МБАЛ Надежда - тема 25

• 47 857
  • 841
  •   1
Отговори
# 420
Здравейте, мами!
Аз имам въпрос към родилите със секцио дами. Какво следва за вас след изписването - контролен преглед за това как се възстановявате от раждането, от самата операция има ли? Кога се пада? При кого е - при следящия женската консултация, при извършилия секциото? И има ли контролен преглед в болницата за бебето след изписването или всички  прегледи след това се извършват от педиатъра, при който ще го запишем?

# 421
Здравейте, мами!
Аз имам въпрос към родилите със секцио дами. Какво следва за вас след изписването - контролен преглед за това как се възстановявате от раждането, от самата операция има ли? Кога се пада? При кого е - при следящия женската консултация, при извършилия секциото? И има ли контролен преглед в болницата за бебето след изписването или всички  прегледи след това се извършват от педиатъра, при който ще го запишем?
След секциото имаш един безплатен преглед в рамките на 30 дни при лекаря, който те е оперирал. При мен беше точно 2 минути. Ти си запазваш часът, когато ти е удобно. За бебето не знам дали се полага, но педиатъра го поема веднага и ако нямате някакъв проблем не виждам смисъл от преглед.

# 422
Аз да допълня, че за бебето се полагат два безплатни прегледа в рамките на месец.

# 423
Аз да допълня, че за бебето се полагат два безплатни прегледа в рамките на месец.
Това откога е? През октомври 2024 не се полагаше нито един безплатен преглед за бебето, ако е здраво и не е имало усложнения. Питах няколко пъти в неонатологията, в ЖК, регистратурата и още някъде, вече не помня.

# 424
Това откога е? През октомври 2024 не се полагаше нито един безплатен преглед за бебето, ако е здраво и не е имало усложнения. Питах няколко пъти в неонатологията, в ЖК, регистратурата и още някъде, вече не помня.

А вярно, има го. В началото на 2024 бях аз. Друго момиче ми каза, че се е полагал преглед. Аз не знаех, но и в болницата не казват. Май го е писало някъде в документите.

# 425
Аз родих началото на февруари тази година. На изписването ми дадоха картонче да си запиша час за мен, за преглед и ми казаха, че се полагат и да детето. Това също го пише в епикризата на бебето.

# 426
Еми на мен ми казаха, че само, ако има усложнения бебето, се полагат. Наистина питах няколко пъти на различни места (неонатология, регистратура и т.н.). И в нашата епикриза ги има, но не ми дадоха да запиша. Нищо, здраве да е.

# 427
Аз мисля, че тези текстове са шаблонни и задължителни за услуги, свързани с хоспитализация, които частично се поемат и от ЗК. И при мен ги имаше след раждане в епикризите ни, но реално се полагаше само 1 преглед за мен.

Наскоро правих и хистероскопия в болницата, там отново имаше текст, че имам право на 2 контролни прегледа и въпреки, че бе планирано да посетя доктора скоро след операцията, си мина като отделно плащане.

# 428
Как така шаблонни? След като е написано, е редно да се изпълни, ако има нужда. Раждах през 2022 и се наложи да посетя спешен кабинет и имах още един преглед след това . Когато отидох на първия месец след раждането, ми се извиниха, че вече съм изчерпала двата безплатни прегледа и ще се наложи да платя. За бебето изобщо не съм разбрала дали има нещо предвидено. Бях си правила преглед при мамолог в 10 г.с и съответно нямаше смисъл да го правя отново в началото на ЖК. Лекарката ме увери, че ще мога да го ползвам при следващ профилактичен преглед. После не искаха да ми го признаят. Написах жалба в сбоден текст (любезно ме насочиха от касата как да го направя), после една мила жена от администрацията се свърза с мен. Не беше лесно, но все пак ми признаха прегледа. Хубаво е, че се повдига тази тема. Дано да е полезна за следващите пациенти и да успяваме да защитим правата си. Успех на всички

Аз мисля, че тези текстове са шаблонни и задължителни за услуги, свързани с хоспитализация, които частично се поемат и от ЗК. И при мен ги имаше след раждане в епикризите ни, но реално се полагаше само 1 преглед за мен.

Наскоро правих и хистероскопия в болницата, там отново имаше текст, че имам право на 2 контролни прегледа и въпреки, че бе планирано да посетя доктора скоро след операцията, си мина като отделно плащане.

# 429
Навсякъде се полагат тези 2 прегледа за бебето, но и навсякъде се опитват да те убедят, че нямаш нужда от тях. Имам приятелка с 2 раждания в Надежда,  въобще не знаеше, че се полагат. Аз раждах в Щерев, казаха ми че имам право, но няма нужда ако бебето няма сериозни проблеми. Личната ми лекарка обаче ми каза "настоявай си, полагат ти се и не могат да ти ги откажат", като изхождаше от това, че в сезона на вируси (октомври) е по-добре да заведе детето там на преглед, вместо в поликлиниката, а така или иначе при нас се налагаше по-късно поставяне на ваксини. Доста се разправях с една неонатоложка докато ми дадат час за преглед на 15ти ден, като ме видяха казаха "а, вие ли бяхте", защото раждането ми беше достатъчно запомнящо се (не по добри причини) и спря да се дърпа за прегледа. Втория път на 30ти ден по-лесно склониха. Но за мен прегледите бяха смислени, защото на 15ти ден чуха шум в сърцето, който ЛЛ беше пропуснала при домашно посещение, а на 30ти ден установиха атопичен дерматит.

# 430
И аз родих февруари, ходихме на профилактичен за бебето при дежурен неонатолог в 47 кабинет май беше, отделно аз ходих на преглед при моята докторка, водеше си се гинекологичен преглед, не съм плащала за прегледите, мъжът ми беше записал часовете на регистратура. Казаха ми, че имам право още в послеродово отделение, но не помня конкретно ситуацията.

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 23:10 от Sehy

# 431
Има ли раждали при Дачева? Виждам, че вече е част от екипа на Надежда. Преди беше в Окръжна болница.

# 432
Аз родих в петък вечерта, престоят ми беше събота и неделя и конкретно от гледна точка на обяснения и помощ с кърменето беше гола вода всимко в болницата, ходих и се молех на всяка срещаната акушерка да ми помогне. В понеделник преди да ме изпишат дойде “консултантката по кърмене”, но вече нямах нужда от нея.
 На мен също никой не ми е казвал за тези прегледи за бебето, ходих само на безплатния преглед за мен след раждането.

# 433
Тези консултанти по кърмене събота и неделя ги няма. Едната е много миличка, но другата е страшно груба. На мен лично не ми помогнаха.

# 434
Аз родих в петък вечерта, престоят ми беше събота и неделя и конкретно от гледна точка на обяснения и помощ с кърменето беше гола вода всимко в болницата, ходих и се молех на всяка срещаната акушерка да ми помогне. В понеделник преди да ме изпишат дойде “консултантката по кърмене”, но вече нямах нужда от нея.
 На мен също никой не ми е казвал за тези прегледи за бебето, ходих само на безплатния преглед за мен след раждането.
Споделям същото мнение, не раждайте петък там.

Аз родих на 1ви, петък вечер преди дълъг уикенд. Бяха под всякаква критика. За раждането изпуснаха момента за епидуралната, защото нямаше анестезиолог, но я платих. На епикризата пише грешни неща. Също ми се полагат два аг прегледа, те ми позволяват един.

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 12:49 от The_Black_Hole

Общи условия

Активация на акаунт