Проблемен съсед под нас

• 2 405
  • 20
  •   1
Отговори
Здравейте , имаме съсед под нас който блъска по стените и мебелите когато си иска . Било то през нощта или през деня . Съседът не е добре психически . На около 40 години е . Лежал е 2 пъти в психодиспансера и по негови думи е усвидетелстван от държавата . Сам е , не работи , и му носят социален обяд всеки ден . Най-вероятно има и ТЕЛК .  Преди сме нямали проблеми с него , но явно не си пие хапчетата последно време . Опитах се да говоря с него (по нормалния начин) , но буквално ми каза , че нищо не мога да му направя нещо , защото бил усвидетелстван от държавата и да си гледам работата . Щял да си блъска колкото желае . Ако съм имал оплаквания да се обръщам към домоуправителя и това е . Жилището в което живее въпросния съсед ако не се бъркам е на военните (баща му беше военен преди да почине) . Познавах се с баща му и той сам каза , че едно време е искал да закупи апартамента , но не му достигнали пари и плащали някакъв наем всеки месец на държавата/военните . Домоуправителя и той не знае какво да го правим . И той се оплаква от него . Звънял им през нощта да се оплаква от някой си съсед и тем подобни измислици . Опитваме се да му помогнем на човека ама вече не се трае . Повишава тон , отправя заплахи и т.н. . Имайте в предвид , боя е най-лесен . На 1-2 шамара живот е , но после аз ще излезна виновен и мене ще осъдят . Кофтито в случая е , че този под него е потърпевш , но като стане въпрос да го търсиш да се оплаче си мълчи  . Псува го , хвърля му неща по прозореца да престане ама като ги питаш , си траят все едно нищо не е станало . Тези около него пък не чували това тропане (или се правят) и всеки казва , че спи в крайните страи и не го чува (разположението наистина е такова на апартаментите ) . Никой не желае да се разправя със съдилища . С една дума тези които не са пряко свързани-потърпевши не им пука . Надали ще ги накарам да съберем подписва и да я внесем в полицията .  Неговите роднини тотално са се отказали от него и не го посещават изобщо . Преди идваха , но явно и към тях е станал агресивен и не са идвали от много време . Апартамента явно не се поддържа и мириш ужасно като отвори . На старо и гадно . Ходих до психодиспансера като реших да попитам как да постъпя с него и какво можем да направим . Оттам ми отговориха , че реално ако той не желае да се лекува сам . Може само и единствено да го докарат от Полицията и то след като имало оплаквания/жалби от нас . И да го докарат , самият той след 1-2 месеца максимум пак ще си дойде . Такава им била политиката . Наели сме се с домоуправителя да разберем жилището на кого се води (държавата или военните) и по какъв начин можем този човек да го изгоним . В интернет има само информация за общинските жилища и закона гласи , че трябва да има оплаквания от съседи и позвънявания на 112 за да се отчете , че този човек нарушава обществения ред . Обаче ако не се бъркам за да се изгони някой от такова жилище трябва да се през съда за да може той да издаде заповед . Някой в подобна ситуация ? Не ни се иска да продаваме жилището си . Преди 7 години го купувахме . Преди 3 години направихме основен ремонт за не малко пари .

# 1
  • София
Принципно може да го изгоните от дома му за известно време, но не помня какъв беше редът. Със сигурност трябва да има решение на ОС, не помня останалото.
Ето първият линк с информация, който ми попадна - https://kk-law.eu/%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D0%B2%D0%B0%D0% … D1%83%D1%80%D0%B0

# 2
А защо не прокоментирате всичко това с адвокат?
Не бих шамарила психично болен. Може да те убие - теб и семейството ти и въобще да не осъзнае какво прави. 

# 3
  • София
Ние сме в подобен казус. Жалби подавахме в полицията, свидетелствахме, уведомявахме кварталния и след хиляди мъки го настаниха за принудително лечение за 3 месеца. Предстои да го пуснат всеки момент и се готвим пак за същата операция.
В нашия случай са майка и син, синът е лежал по психиатриите и по тази линия го прибраха пак. За майката удряме на камък. Нанасят и много материални щети от наводнения на живеещите под тях, ние сме над проблемния апартамент. Свидетелствахме (писмено) апартаментите под, над и до тях.

