💪"Игри на волята: България" - сезон 6 (2024) - тема 4 (07.10 - 14.10)

• 68 084
  • 1 296
  •   1
Отговори
# 1 260
Ами аз съм дала класация на мъжете
За жените
1. Ваня
2. Силвия
3. Амелия-Мира
4. Катя
5. Зорница
6. Близначките (по-добрата) от сезон 1
7. Михаела
8. Елизабет
9. Денислава
10. Йоана (сестрата на Катя)

# 1 261
  • София
Ние това го дискутирахме надълго и нашироко преди години, но отново да спомена за спортовете и комбинациите, които са най-подходящи за битките, които се дават в Игри на волята.
Скоро ще пусна анкета с този въпрос.

Лично за мен игрите толкова много еволюираха, че вече само с един спорт е трудно, макар и на хартия достатъчно (един топ гимнастик или кросфитър от световна величина е достатъчен). Нека все пак имаме предвид, че от всичките 6 сезона в ИВ не са идвали най, най-добрите. Т.е. актуални и действащи републикански шампиони, световни шампиони, олимпийски шампиони. Лидери в даден спорт в своя 'пик' и т.н. Има ги, ама са на половината пръсти на една ръка.
Така, значи като отделни спортове (кросфита и калистениката са модерни и популярни нови спортове така да се каже, но специално за ИВ са идеални) ето моята лична класация кои са най-удобни за ИВ трасетата:
1. Кросфит - груба сила + зверска издръжливост
2. Калистеника / Гимнастика (няма смисъл да ги разграничавам) - пластика, бързина, издръжливост и сила
3. Бойни спортове (основно борба, но и бокс, джудо, жиу-жицу и т.н.) - мисъл, сила и издръжливост
4. Плуване - зверска издръжливост
5. Лека атлетика / Маратон - бързина + убийствено кардио
6. Футбол - кардио, пластика, сила в краката
и т.н.

Така, ако си 'А' атлет във върхова форма със само един от тези спортове имаш голям шанс ако не да спечелиш, то  най-малкото да си във финалната седмица и да те забележат хората и да ти се радват като един от най-добрите.

НО, когато имаме няколко такива участници, то вече на преден план идват комбинациите от няколко спорта. За които споменах в началото. Ама не да си тренирал аматьорската 3, 4 спорта (макар че и това е плюс), а да си ги практикувал професионално, т.е. да си ходил на състезания и това да е било за дълъг период от години.
Ето тези вече атлети са кът. Има ги ама са много малко.
Ето защо слагам Фифо от сезон 4 на 1 място. И друг път съм писал. Това разбира се е мое лично виждане и не значи, че е вярно, а и е много сложно за доказване разбира се.
НО, какво според мен има Фифо една идея повеч от останалите?
И да, осъзнавам, че Андрей би се справил с лекота с почти всички, защото той е наистина топ атлет за нашите стандарти (ИВ България) от олимпийска величина, т.е. сред най-добрите 50 или 100 в света в един от най-тежките и функционални олимпийски спортове като ски бягането. НО все пак ИВ не е само чисто кардио трасе (въпреки че е най-важната част).
Така, защо Филип?
Защото той има точно тази така търсена сред равни комбинация от два спорта подходящи за трасетата на Игри на волята. Плуване + Кросфит. И двете на състезателно ниво с години практика. Т.е. на едно традиционно, класическо и силно многокомпонентно трасе тип халки, плуване, кърти влачи и извозва (обикновено това са финалите или подобни) то би имал предимство на хартия. И колкото повече повторения толкова по-добре за него. Ако няма плуване ще е Андрей най-вероятно, но плуването прави разликата. Георги например би дръпнал във водата дори и на Фифо, но Жорката има само плуване, няма как да компенсира при тежестите.
Разбирате ли, много е тънка разликата, но на теория я има.
Рълев например също е много силна комбинация. Лека атлетика + калистеника.
Светлин от сегашния сезон е калистеника + кросфит -> това е възможно най-убийствената комбинация за сушата. Ама сушата, нали се сещате... Няма го плуването... Ако се появи някакъв ъпгрейднат робот с кросфит, калистеника и плуване направо да му дават чека. Ама такъв все още няма.
Имайте предвид, че плуването е най-сложния спорт от всички изброени, защото се провежда в неспицифична за човешкото тяло среда, т.е. разбирайте не сме на сушата! В плуването участват всички мускули (единствения спорт в който участват всички мускули в човешкото тяло) и това в съчетание със специфичното дишане може да съсипе всеки един организъм, дори и на топ атлет. Защото тук не говорим просто да поплуваш 200 метра. Трябва да го направиш бързо, за да не изостанеш, защото срещу теб е друг топ атлет. Обаче ако не си плувец и се изхвърлиш след това си приключил с курса. Ако пък плуваш бавно, за да не си дроб после, то на всяко едно влизане във водата ще изоставаш и изоставаш и няма как да стопиш след това на сушата, защото съперникът и там е силен ако не колкото теб, то почти колкото теб. Разбира се тук винаги може да се сложи пипкав елемент като стреба или дракон с топче, флипер и прословутите пъзели. То и и за това става въпрос за комплексност от качества.

Искам да отворя дума за няколко атлети, които бяха от ден първи до края свежарки и не се контузиха. Тук отново на първо място слагам Фифо, който беше обяснил, че въпреки рекордния брой битки по арените (рекорда му беше подобрен от Момчил, но Момчил се контузи именно защото не внимава) дори не е получил по-сериозна болежка за целия си престой, докато останалите я болни я при лекари. Ето това е двигателната култура. Фифо никога не е стартирал юруш като не видял. И винаги яко е разгрявал. А по време на битката бавно, лека-полека и методично увеличава темпото с всяка обиколка и елемент. Неговата кастинг битка от сезон 5 може да се прожектира за начинаещите кое как се прави и минава. Реално при него всичко е изчистено и дори се влага мисъл как най-бързо да махнеш карабинера, да си закачиш мешката, абе едни ей такива тънкости, които обаче ти ядат много от времето и ти пречат.
Искам да изтъкна тук поне за мен най-добрата двигателна култура - тази на Гого. Този човек не е плувец, но на полуфинала след плуване и копаене излезе пред Фифо с малко! Да, копаенето си е коварно, ама в случая не са търсили закопан предмет на 10 метра под земята ами да си освободят сандъка. Жоро изостана, а Алекса дори няма смисъл да го коментирам как повръщаше след плуването и беше пред колапс и то след само един курс плуване (то и нямаше повече за жалост иначе никога нямаше да се класира на финал).
Следва бързата мисъл на терен. Тази т.нар. адаптивност и хитрост, коеото ти спестява много главоболия и топи секунди. Тук няма как да не отлича Юлиян и Момчил.
Лекотата на битките. Какво значи лекота? Ами ето това. Виждаш даден атлет на арената, който прави наглед тежки неща да се случват лесно, а това е още по-сложно да се направи и означава съвсем друго ниво на подготовка. Само да дам за пример нечовешкия дуел между Фифо и Пух.
Тук от видяното през годините веднага номинирам Фифо, Гого, Андрей, Рълев и Юлиян.

Разликата е в тънките нюанси. 😊

# 1 262
Интересна дискусия се заформя. В моята класация, освен споменатите вече качества, фигурират също интелигентност спортсменство сред основните критерии. И така доста народ отсях Grinning

Ето ги и моите топ жени:

Силвия
Ваня
Амелия-Мира
Катя
Михаела

И мъжете:
Гого /вечния ми топ 1
Филип
Момчил
Гешев
Светлин

Сигурно ако мога да си спомня всички участници от предишните сезони, малко ще се разбърка класацията, ама на прима виста това е.

# 1 263
Още ме е яд как се прецакаха жълтите снощи. Е как може да заложите на Мишо. Аз лично си спомням, че беше много зле с издържливостта. Подвежда с хубавото мускулесто тяло, но няма капацитет на белия дроб, за съжаление. Макар че е плувец. Бързо се изморява.

# 1 264
Жълтите са просто крепостни селяни и поданици на Краля. Видяхме, че в следващия епизод е паднал в тежка битка, която води за тяхно благо, та дано да е добре той, пък тях кучета ги яли.

Последна редакция: нд, 13 окт 2024, 15:16 от tfn2k

# 1 265
Аз топ 10 си нямам.😒
 Имам Номер 1 за мъже: Гого 🩷
 и Номер 1 при жени : Силвето. 😁

На второ място са ми може би  Фифо и Андрей при мъжете. А Ванчето, Мишето и Пенелова при жени ( за сега ).

Заслужени медали ( от мен ) за : най - добрият плувец и уникален образ : Жорката и ненадминатият пъзелист и също уникален образ  Неделчо.😁

Иначе и при мъже и при жени има много добри все пак на шести сезон сме. Юли с1; Тошко и Вайс с2 ; Морунов, Марти, Борис, Александър от с3 ( тук почетно трябва да спомена и мисля най- възрастният и мноого силен мъж - Стоян ) ; Алекса, Валери, Гената с4 ; Цецо, Момчи, Рълев, Крум и моят любимец от с5 Радо.

От с1 и с2 освен Ванчето , други жени като че ли трудно могам да вкарам в топ 20 дори.
Да , Катето беше добра на пъзели и баланс , пък и блесна на кръстовете ( все още мисля че рекорда е неин, не забравям и Гого де 😉 ), но в друго не ми се е откроила, Йоана плуваше...Амелия - Мира редеше пъзели, Сюзън беше пъргава по трасе ииии общо взето дотам се изчерпват. В с3 са Елизабет и Красима, ( Макар, че е редно да спомена доброто плуване и хъса за победа на Паулина, както и другите две Шампионки- рано отпаднаха не можа да им се разгърне образа ). От с4 освен споменатата по горе Михаела, Зорито разбира се Елица, Мани, и хайде от мен да мине Джаф (макар и още да съм ядосана на продукцията заради явното бутане). От с5 Денислава, близначките, Пенелова съм я наредила по- горе 😉, (Цвети, ако можеше да плува и нея бих влючила , но Уви ; и почетно споменвам физически най- силната жена до сега- Оряшкова ( макар че Наталия май-май я измести от тази "титла" 😉 ))

Тазгодишните участници (освен Силвето) не съм ги включила в изброяването, макар че имам фаворити и доста са с голям потенциал не само в топ 10, ами и в топ 5 да влязат.😉

Последна редакция: нд, 13 окт 2024, 20:40 от Joy 05

# 1 266
Бих добавила към жените Милена от Сезон 3. Тя беше също блестяща на терен.
Към мъжете само Юлиан ми липсва в списъка.

# 1 267
Бих добавила към жените Милена от Сезон 3. Тя беше също блестяща на терен.
Към мъжете само Юлиан ми липсва в списъка.
Ако за моят списък става въпрос. Е как бе писала съм го. Той ми е някъде около Фифо и Андрей, ама не мога да реша кой да е 2ри, кой 3ти...😉😁

# 1 268
Аз нямам фаворит ни при мъже, ни при жени. Може би Гешев от мъжете и Силивия от жените, но...поради липса на конкуренция по мое виждане поне. И..тез мъже ни един не харесвам визуално, че и по характер. Едни мижави такива ми се виждат (без Радо, ама той си е някакъв нарцис) Тези дето ги споменавате пък са едни напомпани , кат щангисти в краката, ми...Ама Мишо какъв гръб триъгълник вадеше мммм, обаче не става бре, не му вървят игрите и това е. Няма такъв хем хармонично развит физически и симпатичен в лице и да е добър в игрите, че и да има хъс, да побеждава, дори и лошото момче да е. Затова си Юлиян си остава номер 1 за мен, а иначе "пердето" Жорко избуя още преди много да го забележите, ама Фанито не спи, мдаааа, хапва си с апетит човека, ходи и се трепе, плува си, че и мома си намери. (не по мой вкус и с мое разрешение, ама..) Хем ленив и заспал, хем лъвче на арената, в лице хубав, малко прекалено издължен торс и къси крака, ама... Юли беше най-съразмерен и в симпатичен в лице и това е.  Вайс и той ми хвана окото в тяло... затова и го класирах де)))

# 1 269
И Момчил беше плувец. Аз продължавам да вярвам, че показаното от него на финалите се дължеше на контузията му. Можеше да бъде и по-добър от това.

Няма да правя списъци, защото гледам от края на С4. Няма как да бъда обективна, но за мен си Момчил има място сред най-добрите. Забележителен хъс за победа!

Някой по-назад беше писал, че не давали пъзели на елиминационни битки или на капитанска елиминационна, нещо такова беше - някой май е забравил как си тръгна Радо в миналия сезон.

Последна редакция: нд, 13 окт 2024, 15:34 от Mama2288

# 1 270
( Наталия вдига 400 кг мъртва тяга за крака, за Бога).

Забравих за това супер нелепо твърдение на Наталия, което бе във визитката и, а после Димо го повтори на терен Smile

Няма жена на планетата Земя, която може да вдигне мъртва тяга 400 кг, не знам изобщо как това може да се твърди. Всеки влизал във фитнеса поне веднъж знае това.

Ами той рекорда в световен мащаб при мъжете е около 430кг и тук говорим за изключително постижение, докато най-силните в света жени стигат да рече около 200, най-много 250 и имат 3 пъти по силна физика от Нати.

Но видите ли Наталия от ИВ България с тая чудовищна физика вдига 400 Smiley

Пух от по миналия сезон и Ники от миналия сезон ряпа да ядад, защото едва ли ще могат и 300

# 1 271
А, да за Наталия и аз си нямам и на идея дали е вярно, може веднъж дваж да ги е вдигнала знам ли, не съм била свидетелка.😁  Пък и все тая.
Ама , че бута количка с чували видях и тежичко изглеждаше. Пък сега колко точно кила са били само тези дето са пълнили чувалите знаят.😉😁

# 1 272
Аз и на твърдението за 30 яйца дневно също не вярвам.

# 1 273
Аз и на твърдението за 30 яйца дневно също не вярвам.
Тя каза, че реално е ядяла по 30 белтъка, което е доста по-малко от 30 целия яйца. Просто са ѝ набозили визитката, като на всеки друг. Същата работа вероятно и с колата, дето вдига.

# 1 274
Идеята с топ5/10 супер, ама като че ли всяка година я правим. Предлагам Дяволче да поведеш хорото някоя неделя за топ 5/топ 10 на най- странните образи участвали в ИВ, че и там доста "звезди" се наредиха. Типажи като Ана- Мария и Мани " Миглата" които изобщо не са за този формат. Или наистина странни като " Добро утро млади хора " или Ботев с2... Дори и Ники Майонезата мога да вкарам в тази класация.😉😁

Или пък за най - неприятен образ от всички сезони . Моят номер 1 категорично е Мартин Елвиса, всички други ми бледнеят.🙃

Общи условия

Активация на акаунт