Случай на домашно насилие

• 3 147
  • 31
  •   1
Отговори
Здравейте, пиша от името на приятелка, жертва на домашно насилие, писах и в темата, но не ми отговориха.
Ситуацията е следната - с мъжа нямат брак, живеят в негово жилище, детето на 3г. Е припознато.
Той и е посегнал наскоро, но не е имало никакви следи, ударил и е шамар (и то пред детето) , но почти всеки ден проявява вербална агресия с/у нея, отделно я ограничава детето да не ходи на детска и тя няма как да тръгне на работа и да има собствен доход, дава и по 20лв. На ден, ако е дал повече 50лв да речем, чака ресто от 30, ако тя изхарчи повече се започва 'защо купуваш ненужни глупости', 'за какво похарчи толкова' и тн. Не и дава да води детето по площадки, защото нощно време били сварталище за наркомани и не било чисто там, казва, че се е случвало да отидат на разходка, а той после се кара с нея защо била излизала вместо да свърши нещо полезно вкъщи, не ходят никъде, според него тя няма нужда от почивка (защото си е по цял ден в тях и си почива, а не ходи на работа) и разнообразие. Иска той да работи и да изкарва пари, тя да гледа детето и къщата, но постоянно я упреква, че не свършила нещо като хората и то със обиди, псувания и викове. Снощи пил 2 чаши вино и се започнали караниците обиждал и родителите и, упреквал я, че той се прибивал от работа, а тя нищо не правела по цял ден и тн. Тя иска да си тръгне, но се страхува, той я заплашва че ще запали къщата и автомобила на родителите ѝ (според нейни думи е способен) иначе те я подкрепят, постоянно и дават пари, купуват за детето и за нея и дрехи, и храна. Ако иска може да отиде при тях, но мисли че мъжа и като вземе  детето няма да ѝ го върне. Той също потвърждава, че не се разбират, и иска да се разделят, но иска детето да порасне малко и тогава...
Родителите и могат ли да свидетелстват за дом. Насилие?
Ако обясни на закрила на детето с какво ще помогне?
Въобще кой ход е полезен?
Всякакви съвети са от полза
Запазили сме час при адвокат във вторник, докато той е на работа, за да не разбере.

# 1
  • Далечният изток
Ами щом има час при адвокат, той ще ѝ обясни.
Кой ход да е полезен? Да се маха от там естествено.
Дело за родителски права и издръжка за детето плюс дело за домашно насилие. Родителите ѝ могат да свидетелстват, как да не могат?!

# 2
Ами щом има час при адвокат, той ще ѝ обясни.
Кой ход да е полезен? Да се маха от там естествено.
Дело за родителски права и издръжка за детето плюс дело за домашно насилие. Родителите ѝ могат да свидетелстват, как да не могат?!
Благодаря, не бяхме сигурни, защото след като са и родители е нормално да са на нейна страна и да не кажат в съда, че тя ги е викнала най-близките си да лъжат само за да постигне своето. Но те наистина са свидетели, тя ги е викала след скандал и те също са чули, дори и изрази като "ще ви направя всички инвалиди" Flushed , а аудио запис на телефон, в който той заплашва, че ще ги запали важи ли пред съда ако след време нанесе подобни щети? И ако го даде и в последствие се случи нещо, ще му търсят ли отговорност?

# 3
  • Далечният изток
Съдът преценява в съвкупност всички доказателства. И ако показанията на родителите не противоречат на останалия доказателствен материал, съдът ще ги вземе предвид.
Със записа на телефона в полицията. Всъщност не знам до колко е добра идея, ако не го е предупредила, че го записва.
Но може да го използва в съда принципно.

Последна редакция: сб, 12 окт 2024, 10:43 от AIDA_N

# 4
  • Пловдив
... аудио запис на телефон, в който той заплашва, че ще ги запали важи ли пред съда ако след време нанесе подобни щети?
Важи. И преди това важи, по домашното насилие. Пряко отношение няма, доколкото не е закана към нея и е от стар период, но косвено - и още как.

# 5
Добре е твоята приятелка да не чака детето да порасне, а да чуе във вторник съветите на адвоката и да не се колебае. Да няма една крачка напред, две назад.

Този запис на телефона да го съхрани добре/да го презапише на друг носител/ или да го изпрати на родителите си, че с такъв тип може и от телефона да я лиши в един момент.
А защо не да направи и други записи, когато този вилнее, стига той да не се усети..

# 6
Ориентало-мутренски манталитет типичен за провинцията. Също и за малцинствата.
За мен най-доброто е отделянето на всяка цена. Ако може по-надалече.
Искането за издръжка е по-добре да се ползва само за заплаха, и след това да се изтъргува за спиране на всякакви аспирации от мъжа. Какво ще струва получаването на тези мизерни пари, ако това е повод за издразване на индивида когато е в нетрезво състояние и още насилие към нея и евент. към други.

# 7
  • Далечният изток
Моля?!
Щял да се дразни за това, че дава някакви пари за детето си?!
Такива ****** не трябва да се размножават...

# 8
По този начин по-лесно ще се разделят и ако иска да си ги пие тези пари, ако иска да си прави ново семейство и да ги внася там.

# 9
  • Далечният изток
Да го оставим на спокойствие, без всякакви отговорности и задължения към дете.... То детето майка му си го е донесла отнякъде и е само нейно, и само тя е длъжна да го гледа, както обикновено се разсъждава... Нямам думи!

# 10
А кой ще застане да ги пази, ако  този хубавец реши че един шамар е малко и се нахвърли върху нея и детето. Как практически да я защитим? Аз познавам доста такива, някои като трезвени са едни, като минат някакви граници на пиене и озверяват. А нейния и без алкохол агресира и я тормози.

# 11
  • Далечният изток
Това какво общо има с издръжката?

# 12
Тези неща имат общо със практическата обстановка в България. Хората са слабо защитени при такива ситуации. Прилагането на закони от разните органи е малкоефективно, особено в битовите и семейни конфликти.

# 13
  • Варна
Предполагам, че съветът е да изтъргува издръжката срещу оставянето им на мира. По този повод не знам какво да коментирам.

Относно съда, аз съм свидетелствала при развода на сестра ми, майка ми също, така че може.

# 14
  • Далечният изток
Аз посъветвах дело за родителски права и издръжка. Никъде не писах, че жената трябва да се изтъпани пред агресора в момент, когато агресира, и да му каже Плащай издръжка.
Второ, по дело за родителски права, дори и родителят да не е поискал издръжка, това е нещо, което съдът задължително присъжда. По издръжката се произнася служебно, независимо дали е поискана такава или не.

Общи условия

Активация на акаунт