Отговори
# 615
  • София

Последна редакция: нд, 23 фев 2025, 01:07 от Просто русалка

# 616
Просто русалка, благодаря!

# 617
Малко по-простичка сметка: другите дървета (не борове) са 2%.х. Техния брой не се променя и те са 5% от крайната бройка, 5%(х-у)
(Ползвам означенията на Русалка за яснота)
2/100.х=5/100.(х-у)
у=3/5.х= 60%х
Отсечените дървета ще са 60% от първоначалния брой

# 618
peneva_a, благодаря!

# 619
Здравейте! Моля за помощ за тази задача за 10 клас.

# 620
Мисля, че трябва да е така:

# 621
  • София
Моля за помощ за задача за работа - 7 клас. Много объркано звучи,  кой какво работил.    Отг е 9 ч.

Трима работници с еднаква производителност могат да извършат определена работа. Двама от тях след първата работа продължават да работят друга работа и я извършват за 12 часа. Тримата работници са свършили по половината от двете работи и след това единият довършва и двете работи общо за още 20 часа. За колко часа двама работници могат да свършат първата работа?

# 622
Моля за помощ за задача за работа - 7 клас. Много объркано звучи,  кой какво работил.    Отг е 9 ч.

Трима работници с еднаква производителност могат да извършат определена работа. Двама от тях след първата работа продължават да работят друга работа и я извършват за 12 часа. Тримата работници са свършили по половината от двете работи и след това единият довършва и двете работи общо за още 20 часа. За колко часа двама работници могат да свършат първата работа?
По-абсурдна формулировка на задача за работа, скоро не бях виждала...
"Превеждаме" си условието:
Двама работници свършват Работа 2 за 12ч, т.е. всеки от тях за час изпълнява 1/24 от нея (никак не ни интересува, че преди това са работили друго, може и да са си почивали).
Един работник изпълнява 1/2 Работа 1 +1/2 Работа 2 за 20ч, т.е. цялата Работа 1 + цялата Работа 2 за 40часа.  И изобщо не ни интересува другата половина колко човека са я вършили преди това...
От първото записано условие 1 работник върши цялата Работа 2 за 24ч, остава че сам върши Работа 1 за 40-24ч=16ч

1 работник върши цялата Работа 1 за 16ч, следоватлно двама я вършат заедно за 1/2*16=8ч

Откъде идва отговор 9ч не знам, но за всеки случай ми проверете сметките

# 623
И аз получавам 8 часа.
Разсъждавам така.
Ако 2 работници извършват една работа за 12 часа, то сам човек ще я извърши за 24 часа. За 12 часа всеки от двамата е извършил половината работа
Един работник е извършил половината от двете работи за 20 часа. Следователно втората работа му е отнела 12 часа. Така за първата работа остават 8 часа за 1/2 работа. Следователно двама работници за същите тези 8 часа ще извършат цялата работа.

# 624
  • Варна
 И аз, и моят седмокласник получихме отг. 8 часа.

# 625
Бях помолила за доказателства на задачи за 7 клас, но се справихме!
РЕШИХМЕ ГИ ЗАДАЧИТЕ!

Последна редакция: вт, 25 фев 2025, 23:02 от Лукреция

# 626
  • София
Благодаря, ще разгледаме и ще мислим, тектът не добре формулиран според мене, да се прави на интересен съставителят на задачата /от Междучасие задача със звездичка/

# 627
Може ли някакви указания за следната задача 8 клас

# 628
Диагоналите в правоъгълник са равни, пресечната им точка е в средата, което значи, че АО = ОВ =ОС= ОД, което пък значи, че щом АО е радиус с център т.О, то т.А лежи на окръжността, а от там и В, С и Д също лежат на окръжността, защото ОВ, ОС и ОД също да радиуси.

# 629
  • София
Благодаря, ще разгледаме и ще мислим, тектът не добре формулиран според мене, да се прави на интересен съставителят на задачата /от Междучасие задача със звездичка/
Ако съставителите са оставили някакви координати е добре да им се съобщи - да не тиражират същото в следващите издания. Отговор 9ч  никак не пасва. Така са я "формулирали" задачата, че ...

Общи условия

Активация на акаунт