МБАЛ Надежда - тема 25

• 47 451
  • 841
  •   1
Отговори
# 795
Като чета за случая на Ejcheto и започвам силно да се притеснявам. Съжалявам за изживяното, но - всичко е добре, когато приключва добре! ❤

Пациент съм на репродуктивната клиника и МБАЛ плътно вече 4-та година, имам 1 детенце от инвитрото до раждането там, а до 2-3 месеца чакаме второ, отново след ЗЕТ там. Абсолютно всички женски консултации, ФМ, лабораторни изследвания, между раждането и втората бременност - и профилактични прегледи са ми в Надежда с единствената идея медицинските специалисти да имат пълен поглед над статуса ми във всеки момент и да не се налага на трети лица да описвам случая си и тепърва да се опознаваме. Разбира се - планирам и второто раждане там с такова ниво на увереност, че дори през ум не ми е минавало, че като отида - може да ме върнат. 😳

От днес натам всеки ден ще умувам какъв би бил План Б като алтернативна болница, имайки предвид, че доколкото съм чувала - вторите раждания са доста по-бързи от първите, а отделно ние много държим таткото отново да присъства на раждането, което не знам къде още е позволено.

Всеки път, като чета постовете в социалните медии със статистика за броя родени бебенца в Надежда, се радвам колко са много, но не съм допускала, че има върнати родилки. Разбирам, че всяка материална база си има капацитет, но трябва да има и възможност за някаква прогностичност каква част от следящите се по ЖК имат намерение да раждат в болницата, обичайно колко неследящи се идват инцидентно за раждане и т.н. Надявам се ситуацията наистина да е провокирана от казуса с Майчин дом и скоро да се нормализира организацията, защото определено е плашещо и неетично да си във фаза на активно раждане, да не те приемат и да се притесняваш дали няма да родиш в колата из софийските улици. 🙄

# 796
Според мен няма как да има прогнозност, защото има и много родилки, които не се следят в болницата, но отиват да раждат там директно, когато е започнало раждането. Съответно ако в отделението има места ги приемат. Също имам разказ от първо лице на една съседка, която не се е следила в Надежда и не е имала намерение да ражда там, но когато са и изтекли водите и се обадила на нейният доктор, той казал, че е в чужбина и ще се върне след два дни и я насочил да отива да ражда в Надежда. И така без въобще да планира е родила в Надежда.

# 797
Около 2ри май имаше пост за това как за едно денонощие са се родили 18 бебета, включително близнаци, доколкото разбрах непланирани раждания: https://nadezhdahospital.com/statii/razhdane/18-bebeta-rodeni-za … olnitsa-nadezhda/
После родова клиника разполага с;
 * 1 стая с 1 легло
 * 8 стаи с 2 легла
 * 1 стая с 3 легла
Това означава, че общо има 20 легла специално за родилки в послеродовата клиника.
Направете сметка, предвид всички останали родилки вече там, тези, които лежат по дълго, защото бебето им е на антибиотик, и тн... ами реалистично е да се случи да не приемат някой.

Мен ме местиха в патологията заради това, че отделението се напълни и трябваше да настанят новородилите. Отесня болницата за интереса към нея просто.

# 798
  • Благоевград
Миналият месец като лежах в Патология стая за 2 е направена в стая за 4-ма. Личи си как са добавяни легла, но няма между тях завеси, има само един гардероб с 2 крила и по един голям шкаф на другите две легла, вместо гардероб. Но иначе нямаше толкова много пациенти там май месец. За родилно и послеродова нямам впечатления.

# 799
Родилките, чиито бебета са на антибиотик не остават там, изписват се. Simple Smile Ако няма места, те качват в патология, но и там режимът е доста различен и трябва да ходиш да си взимаш бебето.
Иначе е много наивно да смятаме как някой просто трябва да спре да следи бременни, защото нямаш места в родилен сектор. Разбирам фрустрацията на потърпевшата, но такива предложения са нереалистични, неизпълними и доста наивни. Сигурно вече 50% от родилите там не се следят в болницата по време на бременността.

