Права на работник.

• 1 465
  • 26
  •   1
Отговори
Здравейте. Бих се радвала някой компетентен човек да ми отговори на въпроса.Работодател казва на свой служител , че при ползване на болничен ще бъде освободен от работа.Въпросът ми е това законно ли е и има ли право? Благодаря  предварително!

# 1
Ако си в изпитателен срок може да те освободи да.

# 2
Не е в изпитателен срок човекът, не става дума за мен, но Ви благодаря.

# 3

След като не е в изпитателен срок не би трябвало, но в България всичко е възможно.

# 4
Не е законно, работодателят вероятно блъфира. Но зависи все пак от мястото, на което се развива действието.

# 5
Няма право буквално да го освободи заради болничния. Има си определени законни варианти как да се прекрати договор извън изпитателен срок по инициатива на работодателя и всички те са трудни / неизгодни за работодателя. Най-вероятно е да блъфира т.е. идеята е да опита да накара служителя да подпише по взаимно съгласие  или сам да си подаде предизвестие. Да внимава да не го прави. Ако подпише нещо в него ущърб няма връщане назад и думите нямат стойност.

# 6
Не е законно, но нищо не му пречи да го направи. Естествено, ще измисли друга причина или ще направи така, че човекът сам да напусне.
Явно става въпрос за малка фирма, където работодателят се изживява като бог и за него законите не важат.

# 7
Възможно ли е това да е пореден болничен на здрав на вид човек, или да е ходил на море?
И на шефа да му е преминало търпението, или си говорим за нормален човек и нормална болест. Защото ако е нормално всичко, такава реакция е неоправдано и показателна за фирмата.

# 8
Възможно ли е това да е пореден болничен на здрав на вид човек, или да е ходил на море?
И на шефа да му е преминало търпението, или си говорим за нормален човек и нормална болест. Защото ако е нормално всичко, такава реакция е неоправдано и показателна за фирмата.

Ако работодателят смята, че работникът ползва болничен неправомерно може да го обжалва. Не е ок да го заплашва.

# 9
Естествено.
Е ако човекът си знае, ча наистина е бил болен, трябва да има едно наум за мястото където работи.
Ако не е бил, а това бързо се разбира от всички, то това отношение не трябва да е изненада.

# 10
  • Melmak
Щом не е в изпитателен срок няма право да го уволни, нито да го кара да отработва болничния. Явно го сплашва, за да не си взима болничен.

# 11
  • София

След като не е в изпитателен срок не би трябвало, но в България всичко е възможно.
Че то и при тебе  в Германия ги правят тези и подобни магарии.
Форума помни специално пуснати теми за  такива  оплаквания.

# 12
Ако работодателят оспори болничния лист и се окаже, че е бил издаден в нарушение, а работникът не е бил болен, тогава евентуално ще има основание за освобождаване.
Но това, което предполагам, че работодателят е имал предвид, е, че ще го освободи на друго основание. Ако човекът наистина е болен, той няма право да ходи на работа, а работодателят няма право да го иска от него, защото човекът е нетрудоспособен.
Така че ползване на болничен лист не е основание за освобождаване от работа, а дали ще се намери друго основание и дали то ще е основателно, не може да се каже.

Потърпевшият да си реши дали да не си потърси друга работа с коректен работодател.

# 13

Че то и при тебе  в Германия ги правят тези и подобни магарии.
Форума помни специално пуснати теми за  такива  оплаквания.

В изпитателен срок могат по всякакъв начин и без причина да те изгонят. Изненадващо обаче, че само в България са ме уволнявали след този срок заради взет болничен.

# 14
По всяка вероятност формалният мотив е бил друг, а не болничният. При съответното желание от страна на работодателя, това би могло да се случи навсякъде.

Общи условия

Активация на акаунт