Повиване на бебето

• 1 006
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте!
Като една бъдеща майка бих искала да ви попитам какво е мнението ви за повиването на бебетата и вие повивате ли, тъй като по-възрастните от семейството ми много държат на това 😃
Извинявам се, ако има вече подобна тема.

# 1
  • София
Класическото повиване от едно време е силно непрепоръчително и вредно за ставите. Има повиване по метода на Карп, което е съвсем различно. Има много информация в интернет.

# 2
Както и Миленака е писала, има различни видове повиване, сега се препоръчва това на Карп - ръчичките са плътно повити, крачетата са свободни. Едно време се е повивало по друг начин, стягали са и крачетата и дори са вярвали, че с плътно повиване на крачетата се решава "проблемът" със закривените крачета на бебетата и така се изправят. Само че после е установено, че плътното повиване на крачетата вреди на ставите и е имало повече луксации на тазобедрената става.

Има доста информация, прочети повече онлайн, но наистина ти препоръчвам ако става дума за плътно увиване и "изправяне" на бебешките крачета да не го правиш, независимо какво казват по-възрастните.

https://www.puls.bg/bebe-krmene-c-37/luksatsiia-na-tazobedrenite … o-ii-chast-n-3708

# 3
Един съвет от мен – подобни въпроси отправяй към педиатъра на детето, той е по-компетентен от роднините.
Съвети – да, изслушвай, консултирай се и което решиш, че ще е полезно, следвай. Понякога възрастните дават и добри съвети. Но едно е съвет, друго е налагане на чуждо мнение.
И да, по-възрастните, които отсега ти се налагат, са ти роднини. Семейството сте ти, таткото и детето след време.
Научи се да режеш всяка намеса на външни лица, защото много ще има да плачеш...

# 4
Моето дете имаше силен рефлекс на Моро - махане с ръцете. Често се случваше тъкмо да заспи и да се стресне от тези движения. Ползвах велкро пелена за повиване до 4ти месец и съм супер доволна. Малката спеше пълноценно и спокойно през деня, и през нощта.

Правилно са ви отбелязали, че има разлика между повиването, практикувано преди години, което е вредно за тазобедрените стави.

# 5
Не съм повивала ръчички да бебета.  Наистина, не съм виждала и такова стряскане от махане на ръчички, за което писа Like Smoke. Навремето се повиваха краченцата, но хлабаво, за да не се изметнат ставите.
За мен, бебето може от ден 1 да е с ританки и камизолка, да си рита и ръкомаха на воля.
Но наистина, консултирай се с педиатъра и от там нататък, който каквото мисли, да си го мисли за себе си. Даже и нас не ни питай.

# 6
Има още нещо.
Като повиваш новородено. Говорим за първите дни. Бебето е спокойно.
Чувства се на тесничко. Както е било в корема. После по скоро не.

# 7
  • София
Доста повече от "първите дни" е. Повиването по Карп помага докато бебето има рефлекс на Моро. Става въпрос за няколко месеца.

# 8
Когато казах, че ще си повивам бебето, всички майки покрай мен скочиха, че било вредно. Тогава разбрах, че говорим за различни повивания. Наистина не става въпрос за това от едно време, в което са се повивали краката.
Между другото, продават се пеленки с лепенки и подходящи чувалчета за сън, ако не Ви се повива с обикновена пелена.
Бебето ми спеше много спокойно, когато беше повито. Това траеше около месец, после започна да успява да вади ръчичките, защото все пак не стягах твърде много. Постепенно премина от ръчичка навън до спане изобщо без пелена.

# 9
Да, и мен ме гледаха странно като кажех, че бебето е повито Grinning
Но на мен не ми пукаше. Докато другите не спяха и ревяха, моето дремваше добре и през деня, и през нощта.
Предпочитам да чета англоезични източници и основно се водя от американската педиатрична организация, вместо от ЕЖК.

ПП Повиването беше дребна работа в сравнение с режима за сън. Е, там какви коментари чувах... но пак, за мен беше важно, че детето спи добре, спокойно е, а аз имам предвидимост на деня и вкъщи всички спим добре през нощта.

# 10
Like_smoke , какъв е бил режимът на съня? Ако е удобно, бихте ли разказали повече, ако не е удачно тук, може и на лично съобщение. Благодаря ❤

Да, и мен ме гледаха странно като кажех, че бебето е повито Grinning
Но на мен не ми пукаше. Докато другите не спяха и ревяха, моето дремваше добре и през деня, и през нощта.
Предпочитам да чета англоезични източници и основно се водя от американската педиатрична организация, вместо от ЕЖК.

ПП Повиването беше дребна работа в сравнение с режима за сън. Е, там какви коментари чувах... но пак, за мен беше важно, че детето спи добре, спокойно е, а аз имам предвидимост на деня и вкъщи всички спим добре през нощта.

# 11
Фелита, режимът се променя с месеците на детето. Има ориентировъчни норми за дневен и нощен сън, интервали на будуване и брой дремки през деня. В началото за бебето няма значение ден-нощ, защото няма циркаден ритъм. Затова е добре да се помага. В първия месец стартирах с разграничаването на ден и нощ, а от втория почнах да фиксирам хранене, будуване и сън. Следвам E.A.S.Y метод на Трейси Хог и за нашето семейство той работи чудесно.

Но тук наистина има две основни направления при отглеждането на бебета и малки деца. Едната посока е да се водиш изцяло от бебето, съвместно спане, бебеносене и т.н. Другата е за изграждането на рутина. Често почитателите на двете школи воюват помежду си Grinning Според мен, чисто и просто, човек трябва да избере това, което отговаря на неговия натюрел. Лично аз обичам организацията и за мен е предпочитано да имам такава, другото ми е хаос.

# 12
Повивах по този начин до 3ти месец и на бебчо му харесваше, спеше спокоен през нощта. Обаче се научи да си изкарва ръцете и вече не върши работа.

https://www.youtube.com/watch?v=ioISOf-EDpc

Общи условия

Активация на акаунт