# 800
Моето бебе беше на антибиотик и бях изписана, но ме оставиха в отделението срещу 180 лв на вечер за две допълнителни нощувки. Имаше още две родили и изписани като мен, които си чакаха бебетата на антибиотик. Според наличните места е

# 801
Да , има опция да останеш с детето си, срещу доплащане на нощувка и само ако има места. Мойте деца останаха 2 седмици , мен ме изписаха, с уговорката че всеки обед мога да ги виждам с бащата. Седяли сме и по 4,5 часа там , да им се радваме , не са ни гонили , въпреки че май посещението е по регламент 2 часа или нещо подобно.

Моето бебе беше на антибиотик и бях изписана, но ме оставиха в отделението срещу 180 лв на вечер за две допълнителни нощувки. Имаше още две родили и изписани като мен, които си чакаха бебетата на антибиотик. Според наличните места е

# 802
  • София
Моя близка ражда в болницата преди две седмици (секцио) и в деня на приема я бяха предупредили, че е възможно след престоя в реанимация да няма място в послеродова клиника и да я настанят в патологична бременност. Всички се сещаме какво се случва, ако и местата в патологична бременност се изчерпат. Няма как ограничавайки броя записани за ЖК жени според капацитета на родилното отделение да гарантират, че винаги ще имат място - все пак има жени, които се следят там, но не раждам там, както и обратното. Освен това раждането по презумпция е спонтанно възникващ процес - винаги е възможно инцидентно по едно и също време да се засекат много раждащи техни пациентки.
Истината е, че болницата просто е добра - раждала съм и двете си деца там и го казвам от позицията на личния си опит и от думите на много мои близки, включително такива, които са раждали и в други болници и имат база за сравнение. Професионализъм, човешко отношение, емпатия, уважение и грижа. Нищо общо с историите от къщата на ужасите, които се асоциират с МД и Шейново например. А цената не е нещо особено.
Трябва да помислят за разширяване на болницата и вероятно го правят, но не е нещо, което може да стане от днес за утре.
Жалко и че в България има изискване за 3-дневен болничен престой дори и след естествено раждане. Аз например и двата пъти бях съвсем добре, без неразположения и проблеми, без нито един шев или разкъсване, децата ми се родиха с апгар 9. Не мисля, че имаше особена причина да пазя леглото три дни, знам и че в много държави след естествено раждане изписват още на следващия ден. Секциото вече си е коремна операция и там нещата са по-сериозни, ясно е, че няма как. Но може би, ако се либерализират изискванията за престой след естествено раждане, може да се освободи някакъв капацитет.

# 803
Здравейте!
Обмислям преместване в “Надежда” за инвитро. Имам две неуспешни в друг град и засега май съм се насочила натам.

Интересуват ме няколко неща , които са важни за мен - как се установява контакт с лекар/екип?
Досега ако съм имала спешни/неотложни притеснения съм имала възможност да се свържа с лекаря по телефон/вайбър или някой упълномощен, който да даде адекватна информация за спешността на проблема(напр съмнение за хиперстимулация, кървене итнт).

Аз не съм от хората , които досаждат за щяло и не щяло, но това е важно за мен, тъй като пътуването от друг град допълнително усложнява контакта.
Също така обръща ли се внимание на пациентите - отнасят ли се с грижа и внимание  и ще получавам ли отговор на въпроси , или всичко се кара на “конвейер” .
За да не натоварвам темата със спам, бих се радвала ако някоя дама има поглед и е склонна на обсъждане да ми пише на ЛС .

Благодаря предварително!

# 804
Здравейте! Търся информация и мнения за следене на бременност при д-р Нели Димова. При предна бременност съм била при нея на прегледи, зная, че е “остра” и не е от най- сладкодумните, което не ме притеснява. Интересува ме по- скоро бременните, които се следят при нея имат ли връзка с нея (телефон, вайбър) и отговаря ли тя?

