Издръжката в България?!?!

• 3 016
  • 67
  •   1
Отговори
# 45
Какво семейно жилище бе, жена, след като 90% от двойките с деца в днешно време изобщо не сключват брак?

Приказваш само, защото ти е широко около врата, ама като виждаш, че е нужно бащата да прекарва време с детето, за да проявява все пак интерес към него, да го опознае, а и детето се чувства нежелано от баща си, ако го спреш да не прекарва време с него, няма ли да направиш всичко възможно да прекарва време с него? То от такива горди майки бащите си забравят биологичните деца и не ги поглеждат, докато гледат чужди.

Бащата, ако умре, има наследствена пенсия за детето, ако бащата има някакъв минимален трудов стаж.

# 46
Бащата не престават да бъде баща след развода. Колкото и да му е криво, разделя се с майката, не с детето си. Другото е изоставяне - разводът е с майката, а детето е изоставено, което е жалкото.
Иначе да, държи издръжка поне, ако не иска контакти. И тази издръжка няма как да е 50% от заплатата му, нали?

# 47
Какво семейно жилище бе, жена, след като 90% от двойките с деца в днешно време изобщо не сключват брак?
Всеки си решава как да живее. Аз например нямам брак, така че нямам права над жилището и мога да бъда изритана във всеки един момент. Въпреки това мнението ми е непроменено.

Приказваш само, защото ти е широко около врата,
Ами не, не само затова приказвам, първо не знаеш широко ли, тясно ли, какво ми е на врата, и второ мнението ми е такова независимо на какъв етап от живота си съм била през годините.

ама като виждаш, че е нужно бащата да прекарва време с детето, за да проявява все пак интерес към него, да го опознае, а и детето се чувства нежелано от баща си, ако го спреш да не прекарва време с него, няма ли да направиш всичко възможно да прекарва време с него? То от такива горди майки бащите си забравят биологичните деца и не ги поглеждат, докато гледат чужди.
Детето щом е нежелано от баща си не искам да прекарва време с такъв човек и не, категорично няма да се натискам да пращам детето някъде, ако там не го искат.
И не, не са виновни гордите майки, щом съда е определил режим на лични контакти, майката е длъжна да дава детето. Ако бащата обаче не иска да го вземе няма какво да направи. Разбирате ли разликата? Вземането на детето е право на бащата, а не задължение. Само издръжката е задължение по закон.

Бащата, ако умре, има наследствена пенсия за детето, ако бащата има някакъв минимален трудов стаж.
А кой ще го взема през уикенд, за да може мама да си поживее, и тя е човек все пак?

Бащата не престават да бъде баща след развода. Колкото и да му е криво, разделя се с майката, не с детето си. Другото е изоставяне - разводът е с майката, а детето е изоставено, което е жалкото.
Така е, въпрос на желание е от страна на бащата. И ако той не иска аз няма да го карам насила.

Иначе да, държи издръжка поне, ако не иска контакти. И тази издръжка няма как да е 50% от заплатата му, нали?
Да. Грубо казано минималната издръжка е 25% от минималната заплата. Което е съвсем резонно според мен.

# 48
Ами, няма какво да коментирам, щом си мислиш, че мама си поживява с гледане от бащата 2 дни в месеца. Бащата не си ли поживява останалите 28 дни в месеца доста повече? Ако не е умрял, де.

За мен е абсолютно резонно в тези случаи да не е еднаква финансовата издръжка между двамата родители, а да изравни и да балансира възникналото неравенство с натовареността и компромисите, които само единият родител прави. И при мъже, които си гледат децата сами, а пък жените го няма смятам същото. Това не са толкова много хора спрямо жените обаче и преди немного години е било обичайно, ако майката почине, няма жертвоготовна баба, нито втора жена в достатъчно кратък срок, детето да се озове в дом. И във форума има татенца, които усилено си търсят мащеха за детето, за да ги отменя в грижите, ако по някаква причина те са основният отглеждащ родител.

# 49
Ами, няма какво да коментирам, щом си мислиш, че мама си поживява с гледане от бащата 2 дни в месеца. Бащата не си ли поживява останалите 28 дни в месеца доста повече? Ако не е умрял, де.

Ама нека си живее, жив и здрав да е. Щом не се интересува от детето е свободен да си поеме пътя, няма да тичам след него и да го моля да си обърне внимание на детето, щом не иска.

