Изследване на ХОРМОНИ – 28 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 36 469
  • 737
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Здравей Денис!

Излязоха ми резултати от хормонални изследвания направени в 3ти денн от МЦ. На 29 години съм. Цикъла ми е
Скрит текст:
нередовен от както се помня имам и начална фаза на ИР.  Преди половин година правих изследвания отново на щитовидна + полови хормони + глюкоза и тогава се показа лека форма на ИР, макар и всичко да е в границите. Тестостерона отнвоо ми беше под границата но нищо не ми казаха за него, въпреки че имам оплаквания от към повишено окосмяване на шия, гърди..

ПС. от години съм с депресивни моменти, изключително ниско либидо, може би тук идва разковничето. Уж се храня разнообразно, но съм с ниска двигателна култура, работя на комптър понякога по 12 часа на ден при усилени работни дни. Съответно имам и наднормено тегло, което дойде с годините и обездвижването + 15-20кг постепенно и след раждането  на детето (имам едно детенце, родено преди 5г и половина)

Моля ако може разчитане на резултатите, ще бъда много благодарна! Благодаря!

Здравей!
ТСХ е добре, но е желателно да се проверят и Т3 и Т4 - пускай винаги и трите.
Е2 е висок - или има киста, ЗФ... или си с по-високи нива на естрогените от наднорменото тегло ( самата мастна тъкан продуцира много естроген, който причинява и хормонален дисбаланс)
Тестостеронът е нисък - причина може да е както ИР, така и дефицита на протеин ( от храна)
ДХЕА също е нисък - предполагам от ИР... това вреди на тялото, вкл. и на кач-вото на яйцеклетките ... и може да е причина в последствие на НЯР, по-ранна менопауза или проблем с МЦ.
Андростендионът и 17ОН Прогестерон са добре, което показва че процесите са обратими... все пак си млада.
Намали теглото, защото това ти вреди и ще утежни и ИР, а това носи много вреди на тялото - ССС, бъбреци, зрение и т.н.
Направи тест за ИР и се храни спрямо ИР. Приеми че я имаш, а не се успокоявай с това, че е лека форма.
И аз съм с ИР, но от години я контролирам със спорт всеки ден и правилно хранене. Не е толкова трудно.
И аз работя на компютър през по-голямата част от времето и то много повече от 12 часа, но винаги отделям по час- час и половина, за да спортувам... защото това е моя начин на почивка, за разлика от други хора, които почиват пасивно.

# 121
Благодаря, Денис! Ще правя пак изследване скоро за ИР да видя как е положението сега и съдейки по отговора ти трябва да се постарая повече с храненето и спорта, което е ключово да оправя хормоните. Ще си преразгледам хранителния режим и движението, явно това което правя не е достатъчно. Благодаря!

# 122
Здравейте, denis!
Този месец цикълът ми закъсня със седем дни.
На 5ти ден от закъснението отидох на гинеколог.
В левия яйчник видя ендометриозна киста 16мм х 14 мм(като каза, че не е сигурен), а в десния хубав фоликул.  Проверих си прегледа след раждането, там също пише киста на левия яйчник 36 на 42 мм,а аз тотално бях забравила за това. Назначи ми изследвания, които публикувам тук и Ви моля за коментар. Инхибин-Б, ще бъде готов в сряда. В понеделник т.е. на 3ти ден от МЦ да аи пусна ли отново хормоните?
Вчера се неразположих и така ми дойде цикъла на 32-ти ден със седем ни закъснение.
Обаче аз имам изключително неприятни физически симптоми. В четвъртък предната седмица ми потече кръв от носа, постоянно ми се вие свят,всичко ме боли ,имам и херпес на устните и афти в устата ,тотално имунитета ми е спаднал. Притеснява ме тази киста дали ще трябва да се оперира, защото е намалила размерите си... От 2 седмици  пия Витекс, Вут.Ц, бял равнец, Д3 10 000, Б комплекс, Б6.

Здравей Denis,може ли малко помощ и с мойте резултати.На 31г съм,имам две дечица на 10 и 8 години станали от
Скрит текст:
втори опит.Сега искаме 3то ,но от 6месеца не става.Хормоните са пуснати на 4ти ден от цикъла ,който е около 26-28 дни.Винаги е бил редовен.Нямам кисти или нещо друго.До скоро усещах овулацията придружена с много ЦС.Напоследък май не.Правих тестове до преди 3 месеца и излизаше хубава втора черта.Сега взех oview ,но нещо не мога да оцеля овулацията или изобщо нямам такава.Може ли помощ.ТСХ
ми е 1.47 и пролактина не е много коректно взет.
Здравей!
ФСХ е малко висок за годините ти, може да има ЗФ, киста... които или не нарастват, или търпят обратно развитие. Ако искаш провери, за всеки случай и ЯР - АМХ и Инхибин В, точно на 3 ден от МЦ.
Обобщено - нищо притеснително.

Здравейте, denis!
Честита нова година и на Вас!
Скрит текст:
Бях на лекар-с железата всичко е наред!
Показа ми я, никакви възли или промени. Даже е много равномерна (дано съм разбрала).
Каза, че има много голяма вероятност прогеатерона да е причината, тъй като през март също е с ниска стойност и не е мръднала.
Но, тогава е било на 14 ден от МЦ.
Вит. Д3 също виждам че си спада, въпреки че приемам Д3 6000IU + K2, Б-комплелс и Б12 подезичен спрей.
Прилагам ТРАК и изследванията от м.март.

Здравей! За много години, живи и здрави!
Това, че няма проблем с ЩЖ е много добре. ТРАК е Ок.
За вит. Д - увеличи дозата... зимните месеци тялото използва повече и явно тази доза, не ти е достатъчна.
Провери т.н. Железен панел ... защото, ако там има проблем, много по-трудно се попълва вит. Д дефицита.
[/quote]

# 123
Момичета, при изследване на полови хормони (ще пусна ЛХ, ФСХ, Пролактин, Прогестерон, Тестостерон, Е2 и АМХ) имаше ли условие да е на празен стомах и без кафе? Прегледах и първия пост на темата, но не видях, та по-добре да попитам. Благодаря!

# 124
Здравей, Денис! Имам следното колебание дали да приемам допълнително прогестерон след опитите за забременяване?

Последна редакция: сб, 18 яну 2025, 16:31 от vanya_asenova87

# 125
  • София
Здравейте, denis!
Скрит текст:
В левия яйчник видя ендометриозна киста 16мм х 14 мм(като каза, че не е сигурен), а в десния хубав фоликул.  Проверих си прегледа след раждането, там също пише киста на левия яйчник 36 на 42 мм,а аз тотално бях забравила за това. Назначи ми изследвания, които публикувам тук и Ви моля за коментар. Инхибин-Б, ще бъде готов в сряда. В понеделник т.е. на 3ти ден от МЦ да аи пусна ли отново хормоните?
Вчера се неразположих и така ми дойде цикъла на 32-ти ден със седем ни закъснение.
Обаче аз имам изключително неприятни физически симптоми. В четвъртък предната седмица ми потече кръв от носа, постоянно ми се вие свят,всичко ме боли ,имам и херпес на устните и афти в устата ,тотално имунитета ми е спаднал. Притеснява ме тази киста дали ще трябва да се оперира, защото е намалила размерите си... От 2 седмици  пия Витекс, Вут.Ц, бял равнец, Д3 10 000, Б комплекс, Б6.

Здравей Denis,може ли малко помощ и с мойте резултати.На 31г съм,имам две дечица на 10 и 8 години станали от
Скрит текст:
втори опит.Сега искаме 3то ,но от 6месеца не става.Хормоните са пуснати на 4ти ден от цикъла ,който е около 26-28 дни.Винаги е бил редовен.Нямам кисти или нещо друго.До скоро усещах овулацията придружена с много ЦС.Напоследък май не.Правих тестове до преди 3 месеца и излизаше хубава втора черта.Сега взех oview ,но нещо не мога да оцеля овулацията или изобщо нямам такава.Може ли помощ.ТСХ
ми е 1.47 и пролактина не е много коректно взет.
Здравей!
ФСХ е малко висок за годините ти, може да има ЗФ, киста... които или не нарастват, или търпят обратно развитие. Ако искаш провери, за всеки случай и ЯР - АМХ и Инхибин В, точно на 3 ден от МЦ.
Обобщено - нищо притеснително.

