Изследване на ХОРМОНИ – 28 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 36 403
  • 737
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Здравейте, много ще съм благодарна на помощ за разчитане на резултатите. На 42 години съм с нередовен
Скрит текст:
цикъл. Изследвани  са на 4 ден.

Лутропин (LH)
Серум / ECLIA
8.89
Жени:
Фоликуларна фаза: 2.4-12.6
Овулаторна фаза: 14-95.6
Лутеална фаза: 1-11.4
Менопауза: 7.7 - 58.

Фолитропин (FSH)
12.3
ЖЕНИ:
фоликуларна фаза: 3.5 - 12.5
овулаторна фаза: 4.7 - 21.5
лутеална фаза: 1.7 - 7.7
Менопауза: 25.8 - 134.8

Estradiol)
Серум / ECLIA
709
pmol/L
Жени:
Фоликулна фаза: 45,4 - 854
Овулация: 151 - 1461
Лутеална фаза: 81,9 - 1251
Менопауза: <18.4* - 505
Бременни - триместър 1: 561 - 11902
Бременни - триместър 2: 5729 - 78098
Бременни - триместър 3: 31287 - >110100
Здравей!
И трите хормона са високи. Много вероятно да има киста, ЗФ... Желателно е да ви видят на УЗ.
Ако лекарят каже, че нищо не вижда, попитайте защо Е2 е толкова висок?! Simple Smile
ЛХ и ФСХ също са високи, но той ще го отдаде на възрастта и на НЯР.
Нищо притеснително, не бързайте да се притеснявате. Това са просто хормони и те показват едно моментно състояние.
Ще чамам да споделите, какъв е проблема, моля.

ПП. Може да е и ПКЯ, но тъй като са изследвани на 4-ти ден ( не на 3-ти), ЛХ и ФСХ може да са се променили като стойности.
Това също би обяснило по-високия Е2.

# 76
  • Бургас
Здравейте, може ли да помоля за коментар на моите изследвания? Първите са от преди една седмица, а вторите изследвания са от месец Май, след прекарана пневмония.
Според ендокринолога всичко е наред, имам лека форма на ИР, препоръча ми хранителен режим и хранителна добавка С-Фем.
Аз обаче имам по-дълъг цикъл последните месеци, около 7-9 дни и не знам дали няма връзка с изследваните хормони. Другия месец съм и на гинеколог.
Жена, 40 год., с наднормено тегло, половите хормони са правени на 3-ти ден от МЦ.
Благодаря предварително !
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 10 дек 2024, 15:50 от Feline^

# 77
ИР изобщо не ви е в лека форма.Много висок инсулин имате и кръвната закар също е висока.
Аз бях  по същия начин.
Отидете на добър ендокринолог

# 78
  • София
Feline, изходен инсулин на гладно е доста висок, HOMA индекс също, Вие сте за лекарство, не за добавка. Ако искате питайте ендокринолога д-р  Силвия Въндева, която отговаря на въпроси тук, в този форум.

# 79

Здравейте, много ще съм благодарна на помощ за разчитане на резултатите. На 42 години съм с нередовен
Скрит текст:

Лутропин (LH)
Серум / ECLIA
8.89
Жени:

Фолитропин (FSH)
12.3
ЖЕНИ:

Estradiol)
Серум / ECLIA
709
pmol/L
Жени:
Здравей!
И трите хормона са високи. Много вероятно да има киста, ЗФ... Желателно е да ви видят на УЗ.
Ако лекарят каже, че нищо не вижда, попитайте защо Е2 е толкова висок?! Simple Smile
Нищо притеснително, не бързайте да се притеснявате. Това са просто хормони и те показват едно моментно състояние.

ПП. Може да е и ПКЯ, но тъй като са изследвани на 4-ти ден ( не на 3-ти), ЛХ и ФСХ може да са се променили като стойности.

Много благодаря ! Бях на преглед .Това ми пише в амбулаторния лист. Матка - в АVF , с нормална големина. Аднекси - двустранно ,без патологична находка. Матка -размери 29/44мм, ендометриум -5мм. Яйчници -б.о.

Какви изследвания ще ме посъветвате да си пусна? Благодаря ви предварително!

# 80
Здравейте! Как ви се струват тези изследвания?
Преди година и половина ме диагностицираха с Хашимото и хипофункция на жлезата. Започнах терапия с Еутирокс 25, след което от почти година съм на Еутирокс 50. Приемам витамин Д, фолат и феритин за наваксване на дефицити.
Изследваннията са пуснали на 21 ден от МЦ (7 дни след хващане на пик с лентички за овулация).
На 27 години съм и се цели забременяване.

# 81
  • София
Скрит текст:

Скрит текст:

Лутропин (LH)
Серум / ECLIA
8.89
Жени:

Фолитропин (FSH)
12.3
ЖЕНИ:

Estradiol)
Серум / ECLIA
709
pmol/L
Жени:
Здравей!

Много благодаря ! Бях на преглед .Това ми пише в амбулаторния лист. Матка - в АVF , с нормална големина. Аднекси - двустранно ,без патологична находка. Матка -размери 29/44мм, ендометриум -5мм. Яйчници -б.о.

Какви изследвания ще ме посъветвате да си пусна? Благодаря ви предварително!
Някакво предположение, поне, за по-високите нива на Е2, лекарят не направи ли?
Може да провериш андрогените - посочени са на 1 стр. на  темата, тест за ИР...

Здравейте! Как ви се струват тези изследвания?
Скрит текст:
Преди година и половина ме диагностицираха с Хашимото и хипофункция на жлезата. Започнах терапия с Еутирокс 25, след което от почти година съм на Еутирокс 50. Приемам витамин Д, фолат и феритин за наваксване на дефицити.
Изследваннията са пуснали на 21 ден от МЦ (7 дни след хващане на пик с лентички за овулация).
На 27 години съм и се цели забременяване.
Здравей!
ТСХ е висок, Т4 е нисък - или не приемаш медикамента правилно или дозата ти е ниска.
Приема се сутрин, рано, веднага след сън, поне 2 часа преди хранене и кафе.
ТАТ и МАТ са високи, показват че си с Хашимото...  затова е важно и да не си в Хипофункция, т.е. да се подпомогне ЩЖ с оптимална доза.

Прогестеронът е нисък, предполагам, че не е изследван точно на 7-ми ден след О.
Пикът на ЛХ, който се засича с тестовете за О. е до 48 часа преди самата О...., или може да имаш грешка, отклонение с 2 дни, което не е малко и респ. и затова и Прогестеронът да е по-нисък.
Феритинът е много нисък, той е важен, освен всичко друго, но и за нормалната функция на ЩЖ, за попълване на други дефицити и т.н.
Пускай целият, т.е. Железен панел.

Последна редакция: пт, 13 дек 2024, 20:41 от denis©

# 82
Здравей, denis! Бих помолила за коментар на изследванията ми, бременна съм след инвитро в 12та седмица + 3 дни. приемам еутирокс заради хашимото с хипофункция, като на доза 6х75 + 1х100 имах добри щитовидни показатели преди 30 дни, но допускам че заради спирането на естрофем (последното хапче го пих в събота), TSH доста е паднало. Относно глюкозата, по принцип ям плодове, мед, тестено, но не ям никакво сладко като шоколади, вафли, торти. А относно прогестерона, в момента съм на утрогестан 2х2 от 100 мг, като поетапно ще го спра окончателно до началото на следващата седмица по предписана схема. Днес съм на ендокринолог за коментар, но много ще се радвам на твоето мнение и дали с тези щитовидни нещата са наред с бебчо... благодаря!

# 83
  • София
Здравей, denis! Бих помолила за коментар на изследванията ми, бременна съм след инвитро в 12та седмица + 3
Скрит текст:
дни. приемам еутирокс заради хашимото с хипофункция, като на доза 6х75 + 1х100 имах добри щитовидни показатели преди 30 дни, но допускам че заради спирането на естрофем (последното хапче го пих в събота), TSH доста е паднало. Относно глюкозата, по принцип ям плодове, мед, тестено, но не ям никакво сладко като шоколади, вафли, торти. А относно прогестерона, в момента съм на утрогестан 2х2 от 100 мг, като поетапно ще го спра окончателно до началото на следващата седмица по предписана схема. Днес съм на ендокринолог за коментар, но много ще се радвам на твоето мнение и дали с тези щитовидни нещата са наред с бебчо... благодаря!
Здравей!
ТСХ е паднал доста, дозата трябва да се коригира ( от лекар).
Прогестеронът и КЗ са супер.

Лека и спокойна бременност.

# 84
Здравей, Денис.
Може ли коментар на следните изсл.на ЩЗ. И мен ме наплашиха с базедова болест, но нямам никакви други симптоми.
Скрит текст:
Здравей!
ТСХ е много нисък, Т3 и Т4 са много високи и показват Хиперфинкция на ЩЖ. Много вероятно да е и Базед - трябва да провериш ТСХ  рецепторни антитела (TRAK,TRAb). Консултирай се с Ендокринолог - да види ЩЖ на УЗ и да прецени каква е причината ... и да ти назначи терапия.
ТАТ и МАТ са високи - показват Хашимото.
Провери т.н. железен панел, вит. Д, Калций, Натрий, Фосфор, Урея, Креатенин, Алкал. Фосфатаза, ГГТ, CRP,  СУЕ, АСАТ, АЛАТ... ПКК, това поне като начало, за да се прецени, къде, какви вреди нанася и за да може по-бързо да ги овладееш.
Ще чакам да споделиш какво се случва, моля.
Има теми за Базед, Хашимото  - може да пишеш там, за повече съвети.

ПП. Радвай се, че все още нямаш симптоми ... и дано никога не се появят Peace

Привет,
Днес стигнах да пусна и трак.

# 85
  • София
Скрит текст:
Здравей, Денис.
Може ли коментар на следните изсл.на ЩЗ. И мен ме наплашиха с базедова болест, но нямам никакви други симптоми.
Скрит текст:
Здравей!
ТСХ е много нисък, Т3 и Т4 са много високи и показват Хиперфинкция на ЩЖ. Много вероятно да е и Базед - трябва да провериш ТСХ  рецепторни антитела (TRAK,TRAb). Консултирай се с Ендокринолог - да види ЩЖ на УЗ и да прецени каква е причината ... и да ти назначи терапия.
Провери т.н. железен панел, вит. Д, Калций, Натрий, Фосфор, Урея, Креатенин, Алкал. Фосфатаза, ГГТ, CRP,  СУЕ, АСАТ, АЛАТ... ПКК, това поне като начало, за да се прецени, къде, какви вреди нанася и за да може по-бързо да ги овладееш.

Привет,
Здравей!
Антителата са високи, показват Базед - трябва да си на терапия.
Не го отлагай, защото това заболяване бързо се развива и нанася много щети. Следи за дефицити - най-вече т.н. Железен панел, следи Калций, Фосфор, Алкална фосфатаза,  .. защото се дърпа много калций от костите... ГГТ, Урея, Креатинин, CRP, СУЕ , следи вит. Д, В12, Цинк, Мед, Селен... следи кръвното налягане, пулса ... може да получиш цистит ( и това е от Базеда )... храни се пълноценно.
Ако имаш някакви странични симптоми - пиши, ако мога, ще помагам. Внимавай, че удря и съня, психиката, очите ...
Не е страшно, за всеки страничен симптом, трябва определен подход.

# 86
Скрит текст:
Здравей, Денис.
Скрит текст:
Здравей!

Привет,
Здравей!
Не го отлагай, защото това заболяване бързо се развива и нанася много щети. Следи за дефицити - най-вече т.н. Железен панел, следи Калций, Фосфор, Алкална фосфатаза,  .. защото се дърпа много калций от костите... ГГТ, Урея, Креатинин, CRP, СУЕ , следи вит. Д, В12, Цинк, Мед, Селен... следи кръвното налягане, пулса ... може да получиш цистит ( и това е от Базеда )... храни се пълноценно.
Ако имаш някакви странични симптоми - пиши, ако мога, ще помагам. Внимавай, че удря и съня, психиката, очите ...
Благодаря. Пулса е висок, треперя, заспивам трудно...
Сега се прибирам от консултация с ендо, утре ще влизам в болница за да пуснем всички нужни изследвания.
Ще пиша пак.

# 87
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Здравей, Денис.
Скрит текст:
Здравей!

Привет,
Здравей!
Благодаря. Пулса е висок, треперя, заспивам трудно...
Сега се прибирам от консултация с ендо, утре ще влизам в болница за да пуснем всички нужни изследвания.
Ще пиша пак.
Съжалявам, че симптомите се проявяват. Не се притеснявай, започнеш ли терапията, ще се почувстваш по-добре. Моят съвет е да следиш хормоните на 2-3 седмици и своевременно да се коригира дозата. Следи всички кръвни показатели, които ти посочих, защото те са добър ориентир за това, какво се случва в тялото + АСАТ и АЛАТ, 1-2 месеца след започване на терапията. За треперенето, проблемите със съня  - Глог, мента и валериан, тинктура, чай от маточина също помага ( потиска функцията на ЩЖ).
Пожелавам ти бързо да овладеете заболяването.
Ще чакам да пишеш. Peace

# 88
Здравейте, бих помолила Денис, ако е възможно, за коментар относно тези изследвания на 3ти ден от МЦ:

П.п. андростендион и DHEA-S ми бяха назначени към основните хормони след ановулаторен цикъл, макар че до момента нямам установен СПКЯ и МЦ ми е редовен с проследявана овулация в миналото. Предварително благодаря за насоките!

# 89
Здравейте,
Много ще бъда благодарна на Денис за коментар.
Родих със секцио преди 1г и 2м.
След силен стрес след това, лятото се влоших много (доста неразположения, но никога не ми е идвало толкова рано, а не кърмя). Не понасям жегата, треперят ми ръцете,  сърцебиене, чедти изхождания, бърз метаболизъм, безсъние, нервност, постоянно чувство на глад, подуване на червата и стомаха, много газове, често уриниране  и вечер (а почти няма какво, но се събуждам в 3-4 ч и не мога да заспя), тревожност, стрес. Но, предния месец ми дойде 2 пъти през 15 дни (на 38 ще направя март), с 2 аборта (1 мисед и 1 още на 1вата седмица).
Хормоните са на 3ти ден от МЦ, а прогестерона, Калий, Натрий са от днес на 20ти ден от последния (подранил МЦ).
Във Вторник съм на ендокринолог за ехография. Пуснала съм и TRAC, но ще е готов във вторник.
И, забелязвам че едното ми око(лявото) е доста по-отворено от другото.

Общи условия

Активация на акаунт