За мен е абсолютно резонно в тези случаи да не е еднаква финансовата издръжка между двамата родители, а да изравни и да балансира възникналото неравенство с натовареността и компромисите, които само единият родител прави.
Тоест, да приемем, че жената взема 933 лева заплата, а мъжа взема 5000 лева. Разделят се. Ако правилно съм те разбрала, ако детето остане при майката, мъжа е длъжен да дава 20-30% от заплатата си (така и не разбрах колко според вас е нормалното, щом 25% от МРЗ са "мизерни"), за да компенсира и изравни стандарта на живот на детето, а ако детето остане при бащата - жената нищо да не плаща, щото той изкарва достанъчно? Кое в този пример е честно?
И във форума има татенца, които усилено си търсят мащеха за детето, за да ги отменя в грижите, ако по някаква причина те са основният отглеждащ родител.
Има премного майки, и тук, но най вече из фейсбук групите с анонимни постове, които отчаяни от този живот вече видиш ли 3 месеца след раздялата са излезли само на 4 срещи и не се е получило, и "кой сега ще ме вземе с дете", и "как да си намеря половинка, като съм все с детето", и какви ли не грозни изказвания съм чела, чак ми е трудно да повярвам че някои от тези изрази са излезли от устата на майка.

# 50
Не, не разбираш правилно. Ако жената не го гледа, пак трябва да плаща издръжка.

Ама ти колко мъже с 5000 лева месечен чист доход познаваш, които са си взели да си гледат децата от майката?

# 51
Нито един баща, гледащ сам детето си не познавам лично. Нито с 933, нито с 5000 лева.  Но аз не съм мерило, със сигурност има и такива. Знаем, че рядко се присъждат права на бащата и е нормално да не се срещат под път и над път, както майки, гледащи сами децата си.

Иначе 5000 лева далеч не е някакъв невъзможен и нечуван доход в днешни дни.

Примера беше абсолютно хипотетичен за балансирането на възникналите неравенства. Защото при живеене заедно не броим неравенството между дохода на мъжа и дохода на жената - приема се, че дохода е общ семеен и семейството разполага с него. Ама като се разделят и жената увисне от удобствата на тези 5000 и почва да цвили.

# 52
Ами, и там го има неравенството, някои балансират, когато жената има повече ангажименти извън работата покрай дома и детето, мъжът пък повече финансово се включва. Обаче разликата е, че като живеят заедно, в повечето случаи бащата се включва повече от 2 дни месечно и извън финансовите ангажименти, докато след като детето не е при него през огромната част от времето, това със сигурност не се случва.

# 53
  • София
Ами ние бяхме наравно. Даже по споразумение, никой на никого не трябваше да плаща издръжка, тъй като бяхме седмица на седмица. И такива случаи не са чак толкова редки.
Друг въпрос е, че БМ прецака всичко и сега малкия не иска да го погледне.

# 54
  • Буркина Фасо
познаваш ли такива, които плащат издръжка на бащите ?

# 55
познаваш ли такива, които плащат издръжка на бащите ?

Познавам. От чужбина пращат пари на бащата и бабата да гледат детето, въпреки че са разделени с бащата. Имаше и с известна личност подобен случай. Българска имам предвид, че в световен мащаб не е рядкост. Една Бритни Спиърс плаща издръжка за всяко дете и всеки бивш мъж.

# 56
  • Буркина Фасо
за живееща  в БГ по-скоро е питането. за чужденките знам,  не е проблем БГ издръжка.

# 57
А на мен ми е интересно съществува ли самотен баща, който да си гледа детето без участието на бабата? Защото много самотни майки са наистина сами. Поне докато не се появи новия принц и вече не умират за издръжката на бившия.

# 58
  • Буркина Фасо
А на мен ми е интересно съществува ли самотен баща, който да си гледа детето без участието на бабата?
да, съществува. майка жива.

# 59
Познавах един, майката почина при инцидент на автомагистрала Тракия. Бебето било заедно с нея, в количка, пресичала с него, ама понеже била много зле със зрението, се объркала и я помляли на магистралата. Бебето оцеля, както и по-голямото дете, което не е било с нея. Сам си ги гледаше двете деца няколко години, докато не почина внезапно от сърдечен удар или инсулт. Беше на 30 и няколко години.

По принцип рядко се наемат. 90-те години сме ходили на посещение в домове за сираци, където част от децата бяха с липсваща майка и баща, който ги оставил там, без да подписва документи, че могат да бъдат осиновени. Казаха, че било често срещано.

Общи условия

Активация на акаунт