# 4
Честно да ви кажа, това с изгонването, не мисля, че съд ще се съгласи да изгони психично болен и да го остави на улицата. Принудително настаняване през прокурор? Май трябваше всички съседи да са съгласни или?
 За добро на всички е да го вкарате да се лекува, не е само шумът. На 40 години е, млад е. Помислете наистина за продажба.

Ние когато купихме апартамент не знаехме, че под нас има самотна баба с психично заболяване. Смрад, хлебарки, палила огньове в стаите, за да те отоплява. Не беше ежедневно и сякаш го приехме. Един ден притеснена, че не съм я чувала от дни, слязох да проверя апартамента. Вратата беше разбита и от една от стаите се виждаше трупът й. Оказа се, че полицията са разбили вратата, тъй като тя ги е извикала някакво време преди да почине. Колко дни е стояло така тялото й не зная, факт е само, че съседите до нея (врата до врата) я бяха подминавали и се правеха, че не виждат ни разбитата врата, ни трупа й. Толкова от мен за ангажираността на съседите.

Аз лично ако съм на ваше място, бих дала пробвала всички легални методи и ако не стане… по-скъпо ми е спокойствието. Бих продала жилището и купувам ново. Има мъчения, които няма нужда да си причиняваме.

# 5
Бих продала жилището независимо от вложението. Грижата за психичноболните в България е под всякаква критика - такава няма. Три месеца е периодът, за който ги настаняват за лечение, но след това някой трябва да следи да пият лекарства. Обикновено това не се случва.
За съжаление потърпевши са всички - и болният, оставен на болестта и околните. Съвсем реална е и опасността от агресивно поведние спрямо други хора.

Каквито и институции да ангажирате, ще се въртите в кръг и ще си вгорчите живота. Дори да има случаи, които са се разрешили успешно, те сигурно са единици и не е гаранция, че вашият ще е такъв.

# 6
  • Melmak
Присъединявам се към последните две мнения.

В нашия блок всичко беше що годе спокойно, поне от към психично болни. И от няколко месеца една жена е много зле. През три входа е, ние нощем я чуваме. Смятайте за какво става дума, през хубава дограма със стъклопакет и тухлен апартамент.

Изпочупила си е прозорците. Не знам как ще кара зимата, то прозорци няма. Никакви. Зее жилището.

Жената видимо е мръсна и с кожни заболявания, изглежда е сама. Може би някой се е грижил за нея, а в последствие ако техните вече не са на тази земя, не знам…
Като гледам от съседите около нея ни вопъл, ни стон.

Пробвайте по всякакви легални начини. Боят не решение, лудия не би вдянал, а после вас ще ви изкарат отговорни.

# 7
Няма ли как по законов ред да задължат неговите роднини да отговарят за неговите действия ? Мисля , че наскоро гледах репортаж на Ясмин и певицата Дара , където отговорността за психично болното момиче вече отговаря майка й ? Все повече и повече направо ме побиват тръпки . Само като си помисля , че тези хора изведнъж полудяват ... Мене ме е грижа за жена ми , аз не се плаша . Направо на момента ме е страх да пусна жена си на работа . Нито да си мълчиш , нито да търпиш , нито да предприемеш нещо . Ако знаехме преди да го купим този апартамент какво ще е ... все повече и повече искам да се преместя да живея на село . И там има луди ама поне ни дели един двор . Търпи се ...

# 8
  • Melmak
Тя Ясмин колко се бори, колко говори по темата и нищо. Чак като започна тормоз върху Дара Екимова, тогава се взеха мерки. И майката на тази лудата е за бой, че не се грижи за здравето на дъщеря си, а лъже, че тя е тормозената.

Така е в България - бог високо, цар далеко. За съжаление това се случва - вкарват ги за 1-2-3 месеца и после ги изкарват. Като нямат близки или са абдикирали, ходи търси отговорност. И да направи нещо, после няма да носи наказателна отговорност, защото е луд.

