Хитринки за всякакъв случай - 40

• 49 467
  • 741
  •   1
Отговори
# 75
Може да е глупав въпроса ми. Няма ли голям риск при температура от 90 градуса да се унищожат уплътненията покрай барабана и пластмасовите части вътре в пералнята? При пране за 1 час ще изтраят донякъде, но когато пусна на дълга програма 1.30-2 часа и когато съм пуснала на 90 градуса, все я наблюдавам и ме е страх да не унищожа пералнята си и после да няма с какво да пера.

# 76
Пералнята е проектирана с идеята да се пере на такива градуси. Всички материали, вкл.уплътненията, са подбрани да издържат тази температура.

# 77
Щом и моята Перла навремето издържа години наред (над 10) да пера бяло само на 90, значи няма какво да я мислиш. А и както каза Флокс, тя е проектирана за тази температура.

# 78
Благодаря зо отговорите. Този член от семейството ми твърди, че вече няма гъбички и бактерии, след като дари кръв преди 5 месеца. Гъбичките бяха Candida Albicans и 2 вида бактерии имаше, които нормалното им местообитание е в чревния тракт. Бяха на интимната му област. Преди повече от 1 година около юни-юли месец се лекува около 1 месец, но не беше си направил контролно изследване след 10 дни ог лечението си. После след 3-4 месеца пак се появиха гъбичките и/или бактериите. Но аз не ме вярвам да са изчезнали напълно. Накарах го да си пусне изследвания за гъбичките и бактериите, като отиде при дерматолог да вземе проба в интимните му области. Той отказа. Каза, че се излекувал вече и му няма нищо. Извинявам се за дългия разказ.
При 90 градуса пране няма ли блузите да се намачкат и избледнеят? Пускам в пералнята блузите му, ризите му, бельото му и хавлиените му кърпи.
Препоръчайте ми добър дезифектант за гъбички, вируси и бактерии, който да става и за пералня, и за ръчно пране.
Благодаря много.

# 79
Дезинфектантите са различни за всичките изброени причинители, така че като отвориш някъде сайт и търсиш дезинфектанти, виж дали има филтри по предназначение или чети етикетите. Ако не са подходящи за пералня или да се комбинират едновременно, може дрехите да се накисват предварително в съответния дезинфектант.
При такова положение хич няма да гледам дали се мачкат блузи, ризи и т.н., все пак се гладят, а това има и дезинфекциращ ефет.
Което не става, бих го заменила - няма да рискувам упорито и трудно лечимо заболяване на цяло семейство заради няколко блузи/ризи или гащи. Купувайте изцяло памучни и качествени, ще издържат и висока температура, и гладене.

# 80
Избърсвай барабана на пералнята със спирт ,той унищожава бактерии. Не знам на обществените перални как дезинфекцират, защото в някои държави са много популярни.

# 81
Никак не съм убедена че дезинфекцират между отделните клиенти, те на доста места са и на самообслужване а няма персонал там изобщо. Или някъде е примерно сграда с апартаменти и едно общо перално помещение в мазето което си е на сградата а не на някоя фирма и съответно живущите си го ползват всеки като негово си.

# 82
  • На брега на реката
Има дезинфектанти за дрехи и се добавя към последното изплакване. Перете на висока Т и отделно. Може да пускате почистващ цикъл м/у пранетата, но това отнема време и ресурси.
Може да гладите вашите дрехи, за да сте сигурни, но как ще сте сигурни, че всичко е ОК, ако се ползват общи кърпи за ръце, чаршафи , завивки и т.н.
Настоявайте за изследвания и ако човека не желае да предприеме действия, решавайте как ще процедирате.

