Изследване на ХОРМОНИ – 28 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 36 443
  • 737
  •   1
Отговори
# 60
Здравей, Денис.
Може ли коментар на следните изсл.на ЩЗ. И мен ме наплашиха с базедова болест, но нямам никакви други симптоми.

# 61
  • София
Здравей, Денис.
Може ли коментар на следните изсл.на ЩЗ. И мен ме наплашиха с базедова болест, но нямам никакви други симптоми.
Скрит текст:
Здравей!
ТСХ е много нисък, Т3 и Т4 са много високи и показват Хиперфинкция на ЩЖ. Много вероятно да е и Базед - трябва да провериш ТСХ  рецепторни антитела (TRAK,TRAb). Консултирай се с Ендокринолог - да види ЩЖ на УЗ и да прецени каква е причината ... и да ти назначи терапия.
ТАТ и МАТ са високи - показват Хашимото.
Провери т.н. железен панел, вит. Д, Калций, Натрий, Фосфор, Урея, Креатенин, Алкал. Фосфатаза, ГГТ, CRP,  СУЕ, АСАТ, АЛАТ... ПКК, това поне като начало, за да се прецени, къде, какви вреди нанася и за да може по-бързо да ги овладееш.
Ще чакам да споделиш какво се случва, моля.
Има теми за Базед, Хашимото  - може да пишеш там, за повече съвети.

ПП. Радвай се, че все още нямаш симптоми ... и дано никога не се появят Peace

# 62
Здравей, Денис.
Скрит текст:
Здравей!
ТСХ е много нисък, Т3 и Т4 са много високи и показват Хиперфинкция на ЩЖ. Много вероятно да е и Базед - трябва да провериш ТСХ  рецепторни антитела (TRAK,TRAb). Консултирай се с Ендокринолог - да види ЩЖ на УЗ и да прецени каква е причината ... и да ти назначи терапия.
ТАТ и МАТ са високи - показват Хашимото.
Провери т.н. железен панел, вит. Д, Калций, Натрий, Фосфор, Урея, Креатенин, Алкал. Фосфатаза, ГГТ, CRP,  СУЕ, АСАТ, АЛАТ... ПКК, това поне като начало, за да се прецени, къде, какви вреди нанася и за да може по-бързо да ги овладееш.
Ще чакам да споделиш какво се случва, моля.
Има теми за Базед, Хашимото  - може да пишеш там, за повече съвети.

ПП. Радвай се, че все още нямаш симптоми ... и дано никога не се появят Peace
Благодаря, дано...
Изчаквам час при друг ендо, защото последната, при която бях назначи терапия без УЗ и без никакви други изследвания, освен тези.
Интересното е, че съм с тегло над нормата след раждането, а с назначената терапия от предния лекар се оказва, че ще качвам още, което разбираемо, не ми се иска. За Базедовата болест не е ли характерно отслабване, при това рязко?..

# 63
  • София
Да, от Базед и Хиперфункция на ЩЖ, първо се отслабва, но след като се потисне функция на ЩЖ и отидеш в Хипофункция, може да качиш кг. Контролирай хормоните чрез дозата на тиреостатика, за да не се качва много ТСХ... прави контроли на 2-4 седмици и внимавай с храната - от нея се пълнее. Избери хранене, което да ти е от полза и да не качваш кг.
Имам няколко познати с Базед и при никоя от тях, теглото не се увеличи повече от 1-2 кг. от това преди Базед... по време на Базед, отслабнаха средно 3-4 кг., докато установят причината, но не ти го пожелавам, защото не е като другия вид, "желано" отслабване - унищожават се предимно мускули и колаген. Гадна работа.

# 64
Здравейте, аз мислех, че съм пуснала хормоните тук, но не съм. Правени са на 3ти ден от МЦ. Нераждала, 31г., редовен цикъл, но много косопад от 3 години, понякога напълняване, умора, студени крайници, акне по брадичката.. типична картина за хипотиреоидизъм. Миналата година имах ИР, успяхме да я овладеем с ендокринолог и с диета, спорт и медикамент. От всичко, което знам и разбирам за изследвания, имам хипофункция и голям недостиг на желязо, вероятно ми липсва и йод. Смятам да пусна допълнително anti tpo, тестостерон, пролактин, феритин, чернодробните ензими и ДХЕА.  Купих си л-тир9ксин, но не съм го започнала още, честно казано ме притесняват страничните ефекти.. проучвам естествените животински жлези. Ендокринолог не ми го е назначавал, за тях нямам проблем.

