С мъжа ми записахме час при доктор Персенска, причината е неизяснен фертилитет. След прегледа се установи, че фоликулът ми не се пука по време на овулация. Попитах я какво ще правим и каква е причината, но тя не ни даде обяснение, каза да направим цветна снимка и след това да говорим как ще продължим. Цветната снимка показа, че тръбите ми са проходими и докторката каза, че всичко е наред и ако искаме можем да направим инсеминация. Грешката ми тогава беше, че не я попитах за фоликула, защото решихме да й се доверим, все пак това е една от най-хвалените болници в България, логично е преди прегледа да погледне картона ми и да си припомни случая, а и на всеки преглед ме гледа и на ултразвук.
В деня на инсеминацията тя видя, че фоликулът все още не се е спукал, въпреки инжекцията за пукане, но каза, че всеки момент ще се спука. Беше в много добро настроение, даде ни голяма надежда, че едва ли не след тази инсеминация ще забременея. Направихме инсеминацията и когато на следващия ден отидох на преглед, фоликулът все още не се беше спукал. Лекарката както беше мила, изведнъж смени тона и каза "еми, няма да правим реинсеминация". Започнахме да я разпитваме каква е причината да не се пука, може ли да се оправи това нещо, какво ще правим от тук нататък и т.н. Тя се изнерви и чак, когато я подсетих, че и предният месец фоликулът ми не се е спукал, погледна картона ми и каза "а,да!" - беше забравила какъв ми е случаят. В крайна сметка, на всичките ни въпроси относно ситуацията отговорът беше "не знам" или "не е ясно" и Персенска видимо се изнерви, че я разпитваме толкова подробно. На въпроса ни какво правим от тук нататък каза "еми, ще пробваме с още една инсеминация и ако пак не стане, ще пробваме инвитро". Дори не си направи труда да ни каже, че можем да кандидатстваме по фонд инвитро, ако имаме четири неуспешни инсеминации, нещо, което ние не знаехме до този момент. Не ми е е назначавала никакви изследвания освен 5 хормона на щитовидната жлеза и задължителните изследвания преди инсеминация, не си направи труда да погледне хормоналните изследвания, които имах назначени от гинеколога ми.
Естествено, след тази случка не отидохме повече в болницата.
Дори не мога да намеря точните думи, за да опиша възмущението и разочарованието си от случилото се. Три седмици ходихме в болницата почти всеки ден за прегледи, всеки път прегледът беше минимум с един час закъснение, цените на всяка една интервенция са високи, но накрая вместо надежда получихме само разочарование.
Да, добрите лекари не се определят по това дали са мили, а по това дали обясняват адекватно какво е положението и дали търсят разрешение на проблема ти, не гледат да те "претупат", за да дойде ред на следващия, от когото ще изкарат пари.
Доктор Персенска е поредната, която използва надеждите на хората, за да може да вземе възможно най-много пари от тях и не се вълнува какъв ще е резултатът - все пак няма време и трябва да влиза следващият пациент...

Друго нещо, което ми направи впечатление е, че след прегледите докторката не ни даваше снимки от ултразвук заедно с амбулаторен лист - нещо, което във всяка болница и всеки вид лекар предоставя.
Не бих препоръчала болницата на никого, а напротив, на всеки, на когото мога, разказвам, за да бъде с едно наум, ако реши да ходи там и да наблюдава действията на лекарите, не да се доверява сляпо. Запознахме се и с други двойки в болницата и на всички лечението беше едно и също - 1: цветна снимка и спермограма, 2: инсеминация и накрая инвитро. Явно всичко се прави на конвеер, защото докторите нямат време за губене, трябва да се изкарват пари.