Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 88

• 31 240
  • 736
  •   1
Отговори
# 135
Хора, моля ви помагайте със съвет, че днес АГ ме вкара в размисъл... В 26 г.с. съм и по принцип след 2 седмици би трябвало да ми сложат ампула анти – D имуноглобулин, тъй като съм с отрицателен резус фактор.  Днес обаче като говорих с АГ той ми каза, че ако изследванията за антитела са отрицателни, то няма да слагаме никакви ампули. До сега с когото и да съм говорила и където и да съм чела, винаги казват, че ампулата се слага задължително в 28 г.с. за да се избегнат проблеми при следваща евентуална бременност, та сега това доста ме смути No Mouth Някоя от вас да е била в същата ситуация и да не е слагала ампула и въпреки това всичко да е било наред?

Здравейте аз също съм отрицателен резус фактор.
Когато попитах моя АГ каза че за първа бременност, ако няма налични антитела след самото раждане се прави тест на бебето за кръвната група, ако то е положителна, а майката отрицателна се бие ваксина, и при евентуална втора, трета бременност.

# 136
Здравейте,
Аз съм Rh-, първа бременност, три пъти изследвах еритроантитела, които бяха отрицателни и въпреки това АГ ми препоръча да поставя Резонатив, изписа ми рецепта за него и в 28 седмица го поставих. Следя се в Надежда. Цената на препарата е колко 183 лв. и се съхранява в хладилник. Аз избрах да го закупя от аптеката на болницата и съответно веднага след това в манипулационната ми го сложиха.

# 137
  • София
Веднага след раждането ми сложиха гама глобулина. През цялата бременност всеки месец АГ ме караше да пускам.

# 138
Baraka, къде се прави това Coombs и колко пъти, в коя г.с.? При мен никой нищо не е казал.
С началото на бременността ни пускат пакет от изследвания, един от следените показатели е резус фактора ни. Когато видят (-) назначават Coombs, прави се в лаборатория.
Тестът обикновено се предписва първо в рамките на 16-та седмица от бременността; RH позитивните жени ще го повторят през последното тримесечие, докато RH отрицателните майки ще трябва да се подлагат на тест всеки месец.
На мен са ми правени по три пъти за всяка бременност. Предполагам, има специфични случаи, в които се прави всеки месец.
На мен никой нищо не ми е пускал... Имам от началото на бременността едни изследвания и това е. Добре, че майка ми е хематолог и ходя в нейната лаборатория всеки месец да си следя показателите.
Просто нямам думи. Момичета и майки в ранна бременност - не си взимайте пакет женски консултации в МЦ Фемина! От началото на бременността ми никакво внимание за нищо, всичко постоянно сама трябва да търся, издирвам, проверявам. Ето сега и това с отрицателния резус фактор. Аз съм вече в 24 г.с. и никой нищо не ми е казал. Само в началото д-р Славкова ми каза, че за първа бременност няма значение и това е...

Поради тази причина реших в средата на бремеността тепърва да търся ново АГ, насочих се към д-р Апостолова в Токуда. Тя обаче ще ме приеме от 32 г.с. за тонове. Преди това имам още едно 3Д/4Д и третата фетална във Фемина. Д-р Апостолова беше също възмутена как досега не ми е правено изследването за антителата и сега към Амбулаторния лист имам предписание към изследвания -  антиеритроцитни антитела в 28 г.с.
Това ли са тези Coombs? И как да разбера дали има проблем, за да се слага ампула? А къде мога да направя Coombs?

# 139
KPP, отрицателен резус фактор ли носиш? Sweat Smile
КРР, да! Ще ти търсят антитела, фиксирани върху мембраната на червените кръвни клетки - еритроцитите. Ако открият, АГ ще ти издаде рецепта за Резонатив, като родиш и бебчето е с положителен резус фактор - пак!

# 140
Baraka, къде се прави това Coombs и колко пъти, в коя г.с.? При мен никой нищо не е казал.
С началото на бременността ни пускат пакет от изследвания, един от следените показатели е резус фактора ни. Когато видят (-) назначават Coombs, прави се в лаборатория.
Тестът обикновено се предписва първо в рамките на 16-та седмица от бременността; RH позитивните жени ще го повторят през последното тримесечие, докато RH отрицателните майки ще трябва да се подлагат на тест всеки месец.
На мен са ми правени по три пъти за всяка бременност. Предполагам, има специфични случаи, в които се прави всеки месец.
На мен никой нищо не ми е пускал... Имам от началото на бременността едни изследвания и това е. Добре, че майка ми е хематолог и ходя в нейната лаборатория всеки месец да си следя показателите.
Просто нямам думи. Момичета и майки в ранна бременност - не си взимайте пакет женски консултации в МЦ Фемина! От началото на бременността ми никакво внимание за нищо, всичко постоянно сама трябва да търся, издирвам, проверявам. Ето сега и това с отрицателния резус фактор. Аз съм вече в 24 г.с. и никой нищо не ми е казал. Само в началото д-р Славкова ми каза, че за първа бременност няма значение и това е...

Поради тази причина реших в средата на бремеността тепърва да търся ново АГ, насочих се към д-р Апостолова в Токуда. Тя обаче ще ме приеме от 32 г.с. за тонове. Преди това имам още едно 3Д/4Д и третата фетална във Фемина. Д-р Апостолова беше също възмутена как досега не ми е правено изследването за антителата и сега към Амбулаторния лист имам предписание към изследвания -  антиеритроцитни антитела в 28 г.с.
Това ли са тези Coombs? И как да разбера дали има проблем, за да се слага ампула? А къде мога да направя Coombs?

Във всяка една лаборатория би трябвало да го правят това изследване. На мен в Лината заедно с пробата за ПКК ми взимат кръв и за антитела, като нея я изпращат в друга лаборатория, където явно са специализирани да изследват такива неща. А проблем може да има ако резултата за антитела излезе положителен.

# 141
Момичета
Аз имам и друг въпрос
Как стои при вас въпросът с зъболекари
От бременоста съм пълна с кариеси, като моя зъболекар ме посъветва да започна да се мажа с една паста с козе сирене или да ям вечер по едно парче прясно краве сирене домашно, но чета по интернет че прясното и козе сирене не се препоръчва през бременността и сега съм силно объркана и не знам какво да правя а забравих да попитам днес АГ

# 142
Хм, аз лично ходя и каквото има правя, но без упойки. Имах един лек кариес, изтърпях го. Страх ме е, че ако ги занемаря по-лошо ще стане. Иначе имам уговорка с моя зъболекар, ако е нещо , което е по- трудно за оправяне или изисква повече работа си има лекарства за запечатване.

# 143
Отрицателен резус съм, да.

Сега видях, че в пакета във Фемина го има като изследване със следващия преглед, който е в понеделник. Ще видим какво ще излезе. Дано всичко да и наред.

Иначе за зъболекар - ходи се след 6ти месец ми каза моят и то при наложителни случаи. Аз бях за зъбен камък, защото ми кървяха венците от него, хем не беше много. Обаче много ме боля и ми кървяха много повече от предишни пъти. Ако можете да отложите пломбите, по-добре да изчакате.
За козето сирене за пръв път чувам. Тъкмо си взех от Македония онзи ден. А и хапвам, като излизам салати с козе сирене. Защо да не е препоръчително?

# 144
За третата фетална морфология какво мислите? С първата бременност ходих, но сега се чудя има ли смисъл изобщо ?
Иначе, във Фемина при кой ходите и препоръчвате за ФМ?

# 145
Проблемът със сиренето, без значение от какво животно, е ако млякото не е пастьоризирано. Повечето сирене си е от пастьоризирано мляко

# 146
Имам един много тъп въпрос с първата б нямах проблем с резус фактора сегаа възможно ли е нещо да се е променило не разбирам точно какво е това н2що с кръвната група ли? (П.с простете невежеството ми ма ми стана чудно...)

# 147
...
Страничния ефект с оцветяването на изпражненията и при мен го има от ден 1, даже вече не помня какъв цвят бяха преди Satisfied
...
От това ли е все едно съм изпила две бутилки Мерло София, гарнирани с кило цвекло? Grinning ужас Grinning Притесних се да нямам кръвоизлив в червата...

# 148
Моят зъболекар каза, че няма никакъв проблем със стандартната упойка. Аз си ходех при нужда - мисля, че два пъти беше.

# 149
  • Варна
В 8 г.с. СУЕ ми е 9 при референции стойности над 18. Според вас на какво може да се дължи?

Общи условия

Активация на акаунт