denis, благодарим за помощта, пусни един револют да се отблагодарим и ние Simple Smile

# 65
  • София
Здравейте, аз мислех, че съм пуснала хормоните тук, но не съм. Правени са на 3ти ден от МЦ. Нераждала, 31г.,
Скрит текст:
редовен цикъл, но много косопад от 3 години, понякога напълняване, умора, студени крайници, акне по брадичката.. типична картина за хипотиреоидизъм. Миналата година имах ИР, успяхме да я овладеем с ендокринолог и с диета, спорт и медикамент. От всичко, което знам и разбирам за изследвания, имам хипофункция и голям недостиг на желязо, вероятно ми липсва и йод. Смятам да пусна допълнително anti tpo, тестостерон, пролактин, феритин, чернодробните ензими и ДХЕА.  Купих си л-тир9ксин, но не съм го започнала още, честно казано ме притесняват страничните ефекти.. проучвам естествените животински жлези. Ендокринолог не ми го е назначавал, за тях нямам проблем.

denis, благодарим за помощта, пусни един револют да се отблагодарим и ние Simple Smile

Здравей!
Имаш лека Хипофункция на ЩЖ, т.е. може да ти е нужна и по-ниска доза. Ако си в оптималните граници, по-лесно ще контролираш и ИР. Инсулин и КЗ на гладно са добре, но има какво да се желае още - продължавай с режима и храненето.
ТАТ и МАТ са добре.
Хемоглобинът е малко нисък... желателно е да провериш и феритина, че той има отношение към функцията на ЩЖ.
Вит. Д е нисък, трябва да е 60-70 ng/ml... той е свързан с желязото и са взаимозависими - ако единия е нисък, другия трудно се попълва и обратно. Приемай ги успоредно.
Другите са добре.

# 66

Здравей, Денис. Пиша отново понеже междувременно пуснах още едно изследване, след три месеца на противозачатъчни. Хормона DHEA вече е в граници, но гинеколожката ми беше споменала, че  нивата му трябва да са около 200ug/dl, а при мен са по-високи. Пих три месеца Ясмин по препоръки и на гинеколога и ендокринолог, но ме притеснява, че вече е време да ги спра, а още не съм в оптималните му граници. Дали има нещо притеснително в изследванията ми?

Здравей Денис, може ли мнение и за моите резултати. Аз съм на 27 години с едно дете, но много искам още едно бебе. Преди години бях с наднормено тегло, много нередовен цикъл и засилено окосмяване на различни части от тялото, включително и по лицето. Това е и причината да направя доста хормонални изследвания и според гинеколожката и ендокриноложката ми имам много повишени нива на DHEA, което ще ми създаде проблем с последващо забременяване. Бях 3 месеца на хранителен режим и добавка Ашваганда, но нивата на DHEA се вдигнаха още повече и поради тази причина започнах да пия противозачатъчни Ясмин по лекарска препоръка. Нивата за един месец са спаднали малко, но все още съм доста над нормата. Въпросът ми е има ли нещо друго притеснително в изследванията ми и трябвали да се притеснявам много за този хормон? (Имам операция на яйчника от киста-дермоид ако това е от значение и това ме притеснява още повече, че ще се повлияе и яйчниковият резерв.)

# 67
  • София

Здравей, Денис. Пиша отново понеже междувременно пуснах още едно изследване, след три месеца на противозачатъчни.
Скрит текст:
Хормона DHEA вече е в граници, но гинеколожката ми беше споменала, че  нивата му трябва да са около 200ug/dl, а при мен са по-високи. Пих три месеца Ясмин по препоръки и на гинеколога и ендокринолог, но ме притеснява, че вече е време да ги спра, а още не съм в оптималните му граници. Дали има нещо притеснително в изследванията ми?

