Издръжката в България?!?!

• 3 030
  • 67
  •   1
Отговори
# 15
Издръжката трябва да е спрямо нуждите на детето, а не това колко му е  дохода. Той ако е милионер, милион издръжка ли трябва да плаща? Или ако е на минималната работна заплата да не плаща издръжка ли как?

# 16
Авторката, защо не помислиш как да подобриш твоите доходи, не да мислиш как да изкопчиш повече от бившия ти мъж. Или 18 годишния да се хване на работа. Варианти много.

# 17
Аз ако тръгна да се женя с подобен милионер, бих сключила предбрачен договор и още тогава да ги уточня тези въпроси. Сега не може да очаква кой знае какво. А поне интересува ли се от децата, прекарва ли време с тях? Не всичко е пари в тоя живот ама....

# 18
Добре, как си представяте тогава че е възможно бившият ми мъж който е милионер има 17 апартамента и е раздавал заеми от рода на 500 000лева плаща издръжка по 380лв на дете и спря издръжката на сина ми защото навърши 18г и по закон вече не трябва да плаща нищо че той е 12 клас в момента и ще кандидатства за студент
Издръжката се определя според дохдоите на бащата. Поне така беше преди.
Извън нея не забелязвам нищо нередно - заплатата на детегледачките зависи от пазарните принципи, а надеждата е с тези пари приемните семейства да гледат ДОБРЕ децата.

П.П.: Без да учат с българчета, циганите няма как да се интегрират.
Според закона бащата дължи издръжка на детето си до 26-годишна възраст, но при условие , че учи - до завършване на гимназия, но не по-късно от 20 години, и до 26, ако е редовен студент.
Доказвате доходите на бащата и го съдите за по-голяма издръжка.
Приемната грижа е професия и работа на 24 часов работен ден, седем дни в седмицата. Това е отговорност за чуждо дете и приемният родител е на граждански договор с всичките му минуси. До не говорим, че дава отчет с касови бележки за всяка изхарчена стотинка за детето и дори не може да го изведе от града/ селото, без разрешението на социалните. Да не говорим, че в приемни семейства се настаняват деца със специфични здравословни нужди, с изоставане в развитието, преживели насилие, неглижирани, използвани за просия и джебчийство... И от приемните родители се очаква да очовечат детето, да осигурят рехабилитация и да го направят годно за осиновяване, ако не може да бъде реинтегрирано в биологичното семейство.
Ресурсните, логопедите и психолозите не достигат поне в общинските детски градини, общинските училища и центрове. На частно може и да има, но цената им - 40-60 лева на час е непосилна за средностатистическото семейство.
Един ресурсен в училище има зачислени 8-12 деца, в някои случаи дори 15. При 30 учебни часа седмично норматив се падат по 2 часа на дете, в отделни случаи се отпуска и трети час. Децата, които ползват тази услуга обаче имат нужда от ежедневна работа и дори един час на ден е недостатъчен, но и толкова няма. За обучителни затруднения от типа на дислексия и дискалкулия, за смесено специфично разстройство на развитието или на училищните умения се полагат цели 20% ТЕЛК, които обаче не дават и лев за нуждите на тези деца, а такива има във всеки клас.
Защо циганчета да не учат с българчетата? Нали ревем за интеграция на ромите? Как да се случи, ако са сегрегирани? Между впрочем дискриминацията по раса, пол, етническа принадлежност, религия е забранена от Конституцията.

# 19
  • Далечният изток
Нямате ли адвокат?
Не ви ли обясниха, че 18-годишният е пълнолетен и като такъв сам трябва да води дело за издръжка?!
Не са ви виновни законите, а това, че не защитавате интереса на детето, а другото, пълнолетното, не си защитава интересите също.

# 20
За да не плаща висока издръжка един милионер на собствената си кръв и плът има нещо много сбъркано в отношенията ви след развода. Това ние няма как да знаем, но е кристално ясно, че има някаква причина.
Да не би да сте отчуждавали децата от него или друго?

# 21
Аз пък ще напиша нещо, за което очаквам на кръст да ме разпънете, но какво пък, нека има и различни мнения от масата.

Накратко: минималната издръжка за дете не е ЧАК толкова смешна и недостатъчна. Отглеждането на дете не е ЧАК толкова скъпо удоволствие.

Open Mouth

И обяснявам защо мисля така, за тези, на които им е интересно, като дебело подчертавам, че тук имам предвид нормални семейства с нормални деца без специфични здравословни потребности, не дай Боже.
В общия случай детето не покачва особено разхода на домакинството и далеч не е най-голямото перо в семейния месечен бюджет.

Наема ми е същия - със или без дете. Детето не ми е съквартирант, че да му начислявам половината наем.
Потреблението на ток и вода не се покачва особено.
Нито телефона.
Нито разходите по автомобила ми.
Нито разходите по поддръжка на дома, от почистващи препарати до ремонт на теч в банята. Все са си същите като преди детето.

И понеже през годините доста съм правила планиране на бюджета и следене на разходите, съм видяла в моето семейство черно на бяло, таблично и графично, че гореизброените имат единствено инфлационно покачване (но инфлационно покачване има и заплатата ми все пак, даже не само инфлационно, а и квалификационно).

Имам записани данни за приходи и разходи по пера от преди повече от 10 години, та чак до днес, разбира се не през цялото време педантично описвани, но достатъчно за да видя нагледно къде колко отиват.
Дори и разхода за храна не се покачва кой знае колко след като "храним" един човек повече (отчитайки инфлацията разбира се). За по-големи деца не знам де, чувала съм легенди за момчета-тийнове, ядящи по цели тенджери Grinning

Детето ми има нужда от дрехи веднъж на всеки сезон (два пъти в годината, защото расте - 10 блузки и 10 клинчета/дънки + бельо, 2-3 чифта обувки и други дреболии, според зависи дали държите на марки могат да струват да кажем 300-400 лева, могат и няколко хиляди да са, разбира се).
Извънкласните занимания варират, но могат да се обобщят в порядъка 100-300 лева месечно, ако въобще детето посещава - могат да са и 0.
От раждането до пълнолетие има няколко големи харча за едно дете - например покупките накуп за новородено, обзавеждане на детска стая и т.н. (Поддържането на неработещ студент съм съгласна че е скъпо и трудно за сам родител.)
Останалото финансово поддържане на детето особено докато е малко и не иска джобни далеч не е колкото масово го изкарват, наблюденията ми са че повечето жени търсят издръжка едва ли не за себе си, оправдавайки се че "много харчат" по детето, и неотчитайки дали ако го нямаше детето щеше да им е тясно или широко около шията. Просто има жени които от бащиния дом са скочили направо в съпружеския и никога не са поддържали дом сами.

Съгласна съм и че всеки случай е индивидуален и че написаното не важи за всички, но това са наблюденията ми за хора около мен.
Интересно ми е колко е нормално да е издръжката според вас и колко реално и пряко за детето харчат хората месечно?

Заплата 1800 лева за приемно семейство според мен е малко.
2600 лева за детегледачка на пълен работен ден в София според мен е ок. Сервитьори и касиери а.к.а търговски представители вземат близко до тази сума, някои и повече, за далеч не толкова отговорна работа като грижата за чуждо дете, да не говорим ако е бебе.

Последна редакция: ср, 16 окт 2024, 21:54 от HoneyBee33

# 22
Тия 10 клинчета и 10 блузки за къде по напред не знам... Ама да не издребняваме и темата да се измести. Колкото и да струва месечната  издръжка на детето бащата да плаща половината. За детето си. А не да хвърля 250лв и да не си поглежда детето или пък да се разведеш с милионер и да очакваш, че той ще ти плаща колосални суми издръжка.

# 23
Само, че забравихте лекарствата за детето. При нас при честото им боледуване в градината като бяха малки, отиваха много пари.
Иначе съм съгласна за 1 дете, но за 2 е друга сметката.

# 24
Колкото и да струва месечната  издръжка на детето бащата да плаща половината. За детето си. А не да хвърля 250лв и да не си поглежда детето или пък да се разведеш с милионер и да очакваш, че той ще ти плаща колосални суми издръжка.
Точно това имах предвид. Че ако месечният разход пряко за детето е 500-600 лева е съвсем нормално издръжката да е 250.
И 100 лева всеки месец да са лекарствата, по 5 нови блузи на месец - още 100 лева, 4 посещения на танци за 150 лева, 100 лева на месец за някоя нова играчка или друга глезотийка (аквапарк и т.н.)... дотук 450. И пак не схващам на база какво са претенциите за огромни издръжки. За поглеждането и нефинансовата грижа е ясно, че всеки адекватен баща трябва да присъства и да се интересува, но не всички са така... щях да напиша за съжаление, но май е за щастие по-скоро. Те някои не заслужават лични контакти с децата си.

При две и повече деца със сигурност е по-трудно, но тогава и издръжките са две и повече.

П.С. Карина,
Скрит текст:
да, моето дете има действитело не повече от 10тина дрешки от вид. Предостанъчни са ни, някои така ги подарявам почти нови на края на сезона. Пера на 5-6 дни. По един комплект на ден, ако се наложи преобличам разбира се.

# 25
Последната година разходът ми на вода скочи драстично, защото една тийнейджърка реши да виси по 50 минути в банята. И не се шегувам, имам около 40% увеличение на гореща вода, че и на студената се покачи.
В разхода за детето се включва и храната. Да, в детската градина три години е безплатно, остава една вечеря у дома, но тръгнат ли на училище 2 закуски и обед са си от вкъщи. Да, извън София нямаме лукса на работещи столове в училищата, макар че и там обедът не е без пари. Така, че едно десет лева сигурно заминават за храна дневно, то само кетъринга за обед мина петте лева още миналата година. При 20 дни месечно само за училище заминават 200 лева на дете. Скромно. Плодовете и зеленчуците също са сериозно пере в бюджета.

# 26
...Последната година разходът ми на вода скочи драстично...

Тъкмо щях да пиша, че тия сметки са до дете. Аз като гимназист празних вкъщи бойлера по 4 пъти на ден и покрай тренировките ядох като кон. Буквално 10 яйца и половин хляб ми бяха закуската само всеки ден. Далеч не им беше безразлично на нашите. Grinning

# 27
  • София
Аз гледам тийнейджър в прогимназия. Яде като машина - непрекъснато. Тази година е 7 клас, трябва ли да пиша какви са ми разходите.....

# 28
Това са сметки на дете в градина. Като станат по големи класове свят ще ти се завие. Адванс + уроци по математика-около 400 лв на месец. А няма спорт или друго. Джобни, дрехи, подаръци за РД, -това вече скача бая.

# 29
Аз пък ще напиша нещо, за което очаквам на кръст да ме разпънете, но какво пък, нека има и различни мнения от масата.

Накратко: минималната издръжка за дете не е ЧАК толкова смешна и недостатъчна. Отглеждането на дете не е ЧАК толкова скъпо удоволствие.

Open Mouth

И обяснявам защо мисля така, за тези, на които им е интересно, като дебело подчертавам, че тук имам предвид нормални семейства с нормални деца без специфични здравословни потребности, не дай Боже.
В общия случай детето не покачва особено разхода на домакинството и далеч не е най-голямото перо в семейния месечен бюджет.

Наема ми е същия - със или без дете. Детето не ми е съквартирант, че да му начислявам половината наем.
Потреблението на ток и вода не се покачва особено.
Нито телефона.
Нито разходите по автомобила ми.
Нито разходите по поддръжка на дома, от почистващи препарати до ремонт на теч в банята. Все са си същите като преди детето.

И понеже през годините доста съм правила планиране на бюджета и следене на разходите, съм видяла в моето семейство черно на бяло, таблично и графично, че гореизброените имат единствено инфлационно покачване (но инфлационно покачване има и заплатата ми все пак, даже не само инфлационно, а и квалификационно).

Имам записани данни за приходи и разходи по пера от преди повече от 10 години, та чак до днес, разбира се не през цялото време педантично описвани, но достатъчно за да видя нагледно къде колко отиват.
Дори и разхода за храна не се покачва кой знае колко след като "храним" един човек повече (отчитайки инфлацията разбира се). За по-големи деца не знам де, чувала съм легенди за момчета-тийнове, ядящи по цели тенджери Grinning

Детето ми има нужда от дрехи веднъж на всеки сезон (два пъти в годината, защото расте - 10 блузки и 10 клинчета/дънки + бельо, 2-3 чифта обувки и други дреболии, според зависи дали държите на марки могат да струват да кажем 300-400 лева, могат и няколко хиляди да са, разбира се).
Извънкласните занимания варират, но могат да се обобщят в порядъка 100-300 лева месечно, ако въобще детето посещава - могат да са и 0.
От раждането до пълнолетие има няколко големи харча за едно дете - например покупките накуп за новородено, обзавеждане на детска стая и т.н. (Поддържането на неработещ студент съм съгласна че е скъпо и трудно за сам родител.)
Останалото финансово поддържане на детето особено докато е малко и не иска джобни далеч не е колкото масово го изкарват, наблюденията ми са че повечето жени търсят издръжка едва ли не за себе си, оправдавайки се че "много харчат" по детето, и неотчитайки дали ако го нямаше детето щеше да им е тясно или широко около шията. Просто има жени които от бащиния дом са скочили направо в съпружеския и никога не са поддържали дом сами.

Съгласна съм и че всеки случай е индивидуален и че написаното не важи за всички, но това са наблюденията ми за хора около мен.
Интересно ми е колко е нормално да е издръжката според вас и колко реално и пряко за детето харчат хората месечно?

Заплата 1800 лева за приемно семейство според мен е малко.
2600 лева за детегледачка на пълен работен ден в София според мен е ок. Сервитьори и касиери а.к.а търговски представители вземат близко до тази сума, някои и повече, за далеч не толкова отговорна работа като грижата за чуждо дете, да не говорим ако е бебе.

Тоест ти в момента си с мъжа ти и заедно отглеждате детето. Говориш от гледна точка на вече установено жилище с наличие на място за дете, с мъж, с който си делите отговорността за детето. Аз познавам хора без деца, които живеят в боксониера, на някой таван, където няма санитарен възел, със съквартиранти, наели са стая при някоя баба... Без дете може по много начини. Моето дете на ден се преоблича поне 5 пъти на ден, всеки път, като се мие на чешмата, се опитва да пие вода от нея и се мокри до подмишниците и до кръста, цапа се. Аз нито си сменям дрехите по няколко пъти на ден, нито си пера връхни дрехи (якета и пр.) 1-2 пъти седмично, защото ръкавите са черни и съм се лекьосала, нито се напикавам нощем от време на време, че да си пера спалното бельо по-често от веднъж седмично и завивките (одеяла, юргани) по-често от веднъж на сезон. За яденето също е относително. Детето ми не харчи по-малко за храна от мен. При семейство от трима с ящен баща, който пие алкохол и пр., може да е пренебрежима сумата в общия бюджет, ако детето е без специални хранителни нужди, ама при сама жена с дете, предвид че децата редовно искат някоя глезотия, може да са съпоставими сумите, без детето да със специални нужди.
Ако нямаш безплатна помощ от баби и дядовци или мъж, с който да си поделяш задълженията, може няколкостотин+ лева месечно да ти излиза само някой да ти прибира детето от детската градина и да стои с него, докато се прибереш от работа. И т.н., и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт