Сушене на дрехи без тераса

• 7 878
  • 148
  •   1
Отговори
# 120
Категорично съм за сушилня. През последните 12 години използвам сушилня на различни места, само брандовете са различни. Новите сушилни имат много програми, включително за деликатни материи. Нямала съм проблем с мачкането никога, само с един 100% памучен комплект за спане. При него никаква програма не помагаше, затова и не го използвам. Дънки си суша на програма за памук, не мърдат с времето.
Доколкото разбрах, авторката ще има сушилня и иска решение само за определени дрехи и т.н., които не може или не иска да рискува да суши в сушилня. Вкъщи по принцип не купуваме дрехи, на които да ставаме роби, но мм има два пуловера в БГ, които не смея нито да изпера, нито да изсуша с машина. Затова в душ кабината за гости, монтирахме ето това:
Като е прибрано е като аксесоар за баня, а при нас не се и вижда, ако не влезеш в самата душ кабина. Стабилно е и държи доста закачалки, пробвахме го с една пералня дрехи.
Нещо такова също би било вариант:

Моя приятелка в Англия използва ето такъв уред, като казва, че е доволна:

Не е същият, нейният е купуван от някакъв магазин преди години, просто за онагледяване.

Електрическият сушилник също става, но само за няколко дрехи, защото за да е ефиктивно изсушаването, дрехите трябва да се слагат върху него. Нещо такова:
Скрит текст:

За тези, които използват тераса за сушене, дали на простор или сушилник, вече има ето такава уреди:
https://www.houm.asia/wp-content/uploads/2020/05/20230706-HOUM-S … educed-Size-1.pdf

Ние сме в момента в горещ и супер влажен климат, където за мен без сушилня си изгубен, но собственикът е сложил и такъв на терасата. В Европа мисля, че още не се предлагат, но през алиекспрес или подобни, може и да се намери. Просто като идея.

# 121
  • София
В предишното ни жилище имах подобен на втория вариант показан от Смърфиета - Стенен сушилник за дрехи Leifheit Telegant 100 cm.
При него има една тръба отдолу + кукички и затворен изглежда като закачалка за хавлиите в банята.
Трябва да се внимава с този вид по-тежките неща да са по-близо до стената, но е при 100 см и за чаршафи съм го ползвала.

Сега съм харесала подобен на първият, с чупещо се рамо,  за закачалки, но с по-дискретни кукички.

# 122
  • София
Аз се преместих в ново жилище, купих нова пералня със сушилня. Ох, голяма разправия. Имам тераса, обаче нямам простор, ще направя, ама в тоя студ...
Сушилнята пък много пресушава и мачка, ще трябва да пробвам коя програма е най-добрата.
Днес търсих метален простор в квартала, не можах да намеря...
Абе голяма игра с това пране...

# 123
Пералня със сушилня винаги е било много компромисно решение, в повечето случай неуспешно. Но щом нямате място за отделна сушилня, това е положението, ще имате и простор.

# 124
Не знам каква е пералнята със сушилня и на какви програми какви материи и количества сушиш, също зависи и от оборотите на центрофугата до голяма степен, но от моята нямам такива оплаквания, а пера и суша дори вълнени палта, само 2 от които после имат нужда от приглаждане, но в никакъв случай не са намачкани, просто се виждат 2-3 линии на цялото палто.
Принципът при опознаване с такъв уред (и с отделна сушилня) е първо правилно сортиране на дрехите и количеството, на следващо място - да се настройва най-напред на по-щадяща програма и ако не е достатъчно, тогава да се досушава за време на малки интервали, докато се разбере кои дрехи на какви програми да се сушат. Някои памучни дрехи се мачкат повече от други, дори и само от центрофугата на пералнята.
Имам простор, но не го ползвам. Някои много фини неща, които не са подходящи за сушилня, просто окачвам на закачалки за дрехи в банята за час-два (ползвам едната релса за хавлии, не ми трябва чак специален простор за единични дреболии) и са готови. 

# 125
  • София
Линк към тази тема трябва да се сложи във всички теми, касаещи избор и покупка на ново жилище. Направо е ужас какви еквилибристики се налага да правят хората поради липса на тераса или локация на оживен булевард. Не ми стига въображение да си представя как се сушат чаршафи за спалня и завивки върху сушилници по стаи и коридори, включени влагоабсорбатори и аспиратори. Ясно е, че всеки се простира според разполагаемата си черга, ама честно: просто трябва да се забрани строежа и продажбата на жилища !? без тераса.

Ам то стига да спрат да се купуват, да видиш как ще променят планировките...

