Отговори
# 195
Мексито, недей с лошо. Ако нещо не е ясно, питай, ще обясним, но да очакваш да решим цял тест е несериозно. Аз лично ти дадох идеи за две от задачите. Мога да дам и за другите, но теста няма да реша от а до я. Първо смятам го за нередно. Второ ме мързи.

# 196
Здравейте може ли помощ за този тест ще съм много благодарна нямам никакво време обаче бих го решила

Мексито,
5 задача, дано не греша.
Щом е средна отсечка, би следвало да е на половината. Следователно бедрото трябва да е 2*6= 12 см. Тъй като триъгълникът е равнобедрен, то Р = а + 2в
42= а + 2*12
а= 42-24= 18 см.

6 задача:
Средната отсечка е половината от сбора на основите или а+в= 2*10= 20
Р= (а+в) + 2х (бедрото)
44= 20+2х
2х = 24
х = 12

# 197
Извинявам се, че внесох смут ще се оправя някак си. Но никой не знае на другия положението и защо моли за помощ. Може и да не съм се изразила правилно за което се извинявам.

# 198
Няма нужда от сълзливи излияния. Това са задачи, не е кръводаряване за спешна операция.
Ако някой иска да ги разбере, ще му ги обясним. Казвай сега какво не е ясно, но не очаквай ние да решим всичко.

Мама Ру, верни са ти.

# 199
Справихме се само за 4 задача де чудим дали е така ако може да ми съдейства някой

# 200
Момичета, имам нужда от помощ, че не намирам в интернет информация. 8 клас, учебникът е на изд. "Клет", урок  "Трапец. Равнобедрен трапец" и Упражнение върху "Трапец. Равнобедрен трапец". Дадени са четирите свойства на равнобедрен трапец.
Задачите са:
1. В трапеца АВСД диагоналите са перпендикулярни и АС сключва с голямата основа АВ ъгъл от 60°. Докажете, че АС=(АВ + СД)/2
Мои разсъждения:
АВ = 2АО, защото АО лежи срещу ъгъл от 30°, но нататък не ми е ясно нищо. Има ли някакво свойство, което да разглежда отношенията в трапец при перпендикулярни диагонали?
2. В трапеца АВСД ъглополовящите на ъгъл А и ъгъл Д се пресичат в точка М. Намерете ъглите на трапеца, ако:
а) триъгълникът АМД е равнобедрен и <ВСД:<ВАД = 3:2
б) АД= 2МД и <АДМ + <АВС= 160°
Нещо за ъглополовящи на трапец има ли? Намерих нещо подобно, но там се използва косинусова теорема, а това още не е учено.
Благодаря.

# 201
  • София
1. Намерила си правоъгълния тригълник с 30 градусa, оттам и това, че  АВ=2.АО; AO= AB/2

Ползвай, че основите на трапеца са успоредни и  с кръстни ъгли докажи, че   тр. DOC  е  също правоъгълен с 30, тоест CD=2. CO; CO=CD/2
AC=AO+CO
AC=AB/2 +CD/2 = (AB+CD)/2

2. Докажи , че  <AMD=90 (ползвай, че  имаме ъглополовящи на два прилежащи ъгъла, сборът на които е 180).
 От това, че АМД е равнобедрен следва, че ъглите при хипотенузата му са по 45 градуса, тоест   <BAD= 90 и трапецът е правоъгълен. После замести в пропорцията и  ще намериш лесно останалите два ъгъла.

Във втората подточка е подобно, само се получава, че триъгълникът АМД е правоъгълен с 30 градуса.

Последна редакция: пт, 15 ное 2024, 20:56 от Просто русалка

# 202
Русалке, благодаря. Никога не съм била силна в доказателствената част. Мислех си за кръстни ъгли, но не ги виждах. Загрях на края.
Чудех се дали няма някакво свойство или теорема, които да използвам.

Последна редакция: пт, 15 ное 2024, 21:05 от Mama Ru

# 203
# 204
Mama Ru,
по втората задача:
а) <А+<D= 180 градуса, тогава сбодът на ъглополовящите е 90 градуса и <М=90 градуса => триъгълникът  AMD e правоъгълен и равнобедрен. От тук излиза, че ъглите А и D са по 90 градуса. От отношението 2:3, ъгъл B=45 градуса, <С=135 градуса
б) триъгълникът АМД е правоъгълен с 30 градуса от АД =2МД => <А=60, <Д=120, от сбора на ъглите <B=100, <C=80

Доп: Русалка е по-бърза от мен, докато натракам:)

# 205
Момичета, благодаря. Оправих се с първата задача.
Ъглополовящите прав ъгъл ли сключват винаги? Нещо явно пропускам или ми се губи.
Защо сборът на  ъглите А и Д е 180°? Това пак ли е кръстни ъгли?
Отивам да разглеждам решението на втората задача и да го асимилирам. Извинете за глупавите въпроси, които ви задавам.

# 206
За <А+<Д = 180 - кръстни ъгли, заради успоредността на основите и оттам се доказва за ъглополовящите.

В учебника на Просвета са го дали директно така "Сборът на прилежащите ъгли към което и да е бедро е 180 градуса, защото са получени при пресичането на две успоредни прави с трета"
Скрит текст:

# 207
Благодаря. Хубаво обяснение, ще го покажа на детето.
А ъглополовящите трябва ли да сключват ъгъл 90°?

# 208

А ъглополовящите трябва ли да сключват ъгъл 90°?
Да, <А+<Д=180, като разделим на 2 и двете страни на равенството, се получават точно ъглите А/2 и Д/2, които са половинките, които правят ъглополовящите Simple Smile
Скрит текст:

# 209
  • София

И точно това ползваме в трапеца, понеже основите му са успоредни ( а и b, а  бедрото е  правата c, която ги пресича.

Общи условия

Активация на акаунт