Машина за пуканки – струва ли си?

  • 3 515
  • 29
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 4 349
Правя в тенджера, стават за минута, супер вкусни. Слагам около чаена лъжица зехтин, малко масло и сол, покрива дъното на тенджерата със сол и са готови.
Като дете много обичах тези в пакетче, но тогава слабо ме интересуваше с какво постигат вкуса. Сега дори не бих опитала.
Между другото, това за вредата от микровълновата е развенчан мит.

# 16
  • Мнения: 13 320
Дори не знаех, че има затворени! Благодаря, че споделихте! :*
Следващата ще е такава!

# 17
  • Мнения: 18
Имали сме такава с горещ въздух и никак не съм останала очарована. Да, здравословни са, но и безвкусни. Когато не са се пукали в мазнина не я поемат добре и не мога да ги докарам да ми харесат. И солта не полепва хубаво. Може би не слагам достатъчно, ама се губи смисъла да изсипя един куп мазнина и пак да го докарам на 1000 калории.
За един път годишно на филмов маратон не си заслужава труда, парите и мястото, което заема машинката. Ако сте любители и хапвате често може би си заслужава да му се намери чалъма 😁

# 18
  • Paris, France
  • Мнения: 17 503
Дори не знаех, че има затворени! Благодаря, че споделихте! :*
Следващата ще е такава!

Не ти трябва!

Още пред 10г шитнах уредите за гофрети и подобни боклуци. Пак мога да си ги направя, но като нямам уреда под ръка не ми се почва.  

Пуканки правя за гости, но аз самата вкусвам пет или 10.

Последна редакция: пн, 14 окт 2024, 01:23 от AnMary

# 19
  • Мнения: 6 268
имам машина от тия с въздух и не я ползвам, вкуса не ми харесва
дори пакет за микровълнова е по-добре на вкус
ползвам тенджера с олио и една перка на дъното за да размесва, стават както трябва

# 20
  • Мнения: 1 494
Нашата машина е малка, рядко я ползваме, но прави хубави пуканки. Без масло. Но нас ни харесват. Струва си!

# 21
  • Мнения: 13 320
Nevena Virolan, пуканките са полезни, защото са фибри, които обират естрогена. Ядките са вредни.

Хайде поизтрий моля здравословните ми неволи.

# 22
  • Paris, France
  • Мнения: 17 503
Ами не, не са само фибри пуканките. 70-74г въглехидрат на 100г за 13г фибри. Добави и канцерогенната, нагрява до висока температура мазнина и огромното количество сол за да са вкусни и хич не изглеждат бели и добри. Никакви витамини не носят, освен малко Б6 в не особено усвояема форма.



За естрогена:

1. Естрогенът не е лош и жените имаме нужда от него. Без естроген костите на менопозалните бабички почват да стават чупливи (моят случай). Естрогенът е опасен само когато не е балансиран от прогестерон. За прогеатверон трябва магнезий, но солта пречи той да се усвоява, а ВХ също дърпат магнезий.

2. След менопаузата ни трябва всяка молекула естроген. Не случайно ни предлагат ХЗТ с естроген, прогестерон и тестостерон.

3. По зърната на царевицата живеят микотоксини. Един от тях e ендокринен разрушител, но и другите афлатоксини не са стока. Колкото повече пуканки и корн флейк ядем дневно, толкова повече токсини нахлуват в тялото ни.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0023643818303888

 https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1755-1315/1225/1/012078

Зеараленонът имитира естроген и е ендокринен разрушител. На животните, хранени със заразено зърно им се ражда потомство с увредени полови органи.


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6520960/

4. Обработката с вар или друг алкален препарат намалява токсините значително, но царевицата за пуканки не се обработва по този начин или поне аз не съм виждала обработена в продажба. Не случайно индианците са яли царевицата само и единствено обработена с вар. Без тази обработка В3 не се усвоява и без него се омазнява черен дроб и започва оглупяване. Пелагра се казва болестта.

5. Единственият начин да се сведат тези токсини до минимум, да се намалят с 50 до 100% е пукането в мазнина. Само дето наситените мазнини пречат на обработката на ВХ и увеличават вредното действие на естроген. 

Ядките не са вредни per se. Зависи от вида, как са съхранявани. Сурови, киснати ядки без добавена сол даже са полезни в минимални количества.

Вкусни са пуканките. Полезни не са.

Неволите ти не мога да ги изтрия с магическа пръчка.

# 23
  • Мнения: 13 320
В момента тенденциите са обратно на предишните схващания за нужния естроген. Счита се по-скоро за вреден. Всъщност за доста вреден и виновник за толкова много случаи на рак при жените след менопауза. А ако си естрогеново доминантен то естрогена трябва да се вади упорито и ежедневно. Както и да се избягват фитоестрогените, които преди щедро черпеха жените /всички добавки за менопауза до сега бяха с фитоестрогени/. Сега се изписва биоидентичен прогестерон. За да балансира и намали естрогена.
И пуканките са точно за това по предписание на специалисти по хормоните, както морковите, бамбука и един вид гъби.