# 126
Изобщо не е по темата и се извинявам, обаче жилище без балкон, жилище с 1 спалня или детска стая 10 кв.м. за 2 деца … , спалня без прозорец .. някои неща се на само безумно проектирани, но и хората вземат неадекватни решения.

# 127
Да не говорим, че има и много усвоени тераси, дори в някои жилища, които са били с една-единствена такава.

# 128
Проектирането и неадекватните решения са натрапени до голяма степен от икономическите условия, в които живеем, не бих укорила само купувачите. Ако възнамерявам обаче да гледам деца, действително детска стая с такава площ за 2 деца категорично бих отхвърлила.

# 129
  • София
Аз не укорявам само купувачите, но те може да се превърнат в скоростен котектив на качество, вид и цена... Щом има кой да купува, защо нещо да се променя... Ако има сериозен отлив, да видиш как бързо ще се пооправят нещата.
Какви икономически условия налагат ниски тавани, стаи с безумни форми където два правилни едри мебела не можеш да сложиш,  баня, в която не можеш да си отвориш врата без да удари тоалетната, липса на тераса, някой на зелено да ти е продал гаража/паркомястото на някой, който не е задължително и импт да има в сградата и после за теб да няма и още милиард и триста недоразумения...

# 130
Няма как да изброя всички фактори, но специално в големите градове площите са сравнително ограничени, цената е много съществен фактор, за да се строят комфортни жилища, които и да са продаваеми, стремежът да се уплътнят на максимума параметрите на застрояване, младите бързат да се обзаведат с жилища в големите градове...за това какво се случва извън кадър няма и дума да отварям. И това не е само в България, строят се все повече кутийки на все по-безумни цени. А сигурно 2/3 от нашата територия пустее - и там въпрос на икономически диспропорции с всички последици и за демография, и за инфраструктура, за всичко. Моите стари два апартамента са строени в края на 60-те и 70-те години - ами, всичко е мислено - от площ и разпределение до тераси, височина на тавани...сегашният е "оле мале". Селската къща си е нормална - с три спални, складови помещения, дневна, кухня, сервизни, и тя е строена в средата на 60-те години...
Но права си в едно - и обективните фактори са налице, но и купувачите трябва да имат изисквания и да си ги отстояват при търсенето. Много се купува обаче и за инвестиция, в такива случаи на купувачите не им е до мислене как точно ще се живее вътре, стига на тях да не им излиза много скъпо и така се намират купувачи и за абсурдни проекти.

# 131
  • София
Аз затова си купих старо строителство - колкото - толкова, поне знам какво купувам и колко е голямо.

# 132
  • София
Мда де...  Има ужасно много проблеми по цялата верига, но явно вс ги устройва, включително купувачите, иначе нямаше да купуват, значи няма от какво да се оплакваме, иначе след като на корумпираната ни държава не може да чакаме да наложи истински регулации, остава само крайния потребител...кауза пердута...  Някак е в културата на българина, че трябва непременно да има собствено жилище, възможно най-рано, независимо какво и на каква цена. Така че никога няма да каже - абе вие луди ли сте как за ТОВА ще дам ТОЛКОВА... Ми дръжте си го...на големите строители и инвеститори...

# 133
Ангелче, непретенциозността и примирението на много от купувачите (не при всички) идва точно от тази диспропорция, за която писах - работят в голям град, а са живели преди това в малко селище и не могат да пътуват за работа, живеят под наем, а то си е натиск - парите, които даваш за наем месечно, обикновено са колкото вноска за ипотека, като след 20 години (примерно) плащане на наеми не получаваш нищо, а при покупка с ипотека - все пак си в собствено жилище. Излиза икономически нерентабилно да плащаш наем дългосрочно, отделно психологическия дискомфорт да живееш в чужда среда, обзавеждане, правила и т.н., при това не се знае докога и колко пъти ще се местиш с все багаж, мебели и деца. Така гледаш да избегнеш наема колкото се може по-скоро и стигаш до бързината при закупуване. Там пък вече те чакат строителите с нашляпаното безобразие и така... 
Всичко това нямаше да се случва в този точно вид, ако икономическото развитие на държавата беше пропорционално. Същите тези хора не биха дори купували жилище, те си разполагат с много по-големи и удобни в малките градове и села, но не могат нито да работят там, нито да отгледат и изучат децата си.
Дълга и широка е тя, не е само до толерантността на купувачите, ама не знам дали ще доживея да му видя края, вие сте млади, ще видите и това сигурно.

# 134
  • София
А млади, че и от 20години сме под наем, страшно няма, въпреки че и там е една 😁😂нищо нормално няма в бг 😋

Общи условия

Активация на акаунт