Коледни календари - тема №4

• 47 222
  • 453
  •   1
Отговори
  • Сф
Историците смятат, че периодът на Адвент се празнува от четвърти век, като първоначално е означавал времето, когато новопокръстените са се подготвяли за кръщение (както знаем, сега по-често се свързва с обратното броене до Коледа!). Произходът на традицията на коледния календар идва по-късно и може да се проследи до деветнадесети век, когато немските протестанти започват да отбелязват дните, водещи до Коледа, като палят свещ или маркират стени или врати с тебешир.
Адвент календарите, както ги познаваме, се появяват за първи път в началото на двадесети век в Германия; Герхард Ланг е широко смятан за създател на първата печатна версия. През 1908 г. Ланг вдъхновен от идеята на майка си, която му направила като бил малко момче календар с 24 малки бонбона, прикрепени към картон, по един за всеки ден преди Коледа. Той проектира своя собствена версия с цветни картинки – смята се, че това е първият печатен адвент календар. Ланг по-късно модифицира своите календари, за да включва малки вратички – така календарът е имал небивал успех и несъмнено е повлиял на съвременните въплъщения!
А знаехте ли...?
Първият шоколадов адвент календар се появява през 1958 г., като Cadbury пуска първия си през 1971 г.
Най-големият адвент календар в света е построен през 2007 г. на гара Сейнт Панкрас в Лондон, с размери 232 фута на 11 инча височина и 75 фута на 5 инча ширина.
Кевин Страле държи рекорда за най-бързо изяждане на всички шоколадови бонбони от адвентния календар, като го прави за 1 минута 27,84 секунди.
Един от най-скъпите адвент календари, които някога са попадали на „рафтовете“, беше четирифутова издълбана дървена конструкция с форма на коледно дърво, налична в Harrods през 2007 г., струваща колосалните 50 000 долара.
От създаването си и до днес има океан от много различни прекрасни и дори странни  варианти на коледни календари – включително всичко от шоколад, сирене, напитки до LEGO, джин, грим и бижута, и още и още! Разнообразни форми, брой на изненади, за деца и възрастни, а също така можем и сами да си напълним коледен календар
Единственото правило е да отваряме само по едно прозорче на ден!

Старите теми
Коледни календари
Коледни календари 2
Коледни календари 3

# 1
С нетърпение очаквам на дм био календара, някой хубав с чайчета, също. Тази година мове би ще взема и Алверде за себе си, ей така да си отварям нещо, другите не са ми интересни.

# 2
Netflix също е направил коледен календар - това вместо запис Hug

# 3
Благодаря за новата тема Simple Smile
Аз вече имам 3 - един с козметика и два с дреболийки (едното е от Синсей - украшения за оцветяване, другият е от Тему - с минерали). Сигурно ще си взема и с храна, но още не съм решила какъв ще е.
Чудя се дали да взема още един козметичен, но може би не ми трябва.

# 4
Интересът ми към коледни календари е много малък, но обичам този с бутилчетата шоколадчета с ликьори.

# 5
  • София
Интересът ми към коледни календари е много малък, но обичам този с бутилчетата шоколадчета с ликьори.
И на мен са ми любими! Вече поръчах този на Anthon Berg и си го чакам с нетърпение Smile
https://www.amazon.de/-/en/Anthon-Advent-Calendar-Chocolate-Liqu … cery%2C142&sr=1-1

Само, че успях да го поръчам на по-ниска цена и с безплатна доставка от друг продавач, който вече не го предлага. Горния търговец голям скъпчия нещо....

# 6
По принцип и аз, но миналата година Лидл бяха пуснали бонбониери на същата марка, които излизаха значително по-евтино от календара и си взех от тях (повече от веднъж).

# 7
На Антон Берг съм поръчвала от този сайт предишна година https://www.shokoladi.bg/bg/product/890-anthon-berg-koleden-kale … spirtni-napitki-/, гледам, че цената е съвсем прилична.

# 8
За ММ взимам бирен. За тийнът с ядки/чипс/солети. За мен искам парфюмен.

Последна редакция: нд, 13 окт 2024, 14:48 от мама-ени

# 9
  • София
Много ми хареса идеята за календар с ликьорчета за подарък.
Да видим кой ще избера.

# 10
Мисля, че цената в Лидл беше около 15 лв - като купя две кутии, получавах повече бонбони, отколкото в календара, за по-малко пари (и без да плащам доставка). А и го пускаха на промоция в един момент, защото не е чак толкова популярен сред редовните клиенти на Лидл.

# 11
За ММ взимам бирен. За тийнът с ядки/чипс/солети. За мен искам парфюмен.
От къде взимаш "солен" календар? Аз намирам само със сладки неща.

# 12
  • София
На Антон Берг съм поръчвала от този сайт предишна година https://www.shokoladi.bg/bg/product/890-anthon-berg-koleden-kale … spirtni-napitki-/, гледам, че цената е съвсем прилична.
Не се бъркайте - снимката е на друг техен календар (не са известните бутилчици, а други бонбони, които са много хубави също). Освен това сайтът вече не ги предлага. Снимката е стара, както и цената.

По принцип и аз, но миналата година Лидл бяха пуснали бонбониери на същата марка, които излизаха значително по-евтино от календара и си взех от тях (повече от веднъж).
Дори не знаех, че марката се предлага в Лидл. Благодаря!

# 13
Аз тази година не съм се екзалтирала от никой календар и мисля тези, които ще ги подарявам на близки, да ги изработя сама. В Кик ми харесаха празните календари.
Пък за мен каквото дойде Grinning

# 14

Общи условия

Активация на акаунт