Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 84

• 37 314
  • 791
  •   1
Отговори
# 615
И аз чакам изборите на кораба майка, за да решавам ко да правя некст.
И ако някой ти каже отсега сигурен резултат за изборите в САЩ другата седмица, как ще се позиционираш?
Има безброй проучвания, които доказват че дори и да си знаела какво ще стане и да си заела съответната позиция според ужким очакваното, пак можеш да се прецакаш.
Например - войната в Украйна като избухна, следващите няколко дни борсите се качиха, вместо да паднат както уж става при засилен геополитически риск.
Израел удря по Иран, напрежението се качва в Близкия Изток - петролът падна вместо да се качи.
Фед намали лихвите миналия месец в САЩ - лихвите по ипотеки се качиха вместо да паднат.
Да, точно тъй - ето лихвите за 30-годишни ипотеки през последните 90 дни (Фед намали лихвения процент на 18.09):

Та ако ти бях казал на 17.09 "Утре Фед ще намали основния лихвен процент с 50 пункта, какво ще става с лихвите по ипотеки" какво щеше да кажеш? Сигурно, че ще паднат - нали тъй? И ако беше заел съответната позиция, щеше да се прецакаш.
Така че и сега ако някой ти каже с гаранция кой ще спечели изборите, пак не можеш да познаеш какво ще стане след това (и как да спечелиш от него).

# 616
  • София
2019г. си направих експеримент с тези - предложиха ми 50 хил. за имот, който продадох за 68 хил. Blush

# 617
E, да, те така действат, иначе няма да имат особен стимул. И аз се чудя защо има хора, които им се навиват директно да им купят имота, но има такива и е факт.

# 618
При геополитически риск обичайно борсите се качват. И точно това стана.

# 619
  • София
E, да, те така действат, иначе няма да имат особен стимул. И аз се чудя защо има хора, които им се навиват директно да им купят имота, но има такива и е факт.
По-интересното е, че цял час ми изгубиха преди да ми кажат цената, която ми дават, за да ме навият за ексклузивни права за продажба. А от тези ексклузивни права щяха да вземат  2 мижави комисионни Grinning

# 620
Бях им звъняла за една тяхна обява, имаше снимка на сградата и всичко, изненада ме ниската цена, но все пак звъннах. Оказа се, че сградата е на първа копка и всъщност се падала зад тази, но пък така съм могла да си избера каквото искам. Grinning Голяма грешка. Звъняха ми после през седмица за различни оферти - от Овча Купел до Левски Г, казах им да ми изтрият номера от базата си и да престанат да звънят - не престанаха. В един от пътите просто вече не издържах, разкрещях се като дива селянка и им казах, че ще сигнализирам за тормоз. Тогава вече спряха. Grinning

# 621
Home2U купиха жилище от познати, всичко е минало както трябва.
Наблюдавайки поведението им на пазара, си мисля че имат голям портфейл.

Какво е еврейското правило да си safe?
Че по време на WW2 не им се е получило.
Няма нищо safe на тая земя - не знаеш дали ще си жив утре, ако си жив къде ще си и т.н.
Че ни злато, ни диаманти ще ти помогнат ако не можеш да ги вземеш реално.

Хаха да, няма задгробно ремърке. Но не сме тук да си даваме съвети ще си мъкнем ли богатството в гроба или не.
Еврейското правило е 1/3 кеш, 1/3 имоти, 1/3 злато.  Ма то и имотите може им падне бомба, направо да закриваме групата.

# 622
  • София
Еврейското правило е диверсификация на риска.
1/3 в брой, 1/3 в недвижими имоти и 1/3 в злато.

# 623
При геополитически риск обичайно борсите се качват. И точно това стана.
Няма такова нещо. Качват се акциите само на фирмите, които произвеждат изтребители, танкове и ракетни установки.
Останалите падат, защото от войните само могат да загубят - качват им се разходите за транспорт, доставки, застраховки, а консуматорите не са в настроение да харчат. Отделно имат и директни загуби от война, например в Русия Путин национализира активите на много западни компании, самите те пък се изтеглиха и загубиха и пазар.
Общо взето, само загуби - както е нормално. Въпреки това, тогава борсите не паднаха, а се качиха - така че обичайното не винаги се случва, затуй човек не бива да си пожелава отнапред да знае какво ще се случи, защото реакцията на пазара често е обратна на това, което ужким би трябвало.

# 624
  • София, Bulgaria
Всичко това отново ми показва, че аз като един дребен,  предприемчив човек, който не иска нищо повече,  от сигурност за парите си, и допълнителен доход извън заплати, имотът все пак е един доста разумен вариант.

# 625
Крис78, пишеш си ей така - без идея как реално се случват нещата.

Томева, съгласна съм.
Имотите са една чудесна инвестиция особено като човек хване вълната.

Azzy, мен нещо ме притеснява в тази пропорция. Заради семейните истории съм леко параноична.

# 626
Крис, прав си като цяло. Аз лично бих заложил на Т за президент, ама ей така лотарийно, не ми се занимава с финансови активи, точно защото дори да спечели той, не е ясно какво ще се случи, освен че и в двата случая ще има фойерверки. Много пъти съм предсказвал такива събитя успешно, но съм залагал на грешен инструмент и съм губил .. Идеята по-скоро беше поживем-увидим, а не да предсказваме и че много неща следващите месеци е вероятно да се променят, тарифи за Европа, рецесия, мир (дай боже!) - военни ескалации и това ще окаже влияние на всичко вкл. НИ, безработица, инфлация/дефлация.

# 627
И аз чакам изборите на кораба майка, за да решавам ко да правя некст.
И ако някой ти каже отсега сигурен резултат за изборите в САЩ другата седмица, как ще се позиционираш?
Има безброй проучвания, които доказват че дори и да си знаела какво ще стане и да си заела съответната позиция според ужким очакваното, пак можеш да се прецакаш.
Например - войната в Украйна като избухна, следващите няколко дни борсите се качиха, вместо да паднат както уж става при засилен геополитически риск.
Израел удря по Иран, напрежението се качва в Близкия Изток - петролът падна вместо да се качи.
Фед намали лихвите миналия месец в САЩ - лихвите по ипотеки се качиха вместо да паднат.
Да, точно тъй - ето лихвите за 30-годишни ипотеки през последните 90 дни (Фед намали лихвения процент на 18.09):

Та ако ти бях казал на 17.09 "Утре Фед ще намали основния лихвен процент с 50 пункта, какво ще става с лихвите по ипотеки" какво щеше да кажеш? Сигурно, че ще паднат - нали тъй? И ако беше заел съответната позиция, щеше да се прецакаш.
Така че и сега ако някой ти каже с гаранция кой ще спечели изборите, пак не можеш да познаеш какво ще стане след това (и как да спечелиш от него).

Ако ми беше казал че Фед ще свали лихвите, щях да ти кажа че това няма да има никакъв ефект върху ипотечните лихви. Аз съм го писал това преди тук, обаче тези неща се знаят от големите играчи на пазара и са калкулирани в лихвите по облигациите които се търгуват в момента. Ако Фед иска да направи нещо което не се очаква от пазара те изтичат информацията обикновено на Ник Тамирос (може да не съм спелувал правилно името) от Уол Стрийт Джурнал и той пише "статия" така че пазара има време да се адаптира.
Обаче ако ми кажеш че Фед ще след като свалят лихвите ще телеграфират че няма да свалят лихвите толкова бързо колкото пазара очаква, тогава щях да ти кажа че лихвите ще скочат. Мисля че това е една от причините за скока на лихвите. Другата причина е че пазара очакваше че Щатите вече са в рецесия и че  икономиката ще се влоши доста по-бързо от колкото се случва в момента. Правителството изхарчи страшно много пари да поддържа изкуствено икономиката заради изборите обаче според мен ако тръмп спечели и се намали това харчене икономиката може да се ускори рязко надолу. И понеже американския потребител до голяма степен поддържа доста европейски компании, това няма начин да не повлияее негативно на икономиката на Европа която и без това е доста стагнирана в момента.

# 628
Крис78, пишеш си ей така - без идея как реално се случват нещата.
А ти имаш идея? За пръв път срещам човек, който вярва, че когато се повиши геополитическия риск борсите се качват.
Ако днес рискът да полетят атомни бомби стане по-висок от вчера, ти ще си готова да платиш повече или по-малко от вчера за активи: акции, имоти, заводи, и т.н.?
Преди да отговориш, помисли ако си имала имоти, акции или други активи в Европа преди ВСВ, колко са стрували те след ВСВ - повече или по-малко (ако въобще са оцелели)?

Ако Фед иска да направи нещо което не се очаква от пазара те изтичат информацията обикновено на Ник Тамирос (може да не съм спелувал правилно името) от Уол Стрийт Джурнал и той пише "статия" така че пазара има време да се адаптира.
Обаче ако ми кажеш че Фед ще след като свалят лихвите ще телеграфират че няма да свалят лихвите толкова бързо колкото пазара очаква, тогава щях да ти кажа че лихвите ще скочат. Мисля че това е една от причините за скока на лихвите. Другата причина е че пазара очакваше че Щатите вече са в рецесия и че  икономиката ще се влоши доста по-бързо от колкото се случва в момента.
Ник Тимираос е въпросният, ама няма значение - горният параграф е просто семантично упражнение да перефразираме израза "не знаем какво ще се случи".
И най-големите играчи не знаят (освен баба Нанси Пелоси, която има вътрешна информация). Те ако знаеха, досега да са станали трилионери, по-богати от Джеф Безос и Бил Гейтс.

Ако някой знае какво ще се случи ако изберат Тръмп, и съответно ако изберат Камала, да напише и да видим дали ще стане така. Или още по-добре, да заеме съответните позиции - както казват хамериканците, да си сложи парите там, където са му думите.
Аз не знам, само знам, че често се случва нещо друго, а не това, което всички мислят, че уж ще се случи.

Последна редакция: пт, 01 ное 2024, 10:22 от chris78

# 629
Спадът поради риска от войната вече беше изконсумиран и после борсите се възстановиха, защото хората свикнаха с войната и страхът изчезна. С всичко става така, и с Ковида също. Сега инвеститорите гледат други неща и залагат на повишение, но като се види и малък намек, че нещата не са очакваните следва масово продаване и спад. Примерът е от вчера - виж какво става с индексите заради някакви отчети, които не били според очакванията.

Общи условия

Активация на акаунт