Здравейте, denis!
Скрит текст:
Показа ми я, никакви възли или промени. Даже е много равномерна (дано съм разбрала).
Каза, че има много голяма вероятност прогеатерона да е причината, тъй като през март също е с ниска стойност и не е мръднала.
Вит. Д3 също виждам че си спада, въпреки че приемам Д3 6000IU + K2, Б-комплелс и Б12 подезичен спрей.

За вит. Д - увеличи дозата... зимните месеци тялото използва повече и явно тази доза, не ти е достатъчна.
Провери т.н. Железен панел ... защото, ако там има проблем, много по-трудно се попълва вит. Д дефицита.
Здравей!
Тези изследвания са правени на 5-6-ти ден закъснение, доколкото разбирам и на 7-я ден идва М?!
Нещо не ми е ясно, какво е видял АГ на УЗ?!
Може да е имало ЕМ- киста, но това, няма как са се прецени нито от тези изследвания, нито от УЗ - и е само предположение... освен ако не си с ЕМ.
Видял е хубав фоликул - и това не е много реално, защото преди М. може да има или киста или ЗФ или ЛУФ.
Прогестеронът е малко висок за края на ЛФ.
На 3 ден от МЦ е желателно да пуснеш: ЛХ, ФСХ, Е2, Прогестерин и 17ОН Прогестерон ... те ще покажат каква е причината за този по-висок прогестерон и отново трябва да те видят на УЗ - в ранната ФФ, т.е. веднага след М.
За кистата - потърси  второ мнение. ... и я следи всеки МЦ. Може да не е киста, а да са ЗФ всеки МЦ ( един или повече от един).

Момичета, при изследване на полови хормони (ще пусна ЛХ, ФСХ, Пролактин, Прогестерон, Тестостерон, Е2 и АМХ) имаше ли условие да е на празен стомах и без кафе? Прегледах и първия пост на темата, но не видях, та по-добре да попитам. Благодаря!
Сутрин рано, до 9.00, на гладно, без кафе - така се пускат всички хормони, освен ако лекар не ги пуска по спешност по друго време.
Може да пиеш само малко вода ( 100-на мл.)

Здравей, Денис! Писала съм ти и в друга тема "Изследване на хормони", на 37 г. съм имам едно момче на близо 5 г.
Скрит текст:
От една година правим опити за бебе, като имах миналата година и един аборт. Бях на репродуктивни специалист, който ми даде да изследвам хормони, като каза от 2 до 5 - ти ден на МЦ, аз в другата тема ги споделих като ти отговори, че на база изследванията не виждаш проблем.
Сега въпросът ми е друг, правих тестове за овулация, като положителен излезе на 14 януари(13 ден от цикъла) към 11:30 на обяд беше най-висок 1:35, вечерта в 19:00 ч. беше 1:11 и имах болки ниско в корема. Опитите ни бяха на 13 януари и на 15 януари, а днес ми е 17 ден от цикъла, според теб дали мога да слагам утрогестан вечер за 10 дни, превантивно, ако са се случили нещата?
Докторката, при която ходих в ноември месец каза, че не е нужно да се слага допълнително, като предишни пъти е имало бременност.
Изследвала съм го миналия месец, като си слагах 10 дни утрогестан по две капсули вечер, на моя глава, но е изследван някъде 10 дни след овулация заедно с Total beta-HCG.
Здравей!
Нивата на Прогестерона са различни всеки МЦ и не може на база серумни нива от минал МЦ да се прави извод, дали и в каква доза да се прилага прогестин.
Ако този МЦ е имало О. - на 7-ми ден след предполагаемата О. се пуска Прогестерон и ако той покаже, че е имало О., но нивата са по-ниски, по преценка на лекар, може да се приложи прогестин.
Тестовете за О., не ти гарантират, че е имало О.

Последна редакция: сб, 18 яну 2025, 15:59 от denis©

# 126
Благодаря ти за отговора, Денис!

Последна редакция: сб, 18 яну 2025, 17:12 от vanya_asenova87

# 127
Привет! На 30 години съм, със съпруга ми правим опити за забременяване от около година и 8-9 месвца, без успех до момента. С Хашимото съм, на л тироксин 100мкг в 4 дни от седмицата и 75мкг в останалите дни. При него няма хронични заболявания. Преди два цикъла имах ановулаторен такъв, съдейки по ниския прогестерон на 21ви ден (до момента винаги е бил на горна граница след овулация, при следващия цикъл на 21ви ден прогестерона беше дори по-висок от референтните стойности). И в миналото се е случвало поне по веднъж на година да задържан фоликули. Моля за съдействие и помощ Денис по отношение на изследвания, пуснати на 2ри ден от МЦ (това е М след цикъл с прогестерон 82.8 нмол/л). Не мога да си обясня, както и лекарите ми впрочем, неуспеха до момента. При моя мъж също няма отклонения от изследванията, както СГ, така и кръвни. Общо взето не знам къде да търся проблем, за да го реша.

