на дори общи вируси, които караме възрастните и детето.

Относно здравната каса, не всеки педиатър има договор със здравната каса, не са и задължени. Трябва да си говорите с конкретно избраният, за да го попитате дали работи по ЗК.

Ако не работи, това не е пречка, за поставянето на всички ваксини, прегледи,цялата документация и т.н.

Просто ще си плащате на всеки преглед.

# 662
Момичета, включвам се да помрънкам малко и да отклоня темата от килограмите. Тъкмо се връщаме от Айко - пълно разочарование. Нямаха нито една количка за близнаци. Идеята ми беше да разгледам някоя и друга на живо, ама греда. Както нямаха и никакъв избор на кошарки от вида който искам да видя също на живо, сложили две колкото за асортимент.  Та другия път направо в Райа тоус и Хиполенд. Просто вече много бързо ме изморява обикалянето по магазини и по един на излизане ми стига.

# 663
Момичета, включвам се да помрънкам малко и да отклоня темата от килограмите. Тъкмо се връщаме от Айко - пълно разочарование. Нямаха нито една количка за близнаци. Идеята ми беше да разгледам някоя и друга на живо, ама греда. Както нямаха и никакъв избор на кошарки от вида който искам да видя също на живо, сложили две колкото за асортимент.  Та другия път направо в Райа тоус и Хиполенд. Просто вече много бързо ме изморява обикалянето по магазини и по един на излизане ми стига.

Ние нашата количка я купихме от комсет на черен петък. Навсякъде беше над 1200 лв на черен петък от тях я взехме за 602 лв.

# 664
Bella не мисли за възрастта. Аз също съм около твоята възраст, другият месец ставам на 39г. Имам приятелка, която винаги си е била слаба. Роди на 38 г. и супер бързо си върна старите килограми.

При мен пък, докато кърмех и двете деца не успях да сваля нито 1 кг. И двете деца ги кърмих 8 месеца и в момента, в който спрях да кърмя рязко започнах да свалям килограми. Нямах и цикъл, докато кърмех и може би хормоните ми са били разбъркани още. Този път , като родя мисля да спортувам и да внимавам с храненето.

# 665
Аз си следя кг, но не се вманиачавам, даже и сладко си похапвах, но... като се оказа, че рязко качих 4 кг за няма и месец се притесних, да, пуснах изследвания, правих ОГТТ и сега си чакам консултацията с ендокринолог. Притесних се и то най-вече, защото не очаквах да ми е паднал толкова единия щитовиден хормон...и сега като чета си обяснявам и рязкото качване на кг, и косопада...но да видим доктора какво ще каже и дали ще трябва режим. Директно ограничих сладкото и бялото брашно, защото знам ли, може да се окажа и с гестационен диабет, и с хипофункция и така... а може да се окаже, че резултатите са нормални за бременните... Аз принципно си имам проблеми с щитовидната, макар и нищо да не пия, та не съм критерии.
Следенето за мен е препоръчително🍀 стига да не се филмираш прекалено.

# 666
Аз също преди няколко страници попитах и то покрай другата деликатна тема малко се попропусна. Разпитвах днес моята АГ и приятелки - както Мейз е споменала, по-добре ще е да е педиатър и ОПЛ в едно, за да си следиш всичко на едно място. Но, тъй като особено в София е много трудно да те приемат при такива лекари, защото са малко на брой, някои хора предпочитат да си запишат децата при техния личен лекар, който да издава направления за педиатър - личните лекари нямат ограничения за направления за педиатрични прегледи. Ако не е финансов проблем има клиники в София (Поликлиника България ми дадоха за пример), където си плащаш за педиатричните прегледи, издават болнични и тн. Но там винаги има педиатри, които могат да ти поемат казуса и да ти станат все едно редовния педиатър, който следи бебчето.
За декември предпразнично и януари съм си поставила за цел да започна да прозвънявам педиатри + ОПЛ, които са сравнително близо около нас. Дадоха ми този съвет, че със сигурност е хубаво да си намериш и да си потвърдиш кой ще ти бъде педиатър още докато си бременна, за да не ти увисне това като стрес, като дойде бебето.

Момичета, включвам се със странично питане от килограмите Grinning Вие избрали ли сте педиатър за бебенцата? Аз съм много объркана как точно трябва да се процедира. Доколкото разбирам, много лични лекари и педиатри отказват да записват нови пациенти. Личната ни лекарка каза, че може да запише бебето, но се чудя трябва ли ни и отделно педиатър? Ще раждам в Токуда, препоръчаха ми и педиатър там, но не мога да разбера дали може да се ползват прегледи по здравна каса за бебето или само платени.. Съответно ваксините и месечните консултации при личен лекар ли се правят или при педиатър? Като цяло ми е тъмна Индия цялата тази работа и ще се радвам някоя от вас с опит, ако може да разясни.. благодаря!

# 667
Ние питахме педиатрите до вкъщи скоро, с идеята да си запазим място от по-рано, но ни казаха, че сега няма как да се запази нищо и трябва да се върнем като се роди бебчето. Уж казаха, че имало място и се надявам да няма проблеми впоследствие, защото не ми се обикаля по болници и клиники с новородено.

# 668
Аз си следя кг, но не се вманиачавам, даже и сладко си похапвах, но... като се оказа, че рязко качих 4 кг за няма и месец се притесних, да, пуснах изследвания, правих ОГТТ и сега си чакам консултацията с ендокринолог. Притесних се и то най-вече, защото не очаквах да ми е паднал толкова единия щитовиден хормон...и сега като чета си обяснявам и рязкото качване на кг, и косопада...но да видим доктора какво ще каже и дали ще трябва режим. Директно ограничих сладкото и бялото брашно, защото знам ли, може да се окажа и с гестационен диабет, и с хипофункция и така... а може да се окаже, че резултатите са нормални за бременните... Аз принципно си имам проблеми с щитовидната, макар и нищо да не пия, та не съм критерии.
Следенето за мен е препоръчително🍀 стига да не се филмираш прекалено.

А щитовидната аз знам,че при бременност ТСХ трябва да е под 1.

# 669
Чета ви...и направо се чувствам ужасно, че кг не са ми приоритет и никога не са били!
Здравето на бебето е най най най-важното за мен, и както пишете без дефицит на витамини и минерали. Качените много кг, вредят на бебето, но никой лекар няма да ви остави да стигнете до крайност - така че, спокойно.
Не забравяйте - ген и метаболизъм.
Една приятелка с Едноплодна бременност, 164см, 50кг (преди забременяване), качи 20кг. Само от кърмене и недоспиване за 1 м си върна 50кг. Без ограничение на храната, без тренировки и т.н. - това не е ли ген? А по време на бременността едва хапваше, но като ще качваш ще качиш. По време на бременност ядеше шепа салата (буквално), пиеше фрешове и малко месо. И до правеше с цел да качи мааксимум 10кг. Да, ама не стана така.
Давам този пример, че понякога каквото и да правим като ще става по друг начин - ще стане. Simple Smile
Абсолютно съм съгласна с мнението Ви по темата за килограмите. Аз например цял живот съм била 48-49 кг. С първата ми бременност качих общо 8 кг. за цялата бременност, които се стопиха моментално след като родих. В момента, в 24 г.с., съм плюс 10 кг. Не съм хапвала повече от обикновено, дори бих казала, че ям по-малко, метаболизма и гена ми са перфектни, но ето качените килограми са налице. Гледам да се движа повече, но и това не знам докога ще мога да правя тъй като коремчето ми натежава доста и дори вчера след разходка ме пробождаше доста време. Хубавото е, че следващата пролет, живот и здраве ще се разхождаме по парковете с бебешоците. Какво да се прави, гледам да не се задълбочавам в тези килограми, не е като да не го мисля, но се моля само да съм здрава, да мога да си износя бебенцето, че с предната ми бременност по това време лежах по болниците с бъбречни проблеми и адски болки. Всеки ден прибирайки се от работа към вкъщи, пътят ми е покрай болницата, си мисля колко е хубаво човек да си е вкъщи, да си сготви нещо вкусничко и да се радва на живота. Flowers Four Leaf CloverHands PrayNature Sunny

# 670
Момичета, включвам се със странично питане от килограмите Grinning Вие избрали ли сте педиатър за бебенцата? Аз съм много объркана как точно трябва да се процедира. Доколкото разбирам, много лични лекари и педиатри отказват да записват нови пациенти. Личната ни лекарка каза, че може да запише бебето, но се чудя трябва ли ни и отделно педиатър? Ще раждам в Токуда, препоръчаха ми и педиатър там, но не мога да разбера дали може да се ползват прегледи по здравна каса за бебето или само платени.. Съответно ваксините и месечните консултации при личен лекар ли се правят или при педиатър? Като цяло ми е тъмна Индия цялата тази работа и ще се радвам някоя от вас с опит, ако може да разясни.. благодаря!

Аз днес ходих до личния лекар да го питаме дали има препоръки за Педиатър, каза, че тези с многото опит и възрастните са рядкост и не приемат никакви клиенти понеже имат над 6000 такива. Имало една млада 25 годишна, препрати ме към нея и като й казал, че сме с близнаци и тая откачила. Явно опита си казва думата. Ще търсим до последно, но много много трудно се намират имайте предвид.

# 671
Колко съм била заблудена относно педиатрите. Мислех, че като дойде време просто отивам до най-близката в квартала и записвам бебетата. Май ще трябва да се организирам тези дни да ги пообиколя. Но в това грипаво време хич не ми се ходи по доктори

# 672
Marmoleta по-добре потърси педиатър сега, че пика на гриповете е януари-февруари.Можеш да носиш маска, ако се притесняваш.
И пак да напомня, че сега е добре да приемате Биозин мама. Вече два пъти се разболяват мъжете вкъщи,( мъжа и децата). Дори веднъж спах с болното дете и не се разболях. А преди хващах всеки вирус от тях. Приемам Биозин мама всеки ден.

# 673
По колко таблетки?Аз пия по 1.Но детето отново беше болно и от вчера пак съм с болки в гърлото та се чудя какво да взема?

# 674
По колко таблетки?Аз пия по 1.Но детето отново беше болно и от вчера пак съм с болки в гърлото та се чудя какво да взема?

На мен лекарката ми каза по 1 цяла зима по 2, ако си болна.

Общи условия

Активация на акаунт