Отговори
# 270
За 8 клас. Нещо не се справяме с тази задача. Може ли помощ?

Не съм си проверявал, дано не съм допуснал грешка в сметките. AHM подобен на CHD, от което следва,
че AH/CH = HM/HD т.е CH^2= 6.DH. Също така CHD подобен на ABD, или CD/AD=HD/BD, или 2CD^2=AD.HD=(6+HD).HD
В CHD по питагорова имаме CH^2 - CD^2 = DH^2 или 6DH - (6+DH).DH/2= DH^2
Оттук намираме DH, след това от горното у-е CD, и BC = 3.CD. MN - средна отсечка, значи MN = AC/2 = BC/2

# 271
  • София

Подобие не се учи в 8 клас Simple Smile

# 272
То MN||AD, аз съм го взел успоредна на AC, значи отива на кино моето решение Simple Smile

# 273
  • София
Идеята ми беше, че принципно не се учат подобни триъгълници в  8 клас. Иначе  с вярната двойка успоредни прави и с  дадената пропорция може да се ползва също подобие в решението. Simple Smile

# 274
Идеята ми беше, че принципно не се учат подобни триъгълници в  8 клас. Иначе  с вярната двойка успоредни прави и с  дадената пропорция може да се ползва също подобие в решението. Simple Smile

Не съм сигурен какво учат в 8 клас, но задачата си е Талес в най-чист вид.( Поне според мен) Имаме МN/AD и MN/HD. След това е лесно.

# 275
  • София
И Талес не учат, теоремата  буквално предхожда признаците за подобие в  9 клас. А задачата е за осми - тоест се очаква да бъде решена със средна отсечка, затова и предложих решение с нея.

# 276
Здравейте!
Дали можете да ми помогнете с идея къде могат да бъдат намерени задачи от общински кръг НОМ за 8 клас? Или ако някой има, моля да даде, може и на лс! Търсих по теми, форуми- не намирам.
Благодаря предварително!

# 277
# 278
# 279
# 280
  • София
Има YouTube канали, където показват решаване на състезателни задачи от олимпиади, състезания и др. Например sicademy bg

# 281
# 282
  • София
+ сайтът на Дидева https://dideva.alle.bg/ има и страница във facebook

# 283
Привет. Може ли малко помощ с тази задачка.

# 284
Здравейте. Някой може ли да ми помогне със задача 19. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт