Бебе да гушка всяка от нас, това пожелавам си аз. ~бебеправене 611~

• 31 425
  • 921
  •   1
Отговори
# 570
Raus, добре дошла в темата и адмирации за това, че толкова сериозно сте подхванали нещата и не сте чакали, за да почнете с изследванията (ние чакахме година и половина и е едно от нещата, за които съжалявам). АМХ ти е необичайно високо, имайки предвид дефицита ти във витамин Д, нормалното съотношение LH:FSH и липсата на поликистоза. Правили ли сте изследване с мъжа ти за инсулинова резистентност? Заключението от цветната снимка и препоръки за реподуктивен не мога да коментирам, дано по-запознатите се включат. На теб ти пожелавам да намерите правилния за вас лекар и скоро да имате успех! Flowers Four Leaf Clover

# 571
tinna, дано всичко е наред!

Raus, добре дошла. Предвид еднорогата матка - може би консултация с Калчев или Стаменов (макар че си писала, че не искаш Надежда). Като че ли те имат опита да я оценят добре и да преценят дали е проблем формата ѝ.
Иначе подкрепям казаното от fayona - АМХ 12 не е малко над нормата, нищо че горна реферетна го дават 9. Хубаво нямат кисти яйчниците, а по колко фоликула имат, защото при ПКЯ и СПКЯ въпреки името не става дума за кисти, а за множество фоликули, повече от нормалното, обикновено пишат 12 или над 12 яйчник при тези състояния. Колко ти е дълъг МЦ?

# 572
Raus, добре дошла! 🌷 Аз ти писах и на лично съобщение. Препоръчвам доктор Калчев(нищо, че се чака) в две ръце за диагностика и за хистероскопии. Добре е да отидеш на гинеколог(например доктор Ковачев в Репробиомед), за да преброи антралните ти фоликули на 3ти ден от месечния цикъл. Пусни си и HOMA индекс в лабораторията и пакет ЩЖ, ако скоро не си. Скорошен успех 🤗
ПП аз имам по 40 антрални, но хипофункция на ЩЖ и инсулинова резистентност от последните няколко години. Иначе самата поликистоза си е по рождение. Като цяло имам и редовен цикъл, въпреки липсата на овулация(преди операцията беше рядкост).

# 573
Fayona, благодаря, забравих да спомена, че HOMA индексът ми е 2.6 - коментиран е с ендокриноложката, нейната препоръка бе да внимавам с какво се храня и да не ям сладки, шоколади и пр. (признавам, че не успявам да се справя с това) Всички показатели, свързани с щитовидната жлеза, са в норма - tsh, tat, mat, ft3, ft4. Изследвани са още: кортизол, ACTH, андростендион, два вида прогестерон, тестостерон, естрадиол, пролактин в подходящия период от месечния цикъл според ендокринолог и АГ. Глюкоза на гладно - 5, инсулин - 11,7.

Яйчниците ми образуват по 1 фоликул, антрални не са броени никога, ЛУФ синдром също се изключи миналия месец. Цикълът ми е около 32-34 дни. Миналият месец Попов измери 20мм фоликул на 19-ти ден и ми каза да отида отново на 26-ти ден, за да види дали се е спукал. Да, беше се пукнал, дойде ми на 32-ри ден. 
АМХ 12.3 при референтни 0.02 - 10.39 (Геника). Всеки път питам за ПКЯ - отхвърля се, последно от д-р Николай Попов във Вита. Същият каза, че проблем може да е това, че фоликулът "узрява" прекалено късно като дни в месечния цикъл, което може да бъде проблем с качеството му.

Благодаря за съветите, моят план бе да проследим следващия месец овулация, но ще попитам и за броене на антрални, за да имам и тази доста полезна информация.

В момента разсъждавам над цветната снимка и тази еднорога матка с дясна тръба, която не се визуализира. Как е възможно при операцията преди 10 години това да не се е видяло?! Спомням си ясно, че докторът тогава каза как тръбите ми били супер и всичко е наред. Къде е изчезнала тази тръба, тази матка не е станала еднорога от днес за утре, би трябвало винаги да е била такава. Дала съм задача родителите ми да потърсят документите от тогава (ако пазят епикриза и др.), за да видя какво е написано там.

Kactus, благодатя ти, получавам трета препоръка за Калчев, явно ще запазя час за там, така и така се чака по 6 месеца.

# 574
Момичета, help Grinning пуснах днес хормони да ме ориентират имало ли е или ще има ли О скоро. Не са на гладно, ама всеки път го проверям това като пускам късно, та не би трябвало да е проблем за хормоните. И като съм пускала по обяд естрадиол и прогестерон преди процедури са ми казвали, че не проблем да съм яла и дори кафе да съм пила. Това са резултатите:
Скрит текст:
Скоро минала овулация може би, въпреки, че тогава LH би трябвало да е по-ниско? Предстояща, но пък E2 не е достатъчно висок (83pg/ml се пада)... От друга страна като че ли прогестерона е нагоре. СПКЯ-то ми да се е обадило яко? Аз че ще пускам пълен пакет полови (включително андрогени) като ми дойде е ясно, отдавна съм го решила. Ама сега какво се случва.
Помагайте, моля. Никаква информация не ми носят тея изследвания май.

raus, ще повтора въпроса на fayona - lh:fsh в какво съотношение са в началото на МЦ? Може да пробваш с инозитол докато чакаш преглед при Калчев или към който се насочиш, да видиш дали овулацията ще ти измести по-рано. Епикризата трябва да си я намериш, добре я да я носиш на преглед при друг лекар.

# 575
2402, съотношението е 1.3 - LH 8.11, FSH 6.21

Запазих час за д-р Калчев, да видим като му дойде времето.

# 576
Раус , добре дошла при нас. Съвета ми е да провериш цветната снимка на ново място. Примерно Щерев , Калчев.

Днес доста наситен тест ,не са еднакви ама , вчера 14 мм, днес сигурно е към 16 мм почти фоликулът. Ще вземем да запрятаме ръкави вече и да действаме .

# 577
Raus добре дошла и скорошен успех! Доста неща сте изследвали, на този етап ние имахме само СГ и хормони на трети ден. Това АМХ е доста съмнително като резултат, съветвам те да го пуснеш пак на друго място.

2402, хич не съм спец по хормоните, ама и на мен ми прилича на скоро минала овулация. Така без да е конретизирано в какъв етап си точно, не знам дали биха ти донесли някаква информация, но явно овулацията наистина е била този последен пик на ЛХ, според лентичките. Може да пуснеш прогестерон след няколко дни да видиш дали се е качил.

Кети, утре вероятно ще ти е пик на ЛХ и напълно положителен тест, а 24-48ч след него е овулацията, което идва към неделя. Правилни са ти сметките 😀 Аз за моята евентуална овулация я смятам неделя-понеделник. Вчера не тествах, ама от днес почвам пак, че аз на снимките си виждам и в двата яйчника сравнително еднакви фоликули, даже в десния ми се струва по-голямо, това, което трябва да е фоликул, а аг измери само вляво. И каквато съм недоверчива вече, ще си тествам от днес 😀

# 578
V_sS, АМХ е пускано 2 пъти в Геника. Първият път бе 10.9, вторият 12.3. Защо да е съмнително?

# 579
Raus, аз съм със СПКЯ и АМХ-то ми е 3.06 при референтни от лабораторията 0.34 - 7.83. В какви мерни единици е твоето, че да не оттам да идва несъответствието?

# 580
И на двете изследвания мерните единици са ng/ml.

# 581
Моето АМХ последно 05.2023 беше 11,9ng/ml, също със СПКЯ. Странно е, Raus, защото за възрастта ти средната стойност на АМХ е между 2 и 4. Същевременно обаче, LH:FSH са ти добре, моите бяха сходни преди няколко месеца, с малко по-добър контрол на ИР от моя страна, а преди години бяха 2:1, 2,5:1....
Аз лично без броене на антрални не се наемам да кажа на 100%, но ми прилича все пак лееееееко на (С)ПКЯ, най-вече и заради граничния ХОМА. АМХ само по себе си е отречено за категоричен критерии за диагностика на СПКЯ. От друга страна пък МЦ ти е с нормална дължина, та може и да не се касае за това.
Мини си броене на антрални и фоликулометрия докато чакаш часа при Калчев, поне да имаш представа какво се случва. Струва ми, че така или иначе в момента фокуса трябва да е формата и големината на матката.

Мерси, V-gs. Може би ще пусна пак прогестерон в понеделник, макар че пак няма как да съм сигурна ако е минала кога точно е била. И остава да стискам палци да не ми дойде преди или на 28.10...

# 582
2402, благодаря ти за информацията, аз също доста четох за въпросния хормон и как сам по себе си не може да се разглежда като диагноза ПКЯ/СПКЯ. Ще обсъдя всичко с АГ и се надявам да изградим план за следващите няколко месеца. Наистина на този етап притесненията ми са повече за еднорогата матка и евентуалната липса на дясна тръба. Благодаря отново на всички за мненията и съветите!

# 583
Раус, и аз до колкото знам, по-високите стойности се свързват със СПКЯ/ИР. Затова казах, че е съмнително. Аз съм на твоята възраст и моето излезе 3,4 и ми казаха, че е направо чудесно. За сравнение приятелките ми са с между 2 и 3 стойност в същите мерни единици и също се водят с много добър резултат.

2402 всички ще стискаме с теб! Да ти дойде на 29ти или още по-добре, изобщо да не ти дойде 🫢❤

# 584
2402, аз също ти предлагам да пуснеш още веднъж хормони, защото по-ясно може да се анализира когато ги видим в динамика, малко като при чхг. Една стойност не може да преценим какво означава, но като видиш и втората ще ти даде надявам се по-ясна представа  в кой етап от цикъла си и какво се случва. Късмет!

Raus, добре дошла и късмет ти пожелавам скоро да се развият благоприятно нещата. Докато чакаш за час при д-р Калчев може да посетиш други лекари които да дадат мнение по казуса с матката и накрая да си направиш някакво заключение.

Общи условия

Активация на акаунт