Здравей Денис, може ли мнение и за моите резултати. Аз съм на 27 години с едно дете, но много искам още едно бебе. Преди години бях с наднормено тегло, много нередовен цикъл и засилено окосмяване на различни части от тялото, включително и по лицето. Това е и причината да направя доста хормонални изследвания и според гинеколожката и ендокриноложката ми имам много повишени нива на DHEA, което ще ми създаде проблем с последващо забременяване. Бях 3 месеца на хранителен режим и добавка Ашваганда, но нивата на DHEA се вдигнаха още повече и поради тази причина започнах да пия противозачатъчни Ясмин по лекарска препоръка. Нивата за един месец са спаднали малко, но все още съм доста над нормата. Въпросът ми е има ли нещо друго притеснително в изследванията ми и трябвали да се притеснявам много за този хормон? (Имам операция на яйчника от киста-дермоид ако това е от значение и това ме притеснява още повече, че ще се повлияе и яйчниковият резерв.)
[/spoiler]
Здравей!
Да, ДХЕА трябва още да се понижи. Много вероятно тези, по-високи нива да се дължат на ИР - инсулин на гладно, може още да падне - преразгледай храненето си.
При едно от изследванията има по-високи нива на ЛХ, което показва ПКЯ ... или висок инсулин, висок ДХЕА, ПКЯ - това показва СПКЯ и от там проблем с МЦ, окосмяване и т.н.
Вит. Д е нисък - зимните месеци трябва да е около 70ng/ml 
Провери и за други дефицити, вкл. цинк, мед и селен

# 68
Здравейте, момичета!
Някоя от вас да е имала висок АМХ. Не извън референтни граници, но близо до горната, около 7?
Нямам поликистоза, скоро бях на ехография.

# 69
  • София
Здравейте, момичета!
Някоя от вас да е имала висок АМХ. Не извън референтни граници, но близо до горната, около 7?
Нямам поликистоза, скоро бях на ехография.
Здравей!
Високият АМХ показва ПКЯ... защото той се синтезира/образува от по-малките фоликули, а те са повече от нормалното при СПКЯ, най-общо.
Друга причина - овариална хиперстимулация и т.н., да не те плаша излишно.
Повтори го заедно с Инхибин В, точно на 3 ден от МЦ + ФСХ, ЛХ и Е2... всички те ще покажат, какво се случва.
ПКЯ, когато е в по-ранна фаза, се установява чрез хормоните, а в следващи фази, се засича и на УЗ.

Ето една хубава картинка за АМХ и фоликулите, които го синтезират:

# 70
  • 🌊
Аз пак ще пусна полови хормони, но се чудя кога. МЦ дойде днес следобед, това не прави ли събота реален трети ден?
Иначе на мен преди да повиша нивата на Вит Д AMH беше 4.680 ng/ml   1.200 - 9.000.
После прочетох за Инхибина и след месец резултатите бяха
Последните ми стойности бяха INHIBIN B   117.46   pg/ml   40.00 - 200.00
AMH 5.670   ng/ml   1.200 - 9.000
Според гинеколожката ми поликистоза няма.

# 71
И според моята всичко е наред. Още повече, че и другите ми хормони са в норма.
Така или иначе не знам колко е показателен този АМХ. Имам две приятелки, които се изследваха с резултати под 1 на 30г. Уж много зле.  Едната забременя от първи опит естествено. Другата забременя след много мъки заради ендометриоза, от яйчник, който лекарите бяха отписали, понеже бяха изрязали 3/4 от него.

# 72
  • София
Аз пак ще пусна полови хормони, но се чудя кога. МЦ дойде днес следобед, това не прави ли събота реален трети
Скрит текст:
ден?
Иначе на мен преди да повиша нивата на Вит Д AMH беше 4.680 ng/ml   1.200 - 9.000.
После прочетох за Инхибина и след месец резултатите бяха
Последните ми стойности бяха INHIBIN B   117.46   pg/ml   40.00 - 200.00
AMH 5.670   ng/ml   1.200 - 9.000
Според гинеколожката ми поликистоза няма.
Може и в петък - хормони се пускат точно на 3-ти ден от МЦ, може на 2-ри, но по-добре да не е на 4-ти ден от МЦ.

# 73
  • 🌊
Благодаря ти, Денис, чудех се наистина как да го направя.
Назначиха ми за проследяване LH, FSH, Estradiol, Testsoteron, DEHEA-S. Пролактин също задължително ще повтарям, че там е 2200+.

# 74
Здравейте, много ще съм благодарна на помощ за разчитане на резултатите. На 42 години съм с нередовен цикъл. Изследвани  са на 4 ден.

Лутропин (LH)
Серум / ECLIA
8.89
Жени:
Фоликуларна фаза: 2.4-12.6
Овулаторна фаза: 14-95.6
Лутеална фаза: 1-11.4
Менопауза: 7.7 - 58.

Фолитропин (FSH)
12.3
ЖЕНИ:
фоликуларна фаза: 3.5 - 12.5