# 805
Аз правих инвитро преди доста време, децата ми ще правят 3г вече. Но имаха телефон отделен за инвитро пациентите , на който отговарят акушерките денонощно. Аз съм звъняла вечерта късно , в ранна бременост прокървях малко (зацапване) , по телефона ми казаха кои лекарства да спра и какви други да взема. Още веднъж съм звъняла , защото не бях запомнила по време на инвитрото, кога да сложа определена инжекция и пак ми дадоха информация.

За Димова , аз раждах при нея секцио , като професионалист е добра , единствения минус , който и мен не ме притесняваше е ,че е по отстра.  Имах в стаята нейни пациентки , отговаряше им по Вайбър, дори едната бременна беше от Бургас , Димова и тя от Бургас и като си ходи и носеше разни документи, изследвания  , за да не се разкарва бременната до София за елементарни неща.

Здравейте!
Обмислям преместване в “Надежда” за инвитро. Имам две неуспешни в друг град и засега май съм се насочила натам.

Интересуват ме няколко неща , които са важни за мен - как се установява контакт с лекар/екип?
Досега ако съм имала спешни/неотложни притеснения съм имала възможност да се свържа с лекаря по телефон/вайбър или някой упълномощен, който да даде адекватна информация за спешността на проблема(напр съмнение за хиперстимулация, кървене итнт).

Аз не съм от хората , които досаждат за щяло и не щяло, но това е важно за мен, тъй като пътуването от друг град допълнително усложнява контакта.
Също така обръща ли се внимание на пациентите - отнасят ли се с грижа и внимание  и ще получавам ли отговор на въпроси , или всичко се кара на “конвейер” .
За да не натоварвам темата със спам, бих се радвала ако някоя дама има поглед и е склонна на обсъждане да ми пише на ЛС .

Благодаря предварително!

Последна редакция: сб, 19 юли 2025, 23:24 от Lizi:) :)

# 806
Не съм се следила при Димова, но ми направи много добро впечатление на визитация. Доста внимание ми обърна и ми даде полезни съвети след раждането ми. И чисто като темперамент доста ми хареса спрямо другите лекари, които минаваха на визитация, но това е субективно усещане.

# 807
Втора бременност следя при нея, живея в Бургас, имаме си контакт, правим някои изследвания и измервания тук, за да не се разкарвам. С рискови бременности съм, не я сменям за нищо на света 🥰
Здравейте! Търся информация и мнения за следене на бременност при д-р Нели Димова. При предна бременност съм била при нея на прегледи, зная, че е “остра” и не е от най- сладкодумните, което не ме притеснява. Интересува ме по- скоро бременните, които се следят при нея имат ли връзка с нея (телефон, вайбър) и отговаря ли тя?

# 808
Пиша какво ми се случи в тази болница за да имат едно на ум мамите, които искат да раждат там.
...

Радвай се, че са те отпратили, защото аз при един такъв претъпкан период останах. Аз също съм много недоволна от болницата. Епидуралната я платих, но не я видях. Следенето беше под всяка критика и ме изпуснаха, преносих с над седмица без нито едни тонове или ехографски преглед. Имала съм  прееклампсия, не беше взета сериозно. Следящият лекар практикуваше сама, а не беше взела специалност, не беше АГ. Минути преди да родя с пълно разкритие ми включиха ненужно окситоцин. Направи преживяването ужасно, а имах сили и щях да си родя за същото време без него.

Като тръгнах за раждане едвам ме приеха, качиха ме в родилна зала, започнаха да викат по мен какво съм се правила, че ме боли, това старшата акушерка. Да спра да се излагам с това викане. Платих си за епидурална, е не я усетих. Родих си на живо. Обвиняваха ме как аз съм се изпуснала да се докарам до това състояние (преносване). Кой идиот ме е следил, но смениха темата, като разбраха, че съм при тях. След като родих изпаднах в безсъзнание около 40 минути и ме съвзеха с адреналин и атропин. Никой не разбра, че ме няма и не съм с тях доста дълго време.