Аз не минавам вече по тротоара, който е под прозореца на лудата съседка. Ако хвърли предмети и реши да чупи още стъкла не искам да съм отдолу.

# 9
Присъединявам се към последните две мнения.

В нашия блок всичко беше що годе спокойно, поне от към психично болни. И от няколко месеца една жена е много зле. През три входа е, ние нощем я чуваме. Смятайте за какво става дума, през хубава дограма със стъклопакет и тухлен апартамент.

Изпочупила си е прозорците. Не знам как ще кара зимата, то прозорци няма. Никакви. Зее жилището.

Жената видимо е мръсна и с кожни заболявания, изглежда е сама. Може би някой се е грижил за нея, а в последствие ако техните вече не са на тази земя, не знам…
Като гледам от съседите около нея ни вопъл, ни стон.

Пробвайте по всякакви легални начини. Боят не решение, лудия не би вдянал, а после вас ще ви изкарат отговорни.
Боят е престъпление при всички случаи. Никой няма право да посяга физически нито на здрав, нито на болен човек. В случая този човек има психическо заболяване и не може да отговаря за действията си дори да изглежда, че осъзнава някои неща.

# 10
  • Пловдив
Цитат
Няма ли как по законов ред да задължат неговите роднини да отговарят за неговите действия ?
Браво, само така. Стоварете цялата отговорност на роднините. Те да станат целодневни надзиратели и болногледачи. И да отговарят за неговите действия. Да не са ставали роднини на луд, така им се пада сега, да отговарят и по цял ден да стоят да го пазят.

Към упрекващите роднините е това, не към оплакващите се съседи. За оплакване си е да имаш такъв съсед, но семейството му е също толкова невинно, колкото и вие; а освен задължително лечение за по три месеца и аз друго не се сещам. Евентуално настаняване в институция, ако е подходящо, и да, тук роднините трябва да съдействат наистина. Но не може и не бива да се очаква да поемат всекидневната грижа лично, още повече за цял живот.

Последна редакция: ср, 16 окт 2024, 09:36 от Магдена

# 11
  • София
В блока срещу нашия има такъв мъж, не мога да определя възрастта, защото при тези хора е трудно, поне за мен. Една нощ изхвърли всичко през прозореца и балкона. Цяла нощ чувахме как крещи и падат разни неща, на сутринта имаше купчина от дрехи, мебели като шкафчета, тоалетки, телевизори, микровълнова, всичко което беше успял да вдигне или прибута до прозореца. Взеха го в Курило за три месеца. Съседи бяха се свързали с майката, която обяснила, че насила не може да го лекува. В лудницата може да влезе по собствено желание или със съдебно решение. Тя казала, че не живее с него защото  се страхува за живота си,  вече няколко пъти е влизала в болница след като я пребивал.

Моите наблюдения върху този съсед, че кризите се появят пролет и есен. Зимата направо забравяме за него, лятото го виждаме по улиците, но си е кротък.

Аз бих продала апартамента.

# 12
Роднините на хора с такива проблеми стават много активни, когато въпросният почине
и тръгнат да си търсят наследството. Преди това също много "активно" се разграничават
от тях и проявите им. Така че ....
Потърсете ги, ако знаете кои са и заедно обсъдете доколко могат да помогнат за принудително
лечение. Не е възможно да стане с магическа пръчка, но начини има. Говорете с прокурор и
няма начин да не ви насочи откъде се почва. Човекът не е виновен, не си е избрал болестта и
не съзнава, че има проблем.
Между другото и без роднините може да бъде настанен за принудително лечение. Просто питайте.

# 13
Алекс, смята се, че при вариране на температурите, се оказва влияние върху някои ендокринни процеси в организма. Затова действително смяната на сезоните отключва пристъпи. То и при здравите физически хора има пролетна умора, есенна депресия и т.н.

# 14
  • Пловдив
Разбира се че ще се разграничават, какво друго да направят? Майката от предходния пост да се остави да я убие ли, да му стане денонощна охрана ли?
Точно толкова вина и отговорност имат роднините, колкото и съседите. Нямат.
Това за наследството, за илюстрация колко са лоши и бездушни тия роднини, беше малко смешно.

Общи условия

Активация на акаунт