Пациент съм на репродуктивната клиника и МБАЛ плътно вече 4-та година, имам 1 детенце от инвитрото до раждането там, а до 2-3 месеца чакаме второ, отново след ЗЕТ там. Абсолютно всички женски консултации, ФМ, лабораторни изследвания, между раждането и втората бременност - и профилактични прегледи са ми в Надежда с единствената идея медицинските специалисти да имат пълен поглед над статуса ми във всеки момент и да не се налага на трети лица да описвам случая си и тепърва да се опознаваме. Разбира се - планирам и второто раждане там с такова ниво на увереност, че дори през ум не ми е минавало, че като отида - може да ме върнат. 😳
От днес натам всеки ден ще умувам какъв би бил План Б като алтернативна болница, имайки предвид, че доколкото съм чувала - вторите раждания са доста по-бързи от първите, а отделно ние много държим таткото отново да присъства на раждането, което не знам къде още е позволено.
Всеки път, като чета постовете в социалните медии със статистика за броя родени бебенца в Надежда, се радвам колко са много, но не съм допускала, че има върнати родилки. Разбирам, че всяка материална база си има капацитет, но трябва да има и възможност за някаква прогностичност каква част от следящите се по ЖК имат намерение да раждат в болницата, обичайно колко неследящи се идват инцидентно за раждане и т.н. Надявам се ситуацията наистина да е провокирана от казуса с Майчин дом и скоро да се нормализира организацията, защото определено е плашещо и неетично да си във фаза на активно раждане, да не те приемат и да се притесняваш дали няма да родиш в колата из софийските улици. 🙄
Ако няма места, те качват в патология, но и там режимът е доста различен и трябва да ходиш да си взимаш бебето.