Изследване на ХОРМОНИ – 28 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 36 358
  • 737
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте,
може ли мнение за тези резултати
Скрит текст:
АМХ 3,67.Flushed.... / 2024 януари беше 1,3/...
в същата лаборатория /малко след стимулация/
Дали са реални тези стойности?
/...цикъла стана много кратък и няколко дни преди това има кафяво зацапване 1-2/

Благодаря предварително,
Здравей!
ЛХ е висок и показва ПКЯ ... това може да е причина за по-високия АМХ ( и респ. да не е обективен в момента).
Добре е да се повтори заедно с Инхибин В, точно на 3-ти ден от МЦ... 2-3 МЦ след стимулацията.

Как се намалява ЛХ ?

# 166
  • София
Скрит текст:
Здравейте,
Скрит текст:
/...цикъла стана много кратък и няколко дни преди това има кафяво зацапване 1-2/

Благодаря предварително,
Здравей!
ЛХ е висок и показва ПКЯ ... това може да е причина за по-високия АМХ ( и респ. да не е обективен в момента).
Добре е да се повтори заедно с Инхибин В, точно на 3-ти ден от МЦ... 2-3 МЦ след стимулацията.

Как се намалява ЛХ ?
Търси се причината и тя се лекува. ЛХ се повишава при ПКЯ /СПКЯ - а причините за нея са:  проблем с ЩЖ, ИР, високи нива на Пролактин, Андростендион, ДХЕА, 17ОН Прогестерон и т.н.

# 167
Скрит текст:
Здравейте,
Скрит текст:

Благодаря предварително,
Здравей!

Как се намалява ЛХ ?
Търси се причината и тя се лекува. ЛХ се повишава при ПКЯ /СПКЯ - а причините за нея са:  проблем с ЩЖ, ИР, високи нива на Пролактин, Андростендион, ДХЕА, 17ОН Прогестерон и т.н.

Ако всички тези са в граници, но въпреки това има леки индикации пак ли се налага лечение като за болен от ИР примерно

# 168
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Здравейте,
Скрит текст:

Благодаря предварително,
Здравей!

Как се намалява ЛХ ?

Ако всички тези са в граници, но въпреки това има леки индикации пак ли се налага лечение като за болен от ИР примерно
Не мога да отговоря. Лекар трябва да прецени какво се случва, защото дори някои от тези хормони да са в норма, ако са на горна граница, може да са причина за ПКЯ... както и комбинацията на тези хормони - напр. ако Андростендион и 17ОН Прогестерон са на горна граница - това не е много Ок за МЦ и О. - могат да я потискат, да са причина за образуване на повече, от нормалното,  фоликули , за липсата на О. ... вкл. и за добре изявена ПКЯ.

# 169
С тези резултати се чудя дали да увелича дозата на Еутирокс - в момента по 50 мкг на ден, но може би трябва да са 75 или 100?
Бременна съм в 34+ гс

# 170
  • София
С тези резултати се чудя дали да увелича дозата на Еутирокс - в момента по 50 мкг на ден, но може би трябва да са
Скрит текст:
75 или 100?
Бременна съм в 34+ гс
Изследвай и Т3 и се консултирай с Ендокринолог... нещо потиска функцията на ЩЖ.
Да не си болна или скоро да си била болна?! При това ТСХ, Т4 е доста нисък?!
Бебчо вече няма нужда от твоя хормон, така че не се притеснявай за него.
След 20г.с., ЩЖ на бебето е развита и му осигурява необходимото кол-ва хормон.
Ще чакам да споделиш какво е мнението на лекаря.

# 171
С тези резултати се чудя дали да увелича дозата на Еутирокс - в момента по 50 мкг на ден, но може би трябва да са
Скрит текст:
75 или 100?
Бременна съм в 34+ гс

Благодаря, Денис! Успях да се свържа с ендокринолог днес, промениха ми наистина схемата на прием на Еутирокс на 75-50 редуване. Като диагноза си е хипотиреоидизъм.

# 172
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
75 или 100?
Бременна съм в 34+ гс

Благодаря, Денис! Успях да се свържа с ендокринолог днес, промениха ми наистина схемата на прием на Еутирокс на 75-50 редуване. Като диагноза си е хипотиреоидизъм.
Благодаря, че сподели.
Лека и спокойна бременност

# 173
Здравей Денис!

Излязоха ми резултати от хормонални изследвания направени в 3ти денн от МЦ. На 29 години съм. Цикъла ми е
Скрит текст:
нередовен от както се помня имам и начална фаза на ИР.  Преди половин година правих изследвания отново на щитовидна + полови хормони + глюкоза и тогава се показа лека форма на ИР, макар и всичко да е в границите. Тестостерона отнвоо ми беше под границата но нищо не ми казаха за него, въпреки че имам оплаквания от към повишено окосмяване на шия, гърди..

ПС. от години съм с депресивни моменти, изключително ниско либидо, може би тук идва разковничето. Уж се храня разнообразно, но съм с ниска двигателна култура, работя на комптър понякога по 12 часа на ден при усилени работни дни. Съответно имам и наднормено тегло, което дойде с годините и обездвижването + 15-20кг постепенно и след раждането  на детето (имам едно детенце, родено преди 5г и половина)

Моля ако може разчитане на резултатите, ще бъда много благодарна! Благодаря!

Здравей!
ТСХ е добре, но е желателно да се проверят и Т3 и Т4 - пускай винаги и трите.
Е2 е висок - или има киста, ЗФ... или си с по-високи нива на естрогените от наднорменото тегло ( самата мастна тъкан продуцира много естроген, който причинява и хормонален дисбаланс)
Тестостеронът е нисък - причина може да е както ИР, така и дефицита на протеин ( от храна)
ДХЕА също е нисък - предполагам от ИР... това вреди на тялото, вкл. и на кач-вото на яйцеклетките ... и може да е причина в последствие на НЯР, по-ранна менопауза или проблем с МЦ.
Андростендионът и 17ОН Прогестерон са добре, което показва че процесите са обратими... все пак си млада.
Намали теглото, защото това ти вреди и ще утежни и ИР, а това носи много вреди на тялото - ССС, бъбреци, зрение и т.н.
Направи тест за ИР и се храни спрямо ИР. Приеми че я имаш, а не се успокоявай с това, че е лека форма.
И аз съм с ИР, но от години я контролирам със спорт всеки ден и правилно хранене. Не е толкова трудно.
И аз работя на компютър през по-голямата част от времето и то много повече от 12 часа, но винаги отделям по час- час и половина, за да спортувам... защото това е моя начин на почивка, за разлика от други хора, които почиват пасивно.

Здравей Денис, отново. Днес излязоха и последните изследвия от групата, която лекарката ми назначи. Забелязвам че резултата е изключително нисък и се стреснах. На 19ти съм на преглед, но въпреки че съм с нередовен цикъл и не може точно да се определи фазата, за всички фази ми се струва нисък. Явно отново ключово идва овладяването на ИР

Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 09:58 от 🐟 Дори 🐟

# 174
Здравейте,

Моля за мнение за резултатите на моят мъж:

Благодаря!

# 175
denis, може ли коментар по тези резултати? 3 ден от МЦ, жена 40 г. Преди 8 месеца амх беше 0,76. Вкарах вит.Д в прилични граници (около 200) и продължавам да взимам  по 10 000 на седмица.
Скрит текст:

# 176
  • София
Скрит текст:
Здравей Денис!

Излязоха ми резултати от хормонални изследвания направени в 3ти денн от МЦ. На 29 години съм. Цикъла ми е
Скрит текст:
нередовен от както се помня имам и начална фаза на ИР.  Преди половин година правих изследвания отново на щитовидна + полови хормони + глюкоза и тогава се показа лека форма на ИР, макар и всичко да е в границите. Тестостерона отнвоо ми беше под границата но нищо не ми казаха за него, въпреки че имам оплаквания от към повишено окосмяване на шия, гърди..

ПС. от години съм с депресивни моменти, изключително ниско либидо, може би тук идва разковничето. Уж се храня разнообразно, но съм с ниска двигателна култура, работя на комптър понякога по 12 часа на ден при усилени работни дни. Съответно имам и наднормено тегло, което дойде с годините и обездвижването + 15-20кг постепенно и след раждането  на детето (имам едно детенце, родено преди 5г и половина)

Моля ако може разчитане на резултатите, ще бъда много благодарна! Благодаря!

Здравей!
ТСХ е добре, но е желателно да се проверят и Т3 и Т4 - пускай винаги и трите.
Е2 е висок - или има киста, ЗФ... или си с по-високи нива на естрогените от наднорменото тегло ( самата мастна тъкан продуцира много естроген, който причинява и хормонален дисбаланс)
Тестостеронът е нисък - причина може да е както ИР, така и дефицита на протеин ( от храна)
ДХЕА също е нисък - предполагам от ИР... това вреди на тялото, вкл. и на кач-вото на яйцеклетките ... и може да е причина в последствие на НЯР, по-ранна менопауза или проблем с МЦ.
Андростендионът и 17ОН Прогестерон са добре, което показва че процесите са обратими... все пак си млада.
Намали теглото, защото това ти вреди и ще утежни и ИР, а това носи много вреди на тялото - ССС, бъбреци, зрение и т.н.
Направи тест за ИР и се храни спрямо ИР. Приеми че я имаш, а не се успокоявай с това, че е лека форма.
И аз съм с ИР, но от години я контролирам със спорт всеки ден и правилно хранене. Не е толкова трудно.
И аз работя на компютър през по-голямата част от времето и то много повече от 12 часа, но винаги отделям по час- час и половина, за да спортувам... защото това е моя начин на почивка, за разлика от други хора, които почиват пасивно.
Здравей Денис, отново. Днес излязоха и последните изследвия от групата, която лекарката ми назначи. Забелязвам че резултата е изключително нисък и се стреснах. На 19ти съм на преглед, но въпреки че съм с нередовен цикъл и не може точно да се определи фазата, за всички фази ми се струва нисък. Явно отново ключово идва овладяването на ИР

Скрит текст:
Здравей!
На кой ден от МЦ е изследван?
Ако не е имало О., не е проблем че е нисък?!

Здравейте,
Моля за мнение за резултатите на моят мъж:
Скрит текст:

Благодаря!
Здравей!
ЛХ и ФСХ са малко ниски, но не е проблем, ако тестостеронът е обективен.
Е2 е висок и се разминава с Тестостерона?! Приемал ли не нещо за тестостерон?
По-добре андролог да направи интерпретацията.
Добре са като цяло, но има съмнение, доколко са обективни.
Ще чакам да споделиш, какъв е коментара на лекаря, моля.

denis, може ли коментар по тези резултати? 3 ден от МЦ,
Скрит текст:
жена 40 г. Преди 8 месеца амх беше 0,76. Вкарах вит.Д в прилични граници (около 200) и продължавам да взимам  по 10 000 на седмица.
Скрит текст:
Е2 с ФСХ са високи, може да има киста, ЗФ... и респ. АМХ да не е обективен.
Желателно е да те видят на УЗ, веднага, за да се разбере каква точно е причината... защото, ако прегледа е по-късно, ЗФ, кистата може да претърпят обратно развитие и така "причината" ще изчезне  и лекаря ще приеме АМХ за реална стойност ( мое мнение).

Последна редакция: ср, 05 фев 2025, 15:53 от denis©

# 177
Здравейте, дали може разчитане на резултатите, на 28г съм и са направени на 3ти ден от цикъла. Бях много стресирана от вземането на кръв и поседях около 10тина мин уж в покой, но предполагам това е завишило пролактина. Тат, мат и тн са правени седмица преди това, дали има нещо притеснително?

# 178
  • 🌊
Скрит текст:
Моля за мнение за тези резултати (надявам се качеството да не е станало кошмарно, защото е с по-голям обем, за да хване и референтните стойности).
От лабораторията са намалили горната стойност на 17 ОН, преди беше Фоликулна фаза 0.60 до 3.933. Тестостерон на чист ден в началото на миналия месец беше 1.47nmol/l при 0.18 - 1.90. При последното ми посещение при гинеколог изключи поликистоза.
---
Правени са на 2 1/2 ден от цикъла понеже ми дойде следобед.

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 21:51 от Чебурашка

# 179
Здравейте, дали бихте могли да ми кажете мнение за тези резултати на 3-ти и 21 ден от цикъла. Те са направени 11 месеца след раждане и 3 месеца след кърмене. Имам зацапване между 10 и 12 ден от цикъла и според гинеколога ми имам много ниски хормони. Преди бременността всичко ми беше в норма. В момента съм 7-8 месеца след кърмене и 13 месеца след раждане и все още имам зацапване. Дали бих  могла да изчакам още да видя дали хормоните ще се нормализират сами или вече е добре да се пият лекарства? По принцип се надявах, че ако е вследствие от бременността ще се нормализират сами, понеже не ми се пият хормони. Забравих да добавя, че съм на 37 години.

Общи условия

Активация на акаунт