Преместване от Варна в гр.Русе

• 1 947
  • 26
  •   1
Отговори
Обмисляме преместване от Варна в родния град Русе. С две малки деца сме и смятаме, че в по-малките град е по-лесно и спокойно да се отглеждат деца и ни липсват приятелите и близките. Наясно сме с минусите и плюсовете и на големия и малкия град. Варна колкото и да е учудващо ни е омръзнал и ни е неприятно да ходим навсякъде с кола. Разлика в работата няма да има, защото работим дистанционно. Относно възможностите за децата - почти всичко, което го има във Варна като курсове го има и в Русе/ е море няма, но така ли иначе жилището тук ще си остане и можем да идваме летата или уикендите./ Проблемът е че ще закупим жилище с ипотечен кредит в един от двата града и наистина не ни се иска да направим грешка. Има ли семейства заменили по-големият град с по-малък? Бихте ли споделил опит? Благодаря!

Последна редакция: ср, 09 окт 2024, 11:25 от Radost_4

# 1
  • София/Севлиево
Замених София със Севлиево.Разликата между двата града е огромна,но след 3 години виждам че направихме добър избор.При това бяхме с 13-годишен тийн, който бе прекарал по-голямата част от живота си в столицата,но нещата ни се подредиха,а и го направихме за негово добро.
Русе е голям областен град тъй че при вас едва ли ще е чак толкова драстична промяна...

# 2
Е тя разликата между Варна и Русе не е толкова драстична, а и щом ви е роден град значи го познавате и знаете какво да очаквате.
Живея в Русе, много отдавна искам да го напусна, но все не се решаваме поради различни причини, сега сме с бебе и пак отложихме преместването. Тук също ходим навсякъде с колата, но все пак има значение и къде живееш, но Русе не е чак толкова малко градче, че да се каже, че всичко е на пешеходно разстояние.
Инфраструктурата е по-добра от тази във Варна, жилищните райони са по-уредени, чисти, спокойни. Паркирането е по-лесно. Това май са единствените плюсове на Русе пред Варна. Е, за вас има и други лични, щом ви липсват приятели и близки.
Аз в по-малък град не бих отишла главно заради здравопазване, социален живот, образование, развлечения и т.н.

# 3
А какви са причините да искате да го напуснете? За инфраструктурата  и разстоянията съм на обратното мнение. В Русе навсякъде почти можеш да стигнеш пеша, което не важи за Варна. По-скоро въздуха ме притеснява.

# 4
Щом работите дистанционно,защо не изберете град с по-чист въздух?

# 5
Има значение и това, къде точно живеете във Варна и какви са типичните места за придвижване. Аз съм родена тук, като изключим гимназията в края на града, (университетът беше в София), работата ми е била на 6 минути пеш, а сега е на 15 минути пеш, личен лекар, зъболекар, фризьор ка, козметичка, детска градина и после две основни училища са били на пешеходно разстояние от 5 до 15,20 минути. Затова един съвет ще чуеш от живеещи във Владиславово, друг-от живеещи в центъра, трети от живеещи в КК "Константин и Елена". Но щом един град не ти допада, трудно е придвижването, не се колебай, сменяй. Аз много харесвам Русе, но не бих живяла там заради въздуха. В един момент ми беше хрумнало от Варна да се местя някъде с планински климат, заради алергии и болести на детето. Но беше сложно и не се осъществи. За радост, организмът на детето укрепена.

Последна редакция: чт, 10 окт 2024, 08:25 от Светкавица

# 6
Щом работите дистанционно,защо не изберете град с по-чист въздух?

Квартала в които живеем въздуха е ок. В Русе искаме да се приберем заради близките.

# 7
Е тя разликата между Варна и Русе не е толкова драстична, а и щом ви е роден град значи го познавате и знаете какво да очаквате.
Живея в Русе, много отдавна искам да го напусна, но все не се решаваме поради различни причини, сега сме с бебе и пак отложихме преместването. Тук също ходим навсякъде с колата, но все пак има значение и къде живееш, но Русе не е чак толкова малко градче, че да се каже, че всичко е на пешеходно разстояние.
Инфраструктурата е по-добра от тази във Варна, жилищните райони са по-уредени, чисти, спокойни. Паркирането е по-лесно. Това май са единствените плюсове на Русе пред Варна. Е, за вас има и други лични, щом ви липсват приятели и близки.
Аз в по-малък град не бих отишла главно заради здравопазване, социален живот, образование, развлечения и т.н.

А какви са причините да искате да го напуснете? За инфраструктурата  и разстоянията съм на обратното мнение. В Русе навсякъде почти можеш да стигнеш пеша, което не важи за Варна. По-скоро въздуха ме притеснява.

# 8
Radost_4 , ами точно въздуха е една от основните причини да искаме да напуснем Русе. Също и климатът, такава непоносима жега лятото няма почти никъде друга в страната, освен в Сандански.

Също така градът доста замира последните години. Контингент също се смени и то не в положителна посока. Медицински специалисти липсват в доста направления, последните години все се налага да ходим на прегледи в други градове.

Освен това, честно казано ни е скучно, буквално няма какво да се прави в града и в околностите. Два малки парка и това е. Места за разходка никакви. Природа няма, просто няма къде да мръднеш наблизо за уикенда. Особено лятото е много зле, няма наблизо море, планина и никакъв вариант за прохлада за ден-два. Пържиш се на 40 градуса 2 месеца. Освен ако не отидеш някъде за по-дълго, разбира се, но на нас с две малки деца, би ни било удобно да имаме варианти за разходка до 100-150 км. макс.
Зимата като паднат мъглите, харакерни за района, не се диша, но пак зависи в кой квартал си.

Също така и ние работим дистанционно и на практика нищо не ни задържа тук. Роднините ни са в съседн град, но той е по-малък и не ни е опция.

# 9
Русе не е никак малък град. И да ти кажа, много повече го харесвам от прехвалената Варна.

Харесвам облика на града и най-вече хората там. Много по-широко скроени и готини са от варненци.

# 10
  • Между гори и планини
Аз напуснах родната Варна преди 7 години и я замених за съвсем малък град с чист въздух и природа. Тогава сина ми беше на 11 и дори съжаление, че не сме дошли по- рано.
На мен много ми харесва Габрово - чисто, озеленено, с много културни мероприятия.

# 11
Русе не е никак малък град. И да ти кажа, много повече го харесвам от прехвалената Варна.

Пил съм кафе в Русе няколко пъти и моето мнение не струва и две стотинки пред хората, които живеят там, но на мен ми хареса града много. Ако моята не беше от Варна и не мрънкаше за Варна не бих стъпил там, за мен и Бургас е по готин от Варна но Пловдив си остава най готиния град в БГ, но както обичам да пиша за мен и мое лично мнение Wink 

То ако отворя една скоба то и Букурещ ми допада повече от София и с кеф отивам на командировка в Букурещ, но това е друга тема Wink

# 12
Живяла съм Русе много отдавна.Посещавам го от време на време.Града си е хубав,но въздуха е все тъка мръсен,хората го напускат масово,оплакват се ,че запада и няма работа.Не бих се преместила от Варна  в Русе вникакъв случай.Близките могат да се посещават често при добро желание.

# 13

Пил съм кафе в Русе няколко пъти и моето мнение не струва и две стотинки пред хората, които живеят там, но на мен ми хареса града много. Ако моята не беше от Варна и не мрънкаше за Варна не бих стъпил там, за мен и Бургас е по готин от Варна но Пловдив си остава най готиния град в БГ, но както обичам да пиша за мен и мое лично мнение Wink 

То ако отворя една скоба то и Букурещ ми допада повече от София и с кеф отивам на командировка в Букурещ, но това е друга тема Wink

Пловдив сигурно не си го посещавал скоро.

Иначе си прав. Не съм живяла там, но като гост много ми харесва.

# 14
Разликата между  екскурзията и живеенето в един град е като  разликата между туризма и емиграцията.

Общи условия

Активация на акаунт