# 128
Здравей ,Денис! Правим опити от няколко месеца (4 ) , пуснах си някои изследвания на 21 ден от цикъла, може ли за някакъв коментар,  знам, че не са много изследванията .Цикълът ми е редовен.Имам още 2 деца (на 10 и 15 год.) .Благодаря предварително!  Вземам Q10, S- fem и вечерна иглика до О. Благодаря предварително. На 37 години съм.Горна граница на прогестврона е 76 ,че е изрязано. . Бях пускала ЩХ и полови хормони  в началото на декември,те са на 3ти ден от цикъла, ще приложа и тях. Правени са в различни лаборатории,гледам ,че ТSH е с голяма разлика само,за 1 месец .

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 17:05 от Nikita8787

# 129
Здравейте!
Бременна съм в 14 г.с., диагностицирана съм с ИР.
Ще се радвам за коментар върху тези резултати, ако е възможно. 😊
Правени са миналата седмица като оплакванията ми са главно умора, понякога ми причернява пред очите и чувствам главозамайване, понякога имам и втрисане.

# 130
Здравейте!
Правени са миналата седмица като оплакванията ми са главно умора, понякога ми причернява пред очите и чувствам главозамайване, понякога имам и втрисане.
Резултатите ви са чудесни! Инсулиновата резистентност е лека, но е хубаво да се направи обременяване с глюкоза между 24 и 28 г.с. като скрининг за гестационен диабет.
Симптомите вероятно са си от бременността.

# 131
Здравейте!
Резултатите ви са чудесни! Инсулиновата резистентност е лека, но е хубаво да се направи обременяване с глюкоза между 24 и 28 г.с. като скрининг за гестационен диабет.
Симптомите вероятно са си от бременността.

Много Ви благодаря за коментара! 😊

# 132
Здравейте, denis!
Да, предните изследвания са направени на 33-ти ден на МЦ (защото така ми каза гинеколога, тогава закъснението беше 5дни от очакваната дата 10.01, а на 15.01, все още не ми беше дошло).
На 17.01 в петък вечерта ми дойде цикъла (най-накрая) и днес направих изследванията сутринта, тъй като в неделя никой не работи.
Това са те (17ОН Прогестерон ще е готов в сряда, както и Инхибин-Б):

Скрит текст:
Здравейте, denis!
Скрит текст:

Здравейте, denis!
Скрит текст:

Здравей!
Тези изследвания са правени на 5-6-ти ден закъснение, доколкото разбирам и на 7-я ден идва М?!
Нещо не ми е ясно, какво е видял АГ на УЗ?!
Може да е имало ЕМ- киста, но това, няма как са се прецени нито от тези изследвания, нито от УЗ - и е само предположение... освен ако не си с ЕМ.
Видял е хубав фоликул - и това не е много реално, защото преди М. може да има или киста или ЗФ или ЛУФ.
Прогестеронът е малко висок за края на ЛФ.
На 3 ден от МЦ е желателно да пуснеш: ЛХ, ФСХ, Е2, Прогестерин и 17ОН Прогестерон ... те ще покажат каква е причината за този по-висок прогестерон и отново трябва да те видят на УЗ - в ранната ФФ, т.е. веднага след М.
За кистата - потърси  второ мнение. ... и я следи всеки МЦ. Може да не е киста, а да са ЗФ всеки МЦ ( един или повече от един).

# 133
Искам да попитам, защо е добре хормоните на щз(тсх,фт4 и фт3) да се изследват на чист ден от мц?

# 134
  • София
Искам да попитам, защо е добре хормоните на щз(тсх,фт4 и фт3) да се изследват на чист ден от мц?
По време на М., хормоните на ЩЖ са изкуствено понижени/повишени и не може обективно да се прецени до какви нива нормално достигат, сравнено с чист ден от МЦ.
Същото важи и за Пролактина.

Общи условия

Активация на акаунт