Показваха плацентата на мъжа ми колко зле била тя и как сме направили двама беля с това преносване. Двамата не сме лекари и не ни е работа да знаем тези неща, заради това дадохме една торба пари. Взеха ми детето веднага и не го оставиха в родилна зала с мен и мъжа ми, въпреки че има две 9-ки оценка по АПКАР, на първата и пета минута.

24 часа след като детето е в нормално състояние, храни се, обръща си главата и е доста жизнено, развива вътрешноболнична инфекция и прави пневмония (потвърдено от други 3ма независими специалиста, че това не е инфекция от раждането). Обвиняват ме мен, моята микробиология, въпреки че тя е чиста, както тази на детето взета след раждането и тази от пъпната връв.

Детето ми минава 5 дневен курс на антибиотици и после остава още 8 дни там, без да мога да го виждам, разрешаваха свиждания на 3-4 дни, само с предварително разрешение и то не повече от 15тина минути, идваха и ми взеха детето от ръцете против волята. Къде сънувахте тези 2 часа свиждане, не знам. В последните 8 дни не са му правени изследвания, не са давани лекарства и не е било на терапия. Като питах защо детето продължава да бъде държано - отговорът беше "Нали не плащате нищо за детето, сега започнахме нова пътека! Трябва да свърши!"

Не ме допуснаха да остана, не ми дадоха да го кърмя или да нося кърма при свиждания.

О, забравих! Елена Семерджиева е отвратителен човек, може да е прекрасен специалист, но е отвратителен човек. Още като лежах тя ми ОТКАЗА ДА ДАДЕ СВЕДЕНИЯ ПО ВРЕМЕ НА ВИЗИТАЦИЯ! Крещя по мен защото попитах как е текущото състояние на детето ми излезе без да каже как е. Тя ни беше на контролата, отношението беше същото и ми обясни колко зле се справям с гледането на детето. Дори и да лежах там не ми го даваха и не ми даваха да го погледна дори през стъклото.

# 809
Мисля , че е хубаво да говорите с имена , кажете лекарите, все пак тук има доста бременни , ще им е от полза.

За мен са се грижили Патрикова, Павлова  и при Димова само раждах, Надежда Стаменова ми махна песара , защото много се стягах и Димова не успя , Стаменова ме успокои и го махна. Аз от тези хора съм доволна , но това вероятно не значи ,че всички ще са доволни от тях. Анестезиолога, не знам как се казваше , но много ме успокояваше и на 2ч идваше в реанимация да ми казва как са децата ми.  От Др Стоичкова също имам добри впечатления, децата ми лежаха в неонатология 2 седмици след раждането , заради инфекция и защото трябваше да качат килограми.
Информация не ми е отказвана. Персенска ми направи инвитрото и беше успешно.
Аз Илияна Христова -Бътева имам лоши впечатления , преди Персенска бях при Христова , още в св. София работеше , направи ми някакви глупави изследвания за стерилитет, които бяха мега скъпи и не важеха в нито една болница, защото не бяха достоверни методи. Само ми взе парите. А и ме измъчи , припаднах от болка след едното изследване , което уж беше болезнено колкото обикновен цикъл и няма нужда от упойка. Докато  го е правила съм крещяла от болка , аз не помня , мъжа ми каза ,че ме е чул , а беше  в коридор през поне 4 врати , беше пребледнял от страх ,като излезнах. Накрая всичката тая болка се оказа безмислена , защото никой не приемаше това изследване за достоверно. В Щерев ми казаха ,че конкретно това изследване струва 99лв , а аз по каса при Христова платих 600лв.  Нито в Щерев , Нито в Надежда го приеха това изследване. Но пък братовчедка ми ражда при нея , следеше и бременността в св, София и беше много доволна, тя ме насочи тогава към нея.

Последна редакция: нд, 20 юли 2025, 10:45 от Lizi:) :)

Общи условия

Активация на акаунт