И може да си пукаш пуканките в масло и кокос, които са даже полезни с въглехидрата.

Твоя начин на хранене отрича въглехидратите като цяло. А те са изключително полезна и нужна храна.
Ядките съдържат мононаситенимастни киселини. Сурови - печени все са там вредните мазнини. Повечето от тях са и фитоестроген - например бадема.

Аз съм селянка - ядяли сме царевица всякаква. Царевицата с нищо не се пръска и обработва. Купи си и виж за колко време хваща паразити. Но царевица в пакетче за микровълнова си е жива отрова.
И кои са тези ТОКСИНИ , които НАМАЛЯВАТ или ИЗЧЕЗВАТ от топлинна обработка в мазнина?

Микотоксини има най-много по ядките и горските плодове - именно те са забранени и на онкоболните. Да, забранени.

Микотоксините са токсични метаболитни продукти на плесенните микроскопични гъби, например Aspergillus flavus (афлатоксини ), Aspergillus ochraceus (охратоксини) и Penicillium viridicatum (фумонизини) и Furarium moniliforme (зеараленони).

Микотоксините най-често се срещат в ядките, фъстъците, подправките, какаото, сушените плодове, зърнените храни /афлатоксини/; хляба, бирата, виното, бисквитите, кафето, ориза, птиче и свинско месо /охратоксини/; царевицата, пшеницата, фуражите, ечемика /зеараленони и фумонизини/.

Микотоксините се отличават с висока токсичност и изразена канцерогенна активност. Познати са над 240 вида плесенни гъбички, които продуцират около 100 токсични съединения, които попаднали с храната в човешкия или животинския организъм, предизвикват остри или хронични заболявания, наречени микотоксикози.

Сред микотоксините със своите токсичност и канцерогенност, както и с широкото си разпространение се отличават афлатоксините. Тези токсини поразяват черния дроб. Най-опасен е Афлатоксин В1, който е най-мощният канцерогенен фактор, познат досега. С най-висок риск за замърсяване с афлатоксини са зърнените храни (пшеница, ръж, ечемик, царевица и др.), ядковите плодове (фъстъци, шам-фъстък, бадеми), млякото и продуктите, получени при преработката им. Храните с по-нисък риск са сушените плодове (смокини, стафиди и др.) и подправките. Друг смъртоносен микотоксин е патулин, който се среща във ферментирали ябълки и други презрели плодове, сокове и нектари от плодове, спиртни напитки с алкохолно съдържание до 15°, продукти от ябълки в твърд вид, включително компот от ябълки, пюре от ябълки и други.

Интересен факт е, че генно модифицираните растения са по-устойчиви на микотоксини и в основата на тяхното разпространение е точно това, както и по-големия добив.

Последна редакция: сб, 12 окт 2024, 02:00 от the Дорис

# 24
  • Мнения: 12 910
Имахме, децата я ползваха от дъжд на вятър, изфичках я.
И за хот-дог имахме, и за захарен памук... За 5 пъти а-у и толкоз. После само се чудиш къде да ги навираш.

# 25
  • Мнения: 9 252
Машинка за пуканки не бих си купила никога. Правим пуканки в микровълновата, но много рядко. Харесват ми пуканки, но не ги ям, защото за мен са вредни. Влизат ми между зъбите. А и имат доста калории.

# 26
  • Мнения: 9
И аз имам машина за пуканки. Всичко е супер, но не мога нито сол, нито масло да им сложа, та правя пуканки по друг метод с фолио  ...

# 27
  • Мнения: 24 620
За който ползва микровълнова наистина е по-добра опция да си прави пуканките в нея. Хем ако са в купа там, може да си добави каквото си иска, а не само "сухи" пуканки да прави. Пак няма да са с тия гадни маргарини и прочие като готовите пакетчета за микровълнова. С кокосово масло например също стават добре, а то носи и на загряване.
Както писа и Невена - стъклена купа, капак някакъв или чиния отгоре, вече по желание я сол, я мазнина, я друго, включваш да се въртят и се ослушваш. И не ги събираш из къщи или да са ти сухи и да се чудиш как да ги разбъркаш добре ако искаш да им сложиш нещо.

# 28
  • София
  • Мнения: 9 371
Имаме от тези с горещ въздух и без мазнина. Според мен ги прави добре и ми е доста по-лесно, отколкото в тенджера на котлон.
Купихме я преди повече от 4 години и я ползваме често. Някой път изпукваме и на едни съседски деца.
Аз не ям доста неща, имам проблеми със стомаха, както и алергии. Много рядко си позволявам царевица/зърнени, та предпочитам да няма и палмово масло. Както и на децата предпочитам да ги спестя.
След изпукването разтопявам масло и изсипвам на тънка струя и разбърквам с лъжици за салата.

# 29
  • Мнения: 28 827
Пукам си царевица за пуканки в тенджера с малко масло и става супер.Остават съвсем малко неуспяли да се пукнат.

Общи условия

Активация на акаунт