Идеята за забърсване на барабана със спирт не е удачна, защото нищо няма да направи. Уплътненията, казана и самия барабан от външната му страна си остават потенциално заразени!
https://www.dm-drogeriemarkt.bg/denkmit-preparat-za-higienichno- … 066447518030.html

# 83
Благодаря за информацията. Снощи повдигнах темата за изследванията  пред него. Той като отсече, че не е болен и не се появява нищо на интимната му област повече. Никакви изследвания няма да си прави. Нарече ме луда. Направо ми се разкрещя. Казах му да си пере бельото на ръка тогава. И той ми отговори, че няма да го пере на ръка. Щял да се изнесе ме заплашва и манипулира.
Моите чаршафи ги пера отделно. Моите дрехи ги пера отделно от неговите. Всичко е на разделно пране-мои и негови дрехи. Той използва негова кърпа за триене за всичко-за тяло, за ръце, лице. И това му казах, че не е хигиенично да си трие лицето с кърпата, с която се трие и тялото. Каза ми да си гледам работата. На ръцете му няма нищо. По принцип няма навика да се мие ръцете, когато трябва. Все го карам, когато е вкъщи, като пипа пари или нещо по-мръсно, да отиде да си измие хубано ръцете. Засичала съм го, че си мие ръцете за 5 секунди. Не мога да изляза на глава с него. Трябва първо да му накисна бельото за 20-30 минути и с ръкавици да го тръкна и след това ще го сложа в пералнята. Сменя слип на 2-3 дни.
Не мога да минавам барабана със спирт при всяко пране. Просто ще пусна след неговото пране цикъл за 1 час на температура 60-90 градуса без центрафугиране. Нали без центрафугиране цялата вода ще се е изпомпила напълно и няма да остане вода в маркуча за мръсната вода? Благодаря на всички.

# 84
Слагай белина при цикъла за  дезинфекциране на пералнята след неговото пране. И си помисли колко дълго искаш да живееш така. Този човек няма да се промени.

# 85
  • На брега на реката
Абе хора, защо давате такива съвети?!?

Първо, в пералнята не се слага белина, защото вреди на самия уред и Второ, ако се сложи в цикъла за дезинфекция, който обикновено е на 90 градуса, ще настъпи невъобразима смрад в цялата къща и това ще трае часове.
На всичкото отгоре, няма да е еднократно , а ще е ежеседмично!!!

Мислете преди да давате такива съвети, а не само да се запишете в темата.

За последното обаче, съм съгласна. Каквито и да са причините за съжителството, трябва да се преосмислят!

# 86
Аз точно с белина си я дезинфекцирам пералнята. На 28 години е и нищо й няма. А лично на мен белината ми мирише на чисто. Подът у нас също се мие с разтвор от белина и топла вода. Та защо да не даваме съвети за неща, които при нас работят?

Последна редакция: вт, 29 окт 2024, 07:27 от мама-ени

# 87
  • На брега на реката
При условие, че има далеч по-безвредни препарати, кое налага позването на миризливия хлор?
Знаем за вредата от хлора във въздуха, но и гумените уплътнения и разните му чаркалаци също се скапват. Другото което е важно, че неръждавейка не бива да влиза в съприкосновение с хлор, халогени и сяра, защото се уврежда.
За пода също има препарати.

Това, че та Вас не Ви мирише, не значи, че и за други е така.

Последна редакция: вт, 29 окт 2024, 13:22 от Бубoлина

# 88
  • София
Белината е активна до 40 градуса. Защото съдържа хлор. При по-висока температура абсолютно нищо не правите и да, белината не е желателна в пералнята, скапва уплътненията.
Дезинфекция - дезинфектант за пране. Той е точно за случаи на заразно или лежащо болни. Другото - пране на висока температура и гладене на дрехите.

Последна редакция: вт, 29 окт 2024, 12:57 от РРР

# 89
Здравейте, имам нужда от съвет са миризма на дрехите излезли от сушилнята. След като излязат от сушилнята вече не миришат на омекотител, а на нещо неприятно. Прилича на миризма на мухъл или влага, но не толкова силна. По тази причина гледам да простирам, когато времето позволява, но сега със започване на дъждове и студове, само сушилня ползвам.
Винаги след употреба, почиствам всички власинки, изливам водата, отварям въздуховода (не знам дали така се нарича), който понякога задържа влага...
Дайте идеи как да я почистя тази сушилня, така че да не мирише прането.

Общи условия

Активация на акаунт