Изследване на ХОРМОНИ – 28 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 36 363
  • 737
  •   1
Отговори
# 150
Благодаря за отговора! Притесненията ми са свързани с тромбофилия, тъй като имам рискови мутации и мисля, че стойността на времето на съсирване е такава заради високия прогестерон.
Аз след трансфер съм имала прогестерон 170ng/ml и ми назначиха Циклогест сутрин и вечер (много по-силно от Утрогестан).

Не знам при теб какви съпътстващи специфики има, но сам по себе си прогестерона ти не е повод  за притеснение според мен.

# 151
  • София
Здравейте,  denis,
В този случай хормонални таблетки ли ще бъдат изписани, според вас,  защото тази киста си е там още след раждането, преди 1г и 3м.
Скрит текст:
Благодаря 😇
Здравейте, denis Flowers Hibiscus
Днес ми излязоха и останалите резултати.
В петък съм на АГ, за да види отново тези кисти.
Благодаря Ви за отделеното време и знания!

Здравейте, denis!
Да, предните изследвания са направени на 33-ти ден на МЦ (защото така ми каза гинеколога, тогава закъснението беше 5дни от очакваната дата 10.01, а на 15.01, все още не ми беше дошло).
На 17.01 в петък вечерта ми дойде цикъла (най-накрая) и днес направих изследванията сутринта, тъй като в неделя никой не работи.
Това са те (17ОН Прогестерон ще е готов в сряда, както и Инхибин-Б):

Скрит текст:
Здравейте, denis!
Този месец цикълът ми закъсня със седем дни.
На 5ти ден от закъснението отидох на гинеколог.
Скрит текст:
В левия яйчник видя ендометриозна киста 16мм х 14 мм(като каза, че не е сигурен), а в десния хубав фоликул.  Проверих си прегледа след раждането, там също пише киста на левия яйчник 36 на 42 мм,а аз тотално бях забравила за това. Назначи ми изследвания, които публикувам тук и Ви моля за коментар. Инхибин-Б, ще бъде готов в сряда. В понеделник т.е. на 3ти ден от МЦ да аи пусна ли отново хормоните?
Вчера се неразположих и така ми дойде цикъла на 32-ти ден със седем ни закъснение.
Обаче аз имам изключително неприятни физически симптоми. В четвъртък предната седмица ми потече кръв от носа, постоянно ми се вие свят,всичко ме боли ,имам и херпес на устните и афти в устата ,тотално имунитета ми е спаднал. Притеснява ме тази киста дали ще трябва да се оперира, защото е намалила размерите си... От 2 седмици  пия Витекс, Вут.Ц, бял равнец, Д3 10 000, Б комплекс, Б6.

Здравейте, denis!
Честита нова година и на Вас!
Скрит текст:
Бях на лекар-с железата всичко е наред!
Показа ми я, никакви възли или промени. Даже е много равномерна (дано съм разбрала).
Каза, че има много голяма вероятност прогеатерона да е причината, тъй като през март също е с ниска стойност и не е мръднала.
Но, тогава е било на 14 ден от МЦ.
Вит. Д3 също виждам че си спада, въпреки че приемам Д3 6000IU + K2, Б-комплелс и Б12 подезичен спрей.
Прилагам ТРАК и изследванията от м.март.

Здравей! За много години, живи и здрави!
Това, че няма проблем с ЩЖ е много добре. ТРАК е Ок.
За вит. Д - увеличи дозата... зимните месеци тялото използва повече и явно тази доза, не ти е достатъчна.
Провери т.н. Железен панел ... защото, ако там има проблем, много по-трудно се попълва вит. Д дефицита.
Здравей!
Тези изследвания са правени на 5-6-ти ден закъснение, доколкото разбирам и на 7-я ден идва М?!
Нещо не ми е ясно, какво е видял АГ на УЗ?!
Може да е имало ЕМ- киста, но това, няма как са се прецени нито от тези изследвания, нито от УЗ - и е само предположение... освен ако не си с ЕМ.
Видял е хубав фоликул - и това не е много реално, защото преди М. може да има или киста или ЗФ или ЛУФ.
Прогестеронът е малко висок за края на ЛФ.
На 3 ден от МЦ е желателно да пуснеш: ЛХ, ФСХ, Е2, Прогестерин и 17ОН Прогестерон ... те ще покажат каква е причината за този по-висок прогестерон и отново трябва да те видят на УЗ - в ранната ФФ, т.е. веднага след М.
За кистата - потърси  второ мнение. ... и я следи всеки МЦ. Може да не е киста, а да са ЗФ всеки МЦ ( един или повече от един).
Не мога да отговоря. Зависи от вида на  киста. Консултирай се с лекар. Не всички кисти се повлияват от медикаменти.

Здравейте 🍀
Може ли коментар по изследванията ми?
Скрит текст:
Бях вече на ендокринолог, изказа мнение, но каза че не е нужна терапия. Жлезата ми е гледана на ехограф и потвърди, че нямам възли и изменения. Чакам да дойде датата ми и за второ мнение.

Причината да ги пусна е рутинни изследвания.
Здравей!
Изследванията показват Хипофункция на ЩЖ, ТАТ и МАТ са повишени - дали е Хашимото, предполагам лекарят е изказал някакво мнение/предположение?!
Ако скоро е имало боледуване - инфекция, възпаление... може самите стойности да не са много обективни?!
Да, второ мнение е добро решение - преди него, може да ги повторите... да не е имало боледуване поне 20-на дни.

Здравей,
За съжаление и аз имам въпрос.
Скрит текст:
08.11 ме кюртираха с мисед. Генетичен проблем - синдром на Тейлър, има само една х хромозома. Тежко и неприятно, отвратителна бременност до 10 г.с., за сметка на първата, която мина неусетно преди повече от 10 години.
Началото на декември вадих мъдрец при невероятно некадърен лекар, д-р Спахиева. Упойката не ме хвана, направих алвеолит.
Сега на 13.01 ми направиха лапароскопия за кисти на яйчника.
Въпросът ми е, кога мога да си направя изследвания.
За половите разбрах на 1-2 МЦ. А за останалите? Мога ли да направя, напр. щитовидни, да видя пак надбъбречна... Или и за тях да изчакам.
Надявам се не съм била многословна. Благодаря предварително за отговора.
Здравей!
Много съжалявам и пожелавам следващата бременност да е нормална и да си имате, поне още едно, хубаво и здраво бебе.
За изследвания - изчакайте, най-малко, 2-3 МЦ/месеца, за всички хормони, защото хормоните, пряко и косвено си влияят, след бременност има хормонален дисбаланс, а и всички хормони се тълкуват заедно.
Ако избързате, няма да са обективни и само излишно ще се притесните.
При наличие на неразположения, неприятни симптоми, може да се консултирате с лекар, който да определи дали за тях причина не е някой хормон и кой.... и той да се провери.

Здравейте, ще се радвам на коментар на тези резултати, направени на 3ти ден от цикъла. Високи ли са
Скрит текст:
стойностите на ЛХ?

Здравей!
Високи са - показват ПКЯ.
За ПКЯ си има причина и тя се търси и лекува.

Привет, на 32 години съм и започнахме да правим опити за 2ро дете. Дали ще може да кажете мнение за
Скрит текст:
изследванията, пуснати са на 3тия ден от цикъла. Притесняваме ме инхибина  б
Здравей!
За тази възраст, АМХ и Инхибин В са малко ниски, но шанс има - действайте и не го отлагайте.
Консултирайте се със специалист по репр. медицина, могат да се приложат различни АРТ процедури, които да повишат шанса за зачеване.
Желателно е да се провери за дефицити на вит. и минерали - ако има, това се отразява негативно и на тези два хормона, т.е., ако се попълнят, има вероятност, поне малко, да се повишат и да повишат и шанса за зачеване на ЕЦ.
Правили сме го многократно, има надежда, така че действайте!
ПП.
Направете тест за проходимост на тръбите и СГрама.

Последна редакция: нд, 26 яну 2025, 08:37 от denis©

# 152
Здравейте, когато са ми казали да направя изследване “3 дни от започването на цикъла”, но ми зацапва винаги 5- 7 дни и след това ми започва същинския цикъл, кое се има предвид от започването на цикъла, понеже забравих да попитам гинеколога.

# 153
Здравейте, когато са ми казали да направя изследване “3 дни от започването на цикъла”, но ми зацапва винаги 5- 7 дни и след това ми започва същинския цикъл, кое се има предвид от започването на цикъла, понеже забравих да попитам гинеколога.
Здравейте, зацапването не се брои. Броите първи ден от заповане на кървенето.

# 154
Привет, Денис, възнамерявам да си пусна едни хормонални изследвания на трети ден от МЦ, но ровейки се из ценоразписите на различни лаборатории, ми прави впечатление, че всички предлагат пакети лх, фсх, естрадиол и пролактин или прогестерон. Абсолютно всички... Чудя се не е ли безсмислено, при положение, че точно тези два хормона не се изследват тогава. Ще ми дадат ли някаква информация все пак на третия ден от МЦ?

# 155
Предполагам Денис ще се включи, но относно прогестерона - не е съвсем вярно, че не се изследва на ден 3. Зависи от целите. И аз за съжаление съм го изследвала хиляди пъти тогава точно.

На ден 3 прогестерон се изследва, за да се провери нивото му преди стартиране на АРТ процедура (стимулация, трансфер). В тези случаи е нужно да бъде под 1ng/ml. При по-високи нива се очаква, че лигавицата ще презрее преждевременно и няма да е подходяща за имплантация.

Не е задължително да пускаш пакет - можеш да си пуснеш и само избрани от теб хормони.

# 156
  • София/Търново
А, ако изследванията са наред? Т.е. има ли възможност за фалшиво-положителни резултати?

Скрит текст:
Здравейте,  denis,
В този случай хормонални таблетки ли ще бъдат изписани, според вас,  защото тази киста си е там още след раждането, преди 1г и 3м.
Скрит текст:
Благодаря 😇
Здравейте, denis Flowers Hibiscus
Днес ми излязоха и останалите резултати.
В петък съм на АГ, за да види отново тези кисти.
Благодаря Ви за отделеното време и знания!

Здравейте, denis!
Да, предните изследвания са направени на 33-ти ден на МЦ (защото така ми каза гинеколога, тогава закъснението беше 5дни от очакваната дата 10.01, а на 15.01, все още не ми беше дошло).
На 17.01 в петък вечерта ми дойде цикъла (най-накрая) и днес направих изследванията сутринта, тъй като в неделя никой не работи.
Това са те (17ОН Прогестерон ще е готов в сряда, както и Инхибин-Б):

Скрит текст:
Здравейте, denis!
Този месец цикълът ми закъсня със седем дни.
На 5ти ден от закъснението отидох на гинеколог.
Скрит текст:
В левия яйчник видя ендометриозна киста 16мм х 14 мм(като каза, че не е сигурен), а в десния хубав фоликул.  Проверих си прегледа след раждането, там също пише киста на левия яйчник 36 на 42 мм,а аз тотално бях забравила за това. Назначи ми изследвания, които публикувам тук и Ви моля за коментар. Инхибин-Б, ще бъде готов в сряда. В понеделник т.е. на 3ти ден от МЦ да аи пусна ли отново хормоните?
Вчера се неразположих и така ми дойде цикъла на 32-ти ден със седем ни закъснение.
Обаче аз имам изключително неприятни физически симптоми. В четвъртък предната седмица ми потече кръв от носа, постоянно ми се вие свят,всичко ме боли ,имам и херпес на устните и афти в устата ,тотално имунитета ми е спаднал. Притеснява ме тази киста дали ще трябва да се оперира, защото е намалила размерите си... От 2 седмици  пия Витекс, Вут.Ц, бял равнец, Д3 10 000, Б комплекс, Б6.

Здравейте, denis!
Честита нова година и на Вас!
Скрит текст:
Бях на лекар-с железата всичко е наред!
Показа ми я, никакви възли или промени. Даже е много равномерна (дано съм разбрала).
Каза, че има много голяма вероятност прогеатерона да е причината, тъй като през март също е с ниска стойност и не е мръднала.
Но, тогава е било на 14 ден от МЦ.
Вит. Д3 също виждам че си спада, въпреки че приемам Д3 6000IU + K2, Б-комплелс и Б12 подезичен спрей.
Прилагам ТРАК и изследванията от м.март.

Здравей! За много години, живи и здрави!
Това, че няма проблем с ЩЖ е много добре. ТРАК е Ок.
За вит. Д - увеличи дозата... зимните месеци тялото използва повече и явно тази доза, не ти е достатъчна.
Провери т.н. Железен панел ... защото, ако там има проблем, много по-трудно се попълва вит. Д дефицита.
Здравей!
Тези изследвания са правени на 5-6-ти ден закъснение, доколкото разбирам и на 7-я ден идва М?!
Нещо не ми е ясно, какво е видял АГ на УЗ?!
Може да е имало ЕМ- киста, но това, няма как са се прецени нито от тези изследвания, нито от УЗ - и е само предположение... освен ако не си с ЕМ.
Видял е хубав фоликул - и това не е много реално, защото преди М. може да има или киста или ЗФ или ЛУФ.
Прогестеронът е малко висок за края на ЛФ.
На 3 ден от МЦ е желателно да пуснеш: ЛХ, ФСХ, Е2, Прогестерин и 17ОН Прогестерон ... те ще покажат каква е причината за този по-висок прогестерон и отново трябва да те видят на УЗ - в ранната ФФ, т.е. веднага след М.
За кистата - потърси  второ мнение. ... и я следи всеки МЦ. Може да не е киста, а да са ЗФ всеки МЦ ( един или повече от един).
Не мога да отговоря. Зависи от вида на  киста. Консултирай се с лекар. Не всички кисти се повлияват от медикаменти.

Здравейте 🍀
Може ли коментар по изследванията ми?
Скрит текст:
Бях вече на ендокринолог, изказа мнение, но каза че не е нужна терапия. Жлезата ми е гледана на ехограф и потвърди, че нямам възли и изменения. Чакам да дойде датата ми и за второ мнение.

Причината да ги пусна е рутинни изследвания.
Здравей!
Изследванията показват Хипофункция на ЩЖ, ТАТ и МАТ са повишени - дали е Хашимото, предполагам лекарят е изказал някакво мнение/предположение?!
Ако скоро е имало боледуване - инфекция, възпаление... може самите стойности да не са много обективни?!
Да, второ мнение е добро решение - преди него, може да ги повторите... да не е имало боледуване поне 20-на дни.

Здравей,
За съжаление и аз имам въпрос.
Скрит текст:
08.11 ме кюртираха с мисед. Генетичен проблем - синдром на Тейлър, има само една х хромозома. Тежко и неприятно, отвратителна бременност до 10 г.с., за сметка на първата, която мина неусетно преди повече от 10 години.
Началото на декември вадих мъдрец при невероятно некадърен лекар, д-р Спахиева. Упойката не ме хвана, направих алвеолит.
Сега на 13.01 ми направиха лапароскопия за кисти на яйчника.
Въпросът ми е, кога мога да си направя изследвания.
За половите разбрах на 1-2 МЦ. А за останалите? Мога ли да направя, напр. щитовидни, да видя пак надбъбречна... Или и за тях да изчакам.
Надявам се не съм била многословна. Благодаря предварително за отговора.
Здравей!
Много съжалявам и пожелавам следващата бременност да е нормална и да си имате, поне още едно, хубаво и здраво бебе.
За изследвания - изчакайте, най-малко, 2-3 МЦ/месеца, за всички хормони, защото хормоните, пряко и косвено си влияят, след бременност има хормонален дисбаланс, а и всички хормони се тълкуват заедно.
Ако избързате, няма да са обективни и само излишно ще се притесните.
При наличие на неразположения, неприятни симптоми, може да се консултирате с лекар, който да определи дали за тях причина не е някой хормон и кой.... и той да се провери.

Здравейте, ще се радвам на коментар на тези резултати, направени на 3ти ден от цикъла. Високи ли са
Скрит текст:
стойностите на ЛХ?

Здравей!
Високи са - показват ПКЯ.
За ПКЯ си има причина и тя се търси и лекува.

А, ако изследванията са наред? Т.е. има ли възможност за фалшиво-положителни резултати?
Привет, на 32 години съм и започнахме да правим опити за 2ро дете. Дали ще може да кажете мнение за
Скрит текст:
изследванията, пуснати са на 3тия ден от цикъла. Притесняваме ме инхибина  б
Здравей!
За тази възраст, АМХ и Инхибин В са малко ниски, но шанс има - действайте и не го отлагайте.
Консултирайте се със специалист по репр. медицина, могат да се приложат различни АРТ процедури, които да повишат шанса за зачеване.
Желателно е да се провери за дефицити на вит. и минерали - ако има, това се отразява негативно и на тези два хормона, т.е., ако се попълнят, има вероятност, поне малко, да се повишат и да повишат и шанса за зачеване на ЕЦ.
Правили сме го многократно, има надежда, така че действайте!
ПП.
Направете тест за проходимост на тръбите и СГрама.

# 157
  • София
Привет, Денис, възнамерявам да си пусна едни хормонални изследвания на трети ден от МЦ, но ровейки се из
Скрит текст:
ценоразписите на различни лаборатории, ми прави впечатление, че всички предлагат пакети лх, фсх, естрадиол и пролактин или прогестерон. Абсолютно всички... Чудя се не е ли безсмислено, при положение, че точно тези два хормона не се изследват тогава. Ще ми дадат ли някаква информация все пак на третия ден от МЦ?
Здравей!
Опитай да замениш някой хормон - напр. Пролактин с Инсулин и пускаш и КЗ ( така изследваш НОМА индекса),  17ОН Прогестерон, ДХЕА...
Да, Прогестерон е показателен и на 3 ден от МЦ - той може и да остане.
Попитай първо самата лаборатория и тогава ползвай пакета. За Кандиларов, Цибалаб ... - преди време можеше да се заменят хормони.

Да, има вероятност да са фалшиво променени , резултат от боледуването.

# 158
  • София/Търново
Благодаря, denis!

# 159
Денис, моля, когато е удобно да коментираш и тези изследвания. Правени са точно на 3ти ден, жена 30г. Инхибин Б казаха чак другата седмица. По отношение на HOMA IR изследванията, правени са август. За ЩЖ също съм пускала тогава и всичко беше наред. Силно ме притеснява тестостерона сега. От известно време имам съмнения за ПКЯ - мазна кожа, акне, косопад, окосмяване, странно насищане на лентичките за овулация не когато трябва и в същото време много рядко съм хващала пик. Цикъл сравнително редовен - 27-30 дни. Не съм имала големи забавяния. От началото на месеца приемам MyO D-Chiro Inositol, L Arginine, NAC, Ubiquinol. Витамините ги спрях временно, за да пусна контрола, но и преди това не бях особено редовна с вит. Д, поради което пак е на дъното почти.

Скрит текст:

# 160
  • София
Денис, моля, когато е удобно да коментираш и тези изследвания. Правени са точно на 3ти ден, жена 30г. Инхибин Б
Скрит текст:
казаха чак другата седмица. По отношение на HOMA IR изследванията, правени са август. За ЩЖ също съм пускала тогава и всичко беше наред. Силно ме притеснява тестостерона сега. От известно време имам съмнения за ПКЯ - мазна кожа, акне, косопад, окосмяване, странно насищане на лентичките за овулация не когато трябва и в същото време много рядко съм хващала пик. Цикъл сравнително редовен - 27-30 дни. Не съм имала големи забавяния. От началото на месеца приемам MyO D-Chiro Inositol, L Arginine, NAC, Ubiquinol. Витамините ги спрях временно, за да пусна контрола, но и преди това не бях особено редовна с вит. Д, поради което пак е на дъното почти.

Скрит текст:

КЗ е много висока - според мен си с ИР и от там имаш по-високи нива на Тестостерон и 17ОН Прогестерон. Изследвай за всеки случай ДХЕА и се консултирай с ендокринолог.
Вит. Д да е 50-60ng/ml
В12 и ФК да са на горна граница... ако не е направена почивка от В12 поне 30 дни - резултата не е обективен.
Магнезият е нисък - приемай по 400мг/дн.
ЛХ е висок и показва ПКЯ... респ. възможно е АМХ да е изкуствено повишен, просто го имай предвид.
ТСХ е добре, но се тълкува заедно с Т3 и Т4.
Хомоцистеин да е около 5.0, при опити за зачеване  ( контролира се чрез В12, ФК и В6 - да са на горна граница)
Оправи храненето - от там идват повечето проблеми. Попълни всички дефицити.
Ще чакам да споделиш какво е мнението на лекаря.
Направи тест за ИР.

# 161
Денис, моля те за кратък коментар за високия кортизол. Винаги съм имала съмнения (качих около 10 кг.  последните две години, покрай инвитро стимулации-общо 4 на брой , и от тогава какво и да направя не мога да сваля кг., имам ИР приемам глюкофаж, постоянно чувствам тревожност и безпокойство) поддържам вит Д с вигантол по 10 капки на ден, и пак е в ниска стойност.
Благодаря

# 162
  • София
Денис, моля те за кратък коментар за високия кортизол. Винаги съм имала съмнения (качих около 10 кг. 
Скрит текст:
последните две години, покрай инвитро стимулации-общо 4 на брой , и от тогава какво и да направя не мога да сваля кг., имам ИР приемам глюкофаж, постоянно чувствам тревожност и безпокойство) поддържам вит Д с вигантол по 10 капки на ден, и пак е в ниска стойност.
Благодаря
Серумният кортизол не е много показателен, 4-кратен със слюнка е по-добър вариант.
Причини за по-високите нива Кортизол може да са:
- ЩЖ - Хипофункция ... ако имаш, трябва да я контролираш.
- ИР - ако не я контролираш
- ниски нива на ДХЕА
- понижен имунитет
- високо кръвно налягане
- скорошно боледуване - операция...
- и т.н. ... най-добре лекар да прецени каква е причината
Вит. Д  - прави ли почивка преди контролата? Колко дни?
Дозата може да е ниска за попълване на дефицит...увеличи я, включи Магнезий - той е важен и за поддържане на оптимални нива на Кортизола ... по 400мг/дн. преди контрола не се спира, а поне 6-7 дни се приема редовно, вкл. и в деня преди теста.
Провери и т.н. Железен панел - ако там има проблем, трудно и бавно  се попълва вит. Д дефицит.
Тревожност и безпокойство - може причината да е и в по-високите нива на Кортизол, но може да има и друга причина - лекар трябва да прецени, защото това са симптоми характерни за много и различни заболявания/състояния.

# 163
  • София
Здравейте,
може ли мнение за тези резултати
Скрит текст:
АМХ 3,67.Flushed.... / 2024 януари беше 1,3/...
в същата лаборатория /малко след стимулация/
Дали са реални тези стойности?
/...цикъла стана много кратък и няколко дни преди това има кафяво зацапване 1-2/

Благодаря предварително,
Здравей!
ЛХ е висок и показва ПКЯ ... това може да е причина за по-високия АМХ ( и респ. да не е обективен в момента).
Добре е да се повтори заедно с Инхибин В, точно на 3-ти ден от МЦ... 2-3 МЦ след стимулацията.

# 164
Благодаря
Здравейте,
може ли мнение за тези резултати
Скрит текст:
АМХ 3,67.Flushed.... / 2024 януари беше 1,3/...
в същата лаборатория /малко след стимулация/
Дали са реални тези стойности?
/...цикъла стана много кратък и няколко дни преди това има кафяво зацапване 1-2/

Благодаря предварително,
Здравей!
ЛХ е висок и показва ПКЯ ... това може да е причина за по-високия АМХ ( и респ. да не е обективен в момента).
Добре е да се повтори заедно с Инхибин В, точно на 3-ти ден от МЦ... 2-3 МЦ след стимулацията.

Общи условия

Активация на акаунт