В плен на детето си

• 7 899
  • 151
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Виж сега,  нормално егоистичните тийнове  си изключват телефона, не майка им от тях.
Не да го изключи, да го заключи, за да не рови детето.

# 31
Ами право е детето да се притеснява. Написали сте с упрек, че баба му и дядо му седят на страна. Явно очаквате те да го поемат, а вие да се отдадете на създаване на ново семейство и дете. Дали за първото ви дете ще има място в него? Историята познава не малко деца, оставени на отглеждане при баба и дядо, за да не пречат на новата любов на майката.
Не е с упрек. Не се месят в нашите разговори. При тях се върнах по тяхно настояване, за да може детето да е в позната среда и да приеме нещата по-спокойно. Не очаквам да го поемат и аз да го зарежа,за да създавам ново семейство. Той е изцяло моя отговорност и на моя издръжка.
Типично драматичен тийн. Ако аз се бях развела, когато дъщеря ми беше на 11, вероятно щеше да има същата драма. Просто тя си е такава, яко егоизъм и драматизъм.
Но!
Това въобще не означава че бих й се обяснявала чак пък толкова.
Слагаш граници, не вдигаш, заключи си хубаво телефона!!!
Всички деца имат егоизъм и драматизъм,моят също не е изключение. Затова му обяснявам,мирно и спокойно,за да не си съчинява небивалици. Но кажа ли рязко нещо,се започват обиди,изрод съм била,не съм го обичала,искала съм да се махне от живота ми… А нищо от това не е вярно. Винаги съм била до него,работа съм отказвала,защото не ми се е вписвала в неговият график. Отгледала съм го сама,нямало е баба и дядо да помагат и вероятно и това е част от напрежението. Не е свикнал да остава с други. Дори с баща си не е седял за повече от час макс два и то пак с позвънявания кога си идвам.

# 32
Горкото дете, то живее в някакъв ужас от тревожност.
Точно това ме притеснява,как да му облекча тази ненужна тревожност. За мен също е мъчение,да гледам как той страда пък било и за измислени неща. Познавам му характера,той знае че мама всичко прави за него. И вероятно тук ми куцат нещата,научила съм го изцяло да разчита на мен.

# 33
Няма да се справиш сама, идете с детето при специалист. Това е абсолютно ненормално. И ми прави впечатление, че имаш някаква тенденция да говориш за себе си в трето число, с детето така ли говориш? Мама те обича, мама прави всичко за теб?

# 34
  • София
Цитат
изрод съм била
Това е върха направо! Вижте, авторке, проблемът е във Вас, съжалявам. Идете на специалист да ви помогне как да поставите граници, защото до момента не сте поставила никакви, държите се с детето си като с равен - няма как да стане, вие сте родител и това трябва да е ясно заявено.

# 35
Отношението с детето като с равен не предполага използването на обиди и от двете страни. А и ми е малко странно дете на 11 да използва такива думи към майка си. Някъде има голям проблем и той категорично не е в детето.

# 36
  • София
Много му се връзваш на приказките. И аз бих препоръчала да ходи на психолог. Редовно, веднъж седмично примерно. Вижте в училище дали може или на частно.
Голяма грешка е да си съобразяваш графика с детето. Аз го правех с години, после се оказа че детето може и да се намести по моя график.
Другата грешка е, че много му се обясняваш.

# 37
  • София
Аз съм била в ролята на детето. Само че може би бях на 14 г. Нашите вече бяха разведени от няколко години и това беше първият приятел на майка ми. Не го харесвах, не ми харесваше, че ни "зарязва" с брат ми на баща ни, за да се вижда с него. Не ми харесваше, че ни мъкне с тях като ходеха в неговото село. Общо взето нищо не ми харесваше. Grinning Реално за самия човек нищо лошо не мога да кажа, нито се е държал лошо с нас, нито нищо.  Той нямаше деца, знаех, че искат и опитват. Бях бясна, не исках да имам брат или сестра с такава голяма разлика. Може би и това, че бях в пубертета допринесе за ситуацията. Нещата  се поуспокоиха чак като майка ми вече беше в напреднала бременност. Към днешната дата вторият ми брат е почти на 17 г. В добри отношения сме, никога не съм ги деляла и полудявам като някой използва думата "полубрат". Аз нямам "полубрат", имам двама братя.
Та и на детето не му е лесно със сигурност. Хич не съм била разглезена аз, но всички хормони, промени, нови хора в живота- трудно ми беше много, но се уталожиха нещата и лека по-лека всичко се нареди. Мога да посъветвам за повече търпение.

# 38
Скрит текст:
Ами право е детето да се притеснява. Написали сте с упрек, че баба му и дядо му седят на страна. Явно очаквате те да го поемат, а вие да се отдадете на създаване на ново семейство и дете. Дали за първото ви дете ще има място в него? Историята познава не малко деца, оставени на отглеждане при баба и дядо, за да не пречат на новата любов на майката.
Не е с упрек. Не се месят в нашите разговори. При тях се върнах по тяхно настояване, за да може детето да е в позната среда и да приеме нещата по-спокойно. Не очаквам да го поемат и аз да го зарежа,за да създавам ново семейство. Той е изцяло моя отговорност и на моя издръжка.
Типично драматичен тийн. Ако аз се бях развела, когато дъщеря ми беше на 11, вероятно щеше да има същата драма. Просто тя си е такава, яко егоизъм и драматизъм.
Но!
Всички деца имат егоизъм и драматизъм,моят също не е изключение. Затова му обяснявам,мирно и спокойно,за да не си съчинява небивалици. Но кажа ли рязко нещо,се започват обиди,изрод съм била,не съм го обичала,искала съм да се махне от живота ми… А нищо от това не е вярно. Винаги съм била до него,работа съм отказвала,защото не ми се е вписвала в неговият график. Отгледала съм го сама,нямало е баба и дядо да помагат и вероятно и това е част от напрежението. Не е свикнал да остава с други.
Дори с баща си не е седял за повече от час макс два и то пак с позвънявания кога си идвам.

Явно отдавна се тревожи, че ще го изоставиш,  най-добре се посъветвай с психолог.

# 39
Няма да се справиш сама, идете с детето при специалист. Това е абсолютно ненормално. И ми прави впечатление, че имаш някаква тенденция да говориш за себе си в трето число, с детето така ли говориш? Мама те обича, мама прави всичко за теб?
Не афиширам нещата пред него какво правя или не правя за него. Никога не съм му казвала това и онова съм направила за теб.

# 40
Коментирам първите няколко коментара,че и гледам с по 20-30 лайка... Вие кво очаквате, на 11 да вярват в щъркела или че намират бебетата в зелките? Явно нямате деца около тази възраст или вече сте забравили, и по добре не ги слушайте какво си говорят помежду си дори и момичета, че ще получите сериозни сътресения на психиката.
Очевидно има проблем това дете с ревността, промяната, новия човек в семейството и вероятно ново дете. За това принципно е хубаво разликата да е по малка, но в случая разбирам обстоятелствата. Достатъчно голямо е детето да разбира, с нормални обяснения като за възрастен би трябвало да го приеме с времето. Ако не може или авторката не може да се справи добре е да се потърси психолог, но за мен не е нещо толкова сериозно и би трябвало да отшуми.

# 41
  • София
Това, което една майка реално прави, за съжаление няма пряк и логичен резултат в мозъка и сърцето на детето. Това не е математика, а психика.
Понякога и майката и детето се чувстват много объркани и наранени.
За това детето трябва да работи с психолог, страничен човек.

# 42
Но!
Всички деца имат егоизъм и драматизъм,моят също не е изключение. Затова му обяснявам,мирно и спокойно,за да не си съчинява небивалици. Но кажа ли рязко нещо,се започват обиди,изрод съм била,не съм го обичала,искала съм да се махне от живота ми… А нищо от това не е вярно. Винаги съм била до него,работа съм отказвала,защото не ми се е вписвала в неговият график. Отгледала съм го сама,нямало е баба и дядо да помагат и вероятно и това е част от напрежението. Не е свикнал да остава с други. Дори с баща си не е седял за повече от час макс два и то пак с позвънявания кога си идвам.

Как тогава е в позната среда, след като си го отгледала сама, без баба и дядо, и не е свикнал да остава с други? Фактор ли е въобще средата при баба и дядо, ако на практика не е бил в тази среда?

# 43
  • София
Пак казвам - това е част от израстването. И моите деца бяха така в тази възраст. Само след няколко години всичко се намести и станаха много по-самостоятелни.
Не позволявайте всичко да се върти около детето, особено вашите решения за местожителство, работа и връзки. Трябва да има "странично съобразяване", но да не е Центъра на Вселената!

# 44
Момче на 11 год. не е тийнейджър. Малко дете е. И е право да се тревожи, чувства се излишен.
Майка му планира да си създава ново семейство, с ново дете. Няма как детето й да не се чувства гадно, но пък то може и да намери начин да не участва в това ново семейство 😉.
Съжалявам, но дори наименованието на темата ми звучи, че детето й пречи, а възрастните родители също са схванали това.

Общи условия

